Τα αυγά είναι βασικό στοιχείο στις περισσότερες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη και περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη για να σε κρατούν χορτάτ@. Υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών, και μερικά είναι πιο γνωστά από άλλα. Γνώριζες για παράδειγμα ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να βελτιώσει τα αντανακλαστικά σου; Σύμφωνα με το Science Daily, τα αυγά περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη. Η τυροσίνη μετατρέπεται σε πολλές σημαντικές ουσίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης.
Η ντοπαμίνη βοηθά τον εγκέφαλο με ορισμένες κινητικές δεξιότητες, ενώ η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη είναι υπεύθυνες για την απόκριση μάχης ή φυγής όταν βρισκόμαστε σε αγχωτικές καταστάσεις (ακόμα κι όταν παίζουμε videogames!). Και οι δύο αυτές ουσίες είναι απαραίτητες για καλά αντανακλαστικά. Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychologia διαπίστωσε ότι η τυροσίνη προάγει τον χρόνο απόκρισης και βελτιώνει τον γνωστικό έλεγχο. Αυτός είναι ένας αρκετά πειστικός λόγος για να προσθέσεις αυγά στο πρωινό σου, ειδικά αν έχεις μπροστά σου μια μεγάλη δοκιμασία ή ένα meeting στη δουλειά.
Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυγών
Φυσικά, τα καλύτερα αντανακλαστικά δεν είναι ο μόνος λόγος που πρέπει να εντάξεις τα αυγά στη διατροφή σου. Σύμφωνα με το Eat This, Not That!, τα αυγά έχουν συσχετιστεί με απώλεια λίπους, χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και αύξηση του άπαχου μυός. Μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα με μια μεγάλη δόση σεληνίου και να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς σας με την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β12. Μιλώντας για βιταμίνες Β, τα αυγά περιέχουν βιταμίνες Β2 και Β5 μαζί με Β12. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν το υγιές δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια, καθώς και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη μυϊκή δύναμη.
Τα αυγά θεωρούνται επίσης μια πλήρης πρωτεΐνη, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχουν και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα που το ανθρώπινο σώμα δεν δημιουργεί από μόνο του (μέσω WebMD ). Είναι επίσης απίστευτα πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, προσφέροντας πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες, σελήνιο, φώσφορο, χολίνη, αντιοξειδωτικά και μια ποικιλία άλλων βιταμινών σε κάθε μπουκιά. Βελτιώνουν ακόμη και την καλή HDL χοληστερόλη. Άλλαξε τα δημητριακά σου με μια ομελέτα κάθε τόσο. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει!
Τα πάντα σε ένα αυγό είναι υγιεινά – ακόμα και ο κρόκος. Κάποιες παλαιότερες γενιές μπορεί να πιστεύουν διαφορετικά, επειδή το χρυσό κέντρο του αυγού περιέχει κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θεωρούνταν «κακά» από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με το Harvard Health. Πρόσφατα, οι ειδικοί συμφώνησαν ότι ολόκληρο το αυγό έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. «Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών βασικών θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται τόσο στον κρόκο όσο και στο ασπράδι του αυγού», τόνισε η διατροφολόγος Tamar Samuels (μέσω της HuffPost ). «Η κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού για το κόστος του προσφέρει ένα πλήρες φάσμα σε μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά».
Ποιος είναι λοιπόν ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσεις αυτή τη μικρή σφαίρα διατροφικής ωφέλειας; Στο ελάχιστο, ξεκίνα με λίγη θερμότητα. Σύμφωνα με το Healthline, ένα μαγειρεμένο αυγό είναι πιο υγιεινό από ένα ωμό, επειδή η διαδικασία θέρμανσης κάνει τόσο την πρωτεΐνη όσο και τη βιοτίνη πιο εύπεπτες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition αποκάλυψε ότι το ανθρώπινο σώμα θα χρησιμοποιήσει το 91 τοις εκατό της πρωτεΐνης σε ένα μαγειρεμένο αυγό, σε σύγκριση με μόνο το 51 τοις εκατό αυτής της θρεπτικής ουσίας όταν το αυγό είναι ωμό.
Το μαλακό βράσιμο είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψεις ένα αυγό (συμπεριλαμβανόμενου του sous-vide). Πάμε για brunch;
Πηγή: healthdigest.com