spot_img

Ιστορικά και σύγχρονα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα που ανεβάζουν στροφές στην γλυκιά απόλαυση

Εκεί όπου η κάθε μέρα μυρίζει γιορτή με γεύση σοκολάτα και creme patisserie

Το κλασικό γλυκό, εκείνο που μυρίζει σαν φοντανιέρα, σαν τις ονομαστικές εορτές της μαμάς που φώτιζαν το σαλόνι, σαν τις πάστες που είχαν τη γεύση ενός τσουνάμι που σε λιγώνει από ηδονή, όπως και το καινούργιο, αυτό με τη φινέτσα και τη λεπτοδουλειά που αναδεικνύει τη γεύση σε κάθε σου κουταλιά, έχουν ένα κοινό: κάποια μαγαζιά στην Αθήνα που τα δικαιώνουν και τα τιμούν.

Τα σύγχρονα ζαχαροπλαστεία που ανοίγουν, έχουν άλλη άποψη για το γλυκό. Προσέχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, βάζουν σοκολάτα από την Ελβετία και το Βέλγιο, έχουν chef patissier και όχι ζαχαροπλάστη, φλερτάρουν με τη Γαλλία και την παγκόσμια γκουρμέ γλυκιά σκηνή. 

Τα παλιότερα, έχοντας αποκωδικοποιήσει πλήρως την αλχημία μιας γλυκιάς δημιουργίας, υποδέχονται τον 21ο αιώνα με την αυτοπεποίθηση ενός βετεράνου και συνεχίζουν τη γλυκιά παράδοση στο «ποντικάκι», τη «νουγκατίνα» και τη «σοκολατίνα», σηκώνοντας στους ώμους τους μια αλησμόνητη παράδοση ενώ παράλληλα «φλερτάρουν» με το μοντέρνο και κάποιες φορές καινοτομούν.

Όπως και να’χει η καθημερινότητά μας πλημμυρίζεται από γοητευτικές βιτρίνες που σαγηνεύουν το βλέμμα με φρέσκιες – τόσο στην ύλη όσο και την ιδέα προτάσεις – που ανιχνεύσαμε, δοκιμάσαμε, απολαύσαμε και σας παρουσιάζουμε εδώ. Γιατί το καλό γλυκό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές συνθήκες παρασκευής, και… πολλή μαγεία!

Αφοί Ασημακόπουλοι: Ένα ζαχαροπλαστείο-μύθος στην καρδιά της Αθήνας

Στις γευστικές διαδρομές του καθενός μας, είναι κάποιοι προορισμοί που δεν αλλάζουν ποτέ. Κάποια ονόματα συνδυάζονται άρρηκτα με αυτό που η γεύση θέλει να αισθανθεί. Όταν μας ρωτάνε για γλυκό στο κέντρο, αυθόρμητα από το στόμα ξεπηδάνε δυο λέξεις, Αφοί Ασημακόπουλοι! Εμβληματικό ζαχαροπλαστείο της οδού Χαριλάου Τρικούπη 82, μετράει αισίως πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας και συνεχούς εξέλιξης. Μια εξέλιξη που έρχεται ως το αποτύπωμα κάθε γενιάς της οικογένειας που αναλαμβάνει την σκυτάλη. Όλα άρχισαν το μακρινό 1915, όπου και ιδρύεται το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας, στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται και σήμερα. Κρέμες, ρυζόγαλα, φρέσκο γάλα στο ποτήρι σερβιρίζονταν...

Le Greche: Γλυκά φτιαγμένα από τη στόφα των ιταλικών μύθων

Στην εποχή των χιλίων ομογενοποιημένων κατασκευαστών γλυκών που συνιστούν το έτοιμο και το «εύκολο» χάριν κέρδους, μια κάστα επιχειρηματιών μας οδηγεί με έμπνευση και δημιουργικότητα στην πραγματικότητα της νέας δεκαετίας – αυτής που η γεύση επιζητά την ουσία και που η πρόταση θέλει ένα στιβαρό concept για να στηριχθεί. Τα Le Greche της Εύης Παπαδοπούλου και του Φώτη Αληφραγκή, ανήκουν σαφώς σε αυτή την κατηγορία, αφού με άγγιγμα γυναικείο που αναδύεται μέσα από χίλιες μικρές λεπτομέρειες, αστείρευτες ιδέες και βαθιά τεχνογνωσία πάνω στην ιταλική ζαχαροπλαστική παράδοση, γλυκαίνουν με στυλ από το 2014 κάθε στιγμή της ημέρας μας.  Η γνωριμία μας...

Michel Pâtisserie: Γαλλική φινέτσα και δημιουργίες του ονείρου, στο πιο εκλεπτυσμένο ζαχαροπλαστείο της Ηλιούπολης

Οι όμορφες εμπειρίες στη ζωή, αυτές οι δόσεις ευτυχίας, άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες, αυτές που σκέφτεσαι πως δεν θέλεις να τελειώσουν, είναι ότι πολυτιμότερο υπάρχει για τον καθένα μας, καθώς δίνουν την ανάλαφρη αίσθηση της πληρότητας, έστω και αν διαρκούν για μερικά λεπτά. Όπως για παράδειγμα το να απολαύσεις ένα καλοδουλεμένο και ποιοτικό γλυκό. Μια μικρή χαρά που μπορεί να σου φτιάξει όμως τη διάθεση, καθώς τέρπει όλες τις αισθήσεις σου με τρόπο θαυμαστό. Ο ιδανικός προορισμός για να εξασφαλίσεις στον εαυτό σου τη μέγιστη απόλαυση που μόνο ένα καλό γλυκό μπορεί να σου προσφέρει, έχει το όνομα Michel....

Σουit by Babis Zidilis: Ένα ζαχαροπλαστείο με δυνατό concept κι ακόμα δυνατότερες προτάσεις

Ο Μπάμπης Ζιντίλης θήτευσε ως pastry chef σε μερικές από τις πιο εμβληματικές κουζίνες του κόσμου, εκεί που το «fine» θεσμοθετείται από εξελιγμένες τεχνικές και ο γλυκός επίλογος αποτελεί στοιχείο καθοριστικής σημασίας για μια ολοκληρωμένη μισελενάτη εμπειρία. Τα χρόνια πέρασαν, ο ίδιος αποφάσισε όλα όσα έμαθε να τα μοιραστεί με το ευρύτερο κοινό μιας γειτονιάς, κι έτσι γεννήθηκε το Σουit.  Μπαίνοντας στο Σουit, αυτό που παρατηρείς με την πρώτη ματιά είναι ότι δεν είναι άλλο ένα ζαχαροπλαστείο, τουλάχιστον όχι όπως το έχουμε αποτυπώσει στο συνειδητό και ασυνείδητό μας. Η «αιρετικότητά» του έγκειται στο ότι συνδυάζει αρχέτυπα urban στοιχεία όπως τα...

La Fete du Chocolat: Το ζαχαροπλαστείο που κάνει την κάθε μέρα να μοιάζει με γιορτή

Κάποιος, κάποτε είπε ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά πράγματα. Στο La Fete du Chocolat η ευτυχία έχει άρωμα σοκολάτας - όπως άλλωστε υποδηλώνει το όνομά του - σημαίνει «γιορτή́ της σοκολάτας» - και κάθε γλυκό που θα ανακαλύψεις στις βιτρίνες του, ακόμα και το απλό, δεν είναι ποτέ κάτι «απλό», αλλά ένα υπέροχα φτιαγμένο κομψοτέχνημα που αποπλανεί και διεγείρει τις αισθήσεις. New York cheesecake, μηλοκέϊκ, πάστα φλώρα ή brownies, mainstream δημιουργίες ιδανικές για να συνοδεύσεις τον καφέ σου, προσθέτοντας γεύση και ποιότητα σε μια καθημερινή συνήθεια. Στον πολυσύχναστο δρόμο της Λεωφόρου Πεντέλης είναι αδύνατον το βλέμμα σου να προσπεράσει...

Desiré: Γλυκές αναμνήσεις αλλά κι ένα στιβαρό παρόν από ένα ζαχαροπλαστείο ορόσημο

Σε μια Αθήνα που έζησε τις εποχές της σαν το πιο ένδοξο βεγγαλικό, ένα ζαχαροπλαστείο παρέμεινε η πιο γλυκιά μας σταθερά, από το 1962 που πρωτοάνοιξε και το αγκάλιασαν οι αστέρες της εποχής μέχρι σήμερα που αποτελεί στέκι και σημείο αναφοράς για πλήθος κόσμου που προτιμά το αυθεντικό, αυτό που δεν βουλιάζει στην προσποίηση και τη φιοριτούρα, κι αυτό στο οποίο η ποιότητα και η αυθεντικότητα είναι σημαία κι όχι απλή δήλωση. Ο λόγος για το Desiré, που για τους γνώστες της πόλης, είναι ο πιο άξιος «συνοδοιπόρος» σε κάθε μας γλυκιά «εξερεύνηση». Παλιάς κοπής ζαχαροπλαστείο, από αυτά που αν...

Μελιστάλακτο: Δημιουργίες υψηλής αισθητικής και ποιότητας, για την πιο γλυκιά στιγμή της ημέρας σου

Αχ αυτή η στιγμή της ακατανίκητης επιθυμίας για γλυκό! Εκείνη η στιγμή που σαν μικρό παιδί επιθυμείς διακαώς να βιώσεις ένα γλυκό άγγιγμα να τυλίγει απαλά το στόμα και να σε γεμίζει με ένα συναίσθημα πληρότητας και απόλαυσης που συγκλονίζει όλο το κορμί. Κι αυτό δεν είναι υπερβολή! Νόημα στην απόλαυση, δίνει να τη βιώνεις έντονα με τον ιδανικότερο και ποιοτικότερο τρόπο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει αυτό που γεύεσαι, πέρα από τη γλύκα, να διαθέτει μια ισορροπία, μια ενδιαφέρουσα αισθητική και πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν τη δημιουργία και σου αφήνουν μια τέλεια επίγευση, χωρίς να...

Πορτατίφ Factory: «Ανάβοντάς» το φως της πιο γλυκιάς απόλαυσης!

Το Πορτατίφ Factory κάνει το ασύλληπτο για άλλα ζαχαροπλαστεία γεγονός και τον μύθο της ζαχαροπλαστικής πραγματικότητα, με ένα open εργαστήριο στο οποίο όλα φτιάχνονται στην απόλυτη διαφάνεια, λίγα μόλις εκατοστά από τα μάτια σου. Στον ζαχαρένιο παράδεισο του ιδιοκτήτη και head pâtissier Τάσου Λύτρα – το γλυκό είναι ολόφρεσκο, τεχνικά άρτιο, πάντα απολαυστικό και αδιαπραγμάτευτα μοναδικό.  «Ανάβοντάς» το, το Πορτατίφ θα φωτίσει και θα γλυκάνει κάθε στιγμή της ημέρας σου, ξεκινώντας με καλοψημένο καφέ - ιδανικό τόσο στη ζεστή όσο και την κρύα εκδοχή του. Στο πέρασμά σου όμως μέχρι την υποδοχή, θα έχεις ήδη «λυγίσει» με όσα θα δεις στις...

Ζαχαροπλαστεία Ανδρεαδάκης: Η κατάκτηση της γεύσης μέσα από την ποιοτική ζαχαροπλαστική

Η ανταμοιβή ενός εγχειρήματος έχει διπλή αξία όταν κάνει ευτυχισμένους τους αποδέκτες του, και τα Ζαχαροπλαστεία Ανδρεαδάκης αυτό μπορούν να το ισχυριστούν και με το παραπάνω, αφού με κάθε μπουκιά από τις εκλεπτυσμένες, ολόφρεσκες δημιουργίες τους προσφέρουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης σε μικρούς και μεγάλους από το 2008. Στα 3 καταστήματά τους (Χαϊδάρι, Περιστέρι και Πετρούπολη) η παράδοση παντρεύεται με τις νέες τάσεις, τις σύγχρονες τεχνικές και τις κορυφαίες πρώτες ύλες, για γλυκά με στιβαρή γευστική και ποιοτική υπόσταση και προϊόντα που ανεβάζουν τον πήχη σε όλο το φάσμα τους. Αυτοί είναι μερικοί κι από τους λόγους που τα Ζαχαροπλαστεία Ανδρεαδάκης...

Le Notre: Μια βουτιά στα μυστικά της σοκολάτας, κι όχι μόνο!

Στην Αθήνα, λίγα ζαχαροπλαστεία εκθέτουν το εργαστήριό τους όπως το Le Notre. Αυτή η ανοιχτή θέα από τον δρόμο, σε κάνει να χαζεύεις για ώρα την διαδικασία της παραγωγής και τις κινήσεις των σοκολατοποιϊών που δουλεύουν με αριστοτεχνία τη σοκολάτα, δίνοντας της διάφορα σχήματα, υφές και γεύσεις. Αυτή η θέα επίσης είναι που θα σε κάνει να περάσεις και το κατώφλι του, σε μια άνευ όρων παράδοση στα υπέροχα γλυκά του.  Το Le Notre είναι πραγματικό βασίλειο της σοκολάτας. Της πραγματικής, ποιοτικής σοκολάτας Βελγίου, που σου χαρίζει αυτή την ανεπανάληπτη γεμάτη γεύση της! Με τις καλύτερες πρώτες ύλες, διαρκή αναζήτηση...

Couel: Μια οικογενειακή παράδοση που αντέχει στο χρόνο

Η Μικρασιατική κουλτούρα, που ταξίδεψε στη χώρα μας από το 1922, έχει αφήσει το αποτύπωμά της σε κάθε έκφανση του πολιτισμού μας, κυρίως δε, συνέβαλλε ώστε να διευρυνθεί η γαστριμαργική μας κληρονομιά, με γεύσεις που πάντα ενθουσιάζουν και αρώματα που σε μαγνητίζουν. Κάπως έτσι υφαίνεται και η ιστορία της οικογένειας Δημητρίου, η οποία ξεκινώντας από το Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, με τις αποσκευές της γεμάτες συνταγές που φέραν το μυστηριώδες άρωμα της Ανατολής, ένας θησαυρός γεύσεων που έμελλε να αγαπηθεί από τους Αθηναίους και να κάνει στο πέρασμα του χρόνου το όνομα Couel, συνώνυμο της απόλαυσης. Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου αποφασίζει να...

La Ruche Patisserie Naturelle: Γλυκές δημιουργίες υπέρτατης απόλαυσης με το ποιοτικό αποτύπωμα του μινιμαλισμού

Ο τρόπος που τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί οι καταναλωτικές συνήθειες του αγοραστικού κοινού, χαρακτηρίζεται από μια στροφή στην ποιότητα. Πλέον όλοι ψάχνουμε να γευτούμε κάτι ανώτερο, εκείνο που η γεύση να ξεπερνά την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Και τι πιο χαρακτηριστικό προς αυτή την κατεύθυνση από το La Ruche Patisserie Naturelle, όπου το όνομά του αντανακλά ακριβώς την ιδιότητά του. Με φιλοσοφία βασισμένη πάνω στην αγνότητα και την υψηλή ποιότητα των βιολογικών πρώτων υλών, να μετουσιώνονται σε γλυκές δημιουργίες υπό τη δημιουργική ματιά και τη μαεστρία του Patissier Βασίλη Σακελλαρίου. Δημιουργίες που αρχικά στέκεσαι να χαζεύεις  μαγεμένος από την αισθητική...

Ανδριάς: Κλασική, διαχρονική απόλαυση στο καλύτερο profiterole που έχεις δοκιμάσει ποτέ!

Όταν ακούς την λέξη profiterole, μοιραία ένα μόνο όνομα σου έρχεται συνειρμικά στο μυαλό. Ανδριάς! Μια ιστορία γλυκιά,  όσο η πλούσια σοκολάτα που αγκαλιάζει το πιο διάσημο profiterole της Αθήνας, ξεκινά το 1972 με το πρώτο κατάστημα στο κέντρο, συνεχίζει κατά τη δεκαετία του ’80 με το κατάστημα της Φιλοθέης και καθώς η φήμη για το πιο πλούσιο και απολαυστικό profiterole εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς από στόμα σε στόμα, ανοίγει και το τρίτο στον Γέρακα! Η συνταγή, κλασική και σταθερή αξία στο πέρασμα των χρόνων, με πλούσια κρεμώδη σοκολάτα υγείας και αφράτα σαν σύννεφο σουδάκια που γεμίζονται με ολόφρεσκη σαντιγί....

Κωστής Ζαχαροπλαστική: Στον Νέο Κόσμο, κάθε μέρα έχει τη γλυκιά της στιγμή

Πραγματική απόλαυση, ακριβώς όπως μας την χαρίζουν απλόχερα τα θεία δώρα της ζαχαροπλαστικής. Αυτό είναι το απαραίτητο συναίσθημα, συνοδοιπόρος μας κάθε φορά που γευόμαστε ένα απόλυτο γλυκό. Ένα άριστα καμωμένο γλυκό, που για να φτάσει στα χέρια μας, υπέροχο στη γεύση του, κι ερωτεύσιμο στην υφή και την εμφάνισή του, έμπειροι τεχνίτες, βαδίζοντας πάνω σε περίπλοκες τεχνικές, με κινήσεις ακριβείας και δουλεύοντας τις πιο ποιοτικές πρώτες ύλες, δημιουργούν όλα αυτά τα μικρά έργα τέχνης που απλώνουν τα θέλγητρά τους στολισμένα στις βιτρίνες. Κι αν όλα τα παραπάνω είχαν ένα και μόνο όνομα, αυτό θα ήταν «Κωστής». Ζαχαροπλαστεία που μετράνε 40...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,