spot_img
More

    Η βόρεια πλευρά της Αθήνας: Έξοδοι στη Νέα Ερυθραία, τον Διόνυσο, τον Άγιο Στέφανο και την Δροσιά

    Βόλτα στην εξοχή.

    Το κέντρο το αγαπάμε. Έχει παλμό, έχει ενέργεια, δημιουργεί τάσεις, είναι inclusive κι έχει κάτι για τον καθένα ξεχωριστά. Κάθε σοκάκι του κρύβει μια μικρή ή μεγάλη ανακάλυψη, κάθε ταράτσα του έχει την καλύτερη θέα στον κόσμο. Τα βόρεια προάστια της Αθήνας όμως δεν πάνε πίσω. Έχουν πράσινο, έχουν καθαρό αέρα, έχουν άπλα και απλά είναι μαγικά! Ανάμεσα στα δέντρα, τις πλατείες, τις μονοκατοικίες και τους δρόμους που πολλές φορές θυμίζουν χωριό, τα βόρεια μετατρέπουν μια έξοδο σε πραγματική εξερεύνηση, ενώ για τους κατοίκους τους η ευλογία του να έχουν στη γειτονιά τους εύρωστες αγορές και ιντριγκαδόρικες προτάσεις που κοντράρουν κάθε άλλη επάξια, είναι δεδομένη. Αυτές είναι οι επιλογές μας:

    Safe House 
    Λεωφόρος Διονύσου & Βάκχων, Διόνυσος, τηλ. 2108005693

    Πρόκειται για ένα «καταφύγιο» – όπως άλλωστε σημαίνει και το όνομά του – που περιβάλλεται από δάσος, λούζεται στο καθαρό οξυγόνο και βιώνει τις εποχές με τον πιο όμορφο τρόπο. Για παράδειγμα το καλοκαίρι μοιράζει τη δράση του με τον υπαίθριο χώρο, ενώ τον χειμώνα μαζεύει τους θαμώνες του γύρω από τα 2 ζεστά τζάκια σαν αγκαλιά. Όπως και να’χει – δεδομένου και του στρατηγικού σημείου του έκκεντρα της Αθήνας – εδώ ο χρόνος μοιάζει να παγώνει και η καθημερινότητα αποκτά άλλο νόημα, πιο χαλαρό, πιο γευστικό και σίγουρα αναζωογονητικά διαφορετικό. Όποια κι αν είναι η γειτονιά σου, το «ταξίδι» αξίζει! Ανοιχτό από το πρωί, το Safe House σερβίρει καλοψημένο καφέ, που μπορείς να απολαύσεις χαζεύοντας απ’το παράθυρο το φυσικό τοπίο, ενώ καθημερινά στον κατάλογό του – που περιλαμβάνει χιουμοριστικά ονοματισμένα «remixes» κλασικών συνταγών – θα βρεις κάτι για κάθε ώρα και κάθε διάθεση. Καλοψημένες πίτσες, απολαυστικά σάντουιτς, δροσερές σαλάτες, ακόμα και πιο winter επιλογές όπως η εξαιρετική κοτόσουπα ή το ελβετικό rosti που σερβίρεται στα σαλέ των Άλπεων, συνθέτουν μια βεντάλια γεύσεων που θα σου χαρίσει ένα ανεξίτηλο χαμόγελο ικανοποίησης. Περισσότερα εδώ

    Duke
    Λεωφόρος Μαραθώνος 15, Άγιος Στέφανος, τηλ. 2108145380 

    Ανοιχτό από το πρωί, το Duke σερβίρει καλοψημένο specialty καφέ με την ποιοτική υπογραφή της Taf και ψαγμένα ροφήματα από τον Δρόμο του Τσαγιού, ενώ παράλληλα στην κουζίνα του ζυμώνονται εκ του μηδενός κουλούρια Θεσσαλονίκης (που προσφέρονται με τυρί κρέμα, γαλοπούλα και αυγό μάτι) και ετοιμάζεται brunch αξιώσεων με πολλές επιλογές για να τονώσει τα early birds της κάθε ημέρας. Τα αυγά ποσέ – σιγοβρασμένα στην εντέλεια – με σαλάτα και αβοκάντο είναι πεντανόστιμα, όπως είναι τα πληθωρικά αλμυρά pancakes με gouda, μοτσαρέλα, μπέικον και ομελέτα με πιπεριά, gouda, ζαμπόν και μπέικον (μια αποκάλυψη!) αλλά και το υπέροχο Croque Madame. Το Duke μιλάει άπταιστα την γλώσσα των cocktails, με signatures και classics που ενθουσιάζουν: ένα παράδειγμα είναι το King Hendricks, μιξαρισμένο με το ομώνυμο gin αλλά και το ζεστό Warm Up, με κόκκινο κρασί, παλαιωμένο ρούμι, φράουλα και κανέλα. Κάθε άλλο σκέλος της εξίσωσης στο Duke περιέχει αγάπη, μεράκι και πολλούς… γλυκούς πειρασμούς: Η όρεξή σου τραβάει βαφλάκια; Στο Duke είναι αέρινα γευστικά ποιήματα. Λιγουρεύεσαι churros; Εδώ είναι χειροποίητα, ολόφρεσκα και ανυπέρβλητα. Αν πάλι είσαι fan των donuts, οι συνδυασμοί θα σε σαγηνεύσουν, όπως του Donut Panna Cotta, με γέμιση βατόμουρο, κρέμα τυριού, επικάλυψη λευκή με κόκκινες λωρίδες ή του Nutty που περιέχει κρέμα φουντουκιού, επικάλυψη φουντούκι και φυστίκι. Μιαμ! Περισσότερα εδώ

    Cho Cho San 
    Πεύκων 17, Δροσιά, τηλ. 2106228484 

    Με όνομα εμπνευσμένο από την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι και την ομώνυμη ηρωίδα ευρέως γνωστή ως Μαντάμ Μπάτερφλαϊ, το Cho Cho San ανθολογεί με ένα fusion ροβανιέμι γεύσεων από την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία κι από την Ταϊλάνδη μέχρι την Κορέα, προσφέροντας μια ιδανική επιλογή για τον καθένα: Szechuan Beef με λεπτοκομμένο μοσχάρι με πικάντικη σάλτσα, πιπεριές, ξερό κρεμμύδι, σουσάμι και πιπεριές στο μαντέμι, Japanese Curry Chicken με ιαπωνικό κάρυ, γάλα καρύδας, καρότο, πιπεριές και κρεμμύδι, noodles του ονείρου σε διάφορες εκδοχές, bao buns που χαρίζουν ανεξίτηλα χαμόγελα ικανοποίησης, Ταϋλανδέζικο ρύζι με γαρίδες, γάλα καρύδα, ανανά και κάρυ. Ο κατάλογός του είναι μεγάλος και καταρρίπτει το κλισέ του «λίγα και καλά». Εδώ κάθετι φτιάχνεται στην απόλυτη διαφάνεια πίσω από ένα θολωτό τζάμι που συνδέει την ενέργεια της κουζίνας με τη σάλα, με αδιαπραγμάτευτα κορυφαίες πρώτες ύλες, που η ιδιοκτήτριά του αρνείται επουδενί να θυσιάσει στον βωμό του κέρδους. Η ίδια ταξιδεύει, δοκιμάζει, αγαπάει το καλό κρασί – εξού και στο Cho Cho San θα βρεις μια στιβαρή wine list για να σετάρεις με το φαγητό σου. Ασφαλώς στο μαγαζί πρωταγωνιστεί το sushi, σε κλασικές και signature υλοποιήσεις, το οποίο είναι κι ο λόγος που από τα τραπέζια του έχουν παρελάσει όλα τα βόρεια προάστια. Τα signatures είναι πληθωρικά και πεντανόστιμα, άψογα φιλεταρισμένα όπως θα τα συναντούσες σε πολύ ακριβότερα εστιατόρια – ξεχωρίζουν διαχρονικά τα Suzuki Chili Rolls με λαβράκι, αγγούρι, jalapenos, togarashi και spicy mayo, τα Kabuki Rolls με τραγανή fried tempura, σολομό, stick καβουριού, γαρίδα, αγγούρι, massago και unagi sauce ενώ αποκάλυψη είναι και τα Neptune Rolls, με καβουρόψιχα, avocado, togarashi, αγγούρι, tartare σολομού και ponzu sauce. Χρώματα, ιδέες, υφές και υλικά ρολάρονται με τον πιο αριστοτεχνικό τρόπο, κερδίζοντας πάντα θετικό πρόσημο. Περισσότερα εδώ

    Pirates House 
    25 Μαρτίου 28, Ροδόπολη, τηλ. 2106210098 

    Στην υπερβόρεια πλευρά, υπάρχουν «λημέρια» που προσφέρονται για απολαύσεις, όλο το χρόνο, που άπαξ και ανακαλύψεις, κολλάς. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής τη περίπτωσης, το Pirates House, στη Ροδόπολη που έρχεται να ταράξει τα νερά, δίνοντας στην έννοια καλοπέραση την διάσταση που της αξίζει. Το Pirates House άνοιξε τις πόρτες του το 2021, ως άξιος συνεχιστής του ιστορικού Pirates de Cuba στο Σχοινιά, μυώντας μας στην περιπετειώδη ζωή των πειρατών όπου η καλοπέραση είναι το Α και το Ω. Διαβαίνοντας την εντυπωσιακή, ξύλινη πόρτα, η διακόσμηση σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα, με το ξύλο και την πέτρα να κυριαρχούν και λεπτομέρειες που σε ταξιδεύουν σε κάποιο πειρατικό κρησφύγετο της Καραϊβικής, με δυνατές μελωδίες από όλο το φάσμα της ροκ σκηνής και μια λίστα από 50 καταπληκτικές ετικέτες μπύρας, από όλα τα μήκη και τα πλάτη, όλα τα ειδή και ποικιλίες, για να ανακαλύψεις την αγαπημένη σου. Το κλίμα είναι American Comfort Style, προσφέροντάς σου με έναν ιδιαίτερο τρόπο όλη αυτή τη ζεστασιά που σου αφήνει την ελευθερία να νιώσεις απόλυτα άνετος και χαλαρός, ώστε να απολαύσεις το ποτό σου αλλά και το υπέροχο φαγητό που σερβίρεται εδώ. Το στίγμα της αμερικάνικης γαστριμαργικής κουλτούρας, υπάρχει διάχυτο στο μενού που βρίθει από νοστιμιές που κερδίζουν το στοίχημα της απόλυτης ικανοποίησης και πληρότητας. Τραγανά chicken wings με Jack Daniel’s sauce, ακαταμάχητα tacos είναι μόνο η αρχή μιας γευστικής επίθεσης στην οποία πρόκειται να παραδοθείς άνευ όρων. Περισσότερα εδώ

    Melooze Drink & Dine 
    Καραολή & Δημητρίου 9, Άγιος Στέφανος, τηλ. 2106215481

    All day ιστορίες ξετυλίγονται από το πρωί με καλοψημένους single origin καφέδες Antica Tostatura αλλά και brunch του ονείρου που περιλαμβάνει pancakes, bagels, french toasts και αυγά σε διάφορες εκδοχές, σ’ένα σκηνικό που συναντά το industrial στα καλύτερά του, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που το λούζουν στο φως, ντιζαϊνάτες custom σιδηροκατασκευές και μια μεγάλη ξύλινη μπάρα στο χρώμα του δρυός. Το Melooze καθίσταται με την πρώτη σου επίσκεψη οικείο και γνώριμο σαν το αγαπημένο σου μπλουτζίν, και δεδομένης της θέσης- ατού πάνω στην κατάφυτη Πλατεία Μαρίνου Αντύπα, γίνεται η ιδανική δεικλείδα χαράς σου με προτάσεις αμερικάνικης χροιάς, όπως burgers, hot dogs και steaks που μπορούν να εγγυηθούν μια ολοκληρωτική γευστική ικανοποίηση, ακόμα και για τον πιο απαιτητικό. Ένα αγαπημένο σημείο για refill χαράς και απόλαυσης που θα ανακαλύψεις στο πιάτο, στο ποτήρι σου ή τα ηχεία με ξένες, pop και rock μουσικές. Οι comfort συνταγές που θα ζεστάνουν την ψυχή σου ξεκινάνε από τα μοναδικά ορεκτικά, όπως είναι τα βελούδινα mac n’ cheese, οι country πατάτες με pico de gallo και τα χειροποίητα chips πατάτας με spicy κιμά, τηγανητό αυγό και λιωμένο cheddar, για γεύση που ανεβάζει στροφές. Μετά είναι τα burgers του: το ομώνυμο Melooze ανατρέπει τα τετριμμένα και σκοράρει πόντους με μπιφτέκι από 100% μοσχαρίσιο κιμά ή dry aged, chutney από μάνγκο, gouda, κρεμμύδι, iceberg και ντομάτα, ενώ το Yummy είναι όνομα και πράγμα με μανιτάρια, πίκλες, bacon, cheddar και υπέροχη bbq sauce. Περισσότερα εδώ

    Gigi Burger 
    Πετρίτη 1, Δροσιά, τηλ. 2108133326 

    Αν στο κέντρο της Αθήνας κάποια μπεργκεράδικα έχουν παγιώσει τον τίτλο του «καλύτερου», στην μακρινή βόρεια πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα στην Δροσιά, την κατάκτηση αυτή – την αγάπη δηλαδή του κόσμου και τις φανταστικές γεύσεις στον κατάλογό του – την έχει κερδίσει επάξια το Gigi Burger. Σε μια κατάφυτη αυλή, στην πλατεία της Δροσιάς, στην Στρατηγού Πετρίτη, το μάτι σου δεν μπορεί παρά να μη μαγνητιστεί από την πελώρια φωτεινή επιγραφή του, τις funky χρωματιστές καρέκλες του, την μπάρα που διακρίνεται στο βάθος αλλά και τα γενικότερα feel good vibes που προκύπτουν από το team του. Στοιχεία που αναμφισβήτητα δημιουργούν ένα σκηνικό χαλάρωσης, χαράς και περιποίησης, την ιδανική ανάπαυλα στην πολύπλοκη και πολύπαθη καθημερινότητα που όλοι τόσο έχουμε ανάγκη. Το Gigi είναι το επιχειρηματικό «παιδί» του Χρήστου Κωνσταντέλλου, ο οποίος θέλησε να μυήσει το κοινό της Δροσιάς στο καλό φαγητό – και μπορούμε με γεμάτο στομάχι και χαμόγελο ικανοποίησης να πούμε πως τα κατάφερε και με το παραπάνω! Την ικανότητα να σε κερδίζει με το περιβάλλον του, το Gigi την έχει και στο να σε κερδίζει με τις προτάσεις του καταλόγου του. Εϊναι σαγηνευτικό σε όλα του, σαν τον Ιταλό playboy των 60’s Gigi Rizzi, από τον οποίο εμπνέεται και το όνομά του. Καταρχήν τα burgers: oκιμάς τους προέρχεται από φρέσκο, ελληνικο μοσχαρίσιο και ζυμώνεται στο χέρι καθημερινά in-house. Είναι βιολογικός και καθαρός από ορμόνες και αναβολικά κρέας, κάτι που τον καθιστά εξαιρετικά γευστικό και υγιεινό. Περισσότερα εδώ

    Worship Coffee 
    Ελευθερίου Βενιζέλου 63, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2163000708 

    Η μυθολογία που κρύβει από πίσω του ο καφές – από τα υψίπεδα του ισημερινού μέχρι τα καντούνια της Υεμένης κι από τα βάθη των αιώνων μέχρι το σημερινό λεγόμενο 3rd wave – είναι μια ιστορία ανείπωτης αγάπης, γόνιμης αναζήτησης και αδιαπραγμάτευτης απόλαυσης, ενός εκ των πιο πολύτιμων αγαθών της σύγχρονης ζωής. Tα Worship Coffee τιμούν όλα τα παραπάνω σε βαθμό λατρείας, φροντίζοντας σε κάθε κούπα σου να αντικατοπτρίζεται γευστικά και αρωματικά ό,τι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια σκηνή του specialty καφέ. Καταρχήν το design: Δημιουργεί μια δραματική αντίθεση με ό,τι έχεις συνηθίσει να περιμένεις από ένα espresso bar, σ’ένα σκηνικό βραζιλιάνικου μοντερνισμού, στο οποίο επικρατούν τα στοιχεία του ξύλου, του γυαλιού και του μωσαϊκού, αλλά και ένα τολμηρό μπλε που γίνεται statement από μόνο του. Μια αισθητική προσέγγιση που αν μη τι άλλο θέτει ψηλά τον πήχη και δημιουργεί μια cool αστική εμπειρία. Στα Worship οι φάρμες, οι άνθρωποί τους και όλη η παραγωγική διαδικασία – από την καλλιέργεια μέχρι τη συγκομιδή – τιμώνται με τον πιο όμορφο και γεμάτο σεβασμό τρόπο. Μετά είναι ο πρωταγωνιστής-καφές, τον οποίο θα βρεις σε διάφορες εκδοχές ως αίσθηση και ιεροτελεστία. Ο ιδιοκτήτης των Worship Γιώργος Θεοδώρου, έχοντας εντρυφήσει και εμβαθύνει στα μυστικά και τις ιδιαιτερότητές του, έχει δημιουργήσει το δικό του specialty blend – 100% arabica – με κόκκους από τη Βραζιλία, την Κολομβία και τη Γουατεμάλα. Ισορροπημένος και απολαυστικός, γίνεται ο ιδανικός σου σύντροφος για τόνωση και ευχαρίστηση κάθε μέρα στο κατάστημα του Χαλανδρίου, που άνοιξε πέρυσι τον Οκτώβρη αλλά και στη Νέα Ερυθραία, που ακολούθησε λίγο αργότερα φέτος τον Μάϊο (κι ασφαλώς μέσω delivery). Περισσότερα εδώ

    Ε/Γ Ταξιδεύοντας
    Ευαγγελίστριας 36, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2106201572

    Ένα ταξίδι είναι η γεύση, που σου δημιουργεί εντυπώσεις και αναμνήσεις, αρωμάτων, υφών και αποτυπωμάτων που αφήνει η μίξη υλικών που δένονται μεταξύ τους. Όταν αυτό το ταξίδι είναι θαλασσινό, τότε επιβιβάσου μαζί μας στο Ε/Γ Ταξιδεύοντας και ανακάλυψε όλες εκείνες τις εικόνες και τις γεύσεις που μόνο η ελληνική κουζίνα προσφέρει, άκουσε τον ήχο των κυμάτων να αντηχεί μέσα στο πιάτο σου, ενώ απολαμβάνεις ολόφρεσκα ψάρια του πελάγους. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν απευθείας από τα καΐκια, σε συνταγές εμπνευσμένες από καπεταναίους που οργώνουν τις ελληνικές θάλασσες, μαθαίνοντας όλα τα μυστικά τους, επιβεβαιώνουν το μότο του καταστήματος: “Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπούν στη θάλασσα”, ενώ η φιλοσοφία του καταστήματος είναι ότι το ψάρι, μια τόσο νόστιμή και ωφέλιμη τροφή, πρέπει να είναι προσιτή για όλους. Πέραν των ψαριών, υπάρχουν και νοστιμότατα πιάτα με θαλασσινά, όπως Μακαρονάδα με επιλογές γαρίδα γάμπαρη, ελληνικό αστακό, κολοχτύπα ή στρείδια, αλλά και γιουβετσάδα θαλασσινών, δηλαδή κριθαράκι με γαρίδες, όστρακα και ψάρι ημέρας. Φανταστικοί ψαρομεζέδες που σε ταξιδεύουν, ότι πρέπει για να συνοδεύσεις το τσίπουρο και το ούζο, με πρώτο πρώτο το καρπάτσιο λαβράκι ή το σεβίτσε από ψάρι ημέρας, να σιγολιώνει απολαυστικά στο στόμα. Περισσότερα εδώ

    Φούρνος Καρράς
    Λεωφ. Μαραθώνος 58, Άνοιξη, τηλ. 2106217762

    Ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι «επιστροφή στην παράδοση». Το σύνθημα αυτό παίρνει νόημα και περιεχόμενο, γιατί υπάρχουν ακόμα τιμητές της όπως ο Φούρνος Καρράς στην Άνοιξη. Μακρυά από οποιασδήποτε μορφής πρόσκαιρες μόδες και φλύαρους μοντερνισμούς, το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο στις παρυφές της Λεωφόρου Μαραθώνος 58 χρησιμοποιεί ελληνικό αλεύρι εξαιρετικής ποιότητας και ψήνει τα καρβέλια του σε ξυλόφουρνο, προσδίδοντάς τους ένα μοναδικό άρωμα κι ένα ψήσιμο που σπανίζει στην αθηναϊκή αγορά. Ο Νίκος, ο Αντώνης και η Ελένη είναι αρτοποιοί με όλη τη σημασία της έννοιας. Είναι η τρίτη γενιά μιας παράδοσης μέσω της οποίας οι συνταγές και η τεχνογνωσία περνάνε «πάππου προς πάππου» από το 1928 και κάθε τους προϊόν άρτου είναι ωραίο, χορταστικό, πεντανόστιμο κι απαλλαγμένο από παντός είδους συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης. Το χωριάτικο με μαγιά ή προζύμι (ακριβώς όπως στο χωριό) χρειάζεται 3 ώρες να φουσκώσει, έτσι το παρασκευαστήριό του είναι πάντα γεμάτο με αρτοποιούς. Από το «ρόστερ» τους ξεχωρίζει το λαδόψωμο, φτιαγμένο με υψηλής ποιότητας λάδι, που συνδυάζεται ιδανικά με μεζεδάκι και «απογειώνεται» σε σάντουιτς. Περισσότερα εδώ