Ο Γιάννης Κανέλλης, με εμπειρία εννέα ετών στην κουζίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης και τριών χρόνων στην Αθηναϊκή Λέσχη, το 2010 εγκατέλειψε τα sous-vide και τα entrecôte κι αφοσιώθηκε με τη γυναίκα του Ελένη, στο καθημερινό, καλομαγειρεμένο φαγητό, στο πρώτο σοκ της κρίσης. Την εποχή που το όνειρο ήταν μόνο εφιάλτης, που το τούνελ ήταν μόνο αδιέξοδο, που το χρώμα ήταν μόνο μαύρο. Με συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον του και πέντε άτομα δυναμικό στο ξεκίνημά του, το Μεσημεράκι σήμερα είναι ένα από τα πιο δυνατά γαστρονομικά «χαρτιά» της περιοχής, κοντά στην Αγία Μαύρα της Ηλιούπολης, και αριθμεί αισίως μια ομάδα 14 ανθρώπων.
Πολλοί είναι εκείνοι που αναπολώντας μνήμες και μαμαδίσια φροντίδα, επιστρέφουν ξανά και ξανά σε ένα μαγειρείο. Εδώ δεν θα έρθεις μόνο γι’ αυτά, αλλά και για τις ποιοτικές και φρέσκες πρώτες ύλες, την αγάπη και το μεράκι στο μαγείρεμα τους. Επιστρέψαμε πολύ καιρό μετά, οι δουλειές ανθίζουν, το βλέπεις στην έντονη κινητικότητα πίσω από την κουζίνα. Ο Γιάννης δίνει την αμέριστη προσοχή του σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Τον ρωτάμε γιατί έγινε σεφ. «Λάτρης του καλού φαγητού από μικρό παιδί, το επάγγελμα του μάγειρα ακουγόταν στα αυτιά μου σαν μάγος. Με εντυπωσίαζε πως μια πρώτη ύλη με την επίδραση της φωτιάς και την τεχνική του κάθε μάγειρα, μετατρεπόταν σ’ένα νόστιμο φαγητό».
Με καταγωγή από την Πάτμο, ο Γιάννης έχει στο κύτταρο του την γεύση. Φτιάχνει υπέροχα ρεβύθια με μελιτζάνα όπως στο νησί του, ροδαλά με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά να μελώνουν στο φούρνο. Φτιάχνει όμως και ανυπέρβλητο παστίτσιο, με βελούδινη μπεσαμέλ και ωραίο κιμά, απολαμβάνοντάς τον, του το λέω. «Τις πρώτες ύλες τις διαλέγουμε με πολλή προσοχή κι έρχονται καθημερινά στον χώρο μας. Είμαστε μια οικογένεια που μαγειρεύει, όπως θα το έκανε για τους αγαπημένους της, για τα παιδιά μας», μου λέει. Έτσι εξηγούνται όλα, σκέφτομαι.
Από το κατώφλι τους περνάνε άνθρωποι απ’ όλους τους δρόμους της ζωής, χαμογελαστοί και προσηνείς, συνταξιούχοι, πολυάσχολοι εργαζόμενοι, φοιτητές και οικογένειες που δεν έχουν το χρόνο να μαγειρέψουν. Μια κυρία μπροστά μου παραγγέλνει γεμιστά. «Είναι τα πιο ωραία που έχω φάει στη ζωή μου», δηλώνει με ενθουσιασμό! Εκεί στις συνοικίες, υπάρχει ακόμη μια όμορφη Ελλάδα που δεν έκανε ποτέ τη μετάβαση στην εποχή του club sandwich και των pancakes.
Μετά από 13 χρόνια ασταμάτητης και αδιάλειπτης πορείας που έχει προσφέρει αναρίθμητα χαμόγελα γευστικής ικανοποίησης σε κάθε επισκέπτη, δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις για το Μεσημεράκι. Η φιλοσοφία του άλλωστε, περικλείεται στην απλότητα του καλομαγειρεμένου του φαγητού, όπως τα χειροποίητα κεφτεδάκια ή το χοιρινό κότσι με πατατούλες στο φούρνο, που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τι σημαίνει τελικά «μαγειρευτό».
Μεσημεράκι Μαγειρείο
Αρχιμήδους 63, Ηλιούπολη, τηλ. 2109918040
Facebook | Instagram