spot_img

Sandos Vs Bao Buns : Δύο λαχταριστές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν (και που θα τα βρεις)

Ποιος είναι ο νικητής, αν όχι αυτός που τα απολαμβάνει;

Έρεβος και αρώματα Άπω Ανατολής, καντούνια με υπαίθριες καντίνες, το ρεπερτόριο της ασιατικής κουζίνας είναι ποικίλο, πεντανόστιμο, μυστηριώδες και ξεχωριστό. Γι’αυτό τον λόγο εξάλλου τα τελευταία χρόνια η ασιατική γαστρονομία κατέκτησε κυριολεκτικά τη Δύση – που της έβγαλε επιτέλους το καπέλο – ξεκινώντας δειλά δειλά με την απλότητα και τον μινιμαλισμό του sushi για να καταλήξουμε σήμερα στα βελούδινα sandos και τα αέρινα bao buns. 

Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε την τυπολογία τους. Στην Ιαπωνία, τα sandos αποτελούν μέρος μιας ομάδας τροφίμων που είναι γνωστή ως yōshoku, είναι το ιαπωνικό φαγητό εμπνευσμένο από τη Δύση. Τα σωστά sandos φτιάχνονται με shokupan, επίσης γνωστό ως ψωμί γάλακτος, είναι ένα μαλακό λευκό ψωμί, που είναι ελαφρώς γλυκό και παρασκευάζεται από μια εμπλουτισμένη ζύμη που είναι μαλακή και χωρίς κόρα. Αυτό σημαίνει ότι όταν δαγκώνει κάποιος ένα sando, του μένει μόνο το ικανοποιητικό, μαλακό εσωτερικό της φραντζόλας που λιώνει στο στόμα. 

Τα bao buns από την άλλη βασίζουν την υπόστασή τους στον ατμό, γι’αυτό λέγονται και steamed buns. Είναι αέρινα στην υφή, δε θες να τελειώσουν ποτέ, φτιάχνονται με ένα μείγμα αλευριού, μαγιάς, ζάχαρης, μπέικιν πάουντερ, γάλατος και λαδιού και είναι ελαφρώς πιο γλυκά από τα dumplings. Η καταγωγή τους είναι από τις κινέζικες κουζίνες, είναι στρογγυλά και μαλακά και γεμίζονται με παντός είδους κρέατα και ψαρικά, συνδυασμένα με ωραίες σάλτσες και κάποιο λαχανικό ή πίκλα. 

Κι ας μη γελιώμαστε, δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός γιατί είναι και τα 2 ανυπέρβλητα νόστιμα! Θα τα βρεις – στην τέλεια εκδοχή τους – στα παρακάτω μαγαζιά. 

Sando Athens @ Πετράκη 7, Αθήνα, τηλ. 2103226653

Η ιδέα για το Sando Athens ξεκίνησε από τον πειραματισμό του chef Γιάννη Κανδυλίδη με το shokupan ή japanese milk bread, ένα ψωμί που φτιάχνεται με μία πολύ διαφορετική τεχνική, το tangzhong. Το εγχείρημα ξεκίνησε σαν pop-up delivery την πολύπαθη περίοδο της πανδημίας από την κουζίνα του Poké Hawaiian Sushi – και μάντεψε – έγινε instant hit με αποτέλεσμα να φιλοξενείται πλέον επί ίσοις όροις στην ίδια διεύθυνση. Την οπτική του επικοινωνία έχει διαμορφώσει ο χαρισματικός graphic designer Μενέλαος Κουρούδης απο το k2design που δημιούργησε μια σειρά από ήρωες, πρωταγωνιστές στο saga του Sando. Στα ολόφρεσκα ψωμάκια του αγκαλιάζονται κάθε λογής συνδυασμοί: Το Pork Katsu Sando, περιέχει παναρισμένη χοιρινή μπριζόλα, ψιλοκομμένο λάχανο και tonkatsu sauce – δηλαδή μια ιαπωνική μπάρμπεκιου σως – το Chicken Katsu Sando είναι μια κλασική επιλογή με στήθος κοτόπουλο τηγανητό με panko, ενώ εκμαυλιστικά πεντανόστιμα είναι επίσης το Cheeseburger Sando, το Pork Tsukune and Kimchi Sando και το Fish Sando με μπακαλιάρο tempura και χειροποίητη tartar sauce με βραστό αυγό, κάπαρη και λεμόνι τουρσί. Περισσότερα εδώ

Thess Bao Athens @ Περικλέους 30-32, Αθήνα, τηλ. 2103214717

Οι θεοί του street food πρέπει να είχαν τρελά κέφια όταν σκέφτηκαν ότι το bao ban μπορεί να «χειραφετηθεί» από την ασιατική κληρονομιά του και να αναδειχθεί σ’ένα από τα πιο νόστιμα comfort γεύματα με νεωτερισμούς και τεχνικές που συναντάς σε μισελενάτα εστιατόρια. Επειδή όμως «συν Αθηνά και χείρα κίνει», ο Γιάννης Πατέικας κι ο Δημήτρης Πάμπορης – δυό χαρισματικοί chef με γαλόνια σε πόστα που ιχνηλατούν το «fine» στο dining της Θεσσαλονίκης και του εξωτερικού – μαζί με τον Γιάννη Ζιάγκα (ιδιοκτήτη του βραβευμένου εστιατορίου To Μανιτάρι) – δε μείνανε στη σκέψη αλλά προχωρήσανε στην πράξη: Αφιέρωσαν μήνες πειραματιζόμενοι με συνδυασμούς, υφές, ιδέες και απρόσμενα υλικά, «κλειδώσανε», έναν κατάλογο με απογειωμένες προτάσεις, και άνοιξαν το πρώτο τους Thess Bao το Νοέμβρη του 2019 στην οδό Καλαποθάκη. Πλέον και στην Αθήνα, κάθε bao εδώ αγκαλιάζει μέσα του όλα τα επιτεύγματα της σύγχρονης γαστρονομίας, τεχνικές και μαγειρέματα που δε βρίσκεις επουδενί στην κατηγορία της ταχυφαγείας. Περισσότερα εδώ

F* Smashing @ Π. Κυριακού 18, Μαρούσι, τηλ. 2114242407

Ο μυστηριώδης όρος «ghost kitchen», έχει κάνει τη δυναμική του εμφάνιση στο λεξιλόγιο αλλά και στα γαστρονομικά τεκταινόμενα της πόλης τα τελευταία δυο χρόνια, χαρίζοντάς πίσω από το πέπλο μυστηρίου, πολύ ενδιαφέρουσες γευστικές εμπειρίες, κερδίζοντας παράλληλα το στοίχημα που δημιουργεί η αμφιβολία για το πόσο μπορείς να εμπιστευτείς κάτι που ουσιαστικά δεν βλέπεις. Σε αυτό βέβαια καταλυτικό ρόλο παίζουν οι πολύ αξιόλογες προσπάθειες των ανθρώπων πίσω από τις περισσότερες κουζίνες φαντάσματα. Μια τέτοια, ενδιαφέρουσα γευστικά περίπτωση αποτελεί και το F* Smashing στο Μαρούσι, που μαζί με το Wing it με το οποίο συστεγάζονται και συμπορεύονται, φέρνουν στα βόρεια προάστια street food με προσεγμένη υπόσταση και επιρροές από τους δρόμους του Λονδίνου, αλλά και πινελιές ασιατικής κουζίνας. Στο F* Smashing πέραν των αξιολάτρευτων burgers θα βρεις από τα καλύτερα sandos της πόλης. Sando pulled beef (ψωμάκι brioche με σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας, coleslaw κόκκινου λάχανου, καραμελωμένα peanuts & μαγιονέζα καμένου σκόρδου) και Sando truffle chicken katsu (ψωμάκι brioche με τραγανό κοτόπουλο, American cheese, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο iceberg, μαρμελάδα μπέικον & μαγιονέζα μαύρης τρούφας) πάντα μαζί με πατάτες, δυο πολύ γευστικοί πρέσβεις του πιο φρέσκου Ιαπωνικού trend που έχει ξετρελάνει τους Αθηναίους. Περισσότερα εδώ

Tailor’s House @ Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, Μοναστηράκι, τηλ. 2103235388

Όταν ακούς για ένα all day μαγαζί, σου έρχονται στο μυαλό συγκεκριμένες γαστρονομικές προτάσεις. Στο Tailor’s House θα αλλάξεις γνώμη για όσα ήξερες και ο κόσμος της γευστικής σου εμπειρίας θα καταρρεύσει, για να δώσει τη θέση του σε μια νέα, πρωτόγνωρη άποψη πάνω στο τι σημαίνει ένα στέκι να υπηρετεί κάθε του ζώνη με τον ιδανικότερο τρόπο, προσφέροντάς σου κάτι μοναδικό στο πιάτο, το ποτήρι ή από τα ηχεία. Εδώ η φαντασία, η δημιουργικότητα και κυρίως τα ποιοτικά υλικά συνδυάζονται με έναν χώρο που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, στο πανέμορφο κτίριο του εμβληματικού αρχιτέκτονα Ziller, ακριβώς πάνω στη Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Επιβλητικοί πολυέλαιοι, πελώριοι καθρέφτες, μια απ’άκρη-σ’άκρη μπάρα και τοίχοι βαμμένοι με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες δημιουργούν ένα cozy, νεο-ρετρό περιβάλλον που σε κάνει να θες να κουρνιάσεις σε μια γωνιά και να απολαύσεις έναν ζεστό capuccino ή ένα aperitivo. Την επόμενη φορά που θα το επισκεφθείς, δοκίμασε τα sando, τα bao bun του αλλά και το το smash burger του με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι ψημένο στο ζουμί του, το τσένταρ να λιώνει γαργαλιστικά, καραμελωμένα κρεμμύδια και pickled mayo είναι απόλυτο must try που δεν πρέπει να χάσεις. Περισσότερα εδώ

Po’boys BB @ Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή, τηλ. 2103234672

Όταν τα σκεφτόμαστε, στο νου μας έρχεται το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζονται τα slow cooked κρέατά του απ’ το λίπος τους κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνουν μαζί τους απ’ τα κάρβουνα. Όταν τα γευόμαστε, είναι σα να ζούμε το έπος της κρεατοφαγίας, ξεκλειδώνοντας νέους γευστικούς ορίζοντες με μια ανάσα και χωρίς καμία προσποίηση. Ο λόγος για τα κρέατα στο Po’ Boys, που χαρτογραφούν νέα μονοπάτια στον δρόμο των αυθεντικών – μετρημένων στα δάχτυλα του ενός χεριού – bbq joints (το 2019 απέσπασε την 11η θέση πανευρωπαϊκά). Κλείνοντας αισίως τα 4 χρόνια του, το Po’ Boys δε δείχνει κανένα σημάδι επανάπαυσης: Ο ψαγμένος chef Βασίλης Σπόρος ταξίδεψε στον Αμερικανικό νότο, παρατήρησε, γεύτηκε και τελικά «ξεκλείδωσε» τα μυστικά του τέλειου κρέατος, φτιάχνοντας στις δικές του προδιαγραφές ένα custom καπνιστήριο (smoker) όπου και συμβαίνει το «θαύμα» των προτάσεών του, με κρέατα-λουκούμια που σιγοκαπνίζονται και σιγοψήνονται για 10 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι αξεπέραστες γεύσεις που θα σε κάνουν να βλέπεις αστράκια από ηδονή. Must try σε πιο fusion ταμπεραμέντο, το Bao Buns Sampler με 4 επιλογές σε ψωμάκια ατμού bao με καραμελωμένα κρεμμύδια, Creole mayo, coleslaw, bourbon glaze, γλυκόξινο αγγούρι και επιλογή από brisket, pulled pork, pork belly και fried chicken. Περισσότερα εδώ

Ramon The Brunch Project @ Παπαρηγοπούλου 69, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2152158585

Το Ramon The Brunch Project αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μέρη της πόλης που αφιερώθηκε αποκλειστικά με το brunch. Και το έκανε ολόσωστα και γευστικά, πατώντας στη μανιέρα συνταγών με αυγά απ’όλο τον κόσμο, με φαντασία και πολύ καλά υλικά. Από τις «κλασικές αξίες» Benedict και Croque Madame, μέχρι τα πιο «εξωτικά» Shakshuka και Quesadilla Omelete με χωριάτικο λουκάνικο και μους από κατίκι, το μόνο βέβαιο είναι ότι αν δεν το έχεις ακόμα επισκεφθεί, το οφείλεις σαν χάρη στον πεινασμένο εαυτό σου. Η πορεία του το έχει βρει πιο μπροστά κι από την εξέλιξη: έχοντας πλέον εντάξει στη φαρέτρα του 8 signature cocktails που έχει επιμεληθεί με φροντίδα ο χαρισματικός Θάνος Προυναρούς (τον ξέρεις από το πολλάκις βραβευμένο Baba Au Rum), το Ramon βιώνει τη νέα εποχή του με ακόμα περισσότερες νοστιμιές, ιδέες, φιλόξενη, ανεβασμένη διάθεση και την πάντα pet friendly φιλοσοφία του, αφού το όνομα Ramon προκύπτει από τον πανέμορφο σκύλο των ιδιοκτητών.  Μετά είναι οι νέες προσθήκες, όπως τα Sandos με παστράμι, ακριβώς όπως θα τα απολάμβανες στο Katz’s της Νέας Υόρκης, με το εξαιρετικό φρυγανισμένο χειροποίητο milk bread, καπνιστό μετσοβόνε, μαρμελάδα ντομάτας και ρόκα (μια αποκάλυψη!) ή το sando με τηγανητό πανέ κοτόπουλο, cheddar να λιώνει σαγηνευτικά, iceberg, ντομάτα και sweet chilli. Στον αντίποδα, ένα εξαιρετικό bao bun με κοτόπουλο teriyaki, λαχανικά σωτέ και chilli mayo θα σε αφήσει απλά άναυδο! Περισσότερα εδώ

Abuelo @ Κολοκοτρώνη 11, Αθήνα, τηλ. 2103319161

Τελευταία και τρανταχτή άφιξη που ήρθε για να κατακτήσει τους απανταχού λάτρεις του street food, αλλά και να κάνει ακόμα και τους πιο εκλεπτυσμένους foodies να μπουν σe αυτή τη φιλοσοφία, είναι το Abuelo, που στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει καταφέρει να μας ξετρελάνει με τους εκπληκτικούς γευστικούς συνδυασμούς και την εξαιρετική ποιότητα, σε ό,τι κι αν επιλέξεις να δοκιμάσεις. Γνωστό ήδη για τα ιδιαίτερα sandwiches και burgers, το menu του θα σε κάνει να αναστενάξεις από ασύστολη επιθυμία. Ποιοτικές πρώτες ύλες, γίνονται ο καμβάς δημιουργίας ευφάνταστων γευστικών συνδυασμών που ανεβάζουν την έννοια street food κάποια επίπεδα πιο ψηλά. Η αμερικανική φιλοσοφία μπλέκεται αρμονικά με ελληνικές επιρροές, ενώ τα πάντα φτιάχνονται με αμέριστη προσοχή και μαεστρία in house. Το αποτέλεσμα; Τα πιο δημιουργικά premium sandos και sandwiches που έχεις φάει ποτέ σου, όπως το brisket truffle, με λευκό rustic καρβελάκι σε φέτες, μαριναρισμένο βόειο στήθος, τυρί cheddar, καμένο κρεμμύδι και σπιτική truffle mayo ή το Curry Sando Chicken με brioche ψωμάκι σε φέτες, κοτοσαλάτα, iceberg και σπιτική μαγιονέζα. Στα plus, ο καφές στην πιο ωραία take away συσκευασία που έχεις δει, ένα διάφανο can, σφραγισμένο, που ανοίγει όπως ένα αναψυκτικό. Περισσότερα εδώ