spot_img

Φάμπρικα του Ευφρόσυνου: Ψυχή, γεύση και πολλά ακόμα σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Αθήνας

Aν προσεγγίσεις το Κουκάκι με τα πόδια, διασχίζοντας την Συγγρού και το Εθνικό Μουσείο Τέχνης, μόνο τότε θα καταλάβεις την αστική του ταυτότητα, την εγγύτητα μιας χαμένης για πάντα γειτονιάς. Αυτής που χάθηκε όταν η λεωφόρος απομάκρυνε το σχόλασμα του Φιξ με τις νεόκτιστες πολυκατοικίες, εκείνες που σιγά-σιγά καταβροχθίζουν τα ταπεινά νεοκλασικά. Ανάμεσα στις 2 πραγματικότητες, σαν γέφυρα με το παρελθόν και το μέλλον, η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου σερβίρει κουζίνα ζεστή σαν αγκαλιά, συνδυασμένη με κρασιά της απόλυτης αρμονίας.

Από την είσοδο αφουγκράζεσαι μια διαφορετική, ιδιοσυγκρασιακή αισθητική: μωσαϊκό στο πάτωμα, αντικέ τραπεζοκαθίσματα, ξύλο και μέταλλο σε σύμπνοια και απόδοση σπιτική, σα να βρίσκεσαι φιλοξενούμενος σε έναν χώρο με κουλτούρα και πλούσια ιστορία. Και βρίσκεσαι. Το μαγαζί παλιά ήτανε συνεργείο – ίσως γι’αυτό ζωγραφίστηκε και το εμβληματικό πλέον mural με τον τελευταίο Σέρβο ακροβάτη στον γύρο του θανάτου. Το Σέρβικο στοιχείο δεν είναι τυχαίο, αφού ο Γιώργος Γκάτσος, ο προσηνής chef, σπούδασε θεολογία στο Βελιγράδι (εξού και ο προστάτης των μαγείρων στο όνομα του μαγαζιού), και αναβίωνει αυτή την ανεπιτήδευτη, σλάβικη ομορφιά στο περιβάλλον του εστιατορίου του.

Ό,τι κι αν δοκιμάσεις εδώ διέπεται από μια απλότητα που όμως δεν είναι λιτότητα. Ξέχνα ό,τι είχες στο συνειδητό και το ασυνείδητό σου για τα λαχανικά, το ψάρι, το λάδι. Στην Φάμπρικα η αέναη προσωπική αναζήτηση, η έρευνα εις βάθος, φέρνει προϊόντα φυσικής και βιολογικής καλλιέργειας, φέρνει ψαροτούφεκο, φέρνει κρίταμο από την Ικαρία, καβουρμά από την Κομοτηνή,  ελιά από την Κυνουρία, φέρνει το μόχθο του μικροπαραγωγού που δεν είναι καν παραγωγός στο πιάτο σου. Τα πάντα φτιάχνονται από την αρχή, από τους ζωμούς μέχρι τα ζυμαρικά, ώστε να εκφραστεί η κάθε γεύση χωρίς προσποίηση, να είναι ευδιάκριτος στο στόμα ο κάμπος κι η θάλασσα. 

Τα βαρένικα είναι γεμιστά ζυμαρικά, που έφεραν οι πόντιοι από τη Ρωσία. Μοιάζουν με τα ρωσικά πελμένι και τα ιταλικά τορτελίνι, είναι διαδεδομένα στη Σερβία και πεντανόστιμα, η Φάμπρικα τα σερβίρει με ψάρι ημέρας ή κιμά. Τα σιγομαγειρεμένα στηθόπλευρα στο φούρνο – λουκούμι – η γίδα σούπα μπουκιά και συγχώριο. Στην εξορία της μαγειρικής καρδιάς, υπάρχει ακόμα φλόγα! Υπέροχος καβουρμάς με αυγά, πιάτο απλό αλλά με ζεστασιά, εξαιρετικό και το αρνί με γκόγκες, ένα ζυμαρικό κυρίως της αρβανίτικης κουζίνας που ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία της αγροτικής μαγειρικής, ρουστίκ, τρώγεται απνευστί. Η σύγχρονη γαστρονομία τώρα μόνο αρχίζει να ψελλίζει, να εντυπωσιάζεται από τις ωφέλειες της απλότητας που γίνεται μεγαλείο μέσα από την ψαγμένη, αληθινή πρώτη ύλη και την σωστή τεχνική. 

Με δεδομένο ότι η σωστή επιλογή κρασιού μπορεί να απογειώσει τις γεύσεις κάθε πιάτου – ευφραίνοντας ταυτόχρονα την καρδίαν – και με την αρωγή της συνιδιοκτήτριας και έμπειρης σομελιέ Αθηνάς Τσώλη, η Φάμπρικα είναι το απόλυτο spot του ψαγμένου wine lover: Στην κάβα του πάνω ορόφου ο επισκέπτης θα βρει μια ιδιαίτερη λίστα με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα και τον μικρό παραγωγό – όχι μόνο σε φυσικά κρασιά που είναι η τάση – αλλά και σε μια ολοζώντανη αντανάκλαση στα αμπελοτόπια και τις προσωπικότητες τους. Δεν λείπουν δε ετικέτες από Ιταλία και Γαλλία. 

Η Φάμπρικα του Ευφρόσυνου είναι ένα τολμηρό εγχείρημα γιατί επενδύει στη συνεργασία, στο κάθε επιμέρους υλικό, είναι μια κουζίνα ψυχής που περιλαμβάνει ταξίδια, ψάξιμο, ξενύχτια και ξύπνημα τα χαράματα για παραλαβές. Είναι μια εμπειρία που οφείλεις να προσφέρεις στον εαυτό σου για να καταλάβεις την αξία του αληθινού φαγητού, που είναι το τελευταίο προπύργιο που μας συνδέει με το ρομαντικό παρελθόν. 

Φάμπρικα του Ευφρόσυνου
Αναστασίου Ζίννη 34 & Ανδρούτσου 27, Κουκάκι, τηλ. 2109246354
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Τα 10+1 πιο hot nail salons στην Αθήνα ή αλλιώς που να κάνεις νύχια φέτος το καλοκαίρι

«Δε γεννιόμαστε γυναίκες. Γινόμαστε γυναίκες» είχε πει η Σιμόν Ντε Μποβουάρ. Γιατί το να είσαι γυναίκα είναι πολύπλευρο, σύνθετο...

17 διευθύνσεις στις οποίες θα φας το καλύτερο sushi στην Αθήνα

Στο ντοκιμαντέρ του 2011 «ο Τζίρο ονειρεύεται σούσι» ο Daisuke Nakazawa είναι ένας μαθητευόμενος σεφ που ξεσπά σε κλάματα...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot