spot_img

Το Μεσημεράκι χορταίνει εδώ και 13 χρόνια την Ηλιούπολη με μαγειρευτά του ονείρου

Ο Γιάννης Κανέλλης, με εμπειρία εννέα ετών στην κουζίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης και τριών χρόνων στην Αθηναϊκή Λέσχη, το 2010 εγκατέλειψε τα sous-vide και τα entrecôte κι αφοσιώθηκε με τη γυναίκα του Ελένη, στο καθημερινό, καλομαγειρεμένο φαγητό, στο πρώτο σοκ της κρίσης. Την εποχή που το όνειρο ήταν μόνο εφιάλτης, που το τούνελ ήταν μόνο αδιέξοδο, που το χρώμα ήταν μόνο μαύρο. Με συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον του και πέντε άτομα δυναμικό στο ξεκίνημά του, το Μεσημεράκι σήμερα είναι ένα από τα πιο δυνατά γαστρονομικά «χαρτιά» της περιοχής, κοντά στην Αγία Μαύρα της Ηλιούπολης, και αριθμεί αισίως μια ομάδα 14 ανθρώπων. 

Πολλοί είναι εκείνοι που αναπολώντας μνήμες και μαμαδίσια φροντίδα, επιστρέφουν ξανά και ξανά σε ένα μαγειρείο. Εδώ δεν θα έρθεις μόνο γι’ αυτά, αλλά και για τις ποιοτικές και φρέσκες πρώτες ύλες, την αγάπη και το μεράκι στο μαγείρεμα τους. Επιστρέψαμε πολύ καιρό μετά, οι δουλειές ανθίζουν, το βλέπεις στην έντονη κινητικότητα πίσω από την κουζίνα. Ο Γιάννης δίνει την αμέριστη προσοχή του σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Τον ρωτάμε γιατί έγινε σεφ. «Λάτρης του καλού φαγητού από μικρό παιδί, το επάγγελμα του μάγειρα ακουγόταν στα αυτιά μου σαν μάγος. Με εντυπωσίαζε πως μια πρώτη ύλη με την επίδραση της φωτιάς και την τεχνική του κάθε μάγειρα, μετατρεπόταν σ’ένα νόστιμο φαγητό».

Με καταγωγή από την Πάτμο, ο Γιάννης έχει στο κύτταρο του την γεύση. Φτιάχνει υπέροχα ρεβύθια με μελιτζάνα όπως στο νησί του, ροδαλά με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά να μελώνουν στο φούρνο. Φτιάχνει όμως και ανυπέρβλητο παστίτσιο, με βελούδινη μπεσαμέλ και ωραίο κιμά, απολαμβάνοντάς τον, του το λέω. «Τις πρώτες ύλες τις διαλέγουμε με πολλή προσοχή κι έρχονται καθημερινά στον χώρο μας. Είμαστε μια οικογένεια που μαγειρεύει, όπως θα το έκανε για τους αγαπημένους της, για τα παιδιά μας», μου λέει. Έτσι εξηγούνται όλα, σκέφτομαι. 

Από το κατώφλι τους περνάνε άνθρωποι απ’ όλους τους δρόμους της ζωής, χαμογελαστοί και προσηνείς, συνταξιούχοι, πολυάσχολοι εργαζόμενοι, φοιτητές και οικογένειες που δεν έχουν το χρόνο να μαγειρέψουν. Μια κυρία μπροστά μου παραγγέλνει γεμιστά. «Είναι τα πιο ωραία που έχω φάει στη ζωή μου», δηλώνει με ενθουσιασμό! Εκεί στις συνοικίες, υπάρχει ακόμη μια όμορφη Ελλάδα που δεν έκανε ποτέ τη μετάβαση στην εποχή του club sandwich και των pancakes. 

Μετά από 13 χρόνια ασταμάτητης και αδιάλειπτης πορείας που έχει προσφέρει αναρίθμητα χαμόγελα γευστικής ικανοποίησης σε κάθε επισκέπτη, δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις για το Μεσημεράκι. Η φιλοσοφία του άλλωστε, περικλείεται στην απλότητα του καλομαγειρεμένου του φαγητού, όπως τα χειροποίητα κεφτεδάκια ή το χοιρινό κότσι με πατατούλες στο φούρνο, που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τι σημαίνει τελικά «μαγειρευτό». 

Μεσημεράκι Μαγειρείο
Αρχιμήδους 63, Ηλιούπολη, τηλ. 2109918040
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Tα καλύτερα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα για γλυκές, αριστουργηματικές δημιουργίες

Το κλασικό γλυκό, εκείνο που μυρίζει σαν φοντανιέρα, σαν τις ονομαστικές εορτές της μαμάς που φώτιζαν το σαλόνι, σαν...

Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της πόλης, με ένα άρωμα πατρίδας...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot