Πρώτη αναφορά στο όνομα της συνοικίας έγινε από τον Γάλλο γιατρό Ζακόμπ Σπον, σε ένα βιβλίο του με τίτλο: «Ταξίδι σε Ιταλία, Δαλματία, Ελλάδα και Ανατολή» το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1678 και παρουσίαζε τις οκτώ πιο φημισμένες συνοικίες της Αθήνας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90’ η γειτονιά του Ψυρρή αρχίζει να παίρνει τα πάνω της με αλλαγές στη χρήση της γης, ανακατατάξεις στο status quo των underground καφενέδων και νέες επενδύσεις που την καθιστούν hot place to be. Το μετρό του 2001 την φέρνει ένα τσιγάρο απόσταση από κάθε γωνιά της Αθήνας, ενώ μέχρι σήμερα εδώ όλοι και όλα είναι σε φασαρία και αρμονία παράλληλα. Στη περιοχή που βιοτέχνες από το ’60 δεύτερης γενιάς συναντιούνται με τα εργαστήρια νέων εναλλακτικών σχεδιαστών, στην έξοδο η διασκέδαση χρωματίζεται με all day χαρακτήρα και σπιρτόζικη διάθεση.
Οι πιο hot διευθύνσεις για έξοδο στου Ψυρρή
Η γειτονιά που με το urban ήθος της ενέπνευσε όλη την Αθήνα
Tranzistor: Σημείο αναφοράς στου Ψυρρή, εξελίσσει την all day πρότασή του με ουσία και μπρίο
Τα χρόνια περνούν, οι μόδες αλλάζουν, εμείς ωριμάζουμε(;) και ο τρόπος που προσεγγίζουμε την έξοδο μεταβάλλεται κι αυτός σαν τις εποχές. Κάποια μαγαζιά κυνηγάνε τις εξελίξεις των χρησμών και των τάσεων χάριν εντυπωσιασμού για να’ναι πάντα «in», άλλα στέκονται και αντιστέκονται με αυτοπεποίθηση μέσα στον χρόνο, γιατί πολύ απλά το cool τους δε στηρίζεται στην επικαιρότητα, αλλά στους ανθρώπους, τις ιδέες, την φιλοξενία τους. Το Tranzistor συγκαταλέγεται ανάμεσά τους, αποπνέοντας την οικειότητα του αγαπημένου σου μπλουτζίν και με μοναδικές προτάσεις κάθε στιγμή της ημέρας, που κάνουν το πέρασμα από το κατώφλι του απαραίτητο σε κάθε βόλτα στο κέντρο.
Μέσα από...
Ψύρρα: Urban ανθολογίες και φιλικές ρακομελοκατανύξεις στο ξακουστό ντισκοκαφενείο στου Ψυρρή
Όταν πρωτοάνοιγε τις πόρτες της οι δρόμοι στου Ψυρρή ήταν πλημμυρισμένοι κυρίως από φολκλορικά τουριστικά φαγάδικα σε μια παραζάλη μεταξύ μουσακά και χωριάτικης. Όμως η Ψύρρα, ανατρεπτική και πρωτοπόρος, λιλιπούτεια αλλά τεράστια, στο αντισυμβατικό σκηνικό της μας μύησε στη ρακομελίτιδα που μέχρι τότε ήταν προνόμιο των Αμοργιανών, έφερε φοιτητόκοσμο και νεαρόκοσμο στην περιοχή και αποτέλεσε εφαλτήριο για να ξεκινήσουν δειλά-δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους νέα concepts με στιβαρά θεμέλια και το βλέμμα στο μέλλον. Χωρίς προσποίηση και χωρίς υπερβολή η Ψύρρα αναθεώρησε στο μυαλό μας την έξοδο στο κέντρο, και εξακολουθεί να μεγαλώνει γενιές με σημερινούς θαμώνες της...
Contrabando: Colonial chic απολαύσεις στου Ψυρρή
Αποικιοκρατικοί μύθοι, λατινοαμερικάνικες παραδόσεις, ποτοαπαγόρευση, πειρατικοί θρύλοι και εξωτικές καταπράσινες οάσεις γίνονται πραγματικότητα σε ένα τερέν που βάζει καθημερινά στόχο να σε ταξιδέψει νοητά, αισθητικά και γευστικά στα καντούνια της Κούβας, στα πληθωρικά bar του Νέου Κόσμου, στις απολαύσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Το Contrabando είναι ο καμβάς της απόλυτης all day εξόδου, που ζωγραφίζεται από προτάσεις σε καφέ, brunch, φαγητό και ποτό που συναρπάζουν κάθε αίσθηση.
Καθαρόαιμο ινσταγκραμικό σκηνικό, μοιράζει τη δράση του ανάμεσα σε 2 ορόφους που λούζονται στο φως ή αγναντεύουν τα αστέρια μέσα από έναν τεράστιο γυάλινο ουρανό, τεχνοτροπίες στο χέρι, χρώμα, έπιπλα μιας ακμάζουσας...
Ivis 4 Restaurant: Υπέροχη γαστρονομία με την υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου
Ο αστικός καμβάς του κέντρου τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια τροχιά αναβάθμισης μέσα από χώρους που ξεφεύγουν από τις φολκλορικές τάσεις του παρελθόντος αλλά και boutique καταστάσεις που αναλαμβάνουν ρόλο πρέσβειρων της πόλης μας στο εξωτερικό, με τον πιο επάξιο και upscale τρόπο.
Το Ivis 4 της ομώνυμης οδού στα καντούνια του Ψυρρή, είναι ένα από τα λαμπρά αυτά παραδείγματα, με διαμονές που ξεφεύγουν από τα στενά όρια μιας απλής διεκπεραίωσης, αλλά και ένα εστιατόριο-διαμάντι, με την βαριά υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου που σερβίρει κάτι όμορφο για τον καθένα ξεχωριστά, κάθε στιγμή της ημέρας.
Ξεκίνησε την πλεύση του το καλοκαίρι...
Nudie Foodie Psiri: Γεύσεις αρμονικές και ονειρεμένες με dedicated gluten free χαρακτήρα
Τα γαστριμαργικά μονοπάτια πάνω στα οποία κινούμαστε σε καθημερινή βάση, μπορεί μεν να μας χαρίζουν απολαύσεις και να ευφραίνουν τον ουρανίσκο, όμως αν το ψάξεις λίγο καλύτερα θα ανακαλύψεις ότι η απόλαυση κρύβει ένοχα μυστικά που ακούν στο όνομα συντηρητικά, ενώ η παρουσία της γλουτένης σχεδόν σε όλες τις τροφές πλέον, επιβαρύνει σε πολλά επίπεδα τον οργανισμό, ακόμα κι αν δεν είσαι δυσανεκτικός σε αυτή.
Αν και η στροφή των διατροφικών τάσεων προς πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι έντονη, εντούτοις οι προορισμοί, που μπορούν να σου χαρίσουν κάτι απολύτως ευεργετικό για τον οργανισμό αλλά και συγχρόνως συνταρακτικά νόστιμο είναι πραγματικά μετρημένοι...
Po’ Boys: Αυθεντικό αμερικάνικο BBQ σιγοψήνεται καθημερινά στου Ψυρρή
Στο βιβλίο του «Barbeque: The History of an American Institution», o συγγραφέας Robert F. Moss γράφει: «Από τους tandoor φούρνους των ιθαγενών μέχρι τα σιγοκαπνιστά κρέατα των diners της Νέας Ορλεάνης, το barbeque είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς θεσμούς της Αμερικής. Συνέτεινε στη διαμόρφωση της κουλτούρας των διάφορων περιοχών, επηρρέασε την πρόοδο της κοινωνίας και αποτέλεσε την απόλυτη γιορτή για περισσότερους από 3 αιώνες».
Καθόλου αναληθές αν σκεφτείς την εξέλιξη του burger μέσα στα χρόνια, την γνωριμία μας με τις κοπές και τις σύγχρονες τεχνικές, την απόλαυση ενός κρέατος σωστά ψημένου - με το ιδανικό μαρινάρισμα, την φροντίδα...
Minu: Το living store στου Ψυρρή που μας διδάσκει την αρμονία
Είναι αυτές οι μικρολεπτομέρειες στη ζωή μας, που την κάνουν πιο όμορφη, της δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα και ενίοτε αφήνουν το στίγμα τους στο τρόπο που ζούμε. Και αν στη Γηραιά Αλβιώνα, ο όρος που χρησιμοποιείται για αυτές τις μικρές λεπτομέρειες είναι minutiae, στην Αθήνα, όλη η ουσία της λέξης παίρνει σάρκα και οστά στο πολύ ιδιαίτερο Minu, στου Ψυρρή.
Ένα living store, πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα στο τέρμα της Σαρρή, δεσπόζει εντυπωσιακό, ντυμένο την πράσινη φορεσιά του, καμωμένη από κάθε λογής φυτό που μπορεί να βάλει ο νους σου. Πιλέες, μπιγκόνιες, μονστέρες, αλοκάσιες, παχύφυτα και κάκτοι διαφόρων ειδών...
The Artist Athens: Δημιουργικά «vacancies» με διεθνή γαστρονομία και τολμηρά cocktails στην καρδιά της Αθήνας
Το hoteling και το θέατρο είναι 2 καθαρά βιωματικοί χώροι – βασίζονται στην εμπειρία του θεατή ή του επισκέπτη και όπως στο θέατρο ο φωτισμός, η σκηνοθεσία και η ερμηνεία κρίνουν και την καλή κριτική, έτσι και στον χώρο των ξενοδοχείων, το περιβάλλον, η φιλοξενία και οι παροχές, χαρακτηρίζουν την καλή διαμονή. Τις 2 αυτές «αρένες» πάντρεψε ο ηθοποιός Παναγιώτης Σούλης με το The Artist Athens, αξιοποιώντας την άλλη του ιδιότητα – αυτή του πολιτικού μηχανικού – με αποτελέσματα που καθηλώνουν ελληνικό και ξένο κοινό που το επισκέπτεται.
Επαναστατικά διαφορετικό, το The Artist αποπνέει μια boho chic αύρα, μιξαρισμένη με...
Sticky Rice n’ friends: Ασιατικές νοστιμιές για όλους
Το sticky rice καλλιεργείται κυρίως στη Νοτιοανατολική και Ανατολική Ασία, τη Βορειοανατολική Ινδία και το Μπουτάν, έχει αδιαφανείς κόκκους, πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη και είναι ιδιαίτερα κολλώδες όταν βραστεί. Είναι η πρώτη ύλη που έχει καταστήσει δυνατές αμέτρητες συνταγές, από το Μπαγκλαντές στις Φιλιππίνες, κι από τη Μιανμάρ μέχρι τη Μαλαισία, την Σιγκαπούρη, την Κίνα και την Ιαπωνία - και το ομώνυμο Sticky Rice στου Ψυρρή ξέρει να το αξιοποιεί με τους πιο νόστιμους τρόπους, συστήνοντάς μας σε ένα pan-asian ροβανιέμι γεύσεων.
Το Sticky Rice n' friends επαναφέρει την ασιατική γαστρονομία στις ρίζες της - τον δρόμο - φέρνοντας...
Juan Rodriguez: Νέα Ορλεάνη, Παναμάς, Ψυρρή, μια all day εμπειρία που θα σε ταξιδέψει στο χωροχρόνο
Ένας πολυταξιδεμένος σκλάβος που γεύτηκε την ελευθερία, καντούνια της αποκρυφιστικής Νέας Ορλεάνης αλλά και του εξωτικού Παναμά, εξωτικά cocktails και γεύσεις που κόβουν την ανάσα, ένα μεγαλοπρεπές, άκρως εντυπωσιακό μαγαζί φτιαγμένο κυριολεκτικά στο χέρι. Τι κοινό έχουν όλα τα παραπάνω; Είναι κομμάτι του μύθου του Juan Rodriguez, ενός ίσως από τα πιο εμβληματικά μαγαζιά της γειτονιάς του Ψυρρή, που αναβαθμίζει και επανεφευρίσκει κάθε έκφανση της αθηναϊκής διασκέδασης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Από τα καινούργια συναισθήματα της εποχής είναι και η συγκίνηση για πράγματα που στην προ lockdown εποχή θα φαινόντουσαν εντελώς συνηθισμένα. Για παράδειγμα, ένα χρόνο πριν δεν θα φανταζόμασταν ότι θα μπαίναμε σε ένα μπαρ και θα χαϊδεύαμε την... μπάρα. Ναι την μπάρα - εκεί...
Tapfield: Όλη η μικροζυθοποιΐα & η home brew σκηνή στο ποτήρι σου
Ήτανε να ανοίξει τον Μάρτιο του 2020 - ίσως τον μήνα των μεγαλύτερων ανατροπών στη ζωή μας στη νεότερη ιστορία - αυτό όμως δεν το απέτρεψε από το να φέρει το ίδιο ανατροπές στον τρόπο που αφουγκραζόμαστε και απολαμβάνουμε την μπύρα τον Μάΐο της ίδιας χρονιάς. Το Tapfield είναι ένα νέο concept μπυραρίας - συγκεκριμένα taproom - που μέσα από 23 βρύσες (taps) και αμέτρητα μπουκάλια φιλοδοξεί να μας μυήσει στην ποιοτική, δημιουργική, φρέσκια μπύρα, όπως μόνο μια μικρή παραγωγή μπορεί να προσφέρει.
Το Tapfield είναι το επιχειρηματικό «παιδί» του Μίλτου Πίσκοπου, ο οποίος - όντας ο ίδιος λάτρης της μπύρας που ξεφεύγει από τα τετριμμένα - αποφάσισε να μετατρέψει το πάθος του σε δουλειά (και καλά έκανε καθώς όταν αγαπάς κάτι το κάνεις καλά). «Προσπαθούμε να συστήσουμε στον κόσμο...
Monster Burgers & Beers: Η αβάσταχτη «νοστιμότητα» ενός τέλειου burger
Τα πράγματα είναι απλά. Εάν απόλαυση είναι αυτό που αποτυπώνεται ανεξίτηλα στους νευρώνες του εγκεφάλου σου, και ένα monstrous, τιτανοτέλειο burger μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή, τότε τα Monster Burgers είναι τα απολαυστικότερα burgers που θα φας στην Αθήνα. Νομίζουμε ότι η παραπάνω πρόταση στέκεται από μόνη της ως game-changing επιχείρημα, αλλά λέμε να μη θέσουμε σήμερα υποψηφιότητα για το συντομότερο κείμενο στην ιστορία, οπότε ας βάλουμε δευτέρα.
Μας «συστήθηκαν» στο Street Food Festival και τα βρίσκαμε μέχρι πρότινος στον Χολαργό, στο Garden4 όπου ξετρέλαιναν θαμώνες και παραγγελιοδέκτες σαν shop in shop. Από τον περασμένο Άυγουστο «ανεξαρτητοποιήθηκαν» και...
keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστούγεννα στην Αθήνα: Η απόλυτη agenda για δώρα & γλυκά
Οι τελευταίες μέρες του χρόνου είναι πάντα σιροπιαστές και πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη. Μυρίζουν φρεσκοψημένο μπισκότο και μπαχαρικά που...
Που θα φάμε καλά φέτος τον χειμώνα στην Αθήνα
Αν ένα από τα resolutions σου για το 2025 είναι να τρως καλά έξω, τότε σίγουρα μέσα στον χειμώνα...
Περιστέρι: Διαχρονικά δυναμικό και με μερικά από τα ωραιότερα μαγαζιά της πόλης
Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα κανέναν άλλο δήμο: Ακολουθεί το δικό του sui generis σενάριο χρόνια τώρα, χαράσσει...