Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology, στις 26/9/2022, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίζεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής. Παράλληλα, πέραν του ότι ο καφές συνδέεται με την μακροζωία, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που τον καταναλώνουν αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με την αποφυγή καφέ. Ακόμα, η έρευνα σημειώνει ότι το όφελος από την κατανάλωση καφέ αφορά όλες τις ποικιλίες όπως και για ντεκαφεϊνέ.
Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Ερευνών Baker Heart & Diabetes, Peter Kistler, δήλωσε ότι ο αλεσμένος, στιγμιαίος καφές και ο καφές χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκαν με ισοδύναμες μειώσεις στη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή οποιαδήποτε αιτία. Έπειτα συμπλήρωσε ότι η ήπια έως μέτρια πρόσληψη αλεσμένου, στιγμιαίου και ντεκαφεϊνέ καφέ θα πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Η διαδικασία της μελέτης
Η μελέτη περιελάμβανε 449.563 συμμετέχοντες χωρίς αρρυθμίες άλλη καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 58 έτη και το 55,3% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ρωτούσε πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν έπιναν συνήθως στιγμιαίο, αλεσμένο (όπως καπουτσίνο ή καφές φίλτρου) ή ντεκαφεϊνέ.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν έξι κατηγορίες ημερήσιας πρόσληψης καφέ, που αποτελούνταν από καμία, λιγότερο από ένα, ένα, δύο έως τρία, τέσσερα έως πέντε και περισσότερα από πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Ο συνήθης τύπος καφέ ήταν στιγμιαίος σε 198.062 (44,1%) συμμετέχοντες, αλεσμένος σε 82.575 (18,4%) και χωρίς καφεΐνη σε 68.416 (15,2%). Υπήρχαν 100.510 (22,4%) που δεν έπιναν καφέ που υπηρέτησαν ως ομάδα σύγκρισης.
Συνολικά 27.809 (6,2%) συμμετέχοντες πέθαναν κατά την διάρκεια της μελέτης. Όλα τα είδη καφέ συνδέθηκαν με μείωση των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία. Η μεγαλύτερη μείωση κινδύνου που παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, η οποία σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με 14%, 27% και 11% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για ντεκαφεϊνέ, αλεσμένο και στιγμιαίο, αντίστοιχα.
Μείωση καρδιαγγειακής νόσου
Όσον αφορά την διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, το 9,6% των συμμετεχόντων εμφάνισε συμπτώματα κατά την διάρκεια της παρακολούθησης. Ωστόσο, όλοι οι τύποι καφέ συνδέθηκαν με την μείωση των περιστατικών της νόσου. Και πάλι, ο χαμηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε με δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, ο οποίος σε σύγκριση με την αποχή από τον καφέ συσχετίστηκε με 6%, 20% και 9% μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου για ντεκαφεϊνέ, αλεσμένο, στιγμιαίο καφέ, αντίστοιχα.
Αναφορικά, με την εμφάνιση καρδιακής αρρυθμίας, μόνο ο καφές με καφεΐνη σχετίζεται με την μείωση του κινδύνου αρρυθμιών συμπεριλαμβανομένης και της κολπικής μαρμαρυγής. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ, οι χαμηλότεροι κίνδυνοι παρατηρήθηκαν με τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα που αφορούσε αλεσμένο καφέ και δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα για στιγμιαίο καφέ, με 17% και 12% μειωμένους κινδύνους, αντίστοιχα.
Τέλος, ο καθηγητής Kistler καταλήγει ότι ο καφές συνδέεται με την μακροζωία, καθώς πέραν από την καφεΐνη διαθέτει 100 βιολογικά δραστικές ουσίες. Ακόμα, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφέ, όλων των ειδών, είναι πολύ σημαντική για την υγεία της καρδιάς.
Πηγή: ipop.gr