spot_img

Χαλάνδρι: Η πιο ενδιαφέρουσα πιάτσα στα βόρεια

Ένα microsite που πρέπει να κάνεις bookmark και να ανατρέχεις κάθε φορά πριν το επισκεφθείς

Το Χαλάνδρι είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και εκτείνεται από το Μαρούσι μέχρι τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, την Φιλοθέη, την Αγία Παρασκευή, και το Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο μπορείς να δεις ακόμα παλιές μονοκατοικίες, κεραμοσκεπές, αυλές και περίτεχνα κιγκλιδώματα, απομεινάρια απ’όταν το Χαλάνδρι φιλοξενούσε τις εξοχικές κατοικίες των Αθηναίων, που ανέβαιναν βόρεια για τον καθαρό αέρα και τη ρεματιά, ένα από τα πιο όμορφα σημεία φυσικού κάλλους στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. Πρόκειται για τα απομεινάρια ενός ρέματος που αγκάλιαζε τον Βριλησσό ποταμό, δηλαδή έναν χείμαρρο που ξεκινάει από τη Νέα Πεντέλη και σβήνει κάπου στα Τουρκοβούνια.

Η ονοματολογική έρευνα στον χώρο τής γλωσσολογίας έχει οδηγήσει στην αναγωγή τού τοπωνυμίου σε τύπο *χαλάδρι < χαράδρι, που είναι υποκοριστικό τής λέξης χαράδρα και οφείλεται στην αρχική μορφή τού εδάφους στην περιοχή. Στην αρχαιότητα το Χαλάνδρι αποτελούσε τον Αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Φλύας που τοποθετείτο στη μεσόγαια χώρα, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Ο Ησύχιος αναφέρεται στην ονομασία «Φλύα» που προέρχεται από το ρήμα “φλει” και το οποίο σημαίνει «ευκαρπεί», καθώς η γη των Χαλανδραίων είναι πλούσια σε βλάστηση. 

Η αθρόα αύξηση του πληθυσμού, που αναζητούσε την αποκέντρωση, έφερε αντιπαροχές και πολυκατοικίες, οι χωματόδρομοι ασφαλτοστρώθηκαν και η περιοχή έγινε κάτι σαν μέκκα του εμπορίου για τους «βόρειους», με πλήθος μαγαζιών τόσο ένδυσης και υπόδησης, όσο και εστιάσης και διασκέδασης. Το Χαλάνδρι όμως, σε πείσμα αυτής της αστικοποίησης (πλέον μετράει άνω των 75.000 κατοίκων), συνεχίζει να διατηρεί τη γοητεία και την αύρα ενός εύρωστου προαστίου. Μοιάζει μ’ ένα τεράστιο ψηφιδωτό. Σε λίγα μόλις τετραγωνικά μπορεί να βρει κανείς πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους για καφέ, ποτό και φαγητό, όλοι με τη δική τους πολύ ιδιαίτερη αισθητική και φιλοσοφία. Οι πεζόδρομοι του είναι οι απόλυτες περατζάδες, οι στοές του κρύβουν μαγαζιά-θησαυρούς. 

Hide & Seek: Ζωντάνια, φιλικό γκουρμέ φαγητό, γλυκά και κοκτέιλ που φυσάνε, σε ένα καταπράσινο τερέν

Έχουμε γράψει πολλάκις για το Hide & Seek και το έχουμε επισκεφθεί πλείστοις. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί όλα αυτά τα χρόνια, ανακαλύπτουμε νέες εκφάνσεις του, από την πιο καλοσυνάτη υποδοχή, το μενού που έχει κάτι με ουσία για τον καθένα, τα βραβευμένα cocktails, την ανάταση ενός χώρου που περιστοιχίζεται από πράσινο, το εγκάρδιο αντίο. Το Hide & Seek πάντοτε μας δίνει την αίσθηση ενός lounge στη φύση. Είναι οι κορμοί των δέντρων που τρυπάνε εδώ κι εκεί τον ορίζοντα σαν τεράστια γλυπτά της φύσης. είναι το ξύλο που κυριαρχεί στο ντεκόρ δίνοντάς του χειροποίητη διάσταση... Στιλάτο,...

Penny Lane Comfort Food: Απογειωμένες all day προτάσεις, σε brunch, φαγητό και μπάρα, στο Χαλάνδρι

Στο απόγειο της δόξας των Beatles - το 1966 - ο Paul McCartney γράφει με τον John Lennon ένα τραγούδι εμπνευσμένο από τα παιδικά τους χρόνια και την καθημερινότητα στην εμβληματική οδό του Liverpool, Penny Lane, με ήχους και μουσική δομή που τους σφυριλατούν - σύμφωνα με τους κριτικούς - μια θέση στο πάνθεον των πρωτοπόρων της ροκ. Μισό αιώνα αργότερα, στο Χαλάνδρι, ανοίγει τις πόρτες του ένα all day στέκι, εμπνευσμένο από ταξίδια, γεύσεις, ιδέες και μουσικές, που μέλλει να μας αποπλανήσει με τις πιο όμορφες προτάσεις στο πιάτο, στο ποτήρι και στα ηχεία. Ο λόγος για το...

White Monkey: Ένα πολύχρωμο, ποπ στέκι στην καρδιά του Χαλανδρίου που μιλάει άπταιστα τις «γλώσσες» της γεύσης και της πραγματικής διασκέδασης

Στο Χαλάνδρι, ένα στέκι έχει βρει τον τρόπο να κάνει τους επισκέπτες του να έρχονται ξανά και ξανά. Όχι από προμελετημένη στρατηγική, αλλά ως απόρροια μιας σφαιρικά προσεγμένης conceptual προσέγγισης, που έχει κάτι σημαντικό «να δώσει» τόσο στο γενικότερο περιβάλλον του μαγαζιού, όσο και στο ποτήρι, το πιάτο ή τα ηχεία του. Ο λόγος για το αξεπέραστο White Monkey, που από το 2014 παραδίδει μαθήματα ευχάριστης κι απροσποίητης φιλοξενίας κάθε ώρα της ημέρας.  Το White Monkey είναι «κολλημένο» αισθητικά κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και συγκεκριμένα στα νησιά του Ειρηνικού, εκεί που τα ντεκόρ χρωματίζονταν με τα χρώματα του...

Πυρετός γεύσεων στον Μυστικό Κήπο στο Χαλάνδρι

Μοντέρνος και κομψός, με μια προκλητική ανοιχτή κουζίνα που αποπλανεί το βλέμμα, ο Μυστικός Κήπος γράφει τα τελευταία χρόνια το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής, ανεβάζοντας επίπεδο και επανεφευρίσκοντας με τον πιο δημιουργικό τρόπο την παράδοση.  Πίσω από το εγχείρημα που έγινε instant hit, ο Δημήτρης και ο Σείριος, δύο χαρισματικοί σεφ με ακονισμένα τα αισθητήρια της γεύσης, της καλαισθησίας, γενναιόδωροι στο μαγείρεμά τους, άνθρωποι γεννημένοι με το θείο χάρισμα της προσφοράς. Η πολύχρονη εμπειρία τους, σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω τους χειραφετεί σε ένα δημιουργικό «σκάλισμα» της γεύσης που ξεφεύγει από τα τετριμμένα μιας...

Hally Gally: Η νέα, ηχηρή άφιξη στον πεζόδρομο της Ιφικράτους στο Χαλάνδρι

Το Hally Gally έκανε το ντεπούτο του στο τέλος του φετεινού καλοκαιριού, μάλλον για να μην το πάρουμε είδηση μέσα στην αναμπουμπούλα της νέας σχολικής χρονιάς και στον απόηχο των διακοπών και κάνουμε ουρές μες το λιοπύρι. Αλλά το σχέδιο δεν έπιασε. Την ύπαρξη του πρόδωσε μια εντυπωσιακή απ’άκρη-σ’άκρη μπάρα και ένα uptempo σκηνικό στο οποίο όλοι θελήσαμε μεμιάς να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε το Χαλάνδρι στα καλύτερά του.  All day μαγαζί, το Hally Gally χορεύει στους ρυθμούς της εγκάρδιας φιλοξενίας και των νόστιμων προτάσεων, συνδυάζοντας με μαεστρία όλα εκείνα τα προτερήματα που περιμένεις στον υπερθετικό βαθμό. Ανοιχτό από το...

Ginger: Ένας all day λόγος με γεύση και άποψη που θα σε κάνει να ξαναγαπήσεις το Χαλάνδρι

Από τα πιο χαρισματικά all day spots στην πόλη, στο γοητευτικό κέντρο του Χαλανδρίου που δεν ησυχάζει ποτέ και που όλα είναι δυνατά, το Ginger κρατάει εδώ και χρόνια τα σκήπτρα μιας ευχάριστης, άρτιας εξόδου, κάθε στιγμή της ημέρας. Ένας ειδυλλιακός χώρος που μοιράζει τη δράση του ανάμεσα σε 2 αυλές μπρος-πίσω κι έναν εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο με homey αίσθηση και στιλάτη, upscale διακόσμηση που πατάει σε industrial γραμμές.  Η μαγεία του βρίσκεται στην αίσθηση του χειροποίητου στα έπιπλα αλλά και στο άφθονο πράσινο εντός και εκτός, σε ένα από τα λίγα σωστά αξιοποιημένα spots του προαστίου, που μπορείς να...

Gardenista: Γευστικές περιπλανήσεις στον πιο ονειρικό κήπο, στο Χαλάνδρι

Αν ο δρόμος σου σε έχει φέρει κάποια στιγμή ως το Χαλάνδρι, σίγουρα θα έχεις πάρει μια γεύση από το έντονο ταπεραμέντο και την υπερκινητικότητα της περιοχής. Κάπου εκεί ανάμεσα στα γραφεία των μεγάλων εταιριών, τα εμπορικά καταστήματα και πάνω στην πολύβουη οδό Παπανικολή, σαν όαση ξεπηδά το Gardenista. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μόνο στη θέα του, θα σε πλημμυρίσει το αίσθημα του έρωτα με την πρώτη ματιά. Και αυτό γιατί κάθε τι μέσα σε αυτόν τον ονειρικό χώρο, είναι εδώ για να σε κάνει να νιώσεις αποσυμπίεση, χαλαρότητα και άνεση. Οι αρμονίες που δημιουργεί το ξύλο ενώ αγκαλιάζει την...

Darling: Δημιουργικό cocktailing στην καρδιά του Χαλανδρίου

Το Darling μοιάζει να’ναι βγαλμένο από τα σοκάκια του Soho στο Λονδίνο, εκεί που όλα φαντάζουν δυνατά και το μόνο όριο στην διασκέδαση είναι η ίδια η φαντασία. Κι όμως, εδώ και χρόνια έχει γίνει ένα με το τοπίο στον πεζόδρομο της Ηρακλείου στο Χαλάνδρι, γνώριμο και οικείο σαν παλιός φίλος, τον οποίο χαίρεσαι να ανταμώνεις ξανά και ξανά.  Το κόκκινο της πρόσοψης σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα και η είσοδός σου σε αυτό ξετυλίγει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος: Ένας τεράστιος χάρτης του Underground, ένα παλιό αυτόματο πιάνο, μια κάβα από σκαλιστό ξύλο στο χέρι, χρώματα, ιδέες...

Butcher’s Burger & Steak House: Κρεατοφαγία-έπος με πεντανόστιμα burgers και premium κοπές

Αν υπάρχει ένας κανόνας στο καλό φαγητό αυτός είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης. Το συνυπογράφουν μάγειρες, κριτικοί γαστρονομίας, foodies κι όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί που όταν τo βρούμε ορμάμε με τα μπούνια. Στα Butcher’s Burger αυτός ο κανόνας βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή, με την οικογένεια Αλαφούζου - που βρίσκεται πίσω από τα μαγαζιά-ναούς με τα πεντανόστιμα burgers και τις premium κρεατοφαγικές προτάσεις - να έχει την πιο βαθειά γνώση στο κρέας που θα μπορούσε να έχει κάποιος, αφού πάππου προς πάππου, εδώ και 4 γενιές δραστηριοποιείται στο χώρο των κρεάτων με δική της φάρμα και ενημερωμένο κρεοπωλείο...

Las Palmas & Δύο/48: Μια διεύθυνση, δύο μαγαζιά στα οποία η διασκέδαση ανεβάζει τον πήχη

Δεν έχουμε καλύτερο από τις «μεσοτοιχίες». Να βάζεις μια συντεταγμένη στο gps και να’χεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα φας καλά, θα πιείς καλά και θα περάσεις καλά. Κάτι τέτοιο βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην Βασιλέως Γεωργίου Β3 στο Χαλάνδρι, στο ιντριγκαδόρικο Las Palmas και στο υπερδημοφιλές Δύο/48, που στεγάζουν κάτω από μια διεύθυνση όλα όσα χρειάζεται μια έξοδος για να στεφθεί επική. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σ’ένα λατινοαμερικάνικο, technicolor σκηνικό, το Las Palmas υπόσχεται βραδιές γεμάτες δροσερά κοκτέιλ και πεντανόστιμο φαγητό. Τα χρώματα, οι γεύσεις και τα αρώματα των πιάτων αυτής της πλευράς του Ατλαντικού...

Habana Trece: Fine drinking και ποιοτικά tapas στην καρδιά της Αβάνας στο Ψυχικό

Η Αβάνα στο ύψος του Κολλεγίου Αθηνών στην Κηφισίας, είναι ένα από τα πιο επτασφράγιστα μυστικά των βορείων. Διαχρονικά λειτουργεί σαν ένα υπαίθριο food court που συγκεντρώνει νεαρόκοσμο, επιχειρηματίες, foodies και κάθε λογής άλλη «φυλή» του Ψυχικού και του Χαλανδρίου, μαζί με πλήθος από κινηματογραφόφιλους από το απέναντι ομώνυμο σινεμά και περαστικούς που χαζεύουν τις βιτρίνες των επώνυμων επιπλάδικων. Σε αυτή ακριβώς τη γωνιά του Χαλανδρίου ξεκίνησε πριν λίγες μέρες την πλεύση του και το Habana Trece, για να φέρει αέρα… αυθεντικής Αβάνας και Κούβας στο ποτήρι και το πιάτο μας.   Ένα μικρό, local μαγαζί με global καρδιά αλλά...

Προχωρημένες θαλασσογραφίες στις «Fishαλίδες» στο Χαλάνδρι

Οι Fishαλίδες είναι από τα νέας γενιάς εστιατόρια που ειδικεύονται στο ψάρι, επιχειρώντας νεολογισμούς παράλληλα με τα τεφαρίκια της ψαριέρας που μοσχοβολάνε ολόφρεσκα θάλασσα. Στο μοντέρνο νησιώτικο σκηνικό τους, το Χαλάνδρι αποκτά άλλη διάσταση και κάθε επίσκεψή σου επισφραγίζεται με έναν γευστικό και νοητό διακτινισμό στις ελληνικές θάλασσες, εκεί που γράφονται οι πιο όμορφες και αξέχαστες στιγμές μας, σαν σύμβαση με το παντοτινό καλοκαίρι. Ο βραβευμένος chef Μιχάλης Τζόβας είναι ανήσυχος μάγειρας και βελτιώνει διαρκώς τις τεχνικές του. Για παράδειγμα, αποδομεί την κλασική, «κουρασμένη» Caesar’s και την επανεφευρίσκει δημιουργικά με γαρίδες, chorizo, iceberg, τοματίνια, παρμεζάνα, ξεροψημένη τορτίγια και γνήσια Caesar’s...

Χίου: Επαναπροσδιορίζοντας την local έξοδο στο Κάτω Χαλάνδρι

Τα τελευταία χρόνια έχουμε επιστρέψει στις γειτονιές, θέλουμε να μπορούμε να πιούμε ποτό σε απόσταση που περπατιέται, να έχουμε ένα μαγαζί κοντά μας που να μπορούμε να επισκεφθούμε όλες τις ώρες. Ο δρόμος της Χίου δεν είναι από εκείνους στο Κάτω Χαλάνδρι που περπατά κανείς περιμένοντας να συναντήσει ένα all day cafe-bar. Στην Χίου & Τριφυλλίας 22 όμως, ένα τέτοιο έχει τις πόρτες του ανοιχτές από νωρίς το πρωί και δεν τις κλείνει μέχρι το βράδυ, «αποπλανώντας» μας με κάτι όμορφο κάθε στιγμή της ημέρας.  Το Χίου έχει βρει τη μαγική συνταγή που καθιστά ένα local στέκι ακαταμάχητο: είναι ανεπιτήδευτο,...

Paparose: Στιγμές απόλαυσης στην πιο αγαπησιάρικη γωνιά του Χαλανδρίου

Από τους πιο απολαυστικούς σταθμούς του Χαλανδρίου, για καφέ, ποτό και ελαφρύ τσιμπολόγημα, μετά από μια ευχάριστη βόλτα στην περιοχή, το Paparose σε περιμένει με την ξεχωριστή του φινέτσα και το τόσο ζεστό κλίμα, για να επισφραγίσει την απόλυτη εμπειρία του going out. Χώρος ρομαντικά πλασμένος, στην αρχή του πεζόδρομου της Θουκυδίδου, αναβλύζει αυτό που λέμε οικειότητα, καθώς πρόκειται για μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Η οικογένεια Παπατριανταφύλλου, aka Paparose, σου μεταφέρει με τον πιο γλυκό τρόπο αυτό το κλίμα της περιποίησης που συνήθως απολαμβάνεις σε σπίτια αγαπημένων, σε εκείνες τις συνεστιάσεις τις γεμάτες χαρά και ζεστασιά. Διακόσμηση μίνιμαλ και χρώματα ήσυχα,...

Μονοκατοικία: Ιδιαίτερες, ελληνικές γεύσεις, στο πιο αναγνωρίσιμο μεζεδοπωλείο του Χαλανδρίου

Ας κάνουμε ένα ταξίδι μέσα στο χωροχρόνο, εκεί στη δεκαετία του ’50, τότε που το Χαλάνδρι ήταν μια καταπράσινη περιοχή, με όμορφες μονοκατοικίες, και γραφικές ταβέρνες που έγραψαν ιστορία, δίνοντας τότε το στίγμα της περιοχής που έμελλε να γίνει αργότερα αυτός ο αγαπημένος σε όλους προορισμός. Και μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, τα δέντρα να εξαφανίστηκαν, οι περισσότερες μονοκατοικίες και οι ταβέρνες να γκρεμίστηκαν, όμως υπάρχουν ακόμα γωνίες που αναδύουν το άρωμα εκείνης της εποχής, παρασύροντας κι εσένα σε μια σύντομη περιπλάνηση στο παρελθόν. Ένα από αυτά τα σημεία, είναι το μεζεδοπωλείο Μονοκατοικία, στην οδό Φιλικής Εταιρίας 39, σημείο αναφοράς...

Pink Elephant: Ινδική γαστρονομία που διεγείρει τις αισθήσεις

Στην ταινία The Hundred-Foot Journey με την καθηλωτική Έλεν Μίρεν, μια οικογένεια ξενιτεμένων Ινδών σ’ένα χωριό της Γαλλίας, αποφασίζει να εξαργυρώσει τη μαγειρική εμπειρία της από τη μαμά πατρίδα ανοίγοντας ένα εστιατόριο δίπλα στο μισελενάτο εστιατόριο της πρωταγωνίστριας. Πολλά συμβαίνουν ενδιάμεσα, αυτό που μένει σαν μήνυμα είναι ότι η ινδική κουζίνα αποτελεί ορόσημο στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη - άξια διακρίσεων και βραβεύσεων - αφού τα χρώματα, τα αρώματα και η εύστοχη χρήση σπάνιων μπαχαρικών, μαρινάδων, καρυκευμάτων και εξωτικών φρούτων, δημιουργεί μια γευστική εμπειρία, που όμοιά της δεν υπάρχει σε άλλες κουλτούρες. Το Pink Elephant, άξιος πρεσβευτής της στο Χαλάνδρι...

Tο ουζερί του Μήτσου: Γεύσεις αγαπημένες και καλή παρέα στο διασημότερο ουζερί του Χαλανδρίου

Η κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου αποτελεί σημείο ορόσημο και αγαπημένο μέρος συνάντησης από παλαιοτάτων χρόνων. Κάπου εκεί, στο νούμερο 8, υπάρχει το ουζερί του Μήτσου που κρύβει μέσα του όλη την ιστορία της περιοχής, καθώς βρίσκεται ως σταθερή αξία στο ίδιο σημείο από το 1950. Ένα ζεστό μαγαζί, κληρονομιά μιας παλιότερης γενιάς, με απλές καθημερινές συνήθειες που πλέον οι νεότερες τις αναζητάνε. Το ουζερί του Μήτσου καταφέρνει χωρίς φλυαρίες να αποτελεί στέκι για ένα μεγάλο αριθμό κόσμου που λατρεύει την παραδοσιακή ατμόσφαιρα των ουζερί, εκεί που οι παρέες αναβιώνουν διαχρονικές συνήθειες μέσα από απλές γεύσεις και φιλική ατμόσφαιρα. Μαρμάρινα τραπεζάκια,...

Mailo’s The Pasta Project: Ακαταμάχητη pasta στην πιο street και γευστική εκδοχή της

Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Sophia Lauren στο απόγειο της ομορφιάς της, «Ό,τι βλέπετε το οφείλω στα ζυμαρικά» - όπως οφείλουμε κι εμείς - θα συμπληρώναμε - κάθε στιγμή γευστικής νιρβάνας, λουσμένη με λαχταριστή σάλτσα και άφθονη παρμεζάνα. Τα ζυμαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας ταυτότητας, και όπως μας διδάξανε οι σοφοί Ιταλοί, ταιριάζει με όλα, είναι το ιδανικό γεύμα κάθε στιγμή της ημέρας και το μόνο όριο στην υλοποίησή τους είναι η φαντασία.  Στα Mailo's The Pasta Project, όλες οι παραπάνω συνθήκες βρίσκονται σε πλήρη ισχύ, με δημιουργικές συνταγές που εκτοξεύουν την απόλαυση και πλήθος επιλογών που υπόσχονται...

Τρεις κι ο Κούκος: Το πιο χαρούμενο μεζεδοπωλείο απογειώνει την απόλαυση

Τα μεζεδοπωλεία θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι μια κοινωνική παράδοση, καθαρά ελληνική. Αποτελούν τα καθαρόαιμα κέντρα κοινωνικής δικτύωσης, φέρνοντας τον κόσμο κοντά με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο που προκύπτει από τον συνδυασμό των μεζέδων με τα οινοπνεύματα και τη μουσική, που μετουσιώνονται σε κέφι. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείς μεζεδοπωλείο με την παρέα σου και να μη φύγεις με ένα μεγάλο χαμόγελο και μια αίσθηση πληρότητας. Κάπως έτσι έχουν και τα πράγματα με το Τρεις κι ο Κούκος. Στέκι αγαπημένο των Χαλανδραίων και μη, βρίσκεται ίσως στο ωραιότερο σημείο της οδού Γυφτοπούλου, και σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον, με...

Iceroll: Το παγωτό-έπος που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου

Οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες έχουν κάτι που ονομάζουν «à la minute» και το έχουν σαν Ευαγγέλιο. Αφορά στην παρασκευή και το σερβίρισμα ενός γλυκού μπροστά στον πελάτη, και τα benefits μιας τέτοιας διαδικασίας είναι πολλά - ανάμεσά τους η φρεσκάδα, η ευδιάκριτη γεύση των επιμέρους υλικών, η μη προσθήκη οποιουδήποτε περαιτέρω ενισχυτικού γεύσης ή συντηρητικού. Στην Ελλάδα όλα τα παραπάνω τα ονομάζουμε «Iceroll», ό,τι καλύτερο δηλαδή μπορείς να γευτείς και να απολαύσεις σε παγωτό, αφού φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου - στις ινσταγκραμικές παγωμένες επιφάνειες - με τα πιο αγνά υλικά και στους πιο ενδιαφέροντες και εμπνευσμένους συνδυασμούς.  Το Iceroll άνοιξε...

Solo Gelato: Αυθεντικό, χειροποίητο & πεντανόστιμο παγωτό ιταλικής σχολής με ιστορία

Ο διάσημος συγγραφέας Iain Pears είχε γράψει παλιότερα «Μια μέρα χωρίς παγωτό είναι μια μέρα χαμένη». Πράγματι, υπάρχει άλλο τρόφιμο που να κρύβει μέσα του τόσο συναίσθημα; Το παγωτό είναι σφυριλατημένο στις συνειδήσεις μας σαν σύμβολο της παιδικότητας, της ξεγνοιασιάς, της παρέας, του μόνιμου καλοκαιριού. Στο Solo Gelato, αυτό το γνωρίζουν καλά, αφού η ιστορία του (που ξεκινάει εμμέσως από τη δεκαετία του ’30 με το γαλακτοζαχαροπωλείο στο τότε εξοχικό Χαλάνδρι), δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της προσήλωσης της οικογένειας στο αγαπημένο μας γλυκό.Όλες αυτές τις δεκαετίες, η ζωή μπορεί να άλλαζε αλλά η γεύση επισφραγιζόταν με χειροποίητο, απολαυστικό κι...

O’ LaLa Pizzοbaro: Νόστιμες, street ιστορίες φτιαγμένες με ζύμη και αγνά υλικά

Η γαστρονομία των Ιταλών μας έχει διδάξει 2 πράγματα: ότι κάθε πίτσα εκπληρώνει με τον πιο σωστό τρόπο τον σκοπό της όταν αποτελείται από καλή, ποιοτική πρώτη ύλη, κι ότι μπορεί (και οφείλει) να καταναλώνεται άνευ τύψεων, κάθε στιγμή της ημέρας. Σε αυτή την φιλοσοφία, η νέα άφιξη στον πεζόδρομο της Ηρακλείου - το O' LaLa Pizzobaro - ήρθε να δώσει γεύση και χρώμα στις ημέρες και τις νύχτες μας, με προτάσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και αναβαθμίζουν την street φιλοσοφία, εμπλουτίζοντάς την με ποιότητα. Λιλιπούτειο αλλά θαυματουργό, το O' LaLa Pizzobaro βάζει θεμέλια στην απόλαυση με εκρηκτικούς συνδυασμούς...

Πως το Πιάτσα Καλαμάκι έφερε την επανάσταση στην έννοια ψητοπωλείο – σουβλατζίδικο

Μας συστήθηκαν πριν μερικά χρόνια με το δεύτερο τους κατάστημα στο Χαλάνδρι μετά από αυτό της Νέας Σμύρνης, σε μια εποχή που τα χρειαζόμασταν περισσότερο από ποτέ: την εποχή του copy-paste που το σουβλάκι βίωνε την πιο τυποποιημένη και κοινότοπη περίοδό του. Μαζί με τις πίτες των 18 εκατοστών, φέρανε γενναίες, «πληθωρικές» μερίδες, Danish Crown χοιρινά - από τα καλύτερα στον κόσμο - μοσχαρίσιες t-bone γάλακτος, αλλά πάνω απ’όλα φέρανε ποιότητα, από αυτή που εγγυάται ότι μπορείς να θρέψεις χωρίς αναστολές ή τύψεις το παιδί σου.  Τα σουβλάκια στο Πιάτσα Καλαμάκι έχουν γκουρμέ παράσημα, είναι βραβευμένα με το Gold Award...

Le Roi: Κλασικό και διαχρονικό όπως το Rock!

Το επιβλητικό κτίσμα πάνω στο μετρό Αγίας Παρασκευής δεν σε προϊδεάζει για όσα με δέος θα αντικρύσεις μέσα: φανταχτερά jukebox, φλιπεράκια, πυξίδες, ζυγαριές, ταξίμετρα κι άλλα διαλεχτά κομμάτια που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν διασκορπισμένα στα παλαιοπωλεία ολόκληρης της Ευρώπης παρατάσσονται γυαλισμένα μπροστά στις καμάρες και στους πέτρινους τοίχους του bar. Ανέγγιχτοι από τη… σκόνη του χρόνου παραμένουν και οι 9.000 δίσκοι βινιλίου του «Le Roi», καθώς οι DJs χρησιμοποιούν μόνο αυτούς για τα πατροπαράδοτα classic rock sets τους, παρακολουθώντας την κίνηση του κόσμου και παίζοντας πάντα στην κατάλληλη ένταση. Κάθε Παρασκευή, μάλιστα, θα συναντήσεις στα decks τον μετρ του είδους Αλέξανδρο...

Mokpo: Cakes βγαλμένα από το όνειρο, στο πιο δημιουργικό cake shop του Χαλανδρίου

Με άγγιγμα γυναικείο που αναδύεται μέσα από χίλιες μικρές λεπτομέρειες, ο γλυκός πλανήτης της Δανάης έχει καταστεί ορόσημο για κάθε λάτρη των δημιουργικών cakes. Τα γλυκά της - που θα σε κάνουν να δαγκώσεις τη λαμαρίνα - εκτίθενται στις προθήκες του Mokpo σαν πολύτιμα κοσμήματα, φτιάχνονται καθημερινά στην απόλυτη διαφάνεια με αγνά υλικά στο ανοιχτό εργαστήριό της και απογειώνουν τους γευστικούς σου αισθητήρες με πρωτότυπους συνδυασμούς και σχεδόν εικαστική εμφάνιση.  Η Δανάη και η ομάδα της αγαπάνε να δοκιμάζουν νέες γεύσεις, να πειραματίζονται με καινούριες συνταγές και να φτιάχνουν cakes. Συνδυάζοντας τη γλυκιά γεύση με την αισθητική και τη φαντασία...

L’ Osteria Da Claudio: Άρωμα καθαρόαιμης ιταλικής κουζίνας στο Χαλάνδρι

Από τα πιο ζεστά και αναγνωρίσιμα γαστρονομικά διαμάντια του Χαλανδρίου, το L’ Osteria Da Claudio, αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους απανταχού λάτρεις της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Ο Claudio ως βέρος Ιταλός, έμπειρος μάγειρας και μέλος της ομοσπονδίας Ιταλών επαγγελματιών chef (Federazione Italiana Cuochi), κατάφερε από το 2006, να μας μεταφέρει με τον πιο μοναδικό τρόπο στο μαγικό κόσμο της ιταλικής γαστρονομίας, αναβιώνοντας κλασσικές συνταγές αλλά και προσωπικές εμπνεύσεις που τιμούν την παράδοση και το ταπεραμέντο της δημοφιλέστερης ίσως ευρωπαϊκής κουζίνας. Το μενού βασίζεται κατά κύριο λόγο στην εποχικότητα, με φανατική προσοχή στη φρεσκάδα και την ποιότητα των πρώτων υλών,...

Χύμα και Τσιπουράτα: Η νέα άφιξη στο Χαλάνδρι, που υπόσχεται στιγμές απόλυτης διασκέδασης

Σαν λάτρης του DIY, έχω αδυναμία στα μαγαζιά που φτιάχνονται με το προσωπικό μεράκι, τη φαντασία και τη δουλειά των ιδιοκτητών. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο είδος καλωσορίσματος, καθώς όλη η ενέργεια και η αγάπη που διαχέεται στον χώρο, όσο του δίνεις με τα χέρια σου μορφή, σπιθαμή προς σπιθαμή, δημιουργεί ένα περιβάλλον σχεδόν σπιτικό. Αυτή τη θετική ενέργεια, δύσκολα την προσπερνάς αφού σε αγκαλιάζει με το που διαβαίνεις την είσοδο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Χύμα και Τσιπουράτα, στην οδό Κολοκοτρώνη 13, τον Σεπτέμβρη του 2021. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο που σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον με τις όμορφες ζωγραφιές σε ποικίλα...

Six Seasons Kitchen: Simply Seasonal, Everyday

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχές που εφαρμόζει στη διατροφή μας η παγκόσμια εστιατορική σκηνή τα τελευταία χρόνια είναι η εποχικότητα: η επιλογή δηλαδή φρούτων και λαχανικών που παράγονται τη συγκεκριμένη εποχή και κατ’ επέκταση τόπο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όχι μόνο οικονομικοί, για τους οποίους είναι σημαντικό να συμβαδίζει η διατροφή μας με του κύκλους της φύσης: το φαγητό είναι η πιο στενή σύνδεση που έχουμε με τη γη, καθώς μεταμορφωνόμαστε και γινόμαστε αυτό που τρώμε.  Μέσα από το εποχικό φαγητό ακολουθούμε τους νόμους της φύσης, δίνοντας στο σώμα μας αυτό που βιολογικά έχει ανάγκη για να εγκλιματιστεί στις αλλαγές των εποχών: τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα...

The Local Pub: Όταν το local συνάντησε το global, πάνω στον αφρό της μπύρας!

Μπύρα.. Πολλοί τη σνομπάρουν (μάλλον γιατί δεν ξέρουν), αλλά ακόμα περισσότεροι τη λατρεύουν. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να αντικρίζεις μια σωστά σερβιρισμένη μπύρα με τον λαχταριστό αφρό της, να κατευθύνεται προς τα εσένα δροσερή και θελκτική. Η μπύρα έχει πάνω από 19 ευεργετικές ιδιότητες, για το σώμα και τον εγκέφαλο, που δεν αναπτύξω αλλά σε προκαλώ να το ψάξεις. Γενικότερα οι ουσιαστικές μας γνώσεις πάνω στον τρόπο παρασκευής ή τα διάφορα είδη και προελεύσεις, στο σύνολο είναι πολύ περιορισμένες, καθώς για πολλά χρόνια η αγορά είχε κατακλυστεί από Lager και Weiss. Και κάπου εδώ, συγκεκριμένα το 2010...

Benjamin Βurgers: Στο Χαλάνδρι θα γευτείς με την ψυχή σου τα πιο ευφάνταστα burgers της Αθήνας.

Τι είναι η μαγειρική, αν όχι μεγάλες δόσεις φαντασίας και αγάπης; Και πόσο πιο ευχάριστη γίνεται η διαδικασία του φαγητού, όταν το γεύεσαι ελεύθερα, πέραν από τις νόρμες του come il faut, που πολλές φορές σου δημιουργούν μια άβολη αίσθηση που σε απομακρύνει από τον όρο «απόλαυση». Στο Χαλάνδρι, στην οδό Ανδρέα Γκίνη, 12 δίπλα στην ρεματιά - σήμα κατατεθέν της περιοχής, δυο αδέρφια, ο Μάνος και ο Νίκος, δημιούργησαν ένα πολύ ιδιαίτερο στέκι, όπου τα burgers παίρνουν την πιο τολμηρή μορφή τους, με συνταγές πέρα από τα όρια της κλασικής τους μορφής και αναπάντεχους συνδυασμούς υλικών. Τα παιδιά μαγειρεύουν γιατί...

Chain Coffee Company: Μια «αλυσίδα» που σε φέρνει πιο κοντά στον ιδανικό καφέ

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πως ένας μικρός κόκκος έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος στην κουλτούρα μας, το well being μας, την καλημέρα μας, την τόνωσή μας. Εξετάζοντας λίγο τα στατιστικά του, δεν μπορείς παρά να νιώσεις δέος για το πόσο μεγάλη σημασία παίζει στην ζωή του καθένα μας ξεχωριστά, για το πόσο συναίσθημα κουβαλάει.  Η πόλη γνωρίζει εδώ και καιρό από φάρμες και υψόμετρα, από AeroPress και V60, κάποιοι ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά της Βραζιλίας από την Αιθιοπία. Στο Chain, αυτή η «αλυσίδα» διαδικασιών μέχρι να φτάσει ο καφές στην ιδανική του μορφή στο ποτήρι σου - από την καλλιέργεια μέχρι τη συγκομιδή, κι από το καβούρδισμα μέχρι το σερβίρισμα - την γνωρίζουν καλά και την...

Δημητρούλα: Το «παλιό» φαγητό που τιμά τον πελάτη, θα παραμένει πάντα ολοκαίνουριο

Μπορεί οι γύρω πολυκατοικίες να έχουν σκοτώσει τη μνήμη μιας παλιάς εξοχής, όμως η Δημητρούλα στο Χαλάνδρι επιμένει στην έννοια του παλιού καφενέ, που δεν ονειρεύεται να γίνει νεοταβέρνα. Όλα ξεκίνησαν με την διαύγεια και την ειλικρίνεια που χαρακτηρίζει κάθε ορόσημο στη ζωή μας. Ήταν τέλη του 2012, όταν το ένα μαγαζί μετά το άλλο έβαζαν λουκέτο στο βάρος μιας κρίσης που δεν μας έπληξε μόνο οικονομικά αλλά και γευστικά. Καθισμένοι για φαγητό, μια πρώην σύμβουλος επιχειρήσεων η Δήμητρα Παπασπύρου μοιράστηκε το όνειρό της με έναν παιδικό φίλο ηχολήπτη τον Γιώργο Αργύρη που μετέπειτα  μεταμορφώθηκε σε χαρισματικό μάγειρα  και την ακολούθησε...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,