Η κρεατοφαγία χάνεται στα βάθη των χιλιετιών όπως ο ίδιος ο άνθρωπος, είναι αλληλένδετο κομμάτι της διατροφής μας και – κατά κοινή παραδοχή – ένα από τα θεμέλια που στηρίζουν τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι το Κυριακάτικο τραπέζι, η γιορτή, οι φίλοι πάνω από μια ψησταριά, οι πρώτες εικόνες από το χωριό, κι επειδή δεν είμαστε ιδεολόγοι της χορτοφαγίας, πιστεύουμε ότι την έξαψη της ποικιλίας των γεύσεων, την δίνει μέσα στο umami ζουμί και την τρυφεράδα του μόνο ένα σωστά ψημένο κρέας.
Η οικογένεια Τσιλιγκίρη αυτό το γνωρίζει καλά. Και το τιμά. Η ιστορία τους ξεκινάει από την Κηφισιά, τα χρόνια του μεσοπολέμου, όταν ο Τηλέμαχος – παππούς των σημερινών ιδιοκτητών – έφτιαχνε σπιτικά πιάτα κι έψηνε κρέατα για τους φιλοξενούμενούς του σε μια γνήσια χασαποταβέρνα της εποχής. Από τα τραπέζια του περάσανε όλες οι σημαίνουσες προσωπικότητες της εποχής, οι δουλειές άνθιζαν, το έβλεπες στη φρενήρη σάλα.
Τα χρόνια περνούσαν και το μαγαζί ακολουθούσε πάντα τις εκφάνσεις της κάθε δεκαετίας, μέχρι το σήμερα, στο οποίο μετουσιώνει αυτή την πάππου-προς-πάππου τεχνογνωσία σ’ένα upscale περιβάλλον με κρυστάλλινα ποτήρια, προσεγμένα σερβίτσια και πολυτελείς λεπτομέρειες, στο οποίο ακόμα μπορείς να απολαύσεις κοντοσούβλι, ζυγούρι, παϊδάκια, γλυκάδια και σταβλίσια μπριζόλα στην ιδανική εκδοχή τους, στην Κηφισιά αλλά και με ένα νέο εστιατόριο στη στοά του αριθμού 10 στην Πανεπιστημίου.
Η γευστική φιλολογία δεν σταματάει εκεί. Δίπλα στην παράδοση, φιγουράρουν νεωτερισμοί που καθηλώνουν, όπως dry aged σιτεμένες σπαλομπριζόλες, λουκάνικα τσορίθο, κοντοσούβλι μαύρου χοίρου, T-bones υπερπαραγωγή, ταλιάτες και αναζωογονητικά tartare, ως άλλη επανάσταση της κρεατολαγνείας. Ο Τηλέμαχος έχει αποσπάσει δικαίως αλλεπάλληλες διακρίσεις με Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας για τις υψηλές επιδόσεις του και την εκλεκτική κρεατοφαγία πάντα στο επίκεντρο. Η πιο στιλάτη πρεσβεία κρέατος, σ’έναν από τους πιο στιλάτους και κλασικούς γαστρονομικούς προορισμούς στην πόλη.
Ο Josper θάλαμος με ξύλο – από τους ελάχιστους στην Ελλάδα – έρχεται να προσδώσει στα κρέατα το μοναδικό άρωμα του κάρβουνου, ενώ τα first cuts δίνουν και παίρνουν με ποιοτικά κρέατα από ελληνικές φάρμες φυσικής, παραδοσιακής κτηνοτροφίας, αλλά και τρυφερό αμερικάνικο Black Angus και βελούδινη, βουτυράτη ιταλική Fassona Piemontese, κλασικά και ασυνήθιστα σιτέματα, υφές, ιδέες, χρώματα.
Όλα τα παραπάνω έρχεται να συνοδεύσει μια ιδιαιτέρως κι επιμελώς ενημερωμένη wine list που ικανοποιεί κάθε οινική απαίτηση και λειτουργεί ως αρωγός σε ιδανικά food pairings. Μάλιστα, οι σπουδαίες φιάλες που ανοίχτηκαν με την πάροδο των χρόνων για να παίξουν το ρόλο του παρτενέρ του κρέατος φιγουράρουν σαν παράσημα στη μια από τις μπροστινές αίθουσες στην Κηφισιά. Προλογίζουν το επισκέψιμο κελάρι με τις 200+ επιλογές από Νότια Αφρική, Γαλλία, Νέα Ζηλανδία και φυσικά την Ελλάδα, οι οποίες φιλοξενούνται σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.
Τηλέμαχος
Φραγκόπουλου 19, Κηφισιά, τηλ. 2108074015
Πανεπιστημίου (Βενιζέλου Ελευθέριου) 10, Αθήνα, τηλ. 2103613300
www.telemachoskifisia.gr | www.telemachosathens.gr | Facebook | Instagram