Το εστιατόριο σαν θεσμός εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, ωστόσο προϋπήρχε πολύ πριν η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος XVI σταλούν στη γκιλοτίνα με τη μία ή την άλλη μορφή για χιλιάδες χρόνια. Η αρχαία Αθήνα είχε τα καπηλειά της, η Ισπανία τις λεγόμενες bodegas που σέρβιραν tapas, η Ιταλία τις τρατορίες. Πάντα όμως η γαστρονομία έγραφε τις καλύτερες σελίδες της στον δρόμο: Η Γαλλία γέννησε τα pâstés, πίτες με διάφορα κρέατα ή λαχανικά, η Αγγλία τα εμβληματικά fish n’ chips, η Ασία τα bao buns, το sushi και το ramen, η Αμερική τα burgers και τα hot dogs, η Χαβάη το poké, η Ελλάδα την τυρόπιτα και το πεϊνιρλί.
Μέχρι σήμερα, το φαγητό στο χέρι εξελίσσεται, επανεφευρίσκεται, δανείζεται και δανείζει στοιχεία από την υψηλή γαστρονομία, γίνεται η αληθινή μαρτυρία της ταυτότητας ενός λαού. Στην Ελλάδα, το σουβλάκι κυριαρχεί ακάθεκτο, όμως το νέο ρεύμα των street foodάδικων το κοντράρει επάξια με sous vide τεχνικές, νεωτερισμούς, αστείρευτη έμπνευση και την καλή όψη της παγκοσμιοποίησης, αυτής που σε ακτίνα λίγων τετραγώνων μπορείς να απολαύσεις tacos, pasta, κρέπα ή sandwich, το καθένα με τα δικά του ανυπέρβλητα γευστικά γνωρίσματα. Στα πλαίσια ενός σπέσιαλ μερακλίδικου πνεύματος, σου παρουσίαζουμε τα πάμπολλα ευρήματά μας.