spot_img

Λιοτρίβι: Διαχρονική αξία στις Σπέτσες με υψηλό γαστρονομικό προφίλ

«Η πολιτιστική, ιστορική και γαστρονομική μας κληρονομιά είναι σαν τις ρίζες του δέντρου. Στις ρίζες του το δέντρο στηρίζεται για να στέκεται όρθιο και από τις ρίζες του αναπτύσσεται και θριαμβεύει» είχε πει κάποτε ο Σφακιανός λαογράφος Κανάκης Γερωνυμάκης. Μια εύστοχη παρατήρηση που στην εποχή μας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Το Λιοτρίβι αυτές τις αξίες τις γνωρίζει καλά. Και τις τιμά. Στεγάζεται σ’ένα από τα παλαιότερα κτίσματα στο Παλιό Λιμάνι, το οποίο χρονολογείται στα μέσα του 1800. Ένα ελαιοτριβείο του νησιού σε κομβική θέση, αφού η διανομή του λαδιού γινόταν με βάρκες. Το 1998 το ανέλαβε ο Γιώργος Κιούσης, ο οποίος το περιποιήθηκε με φροντίδα και το ανακαίνισε, καθιστώντας το έκτοτε κλασικό, με χώρους ιδιαίτερης αισθητικής, τραπέζια που απλώνονται σ’έναν υπέροχο μώλο με θέα το γαλάζιο της θάλασσας και κουζίνα που αναβαθμίζει κάθε έκφανση της μεσογειακής κουζίνας, σερβίροντας εκλεπτυσμένα και πεντανόστιμα πιάτα με πρώτες ύλες από το νησί και την ευρύτερη περιοχή. 

Must try ψητά χτένια με κρέμα αγκινάρας Ιερουσαλήμ & σάλτσα μπερ μπλανκ

Στις σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσει οπωσδήποτε ο επισκέπτης είναι το μαγιάτικο αλά Σπετσιώτα, μια παραδοσιακή τοπική συνταγή όπου το φιλέτο ψήνεται στο φούρνο με φρέσκια τομάτα, σκόρδο, μαϊντανό και κρασί και γίνεται λουκούμι, το ανυπέρβλητο tartare τόνου, σε μυστική μαρινάδα που σερβίρεται με λευκό και μαύρο σουσάμι, τα ολόφρεσκα ραβιόλια γεμισμένα με ψύχα αστακού. Κάθε θησαυρός της θάλασσας προέρχεται από ντόπιους καϊκάδες καθημερινά, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κρέατά του, σε premium κοπές όπως ταλιάτα Αμερικής, rib-eye Ουρουγουάης, picanha, Tomahawk Αυστραλίας, t-bone, κ.ο.κ. Aξίζει να αναφερθεί ότι τα παραπάνω ψήνονται σε φούρνο josper, τον μοναδικό στο νησί. 

Φιλέτο Στείρας σε κληματόφυλλα

Ένα άλλο αναμφισβήτητο ατού του είναι η μπάρα και η κάβα του, η οποία φιλοξενεί άνω των 50 ετικετών σε ρούμι και 20 gin, μιξάρει όλα τα αγαπημένα μας cocktails στην εντέλεια, και σετάρει κάθε μας πιάτο με μια αναζωογονητική, δροσερή πρόταση. Στο μέτωπο του κρασιού, 200+ επιλογές σε ελληνικό αμπελώνα και εγχώριες ποικιλίες αλλά και εξαιρετικές επιλογές από εμβληματικά αμπέλια του εξωτερικού, είναι δεδομένο ότι θα ικανοποιήσουν στο έπακρο κάθε οινική απαίτηση. Είναι ανοιχτό από τον Απρίλη μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη.

Λιοτρίβι
Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες, τηλ. 2298072269
Facebook | Instagram

(c) Peter Andromidas

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Summer in the city: Αυλές, ταράτσες κι άλλα spots για ένα τέλειο καλοκαίρι στην Αθήνα

Αν κάτι μας διδάσκουν τα καλοκαίρια στην πόλη (δεδομένου ότι αδειάζει και αποσυμφορίζεται), είναι ότι η Αθήνα είναι πανέμορφη...

Βόλτα στα πιο αγαπημένα μας μαγαζιά στην Καλλιθέα

Aν την προσεγγίσεις με τα πόδια από τη Συγγρού και παρατηρήσεις λίγο το ανάγλυφό της, θα δεις πώς το...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot