Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος κι ακόμα πιο απίστευτο πόση δημιουργική εξέλιξη μπορεί αυτός να φέρει σε ένα εστιατόριο, καθιστώντας το ένα από τα αδιαμφισβήτητα «κλασικά». Τα Prosopa του Γιάννη Γκούμα, στα 23 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας τους, μπορεί να μη χρειάζονται συστάσεις, χρειάζονται όμως συνεχή έκτακτα δελτία, αφού κάθε σεζόν και κάθε εποχή έχουν μια μαγική ιδιότητα να επανεφευρίσκουν την κουζίνα τους με νέες προτάσεις, πάντα προπορευόμενα από τις μόδες και τις τάσεις.
Είναι σχεδόν αντανακλαστικό τώρα το καλοκαίρι να επιζητούμε εξωτερικούς χώρους και αυλές για να δροσίσουμε το νου μας και να ενθουσιάσουμε τον ουρανίσκο μας. Τα Prosopa το ειδυλλιακό αυτό τοπίο το προσφέρουν στην διπλανή κατάφυτη πλατεία, ξεδιπλώνοντας τραπεζάκια και σειρές από λαμπιόνια, κυριότερα όμως ξετυλίγοντας ένα μενού με νέες προσθήκες, νέες ιδέες, νέες γεύσεις από την θάλασσα και τον κάμπο: αναζωογονητικό ceviche τσιπούρας, υπέροχα χυλωμένο γιουβέτσι με γαρίδες, ανυπέρβλητο χταπόδι με ταραμά, yuzu και πίκλα λιναρόσπορου, συμπλέουν μαζί με τα signature φρέσκα ραβιόλια γεμισμένα με μανιτάρια και τα υπέροχα ριζότι, σε διάφορες εκδοχές.
Στα του κρέατος, κοπές όπως η picanha και η striploin από black angus, που συνοδεύονται με πατάτες baby φούρνου, είναι «must try» για τους λάτρεις, όπως είναι και οι σαλάτες που συγκεράζουν ιδέες, υφές, χρώματα και μικροπαραγωγούς, με θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό που χαρακτηρίζει κάθε πιάτο στα Prosopa, είναι η ισορροπία ποιότητας-τιμής, καθιστώντας το προσιτό στον καθένα μας, σ’έναν εποικοδομητικό διάλογο του μποέμ με το premium, με αδιαπραγμάτευτο κανόνα τη χρήση φρέσκων, ποιοτικών πρώτων υλών από κάθε γωνία της Ελλάδας και ακονισμένο κριτήριο χωρίς προσποίηση.
Όπως είναι λογικό, στα τραπέζια του σμίγει ξένο κι ελληνικό κοινό, με happy διάθεση που εκτείνεται και στην ομάδα του και το γενικότερο σέρβις, το οποίο είναι σβέλτο και περιποιητικό. Σε αυτό συντείνει και μια ικανή μπάρα που μιξάρει στα shakers της όλα τα γνωστά αλλά και signature cocktails στην εντέλεια, όπως και η κάβα που φιλοξενεί θαυμάσιες ετικέτες ελληνικού κυρίως αμπελώνα, για τα απόλυτα food pairings.
Τα Prosopa είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου ο πλούτος της Μεσογειακής κουζίνας βιώνει τέτοιες στιγμές. Επηρεασμένη από τις μαγειρικές παραδόσεις όλου του κόσμου, μόνο χαρισματική μπορεί να χαρακτηριστεί, με φόντο τις γραμμές του τρένου και ένα προσεγμένο καλοκαιρινό σκηνικό που δεν χωλαίνει πουθενά. Ό,τι πρέπει δηλαδή για τις βραδιές αυτές του θέρους, που «διψάνε» για νόστιμες εξόδους και χαλαρωτικές αναμνήσεις. Για το γλυκό φινάλε, κράτα χώρο για το εξαιρετικό τους μπανόφι.
Prosopa Restaurant
Μεγάλου Βασιλείου 52 & Κωνσταντινουπόλεως, Ρουφ, τηλ. 2103413433
www.prosopa.gr | Facebook | Instagram