spot_img

Δέκα στάσεις στην Αθήνα για τέλειο γλυκό

Το ζαχαρένιο τοπίο της πόλης αποκαλύπτει μια αλήθεια: ότι το γλυκό για τον Αθηναίο είναι μια αποκάλυψη, το φως το αληθινό της λατρείας, είναι η μικρή ή μεγάλη φιέστα φτιαγμένη με σοκολάτα και creme patisserie. Στο δύσκολο μονοπάτι της αναζήτησης του πώς ψήνεται ιδανικά μια καρυδόπιτα ή πως στέκεται σφιχτή αλλά ταυτόχρονα μαλακή και κρεμώδης μια πανακότα, έχουμε συναντήσει δεκάδες απελπισμένες ιστορίες, γιατί το γλυκό είναι μια υψηλή τέχνη εφάμιλλη με κάθε άλλη δημιουργική μυσταγωγία που βασίζει το είναι της στην τεχνική, τη συνέπεια, την εμπειρία. Με τον καιρό να μας δίνει σιγά-σιγά τις πρώτες ηλιαχτίδες καλοκαιριού, φτιάξαμε μια λίστα από 10 γλυκοπωλεία στα οποία μπορείς να απολαύσεις το γλυκό στα καλύτερά του. 

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ: Βουτιά στην πιο γλυκιά απόλαυση
Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη, Ψυρρή, τηλ. 2103211323 

Τα όνειρα έχουν αξία μόνο όταν τα μοιράζεσαι με τον άνθρωπό σου, και στην περίπτωση της Νάνσυ Κατσικάρη αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο, αφού στο ταξίδι της γλυκιάς πλεύσης του Σερμπετόσπιτού της, όλα αυτά τα χρόνια, ο Σεραφείμ Αλεξανδρής στέκεται συνοδοιπόρος, μέντορας και σύντροφός της. «Είμαστε μαζί σε κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια του μαγαζιού της ζωής μας», μας εκμυστηρεύεται, κι η πλάση γεμίζει γλύκα, σαν τη σπεσιαλιτέ που ξεκίνησε σαν το γαμήλιο γλυκό τους – το ξακουστό «γλυκό της αγάπης» – και πλέον γίνεται καθημερινά ανάρπαστο στο μαγαζί. Με άγγιγμα της αγάπης λοιπόν, που αναδύεται μέσα από χίλιες μικρές λεπτομέρειες, ο γλυκός πλανήτης της Νάνσυ και του Σεραφείμ, έχει γίνει το σημείο αναφοράς κι ο πήχης με τον οποίο συγκρίνουμε κάθε άλλο γλυκοπωλείο. Καθημερινά κάνει χαμό στην Πλατεία Ηρώων, φιλοξενώντας στα τραπέζια της κόσμο απ’όλη την Αθήνα αλλά και κάθε γωνιά της γης, σαν καλεσμένους σε γιορτή, με μυριάδες γλυκά που γίνονται γευστικά διαβατήρια για την Πόλη των αρωμάτων και των σιροπιαστών, τη Γαλλία της τεχνικής και των φίνων πρώτων υλών, με brunch και παγωτό αλλά και καλοψημένο καφέ. Περισσότερα εδώ

Koukouvaya Desserts: Όλο γλύκα από την Κρήτη, φωλιάζει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης
Σκουζέ 1, Μοναστηράκι, τηλ. 2103318700

Ποιος έχει πάει στα Χανιά και δεν έχει βρεθεί στην Koukouvaya, με την υπέροχη πανοραμική θέα (εξ’ ου και το όνομα) και τα θεϊκά γλυκά; Το θρυλικό γλυκοπωλείο που στέκει αγέρωχο από το 1997, δίπλα στο ιστορικό μνημείο των τάφων των Βενιζέλων, χαρίζοντας μνημειώδεις απολαύσεις σε Έλληνες και τουρίστες, άνοιξε τα φτερά του προς την Αθήνα, φέρνοντας τα γενναιόδωρα και πεντανόστιμα γλυκά του και στην καρδιά της πρωτεύουσας ως μια συνέχεια της επιτυχημένης του πορείας. Τα γλυκά της Koukouvaya τα αγαπάς, γιατί έχουν αυτό το στοιχείο το σπιτικό, την όψη και τη γεύση γλυκών που φέρουν τη φροντίδα, το μεράκι και την προσοχή μιας μητέρας, που θα χρησιμοποιήσει τα καλύτερα υλικά, για το πιο γευστικό και ποιοτικό αποτέλεσμα και θα σου σερβίρει μια μεγάλη μερίδα, για να ευχαριστηθείς με την ψυχή σου το αποτέλεσμα. Το σήμα κατατεθέν που κερδίζει επί χρόνια τις θετικές εντυπώσεις είναι το Ζουμερό. Ένα sponged, ζεστό chocolate cake, σκέτος πειρασμός, με μεστή και γεμάτη γεύση που αποκτά την ιδιαίτερη υφή αφού περάσει από αρκετά στάδια σιροπιάσματος και σερβίρεται με σαντιγί και γιατί όχι και παγωτό. Κι έπειτα τόσα άλλα επικά γλυκά ημέρας, που παρασκευάζονται στο εργαστήριο της Koukouvaya να ευωδιάζουν τα αρώματα του φρέσκου βουτύρου, του μοσχοβολιστού σιροπιού, της μεταξένιας κρέμας και της σοκολάτας. Περισσότερα εδώ

Πορτατίφ: Όταν το πρόσωπο φωτίζεται από τα πιο τέλεια γλυκά
Σίνα 21, Αθήνα, τηλ. 2103621866
Μαυρομιχάλη 84, Αθήνα, τηλ. 2103645264 

Ανεβαίνοντας τη Σίνα, και φτάνοντας στο νούμερο 21 της οδού, δεν μπορεί να μην προσέξεις το Πορτατίφ, να στέκει όμορφο και σικάτο, ντυμένο στο λευκό του και να σε προσκαλεί, όχι απλά να γευτείς, αλλά να απολαύσεις, τα πιο νόστιμα και εμφανίσιμα γλυκά του κέντρου. Ο chef pâtissier Τάσος Λύτρας, που βρίσκεται πίσω από το project, αλλά και πίσω από τον πάγκο δημιουργίας, με μεγάλη προσοχή και μαζί με την ομάδα του, φροντίζουν ώστε καθημερινά οι λάτρεις του καλού γλυκού να απολαμβάνουν δημιουργίες τόσο μεστές στη γεύση αλλά και τόσο εντυπωσιακές στην όψη. Άλλωστε το ομαδικό πνεύμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας πίσω από το πολύ όμορφο σκηνικό του καταστήματος. Ένα άκρως καλαίσθητο σκηνικό, με vintage, καθαρά παριζιάνικη αισθητική και τον ρομαντισμό που κάθε γαλλικό café bistro αποπνέει, αλλά και γεύσεις που φέρουν το στίγμα της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, σε κερδίζει στη στιγμή, χωρίς δισταγμούς. Φρεσκότατες τάρτες με τραγανή βάση και δροσερή, αφράτη γέμιση, choux με τριαντάφυλλο και φρούτα του δάσους να σου ξυπνάει το πάθος, εκλέρ φιστίκι, θεϊκό και μυρωδάτο, εντυπωσιακά cheesecake και flan, αμέτρητα γλυκά, ανάμεσά τους vegan και sugar free προτάσεις, όλα τους ένα κι ένα, στο Πορτατίφ βιώνουν από όλες τις απόψεις την ιδανική τους εκδοχή. Περισσότερα εδώ

Wesud: Νότια dolce vita και φίνες γεύσεις
Λεωφόρος Βασιλέως Παύλου 90, Βούλα, τηλ. 2108957509

Τα νότια δεν έχουν εποχές. Μόνο ένα αέναο καλοκαίρι, ήλιο τον χειμώνα, μια καταγάλανη θάλασσα την άνοιξη και μια δική τους ζωή που δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Αθήνα. Το Wesud στη Βούλα – που σημαίνει «Εμείς στο Νότο» – το γεγονός αυτό το υπερθεματίζει μ’έναν χώρο που αναβαθμίζει κάθε πτυχή μιας εξόδου, αλλά και deli-pastry προτάσεις που ανεβάζουν τον πήχη. Εδώ εισέρχεσαι σ’ένα λαμπερό σκηνικό, όπου η ομορφιά της φύσης συναντάει την αρχιτεκτονική κομψότητα, ο κοσμικός πυρετός ανεβαίνει κατακόρυφα και η γαστρονομία, η οινολατρεία κι η ζαχαροπλαστική ζουν πολύ δυνατές στιγμές. Το food hall του έχει αίγλη από Harrods και Galeries Lafayette, και περιηγούμενος σε αυτό θα βρεις να εκτίθενται στις βιτρίνες του σαν τα πιο πολύτιμα κοσμήματα κομψά, upscale γλυκά, προϊόντα deli και γκουρμέ snacks, ενώ στο βάθος στέκει εμβληματικά μια κάβα με άνω των 1000 ετικετών με κρασιά απ΄όλο τον κόσμο. Ο χαρισματικός chef Ιωάννης Καλδάνης – που έχει συνεργαστεί με τα πιο hot εστιατόρια της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής – επιμελείται την κάρτα, αλλά και κάθε φίνο γλυκό που θα σε παρασύρει στον κόσμο της γλυκιάς ηδονής, όπως για παράδειγμα η διάσημη Triple Mousse που σερβίρεται στα Nammos της Μυκόνου και του Dubai, το ρυζόγαλο που λατρεύει η Βασιλική οικογένεια του Dubai, cheesecakes του ονείρου και τάρτες βγαλμένες από τη στόφα της άφταστης γαλλικής σχολής, με τον κανόνα της ποιότητας, της φρεσκάδας και της τεχνικής να είναι απαράβατος. Περισσότερα εδώ

Μπάκας Patisserie: Ένας μύθος των Β.Π. μας τρατάρει τα καλύτερα γλυκά
Αγίας Σκέπης 3, Νέα Πεντέλη, τηλ. 2108033160

Είναι κάποια καταστήματα που με τις δημιουργίες τους, στιγματίζουν εποχές, γίνονται ένας τοπικός αστικός μύθος και χαρίζουν αναμνήσεις γλυκές, όπου ανατρέχεις κατά καιρούς νοσταλγικά. Θυμάμαι εκεί στη γλυκιά δεκαετία του 90, αν έμενες Χαλάνδρι και στις γύρω περιοχές, ένα πράγμα ερχόταν στο μυαλό σου όταν σε επισκεπτόταν η επιθυμία για γλυκό. Τα φρέσκα, δροσερά και λατρεμένα εκλεράκια, του Μπάκα. Με την αφράτη κρέμα τους και την κορυφαία επικάλυψη σοκολάτας, ήταν αδιαμφισβήτητα το talk of the town για δεκαετίες, η καλύτερη λιχουδιά για σένα αλλά και ότι καλύτερο και πιο ποιοτικό που μπορούσες να προσφέρεις στους αγαπημένους σου! Κάπου το 1992, το Μπάκας Patisserie, εγκαταστάθηκε στην Νέα Πεντέλη, στην οδό Αγίας Σκέπης 3, σε έναν εντυπωσιακό χώρο, με υπέροχο κήπο, όπου μπορούσες να απολαύσεις τα υπέροχα γλυκά, παρέα με καφέ, milkshakes και χυμούς. Τα χρόνια πέρασαν, πολλά νέα ζαχαροπλαστεία άνοιξαν, αλλά το όνομα Μπάκας διατήρησε την αίγλη του, περνώντας σαν οικογενειακή επιχείρηση από τους ιδρυτές Γρηγόρη και Ολυμπία, στη νέα της γενιά, τις κόρες Εύη, Σοφία και Βάσια, πάντα κρατώντας σταθερά ψηλά την ποιότητα, με τις καλύτερες πρώτες ύλες και την μαεστρία να είναι εμφανής σε κάθε δημιουργία. Ο καταπράσινος κήπος με τα όμορφα καθίσματα, βγαλμένος από ταινία της χρυσής ελληνικής εποχής, είναι ο ιδανικός τόπος για να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τις ηλιόλουστες ημέρες και τα πορφυρά ηλιοβασιλέματα, ενώ ο ουρανίσκος σου βρίσκεται στα ουράνια με τις απαλές γεύσεις από αφράτες πάστες όπως μια κλασσική σεράνο, τάρτες βελούδινες και δροσερές αλλά και γλυκά του ταψιού που σε μαγεύουν ή και cheesecakes που αφήνουν την ντελικάτη γεύση τους στο στόμα. Τα παγωτά εδώ εντυπωσιακά σε γεύση, είναι το απόλυτο must try, ιδίως όταν συνοδεύουν μια καλοψημένη μηλόπιτα ή ένα ζουμερό γλυκό ταψιού, όπως μοναδικά ο Μπάκας φτιάχνει! Περισσότερα εδώ

Amelie Sweet Shop: Η γλυκιά πλευρά της ζωής, στη Νέα Σμύρνη
Κράτητος 63, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109348645

Le fabuleux destin d’Amelie Poulain… Ποιος έχει δει αυτή την υπέροχη ταινία του Jean-Pierre Jeunet και δεν συγκινήθηκε, δεν ταυτίστηκε ή δεν εντυπωσιάστηκε από αυτόν τον όμορφο και γλυκό κόσμο της Amelie; Κάπως έτσι, η μαγική αύρα αυτής της ταινίας, έμελλε να δώσει το όνομά της, στο πιο γλυκό στέκι της Νέας Σμύρνης. Στην οδό Κράτητος 63, ένα ιστορικό ζαχαροπλαστείο της περιοχής, με ζωή 35 ετών, απέκτησε νέα πνοή και ύφος. Ένας μικρός, κουκλίστικος χώρος, καμωμένος με αγάπη, μεράκι και προσωπικό γούστο, που αντανακλάται στις μικρές και φίνες λεπτομέρειές του, σε κάνει αμέσως να αισθάνεσαι άνετα μέσα στη θερμή του ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για χαλάρωση και αμέτρητες απολαύσεις. Από το πρωί με αρωματικό καφέ Puro, που πέρα της υψηλής του ποιότητας – καθώς είναι βιολογικός – αποτελεί προϊόν fair trade και συνοδεία, από διάφορες νόστιμες πίτες, σαντουιτσάκια, croissants, muffins και κουλούρια, σου φτιάχνει την ημέρα, με όμορφες γεύσεις και μια ζεστή καλημέρα, με χαμόγελο. Profiterole με αφράτα choux και βελούδινη σοκολάτα, κλασσικές πάστες όπως αμυγδάλου και bitter σοκολατίνα, τάρτες αλλά και μια πεντανόστιμη γκάμα από αφράτα American cakes με γευστικούς συνδυασμούς που προσφέρουν κύματα απόλαυσης, όπως Carrot και Cream Cheese, Red Velvet, Banoffee, σερβιρισμένα τόσο όμορφα στα πιάτα τους, σε μεταφέρουν σίγουρα σε μια όμορφη πλευρά της ζωής, εκεί όπου όλα είναι τόσο γλυκά. Τα cheesecakes φούρνου τόσο απίστευτα φτιαγμένα, με κεράσι, lemon cream ή κλασσικό ακούν αυτή τη μαγική γοητεία στον ουρανίσκο κι έτσι δεν γίνεται να μην κολλήσεις μαζί τους. Περισσότερα εδώ

Sweet Spoon by Dimitris Drakos: Γλυκιά ανάταση με απογειωμένα γλυκά
Μαρίνου Γερουλάνου 59, Αργυρούπολη, τηλ. 2109948303 

Ένας απαράβατος κανόνας στη ζαχαροπλαστική είναι ότι το γλυκό, τρώγεται πρώτα με τα μάτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα posts που έχουν πλημμυρίσει το instagram με φωτογραφίες από πληθωρικά γλυκά βγαλμένα στο Sweet Spoon, του χαρισματικού chef patissier Δημήτρη Δράκου. Το project – που με το που άνοιξε έγινε instant hit – ξετυλίγει τις γλυκές του προτάσεις στον πιο busy δρόμο της Αργυρούπολης, τη Μαρίνου Γερουλάνου, σ’ένα minimal σκηνικό στο οποίο επικρατεί το λευκό και τα παλ χρώματα, με βιτρίνες που προκαλούν οργασμούς κι ένα team που σε κάνει μεμιάς να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου. Η feel good αύρα του είναι όμως μόνο η αρχή: εδώ η ζαχαροπλαστική του σήμερα αποτυπώνεται με νέες τεχνικές, ποιοτικές πρώτες ύλες και άκρατη φαντασία σε υπέροχες δημιουργίες, που θα ζήλευαν τα πιο ξακουστά ζαχαροπλαστεία της παγκόσμιας σκηνής. Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι τα cakes του, την πεμπτουσία των οποίων ο Δημήτρης έχει πλήρως αποκωδικοποιήσει. Το Red Velvet, το σοκολασμένο Devil’s, το ανυπέρβλητο Carrot Cake και το ακαταμάχητο Black Forest, θα λυτρώσουν με τον πιο απολαυστικό τρόπο και την πιο έντονη υπογλυκαιμία σου. Σε όλα τα γλυκά μπορείς να προσθέσεις μπάλα παγωτό δίπλα που πραγματικά θα απογειώσει εικόνα και γεύση, καθώς θα σου έρθει με ένα ανάποδο χωνακι συνδυασμένο με λαχταριστές ρευστες πραλινες και toppings. Περισσότερα εδώ

Things in Jars: All day brunch και γλυκές λιχουδιές στην Πετράκη 
Πετράκη 30, Αθήνα, τηλ. 2103249945 

Λίγα μαγαζιά στην πόλη έχουν την δύναμη να ξυπνήσουν το παιδί μέσα σου κι ακόμα πιο λίγα είναι σε θέση να σου σερβίρουν παράλληλα brunch, γλυκά κι aperitivi βγαλμένα από τη στόφα του παραμυθιού. Στο Things in Jars, το γευστικό όνειρο, αυτό που φτιάχνεται με κρουασάν βουτύρου, ποσαρισμένα αυγά στην εντέλεια και cakes, είναι η πιο γλυκιά απόλαυση στην ημέρα σου, στην καρδιά της Αθήνας. Κατηφορίζοντας την Πετράκη, δεν γίνεται παρά να μαγνητιστείς από την απαστράπτουσα βιτρίνα του, να εκτιμήσεις το χειροποίητο του χώρου που παραπέμπει σε Παριζιάνικο μπιστρό, να βουτήξεις στον χρωματιστό του κόσμο με τους χρυσοποίκιλτους πολυελαίους, τις παραμυθένιες τοιχογραφίες, τα μαρμάρινα τραπέζια στα οποία οι επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε λογής καλούδι. Εδώ ο χρόνος φαντάζει να σταματάει, κι η μόνη σταθερά είναι μια υποβόσκουσα υπογλυκαιμία που θέλει διακαώς να τιθασευτεί. To Things in Jars είναι η ισχύς δύο ανθρώπων που ενώθηκαν δημιουργικά – του Χρήστου και της Κατερίνας – οι οποίοι εξαργυρώνουν μια πολύχρονη εμπειρία σε σημαντικές κουζίνες και πόστα. Αυτό που χαρακτηρίζει τη δουλειά τους είναι η ευρηματικότητα που δεν επαναπαύεται, η κορυφαία πρώτη ύλη και η φαντασία, μια fun διάθεση που αποτυπώνεται με χάρη και φινέτσα σε προτάσεις με άποψη και φρεσκάδα: ψημένα American cheesecakes με coulis από κόκκινα φρούτα του δάσους και φράουλες, Red Velvet και Carrot cakes βγαλμένα από την παγκόσμια γκουρμέ γλυκιά σκηνή, αφράτα, λαχταριστά και gluten free, μια ανυπέρβλητη vegan τάρτα με χουρμάδες, φουντούκια, γάλα καρύδας και κακάο. Περισσότερα εδώ

Τόλης Sweets & Eats: Μια All Day εμπειρία όλο γλύκα, στη Νίκαια
Ανωγείων 65, Νίκαια, τηλ. 2104908090 

Δεν υπάρχει άνθρωπος στη Νίκαια και τα περίχωρα που να μην ξέρει από πρώτο χέρι το όνομα Τόλης. Ένα όνομα που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τις γλυκές δημιουργίες, εκείνες που ντύνουν με τον πιο όμορφο τρόπο κάθε ιδιαίτερη στιγμή, σε μικρές καθημερινές ή σημαντικές περιστάσεις. Μια οικογένεια που από το 1977, αφιέρωσε τρεις γενιές στην παρασκευή ποιοτικών γλυκών, με αξεπέραστες πρώτες ύλες, που δίνουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα που χαίρεσαι να γεύεσαι αλλά και να μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου. Φτιαγμένα με αγάπη για να τα μοιραστείς κι εσύ με αγάπη, όπως καθετί αγνό και χειροποίητο, κλασσικές ζαχαροπλαστικές αξίες που πάντα κερδίζουν το στοίχημα της τελικής απόλαυσης. Η εξέλιξη κι η συμπόρευση με τις τάσεις και τις ανάγκες στης αγοράς, είναι επίσης πολύ βασικά συστατικά μιας επιτυχούς πορείας. Έτσι το 2017, πέραν του γνωστού ζαχαροπλαστείου στην οδό Ανωγείων 65, στη Νίκαια, άνοιξε στη Λεωφόρο Σαλαμίνος 6, ένα εντυπωσιακό αρτοζαχαροπλαστείο, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες μας εξέπληξε ευχάριστα για ακόμα μια φορά με το νέο κατάστημα Τόλης Sweets & Eats, ακριβώς απέναντι από το πρώτο κατάστημα στην πανέμορφη πλατεία Κρήνης. Έτσι το ένδοξο παρελθόν συναντά το εντυπωσιακά ελπιδοφόρο μέλλον, μέσα από μια γέφυρα υπέροχων δημιουργιών. Το Τόλης Sweets & Eats είναι ένα all day, multi-pleasure spot, που λειτουργεί από το πρωί στις 8 ως πολύ αργά το βράδυ, έτοιμο να κάνει κάθε επιθυμία σου για γευστική απόλαυση, πραγματικότητα. Φρεσκοφουρνισμένο, μυρωδάτο ψωμί και υπέροχος καφές Hausbrandt, πλημμυρίζουν τα πρωινά με τα αρώματά τους ολόκληρη τη γειτονιά, γλυκά όπως πάντα, άψογα παρατεταγμένα να προβάλλουν την ομορφιά τους, έτοιμα να σου δοθούν, αλλά και brunch, γεύμα ή δείπνο του ονείρου, με συγκλονιστικές επιλογές σε γεύση και όψη, που μπορείς να συνοδεύσεις με υπέροχα και καλοφτιαγμένα cocktails. Περισσότερα εδώ

Η Στάνη: Παράδοση, μια ανεκτίμητη αξία
Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 2105233637

Γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμα με άρωμα σαν αγκαλιά της «γιαγιάς». Σ’έναν μικρό πεζόδρομο δίπλα στην πλατεία Ομονοίας όλα μοιάζουν να έχουν αλλάξει εκτός από τη Στάνη, το γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο που μοσχοβολάει φρέσκο βούτυρο και άνοιξε για πρώτη φορά το 1931. «Πατώντας» σε αυτές τις αξίες και με παρακαταθήκη μια τεχνογνωσία που μετράει δεκαετίες, η Στάνη μεταλλαμπαδεύει τις γεύσεις και την παράδοση της απαράμιλλης ελληνικής ζαχαροπλαστικής, κόντρα στον χρόνο και κόντρα στις σειρήνες της εποχής για φλύαρους κι άνευ λόγου μοντερνισμούς. Σαν μια χρονοκάψουλα που διατηρεί το ρυζόγαλο και το γαλακτομπούρεκο όπως το απολάμβαναν στα καλύτερα γαλακτοπωλεία, τις ολόφρεσκες πάστες όπως τις γευόταν η Αθήνα της αθωότητας των 60’s, το τραγανό μιλφέϊγ όπως το προόριζαν οι θεοί της ζαχαροπλαστικής για τον άνθρωπο. Με τα ηνία της Στάνης να έχουν περάσει πλέον στον εγγονό του «μπάρμπα Νίκου» Θανάση Καραγεώργο και στο θείο του, το λιλιπούτειο μαγαζί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη αποδεικνύει εμπράκτως ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία στην πόλη που δε βουλιάζουν στο βάρος της κληρονομιάς τους, αλλά παραμένουν «φάροι» ποιότητας και συνέπειας, αυτής που σου σφυριλατείται στη μνήμη καθάρια σαν διαμάντι. Σ’έναν πολύ όμορφο, ζεστό χώρο μέσα κι έξω – που χαρακτηρίζεται από αστική φινέτσα και την αίγλη της παλιάς Αθήνας – στη Στάνη κάθε δημιουργία φιγουράρει στις βιτρίνες σαν ένα άλλο αρχείο γεύσης και μυρωδιάς, αναλλοίωτη σαν το διαχρονικό «ποντικάκι», γλυκιά σαν σοκολατίνα, υγιεινή σαν γιαούρτι με αυθεντικό μέλι και καρύδι. Κάθε πρωί, η γειτονιά πλημμυρίζει αρώματα φρεσκοφουρνισμένου γαλακτομπούρεκου, που πλήθος ελληνικού και ξένου κοινού κάνει ουρά να το παραλάβει ή να το «τσακίσει» επιτόπου, συνοδεία με καφέ στο μπρίκι αλλά και πλούσιο πρωινό με αυγά, χειροποίητο τσουρεκάκι και βούτυρο με μέλι στο ψωμί, ενώ φτιάχνει τους πιο χρυσαφένιους και τέλειους λουκουμάδες, ανασύροντας στον καθένα ξεχωριστά τις πιο γλυκές μνήμες. Περισσότερα εδώ

Theoria tou House: Το ολοήμερο, γλυκό hit της Δαβάκη στο Αιγάλεω 
Δαβάκη 1, Αιγάλεω, τηλ. 2105312134 

«Το χάος γεννά ζωή και η τάξη την ρουτίνα» είχε γράψει ο Άνταμς Χένρι Μπρουκς και στην περίπτωση του Theoria tou House αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σωστό. Εδώ κάθετι εναλλάσσεται με εποχές, διαθέσεις, ιδέες και δημιουργικές αναλαμπές, είναι μια ιστορία χωρίς τέλος αλλά πάντα με αρχή την έμπνευση, την κορυφαία πρώτη ύλη, το διαφορετικό, αυτό που δεν θα βρεις αλλού σε ακτίνα χιλιομέτρων. Ένα στέκι που πάντα σου επιφυλλάσσει μια έκπληξη, είτε αυτή προέρχεται από την κουζίνα, είτε από την μπάρα, είτε από τα ηχεία. Το χάος δεν ήταν πραγματικά ποτέ τόσο γοητευτικό! Ξεκίνησε την πλεύση του το 2014, σαν ένα κράμα γαλλικού μπιστρό και παλιού ελληνικού γλυκοπωλείου, όπου δεν σερβίρονται απλά χειροποίητα γλυκά, αλλά μικρά κομψοτεχνήματα για γαστριμαργικές εμπειρίες υψηλού επιπέδου, που έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τη σπιτική φροντίδα, αφού τα πάντα είναι χειροποίητα και παρασκευάζονται εδώ. Ο χώρος περιβάλλεται από γυάλινες επιφάνειες που τον λούζουν στο φως, αποπνέει vintage αέρα, κι έχει όλες εκείνες τις ντελικάτες διακοσμητικές πινελιές που σε ταξιδεύουν στο χώρο και στο χρόνο. Ο Νίκος Αρακλησιάνος φτιάχνει τα γλυκά και «κεντάει» το ντεκόρ της κάθε τάρτας, μια υψηλή ζαχαροπλαστική σε τιμές για κοινούς θνητούς, με κρυμμένες γεύσεις που αποκαλύπτονται σε κάθε μπουκιά, καμωμένες με επώνυμες σοκολάτες και το αγαπημένο του – παντός καιρού – συστατικό, το φυστίκι. Αλλάζει τα γλυκά του ανάλογα με την εποχή και λατρεύει τις όξινες γεύσεις όπως το passion fruit και το βατόμουρο. Περισσότερα εδώ