spot_img

Η επανάσταση του street food στην Αθήνα: Γεύσεις απ’όλο τον κόσμο που τρώγονται στο χέρι

Το εστιατόριο σαν θεσμός εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ωστόσο προϋπήρχε πολύ πριν η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος XVI σταλούν στη γκιλοτίνα με τη μία ή την άλλη μορφή για χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Αθήνα είχε τα καπηλειά της, η Ισπανία τις λεγόμενες bodegas που σέρβιραν tapas, η Ιταλία τις τρατορίες. Πάντα όμως η γαστρονομία έγραφε τις καλύτερες σελίδες της στον δρόμο: Η Γαλλία γέννησε τα pâstés, πίτες με διάφορα κρέατα ή λαχανικά, η Αγγλία τα εμβληματικά fish n’ chips, η Ασία τα bao buns, το sushi και το ramen, η Αμερική τα burgers και τα hot dogs, η Χαβάη το poké, η Ελλάδα την τυρόπιτα και το πεϊνιρλί.

Μέχρι σήμερα, το φαγητό στο χέρι εξελίσσεται, επανεφευρίσκεται, δανείζεται και δανείζει στοιχεία από την υψηλή γαστρονομία, γίνεται η αληθινή μαρτυρία της ταυτότητας ενός λαού. Στην Ελλάδα, το σουβλάκι κυριαρχεί ακάθεκτο, όμως το νέο ρεύμα των street foodάδικων το κοντράρει επάξια με sous vide τεχνικές, νεωτερισμούς, αστείρευτη έμπνευση και την καλή όψη της παγκοσμιοποίησης, αυτής που σε ακτίνα λίγων τετραγώνων μπορείς να απολαύσεις tacos, pasta, κρέπα ή sandwich, το καθένα με τα δικά του ανυπέρβλητα γευστικά γνωρίσματα. Στα πλαίσια ενός σπέσιαλ μερακλίδικου πνεύματος, σου παρουσίαζουμε τα πάμπολλα ευρήματά μας. 

Thess Bao: Η βορειοελλαδίτικη γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι, τώρα και στην Αθήνα

Είναι μόλις 3 ετών και έχουν ήδη κατακτήσει τις καρδιές μας, διαγράφοντας την πιο αξιοζήλευτη πορεία. Ο λόγος για τα ξακουστά Thess Bao, που από την 1η Απριλίου - και δεν είναι ψέμα - μπορείς να απολαύσεις στην Περικλέους, στην καρδιά της Αθήνας. Οι θεοί του street food πρέπει να είχαν τρελά κέφια όταν σκέφτηκαν ότι το bao ban μπορεί να «χειραφετηθεί» από την ασιατική κληρονομιά του και να αναδειχθεί σ’ένα από τα πιο νόστιμα comfort γεύματα με νεωτερισμούς και τεχνικές που συναντάς σε μισελενάτα εστιατόρια. Επειδή όμως «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ο Γιάννης Πατέικας κι ο Δημήτρης Πάμπορης...

Street Wok: Το street food success story που μας έχει ξετρελάνει

Αν μπορούσαμε να συνδέσουμε το street food κίνημα στην Αθήνα με ένα όνομα, αυτό θα ήταν αναμφίβολα το Street Wok, που από γεννήσεως του ως project, έχει κερδίσει επάξια μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά όχι μόνο των έμπειρων foodies, αλλά και όσων αναζητούν ένα γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο γεύμα, στο δρόμο. Αυτό άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος του Πητ Σουσούνη. Να μυήσει στην ασιατική κουζίνα, με έναν πολύ έξυπνο και fun τρόπο ακόμα και εκείνους που ουδεμία σχέση δεν είχαν με αυτή. Μην ξεχνάμε ότι όταν το 2013 άνοιξε το πρώτο Street Wok στην Πανόρμου, η εικόνα που...

Poké Sushi – Sando: Ανυπέρβλητο jap/hawaiian street fusion που βάζει νέα στάνταρ στην απόλαυση

Αναπολούμε με ιδιαίτερη θέρμη το Athens Street Food Festival του 2017 για 2 λόγους: ο πρώτος είναι η προ-covid εποχή που αποτελείτο από χαρούμενες, ανατρεπτικές και περιπετειώδεις στιγμές, κι ο δεύτερος γιατί τότε μας συστήθηκε το Poké Hawaiian Sushi - που είναι κατά κάποιο τρόπο συνώνυμο και του πρώτου λόγου - αφού εισήγαγε νέες ερμηνείες στην έννοια «γευστική απόλαυση». Η παρουσία του ήταν καθοριστική στα δρώμενα του foodie θεσμού, η πρότασή του πρωτόγνωρη και το κατάστημα στην Πετράκη τον Μάϊο του ίδιου έτους, ένας αυτονόητος μονόδρομος.  Το Poké είναι ένα project από μια παρέα φίλων που βάλανε σκοπό να φέρουν...

Βρωμιάρα: Εκλεπτυσμένο street food με ποιοτικές (και πεντανόστιμες) προτάσεις

Αν μας έχει διδάξει κάτι η Ήπειρος, είναι ότι δεν ξεγελιέται, ξέρει να τρώει, είναι καλοφαγού καθώς τη νοστιμιά την έχει στο πολυπολιτισμικό της κύτταρο και δεν παζαρεύει επουδενί το καλύτερο. Εκεί γράφουν τη δική τους, νόστιμη ιστορία στον ουρανίσκο των πόλεων μερικά από τα πιο σπουδαία φαγάδικα, όταν δε αυτά αποφασίζουν να κατηφορίσουν προς Αθήνα, τότε μιλάμε για την απόλυτη «καταστροφή»! Η Βρωμιάρα σαφώς υπάγεται στην παραπάνω περιγραφή, αφού κόντρα στο όνομά της και κόντρα στην υπόστασή της - είναι καντίνα - διδάσκει μαθήματα ποιοτικής ταχυφαγίας με sous vide τεχνικές που συναντας σε μισελενάτα εστιατόρια, ποιοτικές πρώτες ύλες...

Chicken Picnic: Επικό Ελληνικό κοτόπουλο με την υπογραφή του chef Μιχάλη Μερζένη

Αγαπημένο υλικό το κοτόπουλο, χάρη στην απλότητα ή αν θες την ουδετερότητά του, που μεταφράζεται σε αρμονική συνύπαρξη με διαφορετικά υλικά, θα το βρεις σε κάθε κουζίνα του κόσμου, να παίρνει διάφορες γευστικές αποχρώσεις, να συνδυάζεται ποικιλοτρόπως και να κερδίζει σχεδόν πάντα τις προτιμήσεις. Λίγα αυθεντικά κοτοπουλάδικα υπάρχουν στην Αθήνα κι ακόμα λιγότερα αυτά που αναδεικνύουν την αξία του κοτόπουλου σε πλήρη διάσταση. Αν όμως θέλεις πραγματικά να γνωρίσεις όλη την παλέτα των προϊόντων που αφορούν το κοτόπουλο στην ιδανική τους μορφή, ένας είναι ο προορισμός, το αγαπημένο Chicken Picnic. Η ιστορία ξεκινάει πριν 1,5 χρόνο περίπου, στην Καισαριανή, εν μέσω...

Macaroni: Pop bubblegum αισθητική και φρέσκο μακαρόνι στο κέντρο της Αθήνας

Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει μια γαστρονομική αναγέννηση στην πόλη. Οι φρέσκιες ιδέες είναι σε άνθηση, οι νέοι επιχειρηματίες δε φοβούνται να πειραματιστούν και να συστήσουν ωραία projects με ουσία, το κοινό ακονίζει ολοένα και περισσότερο το κριτήριό του, επιλέγει τεκμηριωμένα, δοκιμάζει, συζητάει για τα γευστικά δρώμενα. Σε αυτό το τοπίο της αστείρευτης δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας για το μέλλον των απανταχού ουρανίσκων, το Macaroni προσγειώθηκε στην Κολοκοτρώνη, για να προσφέρει τα πιο ανυπέρβλητα ζυμαρικά, με συνταγές που ξεχωρίζουν για τη σπιτική χροιά τους και αλλά και για τους εμπνευσμένους συνδυασμούς τους.  Το Macaroni αποτελεί μικρό αδερφάκι της Μπιρμπίλως στην Πλουτάρχου,...

Taco Loco: «Τρελό» street food στα χρώματα της Λατινικής Αμερικής

Το έχουμε εμπεδώσει: η Αθήνα τρελαίνεται για tacos, θέλει το street food της ποιοτικό, οικονομικό και αβίαστο, λαχταρά ανεβασμένα vibes και καλή διάθεση και οριοθετεί την ταχυφαγία ακριβώς πάνω στα σύνορα του healthy. Πολλά πράγματα για να ζητήσει κανείς από το street food, το Taco Loco όμως απ’ότι φαίνεται τρελαίνεται για προκλήσεις.  Το συναντάς στην Κολοκοτρώνη με μια πρόσοψη που θυμίζει νεο-καντίνα στη Γουαδαλαχάρα, απλό λιτό κι απέριττο, με τα 3 χαρακτηριστικά της έθνικ επιτυχίας - ζωντανά χρώματα, μικρό αλλά θαυματουργό κατάλογο, και cocktails. To Taco Loco ολοκληρώνει έτσι με την παρουσία του το παζλ της foodie οδού, δίνοντας νέα...

Η Καντίνα της Μιχαλακοπούλου: Η πιο εμβληματική «συντεταγμένη» για street food στην πόλη

Το «βρώμικο» που είναι πεντακάθαρο, το μικρό που είναι σβέλτο και λειτουργικό, το «σημείο συνάντησης» μιας ολόκληρης γενιάς που συνεχίζει να σμίγει μπροστά του για να απολαύσει τα γευστικά του καλούδια, στο χέρι, όπως οφείλει να τρώγεται κάθετι ανεπιτήδευτο και αληθινό. Αυτά κι άλλα πολλά είναι η Καντίνα της Μιχαλακοπούλου, που είναι η πιο νόστιμη «στάση» για κάθε ψαγμένο και έμπειρο λάτρη του street food.  Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1987 από ένα καρότσι, που με απλότητα και μεράκι σέρβιρε hot dogs στην συμβολή των οδών Διοχάρους και Μιχαλακοπούλου. Αυτά τα αφάνταστα hot dogs γρήγορα γίνανε talk of the town, κάνοντας...

Tarantino: «Χολυγουντιανά» burgers σε street/alternative περιτύλιγμα και funk/soul ήχους

Τρεις τύποι που ζήσανε ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στο Λονδίνο και το Βερολίνο εργαζόμενοι σε υπαίθριες αγορές και food courts, κάποια στιγμή τα μαζέψανε και επέστρεψαν στη μαμά πατρίδα τους - τη Θεσσαλονίκη - με μια ιδέα στις αποσκευές τους. Η ιδέα αυτή έλαβε σάρκα και οστά στο Food Fest του 18’, όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν τα burgers του Tarantino κάνοντας τους επισκέπτες να παραμιλούν με την πρωτοτυπία των συνδυασμών και των slow τεχνικών, την ποιότητα των υλικών, την τρομερή γευστική υπόσταση αλλά και την απαραίτητη δόση λερώματος με όλα τα γκουρμέ σαλτσοειδή να στάζουνε αδυσώπητα.  Ο απόηχος του θριάμβου,...

Tyler’s: Τα πιο νόστιμα bao bans στο σύμπαν (χωρίς καμία δόση υπερβολής)

To 2019 γράφαμε για το Lost Athens ότι σε αντίθεση με το όνομά του, δεν έχει τίποτα «χαμένο» – αντιθέτως έχει όλα τα συστατικά που απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο, γκουρμεδιάρικο και cozy στέκι. Fast forward 2 χρόνια μετά, κι η ομάδα του θα μπορούσε δικαιωματικά να διεκδικήσει τον τίτλο των serial hitters, αφού ό,τι «πιάνουν» γίνεται χρυσός και το ένα hit ακολουθεί το επόμενο (Noah, Santiago, Diego), αποδεικνύoντας ότι τελικά όντως δεν έχουν τίποτα «χαμένο» αλλά έχουν κι ένα χάρισμα να αφουγκράζονται τι θέλουμε σαν κοινό, πριν καν το αντιληφθούμε οι ίδιοι. Ο λόγος που αναφέρουμε το Lost συγκεκριμένα είναι...

So So So Ramen: Η ζεστασιά του ramen! 

Το ramen έχει αναχθεί σε ένα από τα πιο ελκυστικά και εκλεκτά εδέσματα στην Ιαπωνία κι αποτελείται από ένα μπολ με noodles, κομμένο κρέας και λαχανικά - όλα σερβιρισμένα σε ζεστό ζωμό στον ατμό. Τα στυλ του ramen ποικίλλουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και την περιοχή από την οποία προέρχεται, η ιστορία του όμως σύμφωνα με το The New Yorker, ξεκινά από την Κίνα τον 19ο αιώνα και λίγο αργότερα κι από την Ιαπωνία, η οποία το εκμεταλλεύτηκε πλήρως πολιτιστικά και εξαγωγικά.  Αυτή τη λιχουδιά που πλημμυρίζει τις αισθήσεις σου με γεύση και θαλπωρή, τα So So So Ramen...

Lagom The Pasta Place: Ανυπέρβλητη pasta σε street περιτύλιγμα

Για να γίνει οποιοδήποτε ζυμαρικό πραγματικά θεσπέσιο πέρα από το σωστό βράσιμο, υπάρχουν και κάποια ακόμη γευστικά μυστικά, τα οποία κάθε Lagom φαίνεται να έχει αποκωδικοποιήσει πλήρως. Δεν εξηγείται αλλιώς πως ό,τι κι αν παραγγείλεις εδώ χαρακτηρίζεται από μια πεντανόστιμη street δημιουργικότητα με ολόφρεσκα υλικά και μια ιδανική ισορροπία που απογειώνει το κάθε σύνολο. (Εξού και το όνομα «lagom» που στα σουηδικά σημαίνει «στην σωστή ποσότητα»). Η πλεύση τους ξεκίνησε πριν λίγο καιρό και ήδη μετρούν καταστήματα στη Γλυφάδα, το Περιστέρι - ακόμα και την Θεσσαλονίκη - ενώ πρόσφατα στο δυναμικό τους εντάχθηκε ένα flagship Lagom στο Μοναστηράκι, για να...

Dealers: Το καλύτερο deal για real street food στον Κορυδαλλό

Ο Κορυδαλλός για γενιές και γενιές τώρα γεννά μερακλήδες και καλοφαγάδες ανθρώπους που αγαπούν την καλοπέραση και το πλούσιο φαγητό κι εκεί δεν θα μπορούσε παρά να ανθίσει το αυθεντικό street food, σε όλο του το μεγαλείο, το Dealers. Αν είσαι μυημένος στο street food, αιώνιος afterάς ή απλά εκτιμάς τα τίμια γεύματα στον πεζόδρομο ή την πλατεία, το γνωρίζεις ήδη. Αν όχι, συνέχισε την ανάγνωση και σε λίγα λεπτά, χωρίς καμία αμφιβολία θα έχεις ήδη βάλει GPS για Κορυδαλλό! Το Dealers είναι από τα πολύ γνωστά στέκια-σημεία συνάντησης εδώ και μια δεκαετία, αν και αρχικά μας συστήθηκε ως Mr....

Κρέπες Κηφισιάς: Ένας πολυβραβευμένος «κόμβος» γεύσης και απόλαυσης, με ιστορία που ξεπερνά τα 28 χρόνια

Είναι τόσο λαχταριστά εμβληματικές οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό όταν μπροστά στα μάτια σου ανάβει η φωτεινή επιγραφή «Κρέπες Κηφισιάς». Όποιος έχει περιπλανηθεί στα πέριξ, εισπνέοντας την αριστοκρατική αύρα της Πλατείας Πλατάνου, όποιος έχει περάσει από τον «τροχονόμο», έχει καταλήξει να κάνει την απαραίτητη στάση για κρέπα εκεί. Η street, ανεπιτήδευτη αύρα της, οι χαμογελαστοί της άνθρωποι και προπαντώς οι πυρωμένες κρεπιέρες που μονίμως ψήνουν το λεπτό ζυμάρι που αγκαλιάζει τα υλικά της επιλογής σου, δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια να απομακρυνθείς, χωρίς κάτι νόστιμο στο χέρι.  Εδώ η ταχυφαγία φλερτάρει με το γκουρμέ, σε ένα κιόσκι λίγων μόλις...

Η νέα τάση στο Παγκράτι, θα σε κάνει να αναφωνήσεις Oh My Pinsa!

Pizza... Αγαπημένη στρογγυλή θεά της γεύσης, μας έχει μαγέψει με τα νόστιμα θέλγητρα της, αράδες λέξεων έχουν γραφτεί για εκείνη και πολλές παραγγελίες έχουν κατά καιρούς για αυτή δοθεί. Κι όμως, όπως σε καθετί άλλο, όσο και να τη γουστάρεις, κάποια στιγμή επέρχεται ο κορεσμός. Κι είναι η στιγμή που ψάχνεσαι για κάτι διαφορετικό, ίσως αναπάντεχα ανατρεπτικό. Έτσι γεννήθηκε, ή καλύτερα αναγεννήθηκε η τάση που ακούει στο όνομα Pinsa. Καμιά φορά για να πας μπροστά, χρειάζεται να στρέψεις το βλέμμα προς τα πίσω. Η Pinsa, πρόγονος της pizza, είναι μια συνταγή που προέρχεται από την αρχαία Ρώμη, είναι ένα μείγμα...

Tuk Tuk Thai Street Food: Ποπ φρεσκάδα, πεντανόστιμη thai κουζίνα και αυθεντικότητα, στο Κουκάκι

Όταν πηγαίνεις σ’ ένα ταϋλανδέζικο εστιατόριο πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι αξίζει να φας τις σπεσιαλιτέ του στην αυθεντική τους εκδοχή, διότι τότε, μετά την πρώτη κάψα, ξεσπάει μια καταιγίδα γευστικών αρωμάτων στον ουρανίσκο και νιώθεις την γκουρμέ διαφορά. Στην Αθήνα λίγα εστιατόρια μπορούν να ισχυριστούν ότι βαδίζουν στα μονοπάτια της αυθεντικότητας κι αυτό γιατί ή εξευρωπαΐζουν τις προτάσεις τους για να γίνουν πιο mainstream είτε απλά δεν έχουν την τεχνογνωσία.  Το Tuk Tuk στο Κουκάκι από την άλλη, τα τελευταία 4 χρόνια αποτελεί έναν φάρο εκπροσώπησης της θεϊκής κουζίνας αυτών των εξωτικών μακρινών τόπων, συνδέοντας με τον πιο...

Sante: Μπουγάτσα περιωπής και οι πιο απολαυστικές πίτσες και πεϊνιρλί της πόλης

Στα αυθεντικά μπουγατσάδικα, δεν θα βρεις μηχανήματα παρά μόνο το ζυμωτήριο. Ο καλός τεχνίτης, με τη βοήθεια του ξύλινου πλάστη, μπορεί ν’ανοίξει ένα σεντόνι 1,5 επί 2 μέτρα, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, τινάζοντας τη ζύμη στους αιθέρες σαν σεντόνι. Την τεχνογνωσία αυτή, που φέρανε από τις Σέρρες και τη Σμύρνη, λίγα μαγαζιά στην πόλη τη διατηρούν κι ακόμη πιο λίγα την τιμούν. Το Sante, σαν άλλη γέφυρα με τη γεύση του παρελθόντος - που όμως παραμένει πάντα επίκαιρη - φέρνει την απόλαυση στο σήμερα με την σφραγίδα του χειροποίητου, την αδιαπραγμάτευτη φρεσκάδα των πρώτων υλών και τον σεβασμό σε...

Οι τυρόπιτες του Νίκου χορταίνουν φιλάθλους του Πανιωνίου και κατοίκους της Νέας Σμύρνης από το 1977 με τον πιο απολαυστικό τρόπο

Αν η γαστρονομική καρδιά του Έλληνα έπρεπε να χωριστεί στα δύο, στο ένα της μισό θα έτρωγε πεϊνιρλί και στο άλλο τυρόπιτα. Το σνακ της 10ης πρωινής - και όχι μόνο - αντιστέκεται και αντέχει, βάζει κάτω ό,τι καινούριο έρχεται να την εκθρονίσει και στη Νέα Σμύρνη έχει ονομασία προέλευσης: «Ο Νίκος».  Οι τυρόπιτες του Νίκου βρίσκονται στο πιο καθοριστικό για την ιστορία και τον πολιτισμό σημείο της Νέας Σμύρνης. Από το 1977, στέκει απέναντι από το γήπεδο του Πανιωνίου - όπου κάθε Κυριακή γίνεται το αδιαχώρητο από τους φιλάθλους που το επισκέπτονται για να συζητήσουν τα δρώμενα της ομάδας...

Baldo The Saucy Pasta: Μοντέρνο pasta concept με φρέσκο γευστικό ύφος

O κώδικας των γκάνγκστερ παραμένει σε πολλές πτυχές του ένα μυστήριο, παρόλα αυτά, τόσο η κουλτούρα όσο και το ιταλικό ταπεραμέντο υπαγόρευαν πάντα μια ιδιαίτερη στάση ως πρός το φαγητό, καθώς κάθε γεύμα μιας πολυτάραχης ζωής, ίσως να ήταν και το τελευταίο. Ο Amato Baldassare - ή αλλιώς Baldo - δημοφιλής Ιταλός Νεοϋορκέζος γκάνγκστερ και μέλος της φαμίλιας Bonnano, ήταν υπέρμαχος αυτής της αντίληψης κι η αδυναμία του ήταν τα αυθεντικά Ιταλικά ζυμαρικά.  Πως θα μπορούσε λοιπόν, στο σήμερα και στο τώρα, να μην αποδοθεί φόρος τιμής σε αυτόν τον υπέρμαχο της pasta - αλλά και στην ίδια την απολυτότητα της νοστιμιάς...

Busty’s Burger: Γευστικά εγκεφαλικά από την πιο νόστιμη καντίνα της Αθήνας

Στο Busty’s Βurger o ιδιοκτήτης Νίκος Γεντίμης σε μια διαρκή αναζήτηση για την σύνθεση και την τελειοποίηση ξεχωριστών γεύσεων και απολαύσεων, δημιούργησε δεκατρία διαφορετικά burgers. Παράλληλα έστησε ένα ασυνήθιστα ζεστό και φιλικό περιβάλλον στην διασταύρωση των οδών Πεντέλης και Δάφνης στο Μαρούσι, αντλώντας έμπνευση από την εικοσαετή του πείρα στο εξωτερικό όπως Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το μενού του Busty’s Burger δημιουργήθηκε αποκλειστικά με ένα στόχο, να ικανοποιήσει την γευστική παλέτα ακόμα και του πιο αυστηρού πελάτη, προσφέροντας του εξαιρετική πρώτη ύλη σε συνδυασμό με φιλικές τιμές και να ξανα-συστήσει στο απαιτητικό κοινό των βορείων προαστίων το γευστικό και ζουμερό αυθεντικό...

keywords: delivery αθηνα κεντρο, που να φαω κεντρο, που να παραγγειλω κεντρο αθηνα, καλυτερα delivery αθηνα κεντρο, sushi αθηνα, γλυκα αθηνα, παγωτο αθηνα, burgers αθηνα, ασιατικο αθηνα, cocktails αθηνα, καφες αθηνα, specialty coffee αθηνα, σουβλακια αθηνα,