Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως τα «νερά» μεταξύ ενός φυσικού καταστήματος κι ενός κόσμου που για τον πελάτη γίνεται conceptual, θολώνουν δημιουργικά, το που φτιάχνεται ένα προϊόν καθίσταται πλέον μια έννοια παρωχημένη με την ουσία της να βρίσκεται στην ποιότητα και την αειφορία της σχέσης-ποιότητας-τιμής. Αυτό μας δίδαξαν οι αγορές online – και στο μέτωπο της εστίασης οι ghost kitchens και τα ghost labs – που εστιάζουν στη μαγεία όσων γίνονται παρασκηνιακά για να φτάσεις να απολαύσεις κάτι, κι όχι σε παραφουσκωμένες βιτρίνες και πληθώρα επιλογών σε ράφια που περιμένουν νωχελικά να αγοραστούν. Το Madame Fraise είναι το πρώτο τέτοιο εγχείρημα στο μέτωπο της ζαχαροπλαστικής στην Αθήνα, ένα εργαστήριο ουσιαστικά χωρίς εκθετήριο, όπου κάθε γλυκιά αλχημία ετοιμάζεται σχεδόν a la minute, και πάντα κυριαρχεί η αίσθηση μιας απόλυτης φρεσκάδας.
Το one and only ζαχαροπλαστείο-φάντασμα της πόλης, είναι «παιδί» του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και του Γιάννη Κίκιρα, που θήτευσαν ως pastry chefs σε μερικές από τις πιο εμβληματικές κουζίνες του κόσμου, εκεί που το «fine» θεσμοθετείται από εξελιγμένες τεχνικές και ο γλυκός επίλογος αποτελεί στοιχείο καθοριστικής σημασίας για μια ολοκληρωμένη γκουρμέ εμπειρία. Ο επαγγελματικός τους δρόμος, τους έσμιξε σε κάποια φάση στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όπου ανακάλυψαν πόσο καλά μπορούσαν να συνεργαστούν και αποφάσισαν να συνασπιστούν επιχειρηματικά μαζί με το τρίτο μέλος του Madame Fraise, τον Γιάννη Γερόπουλο. Στον κατάλογό τους 2 στοιχεία ξεχωρίζουν εμφανώς: η σύμπνοια με την εποχικότητα και η σύγχρονη οπτική στο κλασικό με elevated χαρακτήρα.
Έτσι εδώ θα βρεις λεπτοδουλεμένες προτάσεις γνωστές από τη γαλλική ζαχαροπλαστική των 2 κανόνων – της ποιότητας των πρώτων υλών και της τεχνικής – όπως τα έχεις δει στα καλύτερα μαγαζιά της Ευρώπης, διακοσμημένα σαν πολύτιμα μπιζού, σε συνταγές που επανεφευρίσκονται με άποψη και φαντασία. Η Paris Brest συναρπάζει με τις διαφορετικές υφές της – την αέρινη κρέμα φουντουκιού και την τραγανή πραλίνα – η Saint Honore είναι ένα έργο τέχνης με την ελαφριά κρέμα βανίλιας, τα compote από φρούτα του δάσους και τη chantilly βιολέτας, το Millefeuille τους είναι απροσδόκητο, η σφολιάτα του είναι καραμελωμένη και αποτελείται από λαχταριστή πραλίνα πεκάν και chantilly από βανίλια Μαδαγασκάρης.
Κι αν σε κάτι πρωτοπορεί διπλά το Madame Fraise, αυτό είναι το Panettone του, το οποίο «χειραφετείται» από τις γιορτές των Χριστουγέννων και προσφέρεται όλο το χρόνο. Με πορτοκάλι και λεμόνι κονφί και ξανθή σταφίδα ή με εκμαυλιστική gianduja γάλακτος, το αγαπημένο μας εποχικό γλυκό γίνεται το τέλειο συνοδευτικό στον καφέ, snack και cool κέρασμα. Είναι η σπεσιαλιτέ τους μιας και τη δουλεύουνε 3 χρόνια, πειραματιζόμενοι με κάθε έκφανση της δημιουργίας της, από την υγρασία, το προζύμι, τη γέμιση. Γι’αυτό συχνά-πυκνά θα ανακαλύψεις και παραλλαγές του – limited edition και μη.
Το παιχνίδι των υφών και των αρωμάτων, τη μυσταγωγία της δημιουργίας και την πειθαρχία της ζαχαροπλαστικής σύντομα θα μπορείς να τα διδαχτείς κι εκ του σύνεγγυς με workshops στο εργαστήριό τους. Προς το παρόν, όλα τους τα γλυκά διατίθενται από τον φυσικό χώρο του lab στην Λεωφ. Υμηττού 225 και Φρύνωνος μέσω wolt ενώ δέχονται τηλεφωνικές παραγγελίες ή και dm στα social media για pick up.
Madame Fraise
Υμμητού 225 & Φρύνωνος, Παγκράτι, τηλ. 2114186086
Facebook | Instagram