spot_img

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατέστρεψε 40 δορυφόρους του Έλον Μασκ

Η SpaceX του Ίλον Μασκ εκτιμά ότι 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτόξευσε στις 3 Φεβρουαρίου, καταστράφηκαν εξαιτίας μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Η καταιγίδα αύξησε έως και 50% την ατμοσφαιρική αντίσταση, εμποδίζοντας τους δορυφόρους να φτάσουν στην κατάλληλη τροχιά γύρω από τη Γη. Παρά όμως τις προσπάθειες της Starlink να τους επαναφέρει, φαίνεται ότι 40 από αυτούς θα καούν στη γήινη ατμόσφαιρα αντί να φτάσουν στον προορισμό τους.

Το Falcon 9 εκτόξευσε 49 δορυφόρους Starlink σε χαμηλή γήινη τροχιά από το συγκρότημα εκτόξευσης 39A (LC-39A) στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το δεύτερο στάδιο του Falcon 9 ανέπτυξε τους δορυφόρους στην προβλεπόμενη τροχιά τους στα περίπου 210 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, και κάθε δορυφόρος πέτυχε ελεγχόμενη πτήση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η SpaceX ξεπέρασε πρόσφατα το ορόσημο των 2.000 εκτοξεύσεων δορυφόρων και σχεδιάζει να εκτοξεύσει άλλους 12.000 ή και περισσότερους.

«Η SpaceX αναπτύσσει τους δορυφόρους της σε αυτές τις χαμηλότερες τροχιακές θέσεις, ώστε στην πολύ σπάνια περίπτωση που κάποιος δορυφόρος δεν περάσει τους αρχικούς ελέγχους του συστήματος, να βγει γρήγορα εκτός τροχιάς. Αν και το χαμηλό ύψος ανάπτυξης απαιτεί πιο ικανούς δορυφόρους με σημαντικό κόστος για εμάς, είναι το σωστό για τη διατήρηση ενός βιώσιμου διαστημικού περιβάλλοντος», αναφέρει η εταιρεία στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία σημείωσε ότι οι κατεστραμμένοι δορυφόροι ενέχουν «μηδενικό κίνδυνο σύγκρουσης»με άλλους δορυφόρους και είναι σχεδιασμένοι να καίγονται πλήρως κατά την ατμοσφαιρική επανείσοδο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πέσουν στο έδαφος συντρίμμια ή τμήματα του δορυφόρου.

Η SpaceX εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να διαφημίσει πόσο λίγο επηρεάζουν οι δορυφόροι της τον ουρανό, κάτι που αμφισβητείται τον τελευταίο μήνα, καθώς μια νέα μελέτη ενισχύει την ανησυχία ότι οι δορυφόροι Starlink αφήνουν ραβδώσεις στις εικόνες των αστρονόμων καθώς βρίσκονται σε τροχιά και θα μπορούσαν να μας εμποδίσουν να εντοπίσουμε επικίνδυνους αστεροειδείς. Οι αστρονόμοι σκοπέυουν να δημιουργήσουν ένα «Κέντρο για την Προστασία του Σκοτεινού και Ήσυχου Ουρανού από Παρεμβολές Συστοιχιών Δορυφόρων» για την καταπολέμηση του προβλήματος.

ΠΗΓΗ: The Verge

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

100 χρόνια σουβλάκια: Που θα φας τα καλύτερα στην Αθήνα

Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε...

Pet Lovers: Τα πάντα για το κατοικίδιό σου και που θα τα βρεις στην Αθήνα

Τα ζώα διδάσκουν την αγάπη. Μια αγάπη που σε κρατάει ευτυχισμένο, ενεργητικό, υγιή, πιο...

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι: Που να κάνεις γυμναστική-pilates-yoga φέτος στην Αθήνα

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως η γυμναστική ωφελεί...

Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της...