spot_img

Η Λόντζα της Γειτονιάς: Όλο το συναίσθημα του γιαγιαδίσιου φαγητού στο νέο ταχυφαγείο της Χαριλάου Τρικούπη

Το φαγητό της γιαγιάς, το αληθινό φαγητό που είναι φτιαγμένο με αγάπη, μεράκι και ποιότητα, είναι το τελευταίο προπύργιο που σου δίνει την χαρά των περασμένων χρόνων, είναι η γέφυρα με το παρελθόν μας, είναι σύσσωμο το συναίσθημα σε ένα τσουκάλι. Αυτή την «κληρονομιά» μεταλαμπαδεύει και σερβίρει με χαμόγελο το νέο talk of the town, νέας γενιάς ταχυφαγείο στα Εξάρχεια, στο οποίο συνωστίζονται καθημερινά οι άνθρωποι της απρόσωπης Αθήνας για να τραφούν αλλά και να επικοινωνήσουν. 

Mastermind πίσω από το εγχείρημα είναι ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης που αποτιεί έτσι φόρο τιμής στις δικές του γιαγιάδες. Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη στο φορτωμένο πρόγραμμα μιας ημέρας – όπως το βιώνουμε όλοι – να μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φαγητό σπιτικό, όμοιο με της γιαγιάς, με συνταγές διαχρονικές, συνταγές που είναι σφυριλατημένες στη γαστρονομική μας παράδοση.

Το όνομα «λόντζα» προήλθε από τα χωριά του Έβρου κι αφορά το σημείο που μαζεύονταν το απόγευμα οι γυναίκες της γειτονιάς για να πουν τα νέα τους. «Αν με ψάχνετε είμαι στη λόντζα», έγραφε χαρακτηριστικά η γιαγιά του στο σημείωμα της όταν έλειπε. 

Τι καλό θα βρεις εδώ; Έναν μικρό αλλά «χουχουλιάρικο» κατάλογο 5 πιάτων στον οποίο θα διακρίνεις τη σφραγίδα του homemade: βραστή γίδα, «λουκούμι» μέσα στο ζουμάκι της με καροτάκι και πατατούλα, χυλοπίτες Κομοτηνής με φέτα Μεσσηνίας, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και την αψάδα βιολογικού μπούκοβου, κεφτεδάκια με κιμά από μοσχάρι Τρικάλων και βιολογική ρίγανη, που σερβίρονται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Καθημερινά και 2 πιάτα ημέρας και μια πίτα, που ανακοινώνονται 2 ώρες πριν ανοίξει το μαγαζί για να είναι έκπληξη, με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι από την chef Αγάπη Μιχελή.

Στη Λόντζα η γεύση δείχνει το πιο νόστιμο πρόσωπό της μέσα από συνεργασίες με παραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι χυλοπίτες, ο τραχανάς και τα κους κους είναι χειροποίητα από μικρές βιοτεχνίες, η φέτα είναι περιορισμένης παραγωγής από τη Μεσσηνία, η κάπαρη καταφθάνει από τη Σύρο, τα αυγά είναι ελευθέρας βοσκής, το ελαιόλαδο είναι βιολογικό έξτρα παρθένο. Η ρίγανη, ο δυόσμος, το θρούμπι είναι από τη Θεσσαλονικιώτικη Rhoeco. Πολλά από αυτά τα προϊόντα, μπορείς να τα αναζητήσεις και στα ράφια της Λότζας για να τα χρησιμοποιήσεις στο δικό σου, σπιτικό μαγείρεμα. 

Η Ελλάδα είναι χώρα της απλότητας, και με τη Λόντζα να δίνει το δυναμικό παρόν της στα δρώμενα της πόλης μπορούμε επιτέλους να είμαστε περήφανοι που μεγαλώσαμε με φέτα και τραχανά. Στους 4 μήνες της, έχει σερβίρει πάνω από 150 διαφορετικές προτάσεις, στην ανοιχτή κουζίνα της γίνονται καθημερινά μικρά – αλλά μεγαλειώδη – γευστικά θαύματα, τα όσπρια όπως δεν τα έχεις ξαναφάει, η πατάτα κομμένη στο χέρι. 

Κι όλα αυτά σ’ ένα σκηνικό σπιτικό σχεδόν, στο οποίο φιγουράρουν οικογενειακά κειμήλια, ένα τρανζίστορ, μια ποδιά, ένα μεγάλο τραπέζι στο οποίο σμίγουν και συνυπάρχουν με σεβασμό φοιτητές, υπάλληλοι, παρέες από κάθε δρόμο της ζωής, κάνοντας ένα διάλειμμα στη μέρα για να φάνε θρεπτικά και ποιοτικά. Εδώ ο νους ταξιδεύει στα πιο ανέμελα χρόνια μας, εδώ η ψυχή ζεσταίνεται με τη μνήμη αλλά και με το απολαυστικό τώρα μιας υπέροχης εκτέλεσης σε κάθε φίλεμα. 

Η Λότζα της Γειτονιάς
Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, τηλ. 2103612334
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Αφιέρωμα sushi: Ρολάροντας χιλιόμετρα απόλαυσης στην Αθήνα

Ιαπωνική κουζίνα. Από τη μια απλή, λιτή κι απέριττη. Με μια διακριτική φινέτσα όπως αυτή που χαρακτηρίζει τα μινιμάλ...

Οι πιο hot διευθύνσεις για έξοδο στου Ψυρρή

Πρώτη αναφορά στο όνομα της συνοικίας έγινε από τον Γάλλο γιατρό Ζακόμπ Σπον, σε ένα βιβλίο του με τίτλο:...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot