Λένε πως ο χρόνος είναι εκ φύσεως σοφός γιατί εξυψώνει ό,τι αξίζει και αφήνει πίσω του αυτό που περισσεύει. Ο Βαγγέλης το αποδεικνύει με μια πορεία δεκαετιών, μ’ ένα στωικό σουβλάκι χωρίς φανφάρες και επιδείξεις που την ουσία του την κρύβει στην απίστευτη γεύση και την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα. Παραδοσιακό τυλιχτό με το τρίπτυχο ντομάτα-κρεμμύδι-μαϊντανό όπως το έφτιαχνε πάντα ο κυρ-Βαγγέλης, όπως το αναζητάμε πλέον με το μικροσκόπιο στην πόλη, αλλά και με δημιουργικούς νεωτερισμούς όπως με τυροκαυτερή, iceberg, πατάτες, σε τορτίγια, κλπ.
Την φλόγα της γευστικής «κληρονομιάς» κρατάνε ζωντανή πλέον τα παιδιά του, ο Γιώργος και η Μαρία Τσάλα, οι οποίοι κρατάνε επίσης τον πήχη της ποιότητας εξίσου ψηλά, με καθετοποιημένη παραγωγή, αφού ο σύζυγος της Μαρίας είναι πάππου-προς-πάππου κρεοπώλης και ιδιοκτήτης του κρεοπωλείου Χέλμος. Έτσι, κάθε ζουμερό φιλέτο, κάθε γύρος και κάθε χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι ξέρεις εδώ ότι έχει προσεχτεί και παρασκευαστεί με φροντίδα και τεχνογνωσία, από αυτές που δεν θυσιάζουν το τελικό προϊόν στον βωμό του κέρδους. Για να καταλάβεις, όταν τελειώνει μέσα στη βάρδια κάτι δεν βγάζουν καινούργιο από κάποια κατάψυξη, απλά παύουν να το σερβίρουν.
Στο μαγαζί του Αγίου Δημητρίου θα βρεις επίσης εξαιρετικά μαριναρισμένο χοιρινό γύρο, ζουμερό και κρεατένιο αλλά συνάμα ελαφρύ σαν σύννεφο στο στομάχι, αλησμόνητο κεμπάπ, συγκλονιστικό μπιφτέκι για να τα συνδυάσεις με τα υλικά που επιθυμείς, όπως και χρυσαφένιες πατάτες με αλατάκι και ρίγανη. Οι ψήστες του είναι βιρτουόζοι της φωτιάς – τα πάντα ψήνονται στο κάρβουνο της απόλυτης απόλαυσης – γι’αυτό ακόμα και τεμάχιο να επιλέξεις το χοιρινό ή το κοτόπουλό σου, η γεύση θα σε ενθουσιάσει.
Ένα ιστορικό ψητοπωλείο, που διδάσκει τα ωφελήματα της ποιότητας, της παράδοσης και της νοστιμιάς στα παιδιά, ακόμα και στα εγγόνια των πρώτων πελατών του, με την ίδια απαράμιλλη αγάπη και φροντίδα.
Βαγγέλης το Γνήσιο 1965
Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 163, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 2109710702
Facebook