spot_img

Μαντανία: Η τρυφερότητα της παράδοσης σ’ έναν all day χώρο που έχει κάτι για όλους

Στον Άγιο Δημήτριο, λίγα μόλις μέτρα από το μετρό της Δάφνης, μια παλιά μονοκατοικία που αποτελεί ένα ζωντανό δείγμα της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης και που στο παρελθόν στέγαζε ένα καφενείο, είναι πλέον το σπίτι της Μαντανίας. Η Μαντανία είναι ένα concept που στη σημερινή αργκό θα ονομάζαμε all day, όμως είναι πολλά περισσότερα. Ένα από αυτά είναι οι άρρηκτοι δεσμοί με το παρελθόν, το νοσταλγικό, αυτό που φέρνει στο νου ρομαντισμό, απλότητα, ανθρωπιά και μεστές γεύσεις.

Σ’ αυτό συντείνει ένα περιβάλλον βγαλμένο από ασπρόμαυρη ταινία, που είναι έγχρωμο όμως μέχρι τα μπούνια, με το ζουμερό κίτρινο να εκτείνεται στην μία όψη του κτίσματος, τα πετρόλ παραθυρόφυλλα, τις κόκκινες τέντες, το πλήθος από φυτά, τις πολλές αυλές. Μια από αυτές θυμίζει νησί, ένα βαρκάκι στέκεται στη μέση, τριγύρω του ένα σκηνικό βγαλμένο από το αρχέτυπο ελληνικό καλοκαίρι, Rooms to Let, μπαράκια, χαλίκι. Διατίθεται και για την εκδήλωση ή το event που θες.

Μετά είναι οι λεπτομέρειες εντός, όπως τα κειμήλια, τα κάδρα παππούδων, οι πίνακες από ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας μας όπως ο Τσακάλωφ κι ο Καποδίστριας, οι παλιοί μπουφέδες που γίνανε μπαρ, ένας «διάλογος» μέσω των εικαστικών με έλληνες ζωγράφους όπως ο Τέτσης, ο Εγγονόπουλος, ο Μυταράς κ.ά. Άλλωστε μαντανία είναι ένα παραδοσιακό υφαντό σαν το κουβερτάκι της γιαγιάς στον αργαλειό – υπάρχει κάτι που να ξυπνά τόσο συναίσθημα; 

Ο κατάλογος στη Μαντανία είναι αρχοντικός, πολυταξιδεμένος, με σύγχρονη αντίληψη σε πεντανόστιμο περιτύλιγμα: μπορείς να τσιμπολογήσεις ό,τι σου αρέσει, από ένα brunch με πλούσιες προτάσεις μέχρι comfort, γνώριμα πιάτα εμπνευσμένα από τις διεθνείς κουζίνες, αέρινα bao buns, pizzeti από ζυμάρια που ωριμάζουν για ώρες, πεντανόστιμα tacos, πληθωρικά burgers, φαγητά προσαρμοσμένα στην κάθε εποχή ώστε να είναι νοστιμες οι πρώτες ύλες.

Η καλή μέρα ξεκινάει από το πρωί με ποιοτικό καφέ και brunch – το οποίο εδώ αποτελεί καθημερινή ιεροτελεστία – με αλμυρά pancakes με σπανάκι, σολομό και αυγά ποσέ, αυγά scrambled με σύγκλινο Μάνης πάνω σε μπριός ψωμί και τη δική της εκδοχή του avocado toast, το οποίο είναι μοναδικό. Οι vegan επιλογές, εξίσου εντυπωσιακές, δίνουν το δικό τους γευστικό στίγμα, είτε ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή, είτε είσαι εξερευνητής των γεύσεων. Χαρακτηριστικές σε νοστιμιά οι vegan αυγόφετες με φρέσκα φρούτα εποχής που προσφέρουν απλόχερα νοστιμάδα στον ουρανίσκο!

Οι μεζέδες κι αυτοί ανυπέρβλητοι, σαν τους ξακουστούς κολοκυθοκεφτέδες (από παραδοσιακή, οικογενειακή συνταγή), τις χειροποίητες φλογέρες με χορταρικά και Ζαγορίσιο φύλλο, τις φρέσκιες τηγανητές πατάτες που κόβονται στο χέρι, αλλά και το χειροποίητο σκορδόψωμο που συνοδεύεται με μαγιονέζα τρούφας. Το επιτυχημένο roaster του menu συμπληρώνουν με τη δική τους χάρη οι πένες με ραγού μανιταριών, τα vegan σουτζουκάκια με ρύζι, καθώς και τα vegan mini burgers.

Η αυλή της Μπαντανίας το βράδυ γίνεται σαν γειτονιά, ένας μικρόκοσμος ανθρώπων που έρχονται να βιώσουν το καλύτερο του Αγίου Δημητρίου, προερχόμενοι από κάθε γειτονιά της Αθήνας, και τότε πέραν της κουζίνας, στροφές ανεβάζει κι η μπάρα της: μοναδικά signature cocktails, premium αποστάγματα, μιξάρονται μοναδικά για να γίνουν το ποτό του δικού σου απολαυστικού παραμυθιού – ασφαλώς δε λείπουν τα κρασιά, τα τσίπουρα, αφού κάθε μεζές «διψάει» γι’αυτά. 

Κάποιες βραδιές στη Μαντανία είναι αφιερωμένες σε events, αυτά εκτείνονται από lives μέχρι dj sets σε funky, soul και jazz ρυθμούς, η Μαντανία δεν ησυχάζει ούτε επαναπαύεται ποτέ, κι όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το μετρό της περιοχής.

Μαντανία
Ηροδότου 3 & Αγίου Δημητρίου 17, Άγιος Δημήτριος, 2109715598
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

7 από τα καλύτερα εστιατόρια στις Κυκλάδες: Βάζοντας πλώρη για καλοκαιρινές απολαύσεις

Οι «συστατικές επιστολές» στην γαστρονομία είναι δίκοπο μαχαίρι - πολλές φορές πολώνουν, είναι υποκειμενικές και σίγουρα εξαιρούν και αδικούν...

Αγαπημένα Ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα: Εκεί όπου η τέχνη συναντά τη γεύση

Το καλό γλυκό είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot