Ένα συστατικό που λείπει τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα των industrial μαγαζιών και των copy paste ιδεών είναι η ψυχή. Οι εκφάνσεις της υλοποιούνται σ’ένα μπισκοτάκι που θα συνοδεύσει τον καφέ σου, στη διάρκεια στο χρόνο, σε μια χειροποίητη διακοσμητική κατασκευή. Στο Medez λοιπόν αυτή η αξία, που κυβερνά υποσυνείδητα τη καρδιά μας, που μας έλκει γιατί είναι ειλικρινής κι ανεπιτήδευτη, δεν έχει χαθεί. Έχει εμπλουτιστεί, έχει εξελιχθεί με τους καιρούς κι έχει μετουσιωθεί σε ενδιαφέρουσες προτάσεις για κάθε στιγμή της ημέρας, είτε αυτές έρχονται στο ποτήρι, είτε στο πιάτο, είτε από τα ηχεία.
Άνοιξε το μακρινό 1996, πολύ πριν την φρενήρη εμπορική ανάπτυξη της γειτονιάς και πολύ πριν την lifestyle επέλαση των fusion concepts και των πανάκριβων εγχειρημάτων. Το 2017 πέρασε σε νέα χέρια, τα οποία σεβάστηκαν την ιστορία του αλλά παράλληλα του εμφύσησαν νέα ζωή και το φέρανε στο σήμερα και στο τώρα. Πως μεταφράζεται αυτό; Σε ένα στέκι που αγαπάνε όλοι, ένα στέκι της παρέας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – χαμογελαστά πρόσωπα, ανεβασμένη διάθεση, νεαρόκοσμο, κάποιον που δουλεύει στο λάπτοπ του δίπλα σε έναν συνταξιούχο που απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ διαβάζοντας εφημερίδα.
Η μέρα ξεκινάει με specialty μονοποικιλιακούς Taf ή απολαυστικές σοκολάτες Marchoc όπως αυτή με καραμέλα και θαλασσινό αλάτι και η κουζίνα του φτιάχνει χειροποίητες πίτσες με λεπτή, ναπολιτάνικη ζύμη, μίνι μπεργκεράκια για να τα συνοδεύσεις με μια μπύρα, τα πιο τέλεια club sandwich. Φωτεινό, με γυάλινες επιφάνειες που το λούζουν στο φως και σε συνδέουν ταυτόχρονα με τον ρυθμό της Φρύνης στην πλατεία Παγκρατίου, το Medez είναι πραγματικά place to be.
Τα βράδια η δύση το κάνει ακόμα πιο γοητευτικό. Η μπάρα του, που περιβάλλεται από το πράσινο των βρετανικών pubs και έχει background έναν τεράστιο απ’άκρη-σ’άκρη καθρέφτη παίρνει φωτιά, μιξάροντας αποστάγματα, bittters, χρώματα και ιδέες στην εντέλεια. Η τρέχουσα λίστα του αγαπάει το gin, με cocktails όπως αυτό με tonic, αγγούρι και φρέσκο βασιλικό ή το Creme de Cassis με μούρα. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο τα ηνία της μουσικής παίρνουν djs με ωραία parties που κρατάνε ως αργά υπό τους ρυθμούς funk, soul και rock μουσικών.
Κι αν αναρωτιέσαι από που πήρε το όνομά του, ο μύθος λέει πως ο Ερνέστο Μέντεζ ήταν για αρκετές δεκαετίες κάτι σαν ο Ρομπέν των Δασών του καφέ. Σε μια περίοδο που ο καφές ήταν είδος πολυτελείας, ο Μέντεζ τον έκλεβε από τους προνομιούχους της Λατινικής Αμερικής και τον μοίραζε στους φτωχούς για να μπορούν κι αυτοί να απολαμβάνουν – απ’όποια τάξη κι αν προέρχονταν – ένα υπέροχο φλυτζάνι! Τώρα ξέρεις.
Medez Cafe & Bar
Φρύνης 2, Παγκράτι, τηλ. 2107513925
www.medezcafe.gr | Facebook | Instagram