spot_img

Whisky vs Whiskey: οι γευστικές ποικιλίες και τα διαφορετικά προφίλ του ποτού ανά τον κόσμο

Κάθε χώρα παραγωγής υπερηφανεύεται για τη μοναδική ιστορία, τις παραδόσεις και τις πρακτικές της απόσταξης.

Το ουίσκι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως με φανατικούς οπαδούς. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη που προσδιορίζονται από τον τόπο προέλευσής τους κάτι που αποτυπώνεται και στον τρόπο γραφής του ονόματος τους.

Με άλλα λόγια άλλο είδος είναι το «Whisky» και διαφορετικό το «Whiskey» ενώ κάθε χώρα παραγωγής υπερηφανεύεται για τη μοναδική ιστορία, τις παραδόσεις και τις πρακτικές της απόσταξης.

Γιατί υπάρχουν δύο ονόματα

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του φημισμένου μπαρ «The Varnish» στο Λος Άντζελες, Σάμιουελ Χιούστον, μία από τις πιο σημαντικές πτυχές είναι η διαφορά μεταξύ των πολλών τοπικών στυλ. Ορισμένες χώρες έχουν αυστηρούς νόμους και συμβάσεις που υπαγορεύουν τον τρόπο παραγωγής του ουίσκι. Και αυτές οι περιφερειακές διαφορές είναι που προσδιορίζουν το τρόπο γραφής του αποστάγματος.

Έτσι, όσα παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία η επίσημη ονομασία είναι «Whiskey» ενώ στην Σκωτία και τον υπόλοιπο κόσμο «Whisky».

Η παραγωγή του ουίσκι εντοπίζεται στην Ιρλανδία στις αρχές του 15ου αιώνα, με αυτή της Σκωτίας να ακολουθεί με μικρή χρονική απόσταση. Η αρχική διαφορά στην ορθογραφία προήλθε από τις γαελικές διαλέκτους που χρησιμοποιούνται και στα δύο μέρη.

Με την πάροδο του χρόνου οι δύο ξεχωριστές ονομασίες εδραιώθηκαν και κάθε περιοχή ανέπτυξε ταυτόχρονα τα δικά της μοναδικά στυλ. Οι χώρες με τις μεγαλύτερες παραγωγές στον κόσμο – Ιρλανδία, Σκωτία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς και Ιαπωνία – έπρεπε να υιοθετήσουν τη μία ή την άλλη ονομασία.

«Όλες οι παραδόσεις μας στο ουίσκι στην Αμερική προέρχονται από την Ιρλανδία και την Σκωτία», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Στις πρώτες μέρες ίδρυσης των Ηνωμένων Πολιτειών, Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί μετανάστες έφεραν μαζί τους την τεχνογνωσία τους στην απόσταξη και άρχισαν να φτιάχνουν σχεδόν αμέσως ουίσκι.

Λόγω της επιρροής των δύο παραδόσεων παραγωγής, σε πρώτη φάση, οι δύο ονομασίες χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω της εισροής μεταναστών από την Ιρλανδία το 1800, το «whiskey» έγινε η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ονομασία στην χώρα και είναι η κύρια μέχρι σήμερα. Η σκωτσέζικη συνέχισε να χρησιμοποιείται στον Καναδά λόγω των στενότερων δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την εποχή.

Η επιρροή της Σκωτίας επεκτείνεται και στην Ιαπωνία. Το πρώτο αποστακτήριο ουίσκι της Ιαπωνίας κυκλοφόρησε το ουίσκι του εμπνευσμένο από την Σκωτία το 1929, λίγο καιρό μετά την επιστροφή του Μασατάκα Τακετσούρου από την Σκωτία όπου μαθήτευσε σε αποστακτήρια μεταφέροντας την τεχνογνωσία στην «Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου» για να ιδρύσει το αποστακτήριο, Yamazaki Distillery.

Υπάρχουν διαφορές στην γεύση;

Δεδομένου ότι η σωστή ορθογραφία του αποστάγματος καθορίζεται από την χώρα προέλευσής του, υπάρχουν διαφορές στη γεύση μεταξύ των δύο. Υπάρχουν επίσης πολλές ποικιλίες ποτού σε κάθε περιοχή, η καθεμία με το δικό της ξεχωριστό γευστικό προφίλ.

Whisky

Σκωτσέζικο

Από όλα τα είδη το σκωτσέζικο «Scotch» είναι αυτό με τις περισσότερες ποικιλίες. Αποστάζεται κυρίως από κριθάρι. «Τα σκωτσέζικα τείνουν να παλαιώνουν περισσότερο από άλλα ουίσκι», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον, και η παλαίωση τους δίνει μια πιο βαθιά, πιο πλούσια γεύση. Υπάρχουν πέντε μεγάλες περιοχές στις οποίες παράγεται το Scotch. Το Κάμπελταουν, τα Χάιλαντς, τα Λόυλαντς, το Σπέισαιντ και το Άιλεϊ — το καθένα με το δικό του στυλ. Τα πιο αξιοσημείωτα είναι αυτά από το Άιλεϊ, τα οποία έχουν γεύσεις καπνού τύρφης.

Γιαπωνέζικο

Αν και η Ιαπωνία δεν παράγει ουίσκι σχεδόν τόσο καιρό όσο άλλες χώρες, τα ουίσκι τους έχουν γίνει μερικά από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο. «Τα ιαπωνικά ουίσκι τείνουν να έχουν πιο απαλό προφίλ με λιγότερες τολμηρές γεύσεις», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Οι Ιάπωνες παραγωγοί εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από τους Σκωτσέζους και πολλά από τα ουίσκι τους μπορούν να συγκριθούν με σκωτσέζικα ουίσκι single malt.

Καναδέζικο

Είναι ένα από τα πιο ευρέως διαθέσιμα και δημοφιλή στυλ ουίσκι. «Τα καναδέζικα ουίσκι χαρακτηρίζονται από την γλυκύτητα στην γεύση. Είναι πιο κοντά στον ιρλανδέζικο τρόπο παρασκευής ουίσκι», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Όπως τα αμερικάνικα ουίσκι, χρησιμοποιούν συχνά πολύ καλαμπόκι στον πολτό, με αποτέλεσμα ένα πιο γλυκό προφίλ γεύσης παρόμοιο με το bourbon. Στον Καναδά, το ουίσκι αναφέρεται συχνά ως «rye» (σίκαλη) ή «rye whisky», ακόμα κι αν αποστάζεται κυρίως από καλαμπόκι.

Whiskey

Ιρλανδέζικο

Η Ιρλανδία θεωρείται ευρέως ως η πατρίδα του ουίσκι και τα ιρλανδέζικα αποστακτήρια παράγουν μερικά από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ουίσκι στον κόσμο. «Σε σύγκριση με το σκωτσέζικο, το ιρλανδέζικο ουίσκι είναι πιο γλυκό και έχει περισσότερο χαρακτήρα malt», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον.

Αμερικάνικο

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ουίσκι που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το bourbon και το rye. Κάθε ένα έχει ένα αυστηρό σύνολο κανόνων που υπαγορεύουν τον τρόπο παραγωγής τους, κάτι που οδηγεί σε μια ξεχωριστή διαφορά στη γεύση.

– Το Bourbon απαιτεί να έχει τουλάχιστον 51% καλαμποκιού στον πολτό, με το υπόλοιπο να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός σιταριού, σίκαλης και κριθαριού. Το Bourbon απαιτεί επίσης να παλαιωθεί σε ολοκαίνουργια, απανθρακωμένα δρύινα βαρέλια. Λόγω του υψηλού ποσοστού καλαμποκιού στον πουρέ, το bourbon είναι γνωστό ως πιο γλυκό ουίσκι, με νότες βανίλιας και καραμέλας βουτύρου.

– Το Rye παρασκευάζεται παρόμοια με το bourbon, αλλά το 51% που χρησιμοποιείται στον πολτό πρέπει να είναι σίκαλη και όχι καλαμπόκι. Το υψηλότερο ποσοστό σίκαλης του δίνει ένα πιο πικάντικο προφίλ γεύσης με περισσότερο ένταση.

«Η σίκαλη έχει πιο τολμηρή, πιο φρουτώδη πικάντικη γεύση από το bourbon», λέει ο Σάμιουελ Χιούστον. Η σίκαλη ήταν το πιο δημοφιλές είδος ουίσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη χρυσή εποχή των κοκτέιλ και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές στις μείξεις, λόγω των δυνατών, τολμηρών γεύσεων που διατηρούνται καλύτερα σε ποτά όπως το Sazerac και το Manhattan.

Πηγή: insider.com

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

100 χρόνια σουβλάκια: Που θα φας τα καλύτερα στην Αθήνα

Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε...

Pet Lovers: Τα πάντα για το κατοικίδιό σου και που θα τα βρεις στην Αθήνα

Τα ζώα διδάσκουν την αγάπη. Μια αγάπη που σε κρατάει ευτυχισμένο, ενεργητικό, υγιή, πιο...

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι: Που να κάνεις γυμναστική-pilates-yoga φέτος στην Αθήνα

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως η γυμναστική ωφελεί...

Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της...