Το κεμπάπ δεν είναι ένα απλό μπιφτέκι αλλά η γεύση της μνήμης, μια παλιά ιστορία με αρώματα και εικόνες από παζάρια της Ανατολής, ένα διαβατήριο γεύσης που το προσφέρουν πλέον ελάχιστα – μετρημένα στα δάχτυλα – ψητοπωλεία στην αυθεντική, παραδοσιακή μορφή του.
Ο Έντυ για τους γνώστες, είναι κάτι σαν θρύλος. Όλα ξεκίνησαν το 1946 από τον πατέρα του Έντυ (Ερβάντ) Αρμένη μπάρμπα Χοβσέπ. Και η παράδοση συνεχίζεται από το 2004 ως και σήμερα, με την τρίτη γενιά όταν πέρασε στα χέρια Χαρουτσουνιάν και Μινασιάν (Σταύρος και Βαγγέλης).
Παλιάς κοπής σουβλατζίδικο με ό,τι συνεπάγεται – αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, ψήσιμο στο κάρβουνο. Ο Έντυ κρατάει τη φλόγα της παράδοσης ζωντανή, με τη γεύση του τυλιχτού του να μένει αλησμόνητη στον ουρανίσκο. Καθαρή γεύση, τίμια. Δεν θέλεις να τη σμίξεις με τίποτα άλλο, γι’αυτό κι οι ίδιοι επιμένουν να το τυλίγουν με ντοματούλα, κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Έδώ τρως ιστορία, τρως παράδοση και τις πρώτες σου μπουκιές οφείλεις να του τις αφιερώσεις μαζί με την απόλαυσή σου.
Τα πάντα ετοιμάζονται εδώ. Αν «ψηφίσεις» Έντυ, τότε πέραν του τέλειου κεμπάπ θα αγαπήσεις το φιλέτο ψαρονέφρι. Υπέροχα επίσης ο παστουρμάς και το πολίτικο σουτζούκι για τους λάτρεις των πιο πικάντικων και εκρηκτικών γεύσεων, ενώ σπεσιαλιτέ είναι το γιαουρτλού κεμπάπ του, για το οποίο καταφθάνει στο κατώφλι του σύσσωμη όλη η πεινασμένη, μερακλίδικη Αθήνα.
Αν φας εδώ, η λαδόκολλα είναι must κομμάτι της ιεροτελεστίας, όπως είναι και η επιλογή ντάκου, χωριάτικης για ιδανική συνοδεία, ενώ το τζατζίκι και οι πατάτες του κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Το κεμπάπ του Έντυ, από 100% μοσχαρίσιο κιμά, είναι από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου. Με τη ντοματούλα, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό του, είναι πραγματικά μια εμπειρία που πρέπει να βιώσεις για καταλάβεις. Αν δεν έχεις φάει σουβλάκια από Έντυ, δεν έχεις φάει σουβλάκι.
Έντυ
Δημ. Καρακουλουξή 4, Νίκαια, τηλ. 2104926117
www.enty.gr | Facebook