Το κρασί, αυτή η διονυσιακή απόλαυση που μας συντροφεύει από τα βάθη των αιώνων, τα τελευταία χρόνια ξαναβρίσκει τη θέση του στην καθημερινότητά μας. Ο ελληνικός αμπελώνας ευδοκιμεί ανοδικά, αποτιμά ποικιλίες σταφυλιών που ξεχωρίζουν, γίνεται πια τάση που πρωταγωνιστεί στα μαγαζιά της πόλης. Το κρασί είναι πολιτισμός, και σαν τέτοιος αντιμετωπίζεται από τους επισκέπτες των wine bars που κρέμονται από τα χείλη των έμπειρων sommeliers για τη γουλιά που θα αποκαλύψει γνωρίσματα και χαρακτηριστικά. Χειραφετημένο από τη ταμπέλα του «ελίτ» και του «σνομπ», το κρασί βιώνει τη δημοκρατικοποίησή του σε ένα κοινό που το ανακαλύπτει εκ νέου, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, πίνοντας στο ποτήρι του ό,τι ευφραίνει την καρδίαν, παρέα με πιάτα που ευφραίνουν το στομάχι.
Wine Ο’Clock
Λεμπέση 10, Αθήνα, τηλ. 2109249398
Δίχως αμφιβολία η οδός Λεμπέση, πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι ένα σημείο που ασκεί τη δική του γοητεία, με το artistic ταπεραμέντο του και το πολύ χαρακτηριστικό vibe του. Εκεί θα βρεις και το Wine O’Clock, να στέκει ανάμεσα στις galleries και τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, προσφέροντάς σου όχι μόνο θέα που τέρπει την όραση μπροστά στην καλλιτεχνική αισθητική, αλλά και τα πιο καλοδιαλεγμένα κρασιά που τιμούν τους εγχώριους αμπελώνες, με γνωστές ετικέτες, αλλά και από μικρούς παραγωγούς, που αξίζει να γνωρίσουμε. Στη φαρέτρα του Wine Ο’Clock διαθέτει πάνω από 200 ελληνικές ετικέτες σε φιάλη αλλά και κάποιες επιλεγμένες από αμπελώνες του εξωτερικού που η καθεμία παρουσιάζει το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον, βάσει των χαρακτηριστικών της αλλά και 100 ετικέτες σε ποτήρι, για να ανακαλύψεις, όσους περισσότερους δρόμους του κρασιού. Πολύ συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις “Sidewalk wine tasting”, όπου φιλοξενούν παραγωγούς, σε ένα πολύ ενδιαφέρον brand tasting, που μυεί τους γευστικούς κάλυκες σε νέες γεύσεις, ενώ άλλες φορές οι εκδηλώσεις συνδυάζουν αφιέρωμα σε τυρί και κρασί, όπου αναδεικνύεται το ιδανικό pairing από κρασιά και ιδιαίτερα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας. Περισσότερα εδώ
Kiki de Grèce
Ηπίτου 4, Αθήνα, τηλ. 2103211279
H Kiki de Grèce, στέκει κοτσονάτη και σκερτσόζα από το 2013, σε έναν από τους πιο νεοκλασικούς και ήσυχους πεζόδρομους του κέντρου. Η Ηπίτου αποτελεί μια όαση στην πολύβουη περιοχή γύρω από το Σύνταγμα και προσφέρεται για μια μικρή απόδραση τόσο με την αισθητική της, όσο και με το ταξίδι στις γεύσεις που μοναδικά η Kiki de Grèce με το μπρίο της σερβίρει. Ένα καθαρόαιμo wine bar σε χώρο δυο επιπέδων, όπου η αισθητική θριαμβεύει, αφήνοντας το βλέμμα σου να περιπλανιέται στις μικρές λεπτομέρειες και τα λεπτεπίλεπτα τραπεζοκαθίσματα του στον πεζόδρομο που σου επιτρέπουν να απολαμβάνεις τον ήλιο και την ησυχία τα μεσημέρια, χαρτογραφεί γευστικά όλη την εγχώρια παραγωγή οίνου, μέσα από ετικέτες κρασιού που αποτυπώνουν συμπυκνωμένη εντός τους, όλη την ιδιαιτερότητα και την παράδοση κάθε τόπου προέλευσης. Εκτός από μπουκάλι, μπορείς να απολαύσεις 37 εξαιρετικές ετικέτες και σε ποτήρι, αφού υπάρχει το κατάλληλο σύστημα συντήρησης, που κρατά αναλλοίωτο το κρασί. Πρόσφατα η Kiki de Grèce, εγκαινίασε μια πολύ νόστιμη συνεργασία με τη chef Αργυρώ Κουτσού, που με το μαγικό της χέρι, ετοίμασε ένα menu σύγχρονης μεσογειακής κουζίνας, που αναδεικνύει τέλεια τις επιλογές σου σε κρασί. Καθαρές γεύσεις, με βάση την εποχικότητα κι ένα twist που δίνει χαρακτήρα σε κλασικές συνταγές και βασικούς πρωταγωνιστές, εκλεκτά ΠΟΠ προϊόντα και μυρωδικά, που δίνουν στα πιάτα, άρωμα και ελληνικό γαστριμαργικό χαρακτήρα. Περισσότερα εδώ
Corks & Forks
Πάργας 1 & Ακτή Θεμιστοκλέους, Πειραιάς, τηλ. 2155159792
Το κρασί θέλει παρέα κι η παρέα θέλει φαγητό. Την εξίσωση κρασί-φαγητό, λίγα μαγαζιά στην πόλη την έχουν κατακτήσει όπως το Corks & Forks, που από τον τίτλο του και μόνο προδιαθέτει για… υπέροχα pairings κι ακόμα πιο υπέροχες κατανύξεις. Ξεκίνησε ως μια εναλλακτική πρόταση στα δρώμενα του Πειραιά, από 4 φίλους που επικεντρώσανε την προσοχή τους στην ολοκληρωμένη εμπειρία του επισκέπτη: Μια εμπειρία που χαρακτηρίζεται από smart casual διάθεση, φιλική υποδοχή και service, ωραία μουσική και ευέλικτες comfort προτάσεις στο πιάτο, που πατούν σε μεσογειακά μαγειρικά μονοπάτια. Ανεπιτήδευτο και χωρίς προσποίηση, το Corks & Forks είναι μια προχωρημένη gastropub με όλα τα στοιχεία που την καθιστούν «must» για μια ωραία καθημερινή έξοδο: έξυπνο ντεκόρ με την κάβα σε πρωταγωνιστική θέα, όμορφη μπάρα με αναπαυτικά stools, κλασική βρετανικότητα με κέρατα ελαφιών, τούβλινα στοιχεία, γκρι κρεμαστά φωτιστικά, κομβική τοποθεσία, ακριβώς πάνω στην Ακτή Θεμιστοκλέους – αποκλείεται να το χάσεις, θα το καταλάβεις από την κοσμοσυρροή. Το motto της ομάδας είναι «ο κόσμος γίνεται χαρούμενος μέσα από το φαγητό» και ως απόρροια αυτού, οι προτάσεις του «φυσσάνε» μέσα από πιάτα που δεν στηρίζονται στην αυστηρή παρασκευή, ούτε βουλιάζουν στην προσποίηση, αλλά στην λύτρωση της νοστιμιάς: εξαιρετικές τρέχουσες επιλογές είναι το steak risotto, υπέροχα χυλωμένο και πλούσιο με Black Angus tri-tip, mix μανιταριών, αποξηραμένα porcini και demi glace ή οι παπαρδέλες με κρέμα κολοκύθας, chorizo, γαρίδες και τηγανητό τυρί. Περισσότερα εδώ
Wine Point
Πορίνου 2, Ακρόπολη, τηλ. 2109227050
Ο σοφός λαός λέει πως το κρασί το γνωρίζεις διαβάζοντας, ταξιδεύοντας ή πίνοντας. Είναι μια αέναη διαδικασία ανακάλυψης που πάντα σε τροφοδοτεί με νέα ερεθίσματα και γευστικές εμπειρίες, πέρα και πάνω από βαρύγδουπους επαγγελματικούς τίτλους που το άκουσμα τους σίγουρα εντυπωσιάζει αλλά δεν αρκεί για να είναι κάποιος μύστης και γνώστης αυτής της μαγικής πορείας του κρασιού, από τον αμπελώνα, ως τη στιγμή που θα σερβιριστεί μπροστά σου, με τον σωστό τρόπο, στο σωστό ποτήρι. Το Wine Point εδώ και 11 χρόνια είναι ένα καθαρόαιμο wine bar το οποίο μέσα από τα ταξίδια και τις αναζητήσεις των ιδιοκτητών του – που χαρτογράφησαν τους αμπελώνες όλης της Ελλάδας – μας μυεί καθημερινά στα μυστικά του οίνου. Υπηρετώντας αυστηρά το concept, ο χώρος είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένος στο κρασί – χωρίς παρεκκλίσεις – και στέκει όλα αυτά τα χρόνια, στο ίδιο σημείο, με τις ίδιες αξίες, σαν το παλιό καλό κρασί, που πάντα κερδίζει τις προτιμήσεις. Περίπου 230 ετικέτες από μικρούς και μεγάλους έλληνες παραγωγούς, που τιμούν της ιδιαίτερες γηγενείς ποικιλίες του τόπου μας, κάθε μια ξεχωριστά να τιμά τα χαρακτηριστικά του τόπου της, καθώς κάθε μικρή λεπτομέρεια, όπως η σύσταση του εδάφους αφήνει το δική της γευστικό αποτύπωμα σε κάθε παραγωγή. Στο χώρο του Winepoint “ησυχάζουν” περίπου 5000 φιάλες. Παλιές και τρέχουσες χρονιές, κανονικές αλλά και πολλές μεγάλες φιάλες περιμένουν να τις ανακαλύψεις και να τις απολαύσεις μέσα από μια πολύ όμορφη και μοναδική διαδικασία γευστικής απόλαυσης. Περισσότερα εδώ
Κάρολος Wine Bar
Ομήρου 41-43, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2121065556
Ένα wine bar, με χαρακτηριστική όψη που σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον, κρυμμένο πονηρά, -τόσο όσο- στο αίθριο του εμπορικού της οδού Ομήρου και αινιγματικά σε καλεί να το ανακαλύψεις. Ο εξωτερικός χώρος, φωτεινός, με τραπεζάκια ανάμεσα σε φυλλωσιές, και μια γοητευτική απλότητα, που σε γαληνεύει σε υποδέχεται, υποσχόμενος μια ξεχωριστή εμπειρία, μακριά από το mainstream σε όλα τα επίπεδα. Η αισθητική του, στο εσωτερικό παραπέμπει στην απαλή ενέργεια των sweet sixties, της εποχής που κάθε μόδα, κάθε νόρμα και οτιδήποτε mainstream, τέθηκε υπό αμφισβήτηση. Κι αν η διακόσμηση παραπέμπει σε σκηνικό κάποιας σινεφίλ ταινίας, το διακριτικό μουσικό χαλί από 60’s – 70’s ακούσματα, γίνεται το soundtrack, ενώ εσύ απολαμβάνεις την εμπειρία να γευτείς, όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ένα κρασί ξεχωριστό. Ετικέτες που με πολλή προσοχή και μελέτη επιλέχθηκαν ώστε να τέρψουν ή να προκαλέσουν τη γεύση σου. Τριάντα δύο γευστικοί προορισμοί, σε φιάλη αλλά και ποτήρι, αναλαμβάνουν να σε βάλουν σε μια διαδικασία γευσιγνωσίας και γνωριμίας με τους εγχώριους αμπελώνες, συστήνοντάς μας εκ νέου την ντόπια οινοποιία που δυναμικά εξελίσσεται. Παράλληλα, μια περιπλάνηση στο δρόμο του οίνου, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, προσφέρει η λίστα ξένων ετικετών που διατίθενται αποκλειστικά σε φιάλη. Δώδεκα ετικέτες που μας συστήνουν την παράδοση άλλων λαών στην εκλεπτυσμένη οινοποσία. Περισσότερα εδώ
Wine Barrique
Πλατεία Υμηττού 1, Υμηττός, τηλ. 2107623557
«Αν ονειρευτούμε μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια πραγματικότητα», είχε πει η εμβληματική Yoko Ono και στην περίπτωση του Wine Barrique αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει περισότερο. Η Άννα Νινέ κι ο Τάσος Παπαδάκης θήτευσαν σε καριέρες του κοστουμιού, από αυτές που η επαγγελματική ασφάλεια καταλήγει να γίνεται φυλακή κι η δημιουργικότητα πνίγεται κάτω από το βάρος των spreadsheets και του εταιρικού formality. Η Άννα πάντα αγαπούσε το κρασί κι αποφάσισε να διδαχθεί τα γνωρίσματά του γινόμενη sommelier, κι ο Τάσος είχε λατρεία με την κουζίνα, με την οποία ασχολήθηκε και πιο σοβαρά δουλεύοντας επί χρόνια στα απαιτητικά της πόστα. Όταν οι συνθήκες και οι συναστρίες ήταν σε πλήρη αρμονία, ανοίξανε μαζί το Wine Barrique. Δύο εβδομάδες μετά, ήρθε ο covid στις ζωές μας. Έχοντας προσπεράσει τη λαίλαπα, το μικρό μαγαζί με τα κολωνάτα ποτήρια στο λογότυπό του, δε μπορεί παρά να σου τραβήξει την προσοχή στην κομβική και ομώνυμη πλατεία του Υμηττού. Ζεστό, ατμοσφαιρικό, με σκούρο αξάν που σκαρφαλώνει μέχρι το ταβάνι και ξύλινα στοιχεία που χαρακτηρίζονται από σκανδιναβική λιτότητα, το Wine Barrique εκπέμπει ψυχή και αγάπη, που ξεκινά από την εξωστρέφεια των ιδιοκτητών του. Ρωμέικο από Χανιά, Ξινόμαυρο Π.Ο.Π. από τη Νάουσα, Μαλαγουζιά από τη Χαλκιδική ξετυλίγουν τα μυστικά τους και απογειώνονται με επιλογές από τη γαλανόλευκη γαστρονομία, όπως η λαδένια Κιμώλου με βουβαλίσια burrata ή η καπνιστή γραβιέρα Αποκορώνου Χανίων, αλλά και fusion προτάσεις σαν τα sushi rolls με χέλι και Japanese mayo ή τα νιόκι με blue cheese και καπνιστή χοιρινή πανσέτα. Περισσότερα εδώ
ΜΟΝΚ Grapes & Spirits
Καρόρη 4, Μοναστηράκι, τηλ. 2103211117
Το MONK λίγο πιο κάτω από την Πλατεία Αγίας Ειρήνης, στην οδό Καρόρη 4 προσφέρει το έδαφος για απολαυστική περιπλάνηση σε εγχώριους και ξένους αμπελώνες μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών που μπορείς να απολαύσεις και σε ένα μόνο ποτήρι, αναλλοίωτη, να κρατά όλα τα αρώματα και τη γεύση, καθώς είναι το πρώτο μαγαζί που εφάρμοσε τη μέθοδο Coravin. Πρόκειται για μια μέθοδο εξαγωγής του κρασιού από τη φιάλη χωρίς αυτό να ανοιχτεί, εμποδίζοντας το κρασί να οξειδωθεί, επιτρέποντας του έτσι, να διατηρήσει έτσι αναλλοίωτα τα αρώματα και τη γεύση του. Ένας χώρος πολύ προσεγμένος, με τη γοητεία της απλότητας στο εσωτερικό, που σου επιτρέπει να προσηλωθείς στη γεύση και να μπεις ολοκληρωτικά στη διαδικασία, να επεξεργαστείς τα χρώματα, τα αρώματα και τις γεύσεις που κρύβονται μέσα σε ένα ποτήρι. Το rooftop που ανοίγει κάθε Άνοιξη, προσφέρεται για γλυκές βραδιές κάτω από τον ουρανό, γεμάτες απολαύσεις, όπου το κρασί και γιατί όχι και κάποιο ποτό, παντρεύονται ιδανικά με ένα πολύ ενδιαφέρον menu φαγητού. Στο MONK αυτή τη διαδικασία είναι μια ιεροτελεστία και για το λόγο αυτό, για να αποκομίσεις το μέγιστο της απόλαυσης, πάντα θα σου προτείνουν το ιδανικό pairing, ό,τι κι αν αποφασίσεις να δοκιμάσεις. Το προσεγμένο menu, για κάθε στιγμή της ημέρας, έχει το δικό του μερίδιο στην επιτυχία του MONK. Μεσογειακή βάση στις γεύσεις, καθώς οι περισσότερες πρώτες ύλες, ακόμα και τα αποστάγματα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής των πιάτων είναι ελληνικά, με πινελιές από κουζίνες του κόσμου, ενθουσιάζει με τη δημιουργικότητα του σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Περισσότερα εδώ
Sommelier’s Wine Bar
Αθανασίου Διάκου 34, Νέα Ερυθραία, τηλ. 2106251627
Η Κωνσταντίνα Αγραφιώτη διδάχτηκε τις ιδιαιτερότητες και τη μαγεία του κρασιού στην WSPC, ταξίδεψε, δοκίμασε, εμπνεύστηκε και μετουσίωσε όσα αποκόμισε τον περσινό Σεπτέμβρη σ’ένα μαγαζί στην Αθανασίου Διάκου στη Νέα Ερυθραία, όπου 3 σκαλιά σε χωρίζουν από τον κόσμο του κρασιού. Το Sommelier’s Wine Bar είναι ένας νέας γενιάς ναός του οίνου, με διπλή υπόσταση: αυτή της ενημερωμένης κάβας που φιλοξενεί άνω των 400+ ετικετών, κι αυτή ενός wine bar που στην άνεση και τη θαλπωρή του θα γευτείς όλη τη συλλογή by the glass, συνοδεία υπέροχων και προσεγμένων πιάτων. Φινετσάτος μινιμαλισμός, η ζεστασιά του ξύλου, ένα όμορφο bar κι ένα καταπράσινο αίθριο που σε συνδέει απευθείας με τον ρυθμό του προαστίου, συνθέτουν ένα σκηνικό που σου δημιουργεί την διάθεση να αφεθείς στους ειδικούς και να μυηθείς σε κάθε πτυχή του κρασιού. Στα δεξιά, ένας τοίχος αφιερώνει την επιφάνεια του στο οινικό αλφάβητο, με όλες τις ποικιλίες των ελληνικών κρασιών από το Α ως το Ω, ενώ στην 10 μέτρων οινοθήκη του κάθε εβδομάδα θα δεις να προστίθενται νέες αφίξεις, με στόχο τον φιλόδοξο αριθμό των 1000 ετικετών. Έμφαση έχει δοθεί στον ελληνικό αμπελώνα, με μικροπαραγωγούς από κάθε γεωγραφική συντεταγμένη της χώρας μας, από τα Γιάννενα μέχρι τη Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο και τη Βοιωτία, καθένα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του, τα οποία η Κωνσταντίνα με ενθουσιασμό θα σου ξετυλίξει και θα σε κατευθύνει να δοκιμάσεις βάσει των προτιμήσεων σου. Ένα 30% της κάβας προέρχεται από Γαλλία, Αυστραλία και άλλες χώρες με ποικιλίες όπως Merlot, Chardonnay, Zinfandel, Pinot, κ.α. Περισσότερα εδώ
Zinfandel Vineria – Prosciutteria
Ομήρου 18Α, Χαλάνδρι, τηλ. 2106836924
Με art deco αισθητική κι ένα περιβάλλον προσιτής πολυτέλειας και αστείρευτης φινέτσας, το Zinfandel ξεκίνησε την πλεύση του πριν λίγους μήνες στο Χαλάνδρι, για να μας προσφέρει απλόχερα μία ξεχωριστή εμπειρία γεύσεων και αισθήσεων. Οι εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, τα βελούδινα καθίσματα, αλλά και οι μεγάλες τζαμαρίες του ψηλοτάβανου χώρου δίνουν χρώμα και θαλπωρή στον εντυπωσιακό καμβά με τις custom made γύψινες επιφάνειες και το πράσινο μάρμαρο που φιγουράρει απ’άκρη-σ’άκρη. Στο τερέν του θα ανακαλύψεις πλήθος ετικετών – αρκετές εκ των οποίων μαθαίνουμε πως θα ανανεώνονται – σ’ένα ευρύ φάσμα κρασιών συμβατικής, φυσικής και ήπιας φυσικής οινοποίησης από διεθνή και εγχώρια σταφύλια. Οι φιάλες φιγουράρουν σ’έναν κλιματιζόμενο χώρο στην απόλυτη διαφάνεια και κάποιες μπορούν να καταναλωθούν και by the glass. Έπειτα από την ξενάγηση στις ιδιαiτερότητες της κάθε ετικέτας, αφέσου στους sommelier για να προτείνουν αυτό που ταιριάζει ιδανικά με τις γευστικές σου προτιμήσεις. Δυνατό χαρτί στο Zinfandel πέραν της κάβας είναι το wine pairing: τα plateau ιδιαίτερων αλλαντικών και τυριών είναι must συνοδευτικό, ενώ σε περίπτωση που το επιθυμείς, στο μενού θα βρεις καπνιστό αγριογούρουνο και porchetta, φερμένα απευθείας από Ιταλία, αλλά και κρύες κοπές, Tartare di manzo, Ceviche και σολομό Gravlax. Περισσότερα εδώ
Οινόφλυξ
Κωνσταντινουπόλεως 31-33, Αργυρούπολη
Το Οινόφλυξ γεννήθηκε το Μάη του 2014, φέρνοντας μαζί του ένα παρεΐστικο κλίμα αλλά και μια αξιόλογη γκάμα από εύγεστα κρασιά και υπέροχα cocktails, που εγγυώνται στον ουρανίσκο σου ονειρικές εμπειρίες. Η κάβα του περιλαμβάνει κρασιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και του Νέου Κόσμου (Αμερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κ.α.), με ιδιαίτερη έμφαση στα αφρώδη αλλά και γλυκά, όπως Porto και Madeira, που ερεθίζουν τους κάλυκες με το ιδιαίτερο γευστικό τους αποτύπωμα, και την ιδιοτυπία κάθε τόπου. Η μπάρα γράφει τη δική της ιστορία, με δροσερά cocktails σε γευστικά mix and match που σε ξεσηκώνουν, ενώ αν είσαι της κλασσικής σχολής, μια μεγάλη και καλοδιαλεγμένη ποικιλία από αποστάγματα (ενδεικτικά θα βρεις γύρω στις 60 ετικέτες σε ρούμι) σίγουρα προσφέρεται για μεγάλες απολαύσεις, εμβαπτισμένες σε ποιότητα. Σαφώς η ιεροτελεστία του να απολαύσεις ένα καλό κρασί ή κάποιο ιδιαίτερο απόσταγμα, περιλαμβάνει και το ανάλογο finger food, που θα αναδείξει την γεύση του αλκοόλ και θα σου επιτρέψει να παρατείνεις την τέρψη των αισθήσεων ακόμα παραπάνω. Στο Οινόφλυξ, έχουν με φροντίδα δημιουργήσει plateau αλλαντικών και τυριών, που ξεχωρίζουν για την προσεγμένη τους ποιότητα, με γεύσεις από όλο τον κόσμο, για όλο τον κόσμο. Με μουσικές που κινούνται αρμονικά σε funky, soul και rock ρυθμούς, οι βραδιές παίρνουν τον μονόδρομο της απόλυτης διασκέδασης, σε βαθμό που δεν θες να φύγεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το Οινόφλυξ είναι κάθε μέρα ζωηρά ζωντανό ως τις 4-5 το πρωί τις καθημερινές και ως τις 6 τα ξημερώματα το Σαββατοκύριακο. Περισσότερα εδώ