spot_img

Hairitage: Ο Αλέξανδρος Μάττας, ιδιοκτήτης και head barber του Yard22, εξερευνά την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από τα μαλλιά

Artistic director / Hair / Color: Αλεξανδρος Μάττας 
Φωτογράφοι: Ανδρέας Τσιαμάκης / Δημήτρης Χατζίτζε
Μοντέλα:Μαρία Κοντογεώργου  / Στέφανος Μιλάτος /  Θοδωρής Χατζήογλου
Κείμενο: Ανδρέας Ρέγγης 
Studio: Magic view

Κληρονομιά. Μια έννοια που προσδίδει κύρος σε αυτόν που την διαχειρίζεται. Ένα κύρος που μεταφράζεται από τον διαχειριστή της με υπερηφάνεια και ενθουσιασμό. 

«Κατάγομαι από την Πετρούσσα… η έμπνευση μου για το project δεν ήταν τυχαία» 

Πετρούσσα, ένας τόπος με ιστορία σκληρή και κοινωνία δυναμική, άλλωστε το μαρτυρά και το όνομα της. κύριο στοιχείο «διαμόρφωσης» της κουλτούρας της η επιρροή της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαχειρίζονται οι κάτοικοι της. Τους προσδίδει κύρος που συνεπάγεται την υπερηφάνεια τους η οποία αντικατοπτρίζεται με το αίσθημα της δυναμικής δημιουργικότητας σε κάθε δράση που αφορά την κουλτούρα τους. Έτσι τα κύρια χαρακτηριστικά της κουλτούρας τους είναι η δυναμικότητα και ο ενθουσιασμός πλαισιωμένα πάντα από το κύρος. 

«Η κομμωτικη και το barbering … δεν ειναι απλα ενα δημιουργικο επαγγελμα. Για να δημιουργησεις ενα κουρεμα πρεπει να διαβασεις τι ειδους ανθρωπος ειναι αυτος. Ειναι Τεχνη» 

Αλέξανδρος Μάττας @artlessdog

Για να είναι επιτυχές το συνταίριασμα και η ενδυνάμωση των στοιχείων του κάθε ατόμου με ένα κούρεμα είναι σημαντική η αντίληψη της διαφορετικότητας του. Βασικό στοιχείο έκφρασης του είναι τα ρούχα του που λειτουργούν ως κώδικας επικοινωνίας και φορείς εννοιών. Έτσι το κάθε άτομο εκφράζεται διαφορετικά μέσα από αυτό τον κώδικα επικοινωνίας, αυτή την γλώσσα. Την γλώσσα της μόδας. 

«Το να μπορέσεις να παντρέψεις δυο εντελώς διαφορετικές εποχές και να βγει ένα αρμονικό αποτέλεσμα, για μένα ήταν κάτι που έκανε την καρδιά μου να χτυπάει με ενθουσιασμό» 

Σημασία σε μια εικόνα δεν έχει μόνο η συνάφεια των εννοιών που υπάρχουν σε αυτήν αλλά και η αντίληψη της αντίθεσης και της διαφορετικότητας (diversity) των εννοιών της. Ο συνδυασμός του barbering με την παραδοσιακή ενδυμασία ανατρέπει την πεπατημένη γλώσσα της μόδας. Την ανατρέπει δυναμικά αυξάνοντας τις δυνατότητες και των δύο στοιχείων.

Αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας νέας έννοιας στην γλώσσα της μόδας. Ανατρεπτική, μεταμοντέρνα, αποδομιστική αλλά κυρίως δυναμική η οποία αποκτά νόημα μέσω της εκμετάλλευσης της διαφοράς. Ένα αποτέλεσμα, ένα κούρεμα που ο καθένας το νοηματοδοτεί όπως αυτός θέλει. Άπειρα άτομα μπορούν να συνδυαστούν με στοιχεία από απειράριθμες κουλτούρες για να παράξουν αναρίθμητα κουρέματα. 

Σε αυτό το project συγκρούονται αλλά παράλληλα συνυπάρχουν δυο διαφορετικοί κοινωνικοί κωδικοί. Συγκρούεται το παλιό με το νέο, το διαχρονικό με το εφήμερο, το ανέμελο με το πειθαρχημένο. 

«ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ PROJECT ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΤΡΙΧΕΣ» 

Hairitage Project

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της....

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

10 αφορμές για after office drinks & που θα τα απολαύσεις καλύτερα στην Αθήνα

Στη νέα εποχή της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, όπου όλα κρίνονται από δείκτες κι...

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Η απόλυτη agenda για δώρα & γλυκά

Οι τελευταίες μέρες του χρόνου είναι πάντα σιροπιαστές και πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη. Μυρίζουν...

Που θα φάμε καλά φέτος τον χειμώνα στην Αθήνα

Αν ένα από τα resolutions σου για το 2025 είναι να τρως καλά έξω,...

100 χρόνια σουβλάκια: Που θα φας τα καλύτερα στην Αθήνα

Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε...