spot_img

B&E Goulandris Café-Restaurant: Παντρεύοντας τη μαγεία της τέχνης με τον ρεαλισμό της γαστρονομίας

Μια σπουδαία πόλη είναι αυτή που αναδεικνύει την τέχνη εξίσου με την γαστρονομία της, και στη Αθήνα είναι ευτυχές ότι αυτό ισχύει χάρη σε ιδρύματα όπως το νέο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή, στο Παγκράτι, όσον αφορά και τα δύο «μέτωπα». Άλλωστε το κλισέ ότι το φαγητό είναι πολιτισμός, δεν θα είναι ποτέ λανθασμένο, όπως μας διδάσκει άλλωστε η παγκόσμια εστιατορική σκηνή και οι συνεχείς διαπιστώσεις της στην αειφορία, το κάλλος, την αρμονία κι άλλες αξίες που μιλούν την οικουμενική γλώσσα των αισθήσεων και της τέχνης.

Το Μουσείο πρωτοάνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβρη του 2019 τιμώντας το όραμα των φιλότεχνων μαικήνων Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, οι οποίοι τα χρόνια του κοινού τους βίου συγκέντρωσαν ένα αμύθητης αξίας θησαυρό από έργα του Πικάσο, του Βαν Γκογκ, του Μονέ και του Ελ Γκρέκο, μέχρι τον Μιρό, τον Σεζάν και τον Ροντέν. Στα τέσσερα υπέργεια εκθεσιακά επίπεδα, τα δύο είναι αφιερωμένα στην ελληνική τέχνη και τα δύο στη διεθνή, ενώ το κτίριο φιλοξενεί μια υπέροχη βιβλιοθήκη με άνω των 5.000 τόμων γύρω από την τέχνη, αμφιθέατρο χωρητικότητας 190 ατόμων, πωλητήριο, παιδικό εργαστήριο και το B&E Goulandris Café-Restaurant μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου, που ξεδιπλώνεται σ’ έναν ανοιχτό κήπο αστικής φινέτσας – μια πραγματική όαση στην καρδιά της Αθήνας. 

Το μενού του, που αποτελεί μια ωδή στην comfort, «γνώριμη» κουζίνα, αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι θαλπωρή σε κάθε μπουκιά, φέρει την ποιοτική σφραγίδα του ομίλου ΙΤ, τους οποίους γνωρίσαμε από το ομώνυμο εστιατόριο στο Κολωνάκι αλλά και το Canal Café του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου. Ο Έλληνας μικροπαραγωγός, οι κορυφαίες πρώτες ύλες, μια διακριτική πρωτοτυπία και μια αναζωογονητική farm-to-table φιλοσοφία πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο που είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, άψογης παρουσίασης και ρηξικέλευθης απόλαυσης, παραμένοντας ασύλληπτα value-for-money.

Η μέρα ξεκινάει με φουρτάλια Άνδρου με πατάτες, φέτα και μυρωδικά – μια φουσκωτή, νησιώτικη ομελέτα που μαγειρεύεται παραδοσιακά στον φούρνο – ανοιχτή πίτα με ανθότυρο, λιαστή τομάτα και ελιές ή προζυμένιο toast κολοκύθας με αυγό μάτι, bacon γαλοπούλας, relish τομάτας και mascarpone (μια αποκάλυψη!) Μετά τις 13.00 η κουζίνα ανεβάζει tempo και δημιουργεί σε 4 κατηγορίες: Kitchen Garden – δηλαδή σαλάτες – όπως η ανυπέρβλητη Οσπριοσαλάτα με γαρίδες, πιπεριά Φλωρίνης, μαριναρισμένο αγγούρι, πράσινες ελιές, φιστίκι Αιγίνης και vinaigrette παλαιωμένου ξυδιού, Water Catches, με αγαπημένο μας το tartare λευκού ψαριού με τομάτα confit, μαύρο σκόρδο, εστραγκόν, ταραμά και φρυγανισμένο ψωμί, Golden Wheat, όπως paccheri και σκιουφηχτά και From the Farm, με επιλογές σαν τη μοσχαρίσια tagliata ψημένη medium στην εντέλεια με πουρέ σελινόριζας, ψητό μπρόκολο και jus δεντρολίβανο.

Το γλυκό φινάλε δίνεται με έναν εκμαυλιστικό μπακλαβά με namelaka μαύρης σοκολάτας, πραλίνα φυστικιού, muhallebi μαστίχας και καρύδι ή ακόμα και με μια Tiramisu με dacquoise σοκολάτας και espresso. Ο chef δε, καθημερινά προτείνει κάτι καινούργιο σε σαλάτα, σούπα και γλυκό. 

Κι όλα τα παραπάνω, σ’ένα σκηνικό με ζεν κοσμική αύρα, αστικό μινιμαλισμό, κατάφυτο περιβάλλον, έναν «ουρανό» με συστοιχίες από σκούρες μεταλλικές κατασκευές στο αίθριο που προσφέρει δροσιά τις ημέρες του καλοκαιριού, ιδανικό για φίλους του Μουσείου, business meetings, digital nomads που δουλεύουν στο laptop τους, ένα απογευματινό aperitivo, ακόμα και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Με λίγα λόγια το τέλειο διάλλειμα μέσα στην ημέρα. 

Χαρακτηρίστηκε «στολίδι της πόλης των Αθηνών» και «κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής». Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή στο Παγκράτι – πέραν από τα μεγαλύτερα εικαστικά δρώμενα των τελευταίων χρόνων – είναι ένας must προορισμός με ουσία, καλαισθησία, ιδέες και προτάσεις και στο φαγητό. Γιατί οι θησαυροί είναι τριγύρω μας, αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι να τους ανακαλύψουμε. 

B&E Goulandris Café-Restaurant
Ερατοσθένους 13, Παγκράτι, τηλ. 21 0725 2895
www.goulandris.gr/cafe | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Brunch: Η συνήθεια που έγινε λατρεία στην Αθήνα

Όταν μιλάμε για brunch, υπάρχουν δύο κατηγορίες φανατικών οπαδών: εκείνοι που το απολαμβάνουν κι εκείνοι που το παρασκευάζουν. Το...

10 εστιατόρια που ανεβάζουν τον πήχη της αθηναϊκής γαστρονομίας

Από τα βόρεια μέχρι τα νότια προάστια κι οπουδήποτε ενδιάμεσα, επιλέγουμε δέκα εστιατόρια υπόδειγμα για την πόλη. Με τη...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot