Η Cinco de Mayo (δηλαδή η 5η του Μαΐου) είναι μια ιστορία του Δαυίδ και του Γολιάθ, ο εορτασμός της νίκης του Μεξικό επί της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας στη Μάχη της Πουέμπλα το 1862. Στην εποχή μας, αποτελεί μια γενικότερη γιορτή της Μεξικάνικης κουλτούρας, ενός λαού που είναι εκρηκτικός, φιλόξενος, αληθινός, ανοιχτόκαρδος και μιας κουζίνας που επιφυλάσσει ανυπέρβλητους συνδυασμούς, που είναι πικάντικη, αρωματική, έχει χρώματα, χρησιμοποιεί σάλτσες και φρέσκα υλικά, ανακατεύει το καυτερό με το δροσερό, παίζει με τις πίτες.
Αυτό το vibe, το ολοκαίνουργιο mexican bar – restaurant στη Δεκελείας τo έχει κατακτήσει, τo έχει βάλει σε ένα μαγικό βαζάκι και τo έχει μετουσιώσει σ’έναν χώρο που φέρει τη χαλαρή διάθεση στην καθημερινότητα του «βγαίνω έξω», με Mexiterraneo αισθητική και υλικά, Νότιο-Αμερικάνικες καταβολές σ’ένα υπέροχο μενού που έχει κάτι για όλους, με lounge, casual ατμόσφαιρα και ωραίες μουσικές.
Το αντιλαμβάνεσαι με το έμπα, που βρίσκει τη φυσική του συνέχεια από τον εξωτερικό χώρο της μπροστινής αυλής, στα feelgood χρώματα, εδώ το σύνολο της πρόσοψης ανοίγει και εξαφανίζεται στα πλαϊνά της, λούζοντας το Cinco de Mayo με φυσικό φως, εδώ είναι πάντα καλοκαίρι.
Μετά είναι τα πλεκτά φωτιστικά, τα κακτοειδή στις βαριές τους γλάστρες και τα προσεκτικά επιλεγμένα φυτά που αναδεικνύουν τη συνολική sudamericana αισθητική, η απ’άκρη-σ’άκρη μπάρα στα χρώματα της τερακότας, οι πατητές κι οι al fresco τεχνοτροπίες, η ανεπιτήδευτη cosy αίσθηση που επεκτείνεται και στον επάνω όροφο. Το Cinco de Mayo εκπέμπει εξωτισμό μιξαρισμένο με θαλπωρή, είναι η χαρά της παρέας, είναι το χαμόγελο που χρωματίζει την καθημερινότητα. Νεαρόκοσμος (και κόσμος που νιώθει νέος), margaritas, το μαγαζί πάλλεται από ζωή και ζωντάνια.
Κι έρχεται η ώρα που ανοίγεις τον κατάλογο, ενώ τριγύρω σου η ομάδα του σερβίρει στα διπλανά τραπέζια αχνιστά chimichangas, πληθωρικά nachos, γενναίες μερίδες σε fajitas που τσιτσιρίζουν πάνω στο μαντέμι. Ένα λατινοαμερικάνικο όνειρο! Τον κατάλογό του έχει επιμεληθεί ο σεφ Θανάσης Τριχιάς, με τα «best of» της γαστρονομίας της χώρας των Μάγιας και των Ζαποτέκ, τα υλικά είναι ολόφρεσκα κι αυτό φαίνεται στο πιάτο και στη γεύση, η αποθέωση του χρώματος, των υφών, των ιδεών, με το καλαμπόκι, τον κόλιανδρο, τις ντομάτες, το αβοκαντο, τα φασόλια.
Θα λατρέψεις τα Birria Queso tacos με τρυφερό χοιρινό που έχει σιγομαγειρευτεί στην εντέλεια αλλά και τα Tacos con Camarones, δηλαδή με γαρίδα tempura και αβοκάντο, τα οποία θριαμβεύουν μέσα στην απλότητα των επιμέρους υλικών.
Τα nachos με ζουμερό chilli con carne είναι ένα εκπληκτικό starter, ενώ τα burritos με χοιρινό, pico de gallo και mix τυριών ρέουν στο στόμα σαν ποίημα. Κάθε παρασκευή, από τις πίτες μέχρι τις sauce είναι χειροποίητη, ενώ κάθε επιλογή «διψάει» για cocktail. Εκεί θα συνειδητοποιήσεις τη μαγεία των signature προτάσεων του Cinco όπως και της πολύ καλής λίστας σε κρασιά, που πολλές φορές υπόκειται αμέλεια σε άλλα έθνικ μαγαζιά.
Ο πυλώνας σε κρεατικά είναι τριπλός, προσφέρονται κύρια πιάτα χοιρινού, μοσχαριού και κοτόπουλου – δε λείπουν και πολλές vegetarian επιλογές – ενώ must try είναι και το Mexican Burger, διαβολεμένα νόστιμο με πολύ ωραίο ψωμάκι.
Cinco de Mayo
Λεωφόρος Δεκελείας 118, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2102526810
Facebook | Instagram