Το Κολωνάκι ήταν και παραμένει κλασικό. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία του, σήμερα είναι μία από τις γειτονιές της Αθήνας που προτιμούν Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στην Αθήνα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει ενδιαφέροντα καταστήματα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική (ιδίως πολυκατοικίες της δεκαετίας του ’30) και βέβαια… έχει πράσινο (Λυκαβηττός, πλατεία Δεξαμενής, Εθνικός Κήπος). Οι αποστάσεις του περπατιούνται με τα πόδια, κι η βόλτα μεταξύ της πλατείας Δεξαμενής και του Εθνικού Κήπου είναι πραγματικά υπέροχη.
Ανάμεσα στα ιστορικότερα μαγαζιά με τα οποία μεγαλώσαμε – όπως το Όμορφο ή ο Φιλίππου, το Da Capo και το Rock n’ Roll – μια νέα γενιά επιχειρήσεων έρχεται να αναθερμάνει τη σχέση μας μαζί του, αυτή την φορά στην πιο νεανική του, λιγότερο στημένη και καθώς πρέπει έκδοση. Καφές, brunch, φαγητό και ποτό, η τετραλογία της απόλαυσης είναι εδώ, με μια ανάσα και χωρίς καμία προσποίηση. Αυτά είναι τα μέρη που πρέπει να τσεκάρεις.
Namor
Τσακάλωφ 10, Κολωνάκι, τηλ. 2103622798
Καταρχήν ο ίδιος ο χώρος του έχει μια αύρα κοσμοπολίτικη, ένα art deco vibe βγαλμένο από τις βίβλους του ντιζάϊν, μιξάροντας ένα βαθύ μπλε που κυριαρχεί, με τη ζεστασιά του ξύλου και την προσιτή πολυτέλεια του δέρματος στους καναπέδες και του χρυσού στις λεπτομέρειες των τραπεζιών και των stools. Ένα κυριολεκτικό χάρμα οφθαλμών που ηρεμεί, αποσυμπιέζει από τους ρυθμούς της busy Τσακάλωφ και σε μυεί υπέροχα στον κόσμο του, λίγο πριν δοκιμάσεις τις υπέροχές του προτάσεις. Όντας ένα all day bar restaurant, στο Namor η καλή αρχή γίνεται από το πρωί με ποιοτικό καφέ, γευστικά ροφήματα και brunch (που εδώ αποτελεί καθημερινή ιεροτελεστία), εξυπηρετώντας το ετερόκλητο κοινό της περιοχής, από επιχειρηματίες και δικηγόρους, μέχρι shoppers και γυναικοπαρέες. Η αυγοφέτα με αβοκάντο, μπέϊκον, ποσαρισμένο στην εντέλεια αυγό, ρόκα, βελούδινη hollandaise, σχοινόπρασο και χαβιάρι είναι μια πολύ νόστιμη επιλογή, όπως και τα sandos με μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο που αγκαλιάζονται από υπέροχα buttermilk, αέρινα ψωμάκια. Το μενού επιμελείται ο χαρισματικός chef Σάββας Ληχανίδης, ο οποίος τα δίνει όλα στην γεύση και την τεχνική και στα «κυρίως»: υπέροχο spicy σεβίτσε γαρίδας με chilli, κόλιανδρο, mango, lime, passion fruit και σουσάμι umeboshi, σαν ωμή αλήθεια, ολόφρεσκο, δροσερό, τρώγεται απνευστί. Τα vegan νιόκι εξίσου απολαυστικά, τρυφερά, με φρέσκα μανιτάρια και μια ελαφριά αψάδα από το σκόρδο και τον μαϊντανό, είναι must try. Οι λάτρεις του κρέατος θα εκτιμήσουν δεόντως το μοσχαρίσιο φιλέτο, ζουμερό και πεντανόστιμο το οποίο συνοδεύεται από ριζότο μανιταριών με κρέμα λευκής τρούφας, όπως και το iberico με πουρέ καλαμποκιού και καπνιστή σάλτσα σε τραγανά φύλλα αρακά. Περισσότερα εδώ
Cafe Merlin
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 9, Κολωνάκι, τηλ. 2103611731
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη από το 2004 αποτελεί ένα ορόσημο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, με ένα σπουδαίο έργο που εκτείνεται από εκθέσεις και συναυλίες μέχρι διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Κι αν αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος να το επισκεφθείς, το Cafe Merlin στον πρώτο όροφο του Ιδρύματος, με την απρόσκοπτη θέα στο πράσινο του Εθνικού κήπου και τη Βουλή, και με ένα πλήθος προτάσεων στο πιάτο και το ποτήρι, είναι. Φινετσάτο περιβάλλον με κλασικό ύφος, το Cafe Merlin ξετυλίγει τη δράση του ανάμεσα σε μια περιποιημένη σάλα κι έναν υπέροχο υπαίθριο χώρο, στα οποία κάποιος μπορεί να βρει μια ήσυχη και κατευναστική όαση μέσα στους γρήγορους ρυθμούς του κέντρου. Η καλή αρχή γίνεται καθημερινά με απολαυστικό καφέ και brunch, ενώ όσο προχωράει η ημέρα, η λίστα κρασιών του και τα aperitivos δημιουργούν την ιδανική αφορμή για μια after office επίσκεψη. Με την τέχνη να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, το Cafe Merlin ευφραίνει πρώτιστα το μάτι, πριν ακολουθήσουν οι νοστιμιές του καταλόγου του: αυγά σε διάφορες εκδοχές, όπως τα γευστικότατα ποσέ, σε χωριάτικο ψωμί, με σάλτσα ντομάτας και τριμμένο φυστίκι Αιγίνης ή τα scrambled eggs με καπνιστό σολομό, αναζωογονητικές σαλάτες αλλά και κυρίως – όπως τα έχει εμπνευστεί ο χαρισματικός chef Μιχάλης Ντουνέτας και η ομάδα του – συνθέτουν ένα καλεϊδοσκόπιο πλούσιων προτάσεων με γνώμονα την εποχικότητα, την ποιοτική πρώτη ύλη αλλά και την elevated ματιά. Περισσότερα εδώ
Cultivos Σκουφά
Σκουφά 66, Κολωνάκι, τηλ. 2130319432
Αν η Σκουφά γεφυρώνει τα Εξάρχεια με το Κολωνάκι, το Cultivos στον αριθμό 66-68 είναι η γέφυρα με την πραγματική γνωριμία του καφέ: αυτού που επιλέγεται, καβουρδίζεται και παρασκευάζεται με τα υψηλότερα κριτήρια, αυτού που δεν είναι διεκπεραίωση, αλλά εμπειρία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κατάστημα του αγαπημένου μας coffee chain αλλά κι ένα από τα πιο σημαντικά, αφού αποτελεί brand hub για εκπαίδευση, tastings αλλά και events. Τα Cultivos βασίζουν την φιλοσοφία τους στη μητέρα Γη, στα προϊόντα καλλιέργειας που χαρακτηρίζονται από ποιότητα αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον και τους ανθρώπους, μέσα από ουσιώδεις δεσμούς και μακροχρόνιες συνεργασίες με τους παραγωγούς, και την – σπουδαία στον χώρο – υπογραφή της Taf. Έτσι, εδώ η κάθε σου επίσκεψη επισφραγίζεται με καφέδες βραβευμένους και διακεκριμένους, αλλά προπαντώς από ζεστή φιλοξενία, υπέροχο περιβάλλον και πραγματική απόλαυση στο φλιτζάνι και στο πιάτο σου. Το Cultivos της Σκουφά είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών και μοιράζει τη δράση του ανάμεσα σε 3 χώρους: Μπαίνοντας θα βρεις την κύρια σάλα στα γήινα χρώματα και τα φυσικά υλικά του brand που ηρεμούν, προχωρώντας προς τα μέσα το περιβάλλον είναι πιο ήσυχο και αναπαυτικό, προτιμάται από φοιτητές και digital nomads για τηλεργασία, ενώ τέλος το αίθριο είναι η τέλεια όαση που απομονώνει από τους ρυθμούς της πόλης, για να γευτείς και να απολαύσεις το brunch και τις healthy επιλογές του καταλόγου του. Περισσότερα εδώ
Barallagi – All Day Experience
Μηλιώνη 7, Κολωνάκι, τηλ. 2103390756
Μια ανάσα από την πλατεία, το Barallagi – All Day Experience, με γήινα χρώματα, όμορφες γωνιές και μια επιβλητική ξύλινη μπάρα, θυμίζει τα παλιά στέκια που λάτρεψε το Κολωνάκι της δεκαετίας του 90’ με σύγχρονη, διακοσμητικά προχωρημένη αντίληψη. Άλλος πίνει το ποτό ή τον καφέ του στο κατάφυτο αίθριο στον πεζόδρομο, άλλος δοκιμάζει brunch του ονείρου ή μια pizza στο ντελικάτο εσωτερικό του. Όλοι ζουν το όνειρο της απόλυτης ανάπαυλας από τους ρυθμούς του κέντρου. Το Barallagi – All Day Experience επενδύει στην ποιοτική πρώτη ύλη, επιλέγει τα καλύτερα των διεθνών κουζινών – από pizza και pasta, μέχρι burgers, κρεατικά και σαλάτες – και τα προσφέρει φτιαγμένα όπως δεν τα έχεις ξανά φάει. Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά Polo & Vino με κρέμα γάλακτος, φιλέτο κοτόπουλο, κρεμμύδι, εστραγκόν και λευκό κρασί είναι γευστικά και πεντανόστιμα, τρώγονται απνευστί! Το ίδιο και το Creamy Cheeseburger, με αφράτο brioche και μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μπέικον, ντομάτα, iceberg και Philadelphia, ξεχωρίζει στην απλότητά του, χορταίνει και ευφραίνει. Η καλή μέρα ξεκινάει βέβαια με καλοφτιαγμένο καφέ, ψημένο επιτόπου στο υψηλής τεχνολογίας roastelier που διαθέτει το κατάστημα, νόστιμα snacks και αυγά σε διάφορες εκδοχές. Μπαγκέτες, brioche και tortillas γεμίζονται με premium υλικά σε ευφάνταστους συνδυασμούς, ενώ η Special ομελέτα τους με μπέικον, μανιτάρια, πιπεριά πράσινη, κρεμμύδι, edam και γραβιέρα Αμφιλοχίας είναι ό,τι χρειάζεσαι για να πάρεις δύναμη για την εξόρμησή σου. Περισσότερα εδώ
Mai-Tai
Πλουτάρχου 18, Κολωνάκι, τηλ. 2107291289
Τα μικρά μπαράκια έχουν μια ασυναγώνιστη γοητεία. Σε αυτά ανήκει η λέξη «εμβληματικό», κι αν χρειάζεσαι κάποιο παράδειγμα για να αντιληφθείς αυτή την έννοια, μια επίσκεψη στο Mai Tai αρκεί για να αναζωπυρώσει τη διάθεσή σου για ωραίες, cozy εξόδους, από αυτές που μοιραία θα συνδιαλλαγείς με τη διπλανή παρέα, θα μιλήσεις, θα φλερτάρεις, θα απολαύσεις ξεχωριστά cocktails με την υπογραφή του μύστη Ξαβιέ Μισαηλίδη (τον ξέρεις από το ανυπέρβλητο Holy Spirit στη Γλυφάδα) και θα ακούσεις ωραίες μουσικές. Το Mai Tai σηματοδοτεί μια νέα εποχή στην μπαρονομία, αυτή του boutique προϊόντος σε χαλαρό και προσιτό περιτύλιγμα, του απροσποίητου cocktail που έχει στιβαρή υπόσταση, έμπνευση, χειροποίητες παρασκευές και μένει αλησμόνητο. Κι όλα αυτά σε μια από τις πιο αναμφισβήτητα hot γειτονιές της Αθήνας, στο Κολωνάκι, εκεί που η πόλη δε κοιμάται ποτέ, εκεί που τα trends γεννιώνται και ταξιδεύουν σαν έκτακτο δελτίο. Art nouveau σκηνικό, ζωηρά χρώματα, επιβλητικοί πολυέλαιοι, χρυσαφένιες λεπτομέρειες, τραπεζάκια στον δρόμο για κοζερί, και η ίδια, αυθεντική μπάρα από τα 90’s φτιάχνουν κατάσταση για επισκέψεις που σφυριλατούνται στη μνήμη, σε συνδυασμό με προτάσεις που ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο. Ανοιχτό από το πρωί, το Mai Tai σερβίρει καλοψημένο καφέ, ροφήματα και χειροποίητα σάντουιτς, γίνεται meeting point για aperitivos και κρασί το απόγευμα, ενώ τα βράδια γκρουβάρει με ανεβασμένη διάθεση και ωραίο κόσμο. Περισσότερα εδώ
Kowalski
Ακαδημίας 18, Κολωνάκι, τηλ. 2103630030
To Kowalski επεκτείνει και προσπερνά το Κολωνακιώτικο vibe μ’έναν χώρο βγαλμένο από τη στόφα του ονείρου, θεατρικό, εκφραστικό, τελείως διαφορετικό απ’ότι έχεις στο μυαλό σου σαν στερεότυπο για τα all day μαγαζιά. Η οπτική επικοινωνία του, το design του σε ταξιδεύει στα καντούνια κάποιας Βόρειας Ευρωπαϊκής χώρας, σε μιαν άλλη εποχή, οι επιβλητικοί πολυέλαιοι, οι πολυδουλεμένες τεχνοτροπίες στους τοίχους, τα μπρούτζινα στοιχεία με τα γύψινα αγάλματα είναι κάτι που μάλλον θα βίωνες σε κάποιο ταξίδι στον χώρο ή τον χρόνο παρά στην Ακαδημίας. Μετά είναι ο ήρωάς του, ο Kowalski, ο πιο αγαπημένος από τους πιγκουίνους της Μαδαγασκάρης και σίγουρα ο πιο μεγαλοφυής από τους αξιολάτρευτους φτερωτούς ήρωες, οξύνους και εξαιρετικά καλλιεργημένος, έχει έναν ναρκισσισμό που δεν αποζητάει τίποτα λιγότερο από την τελειότητα. Εξού κι η «φωλιά» του, φτιαγμένη γι’αυτούς που δεν συμβιβάζονται με το μέτριο, κι αποζητούν ακόμα και μια τετριμμένη διαδικασία όπως ο καφές να είναι μια μοναδική εμπειρία. Το Kowalski υπηρετεί κάθε ζώνη του με κάτι υπέροχο στο πιάτο, το ποτήρι ή στα ηχεία. Η καλή αρχή γίνεται από το πρωί, με λίγη μαγεία και πολλές νόστιμες επιλογές σε brunch αλλά και σε φαγητό, με comfort χροιά και όμορφη, προσεγμένη παρουσίαση. Από το εκλεπτυσμένο club sandwich με καπνιστό σολομό σε ψωμί χαρουπιού, με lime, μυρωδικά, τοματίνια, σπανάκι και flakes αγγουριού, μέχρι το αναζωογονητικό μοσχαρίσιο carpaccio, το αλησμόνητο tartare λαυράκι ή τη βελούδινη tagliata που λιώνει στο στόμα, τα καλοφτιαγμένα burgers, το Kowalski έχει κάτι για όλους. Περισσότερα εδώ
Πορτατίφ
Σίνα 21, Αθήνα, τηλ. 2103621866
Στην οδό Σίνα 21, το Πορτατίφ του χαρισματικού chef patissier Τάσου Λύτρα, σε υποδέχεται σε ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, μέσα από πραγματικά υπέροχες γεύσεις, υψηλής ζαχαροπλαστικής τέχνης, που σου χαρίζει γλυκά, σωστά έργα τέχνης. Σε ένα διώροφο κτήριο με σαφείς αναφορές στο Παρίσι μια άλλης εποχής, που όλοι θα θέλαμε να βιώσουμε, η γαλλική ζαχαροπλαστική έχει την τιμητική της, ενώ η ατμόσφαιρα με ένα ρομαντικό αέρα και μια πηγαία κομψότητα, αμέσως κατακτούν όλες τις αισθήσεις σου. Από το πρωί, μπορείς να απολαύσεις μυρωδάτο καφέ 100% Arabica ή κάποιο αρωματικό τσάι, με υπέροχα κρουασάν. Κλασικές γεύσεις όπως βουτύρου και σοκολάτας, αλλά και πιο ιδιαίτερες εκδοχές με κρέμα πατισερί και με κρέμα φυστίκι, παραμένουν σταθερές αξίες λεπτεπίλεπτης ευχαρίστησης. Καθημερινά, η ομάδα του Πορτατίφ, παίζει δημιουργικά με τις καλύτερες πρώτες ύλες και πραγματικά αριστοτεχνική προσήλωση, προσφέροντας το enfant gate της παγκόσμιας ζαχαροπλαστικής κι όχι μόνο σε όλους τους λάτρεις του καλού γλυκού! Εξαιρετική μηλόπιτα με πατισερί και κραμπλ, αφράτο velvet cake pistachio (με κρέμα φιστίκι και βουτυρόκρεμα) και cheesecake bueno (με τυρί κρέμα και πραλίνα Bueno), σου χαρίζουν με τα αρώματα και τη γεύση τους, ένα συναρπαστικό γευστικό ταξίδι, ενώ για μια αλμυρή απόλαυση, το τοστ με αβοκάντο, κατίκι Δομοκού και αυγό που συνοδεύεται με σαλάτα ρόκα και ντρέσινγκ βαλσάμικο, είναι η ιδανικότερη επιλογή. Περισσότερα εδώ
Meat N Roses
Αμερικής 7, Κολωνάκι, τηλ. 2104407777
Στη γαστρονομική πραγματικότητα της Αθήνας η κρεατοφαγία είναι πάντα επίκαιρη. Η επιταγή των καιρών που ανεβάζει το επίπεδο της πρώτης ύλης, οι πιο σοφιστικές κοπές καθώς και η ενδελεχής αναζήτηση των καλύτερων κρεάτων είναι βασικά στοιχεία μιας πόλης που ψάχνεται, αναβαθμίζεται και ανανεώνει τις προτάσεις της με τις τάσεις. Το Meat N Roses στην Αμερικής – λίγα μόλις μέτρα από το Σύνταγμα – το κρέας το γνωρίζει καλά. Και το υπηρετεί, με αγάπη και φροντίδα καθημερινά, σε street food περιτύλιγμα. Στο άκουσμα των λέξεων «burger» και «σάντουιτς» σκεφτόμαστε κάτι χορταστικό κι ο κατάλογος του Meat N Roses είναι ακριβώς αυτό: χορταστικός και πεντανόστιμος χωρίς περιττές υπερβολές. Συνδυάζοντας το street με τις – δημοφιλείς πλέον – premium κοπές όπως picanha, tagliata και ribeye, το μαγαζί προσφέρει πολλές και διαφορετικές εκδοχές ποιοτικού κρέατος μέσα από μια ποικιλία και εκτέλεση που μαρτυράει τεχνογνωσία και μαεστρία στο grill. Κάθε κρεατικό εδώ είναι ζουμερό, καλοψημένο και γεμάτο γεύση. Το Meat N Roses φαίνεται να δικαιώνει τις προσδοκίες. Πιστοί πελάτες αλλά και νέοι συρρέουν στον φρέσκο χώρο με τη ζεστή υποδοχή, ξένο κι ελληνικό κοινό σμίγει κι αναθεωρεί τελικά τι είναι καλό κρέας, όπως διαπιστώνει κανείς στα διθυραμβικά reviews αλλά και δια ζώσης με την πρώτη μπουκιά. All time favourite από τα τυλιχτά, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι γάλακτος, που αγκαλιάζεται από αλάδωτη πίτα με πατάτες, ντομάτα, κρεμμυδάκι και τζατζίκι, εξαιρετικό και το σάντουιτς με φρέσκια χειροποίητη ζύμη με τα χοιρινά μπριζολάκια, τρυφερά και λαχταριστά. Περισσότερα εδώ
The Canteen Street Food
Μηλιώνη 6, Κολωνάκι, τηλ. 2103600066
Το street food πάντα θα έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας γιατί εκφράζει την απολαυστική εκτέλεση μιας γρήγορης επιθυμίας. Η νέα άφιξη στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, στο Κολωνάκι, ονομάζεται The Canteen Street Food και επενδύει στο καλό brioche ψωμάκι, τους ωραίους συνδυασμούς υλικών και την καλή πρώτη ύλη για να υπηρετήσει με τον πιο νόστιμο τρόπο αυτή την ποιοτική, ταχυφαγική γαστρονομική αποστολή. Και το πετυχαίνει με το παραπάνω, όπως θα το διαπιστώσεις στην πρώτη μπουκιά ενός Old School σάντουιτς – που κάνει απολύτως δικαιολογημένη θραύση – και αγκαλιάζει στα βελούδινα, τετράγωνα ψωμάκια του διπλό smashed μοσχαρίσιο μπιφτέκι, iceberg, τομάτα, μπέϊκον, τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια και σως bbq και χειροποίητη mayo-pickle. Οι επικές προτάσεις του ασφαλώς διευρύνονται και σε άλλες γκουρμέ επιλογές, σ’ένα μενού που έχει επιμεληθεί ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (executive chef στο The Artist), όπως το ε-ξαι-ρε-τι-κό Chicken Pesto με crispy φιλέτο κοτόπουλο, μοτσαρέλα, ρόκα και μαρμελάδα τομάτας ή το Vromiko, με μια ανυπέρβλητη slow cooked πανσέτα, edam και crispy κρεμμυδάκι. Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις όταν πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες γαργαλιστικά σαγηνευτικές εναλλακτικές; Με όραμα να γίνει το απόλυτο after στέκι για να χορταίνει τους ξενύχτηδες της πόλης, το The Canteen Street Food ανοίγει απογεύματα καθημερινά και το… κρατάει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το διαστημικό σκηνικό του με τις φλουό λάμπες είναι σχεδόν σουρεαλιστικό στον πλακόστρωτο δρόμο και σίγουρα το κάνει να ξεχωρίζει. Περισσότερα εδώ
Cultivos Tsakalof
Τσακάλωφ 14, Κολωνάκι, τηλ. 2103613859
Πού βρίσκει κανείς τον τέλειο καφέ στο Κολωνάκι; Ένα ερώτημα που ζητά διακαώς να απαντηθεί και που την ίδια στιγμή βρίσκει την απάντησή του στο Cultivos στην Τσακάλωφ, το οποίο προτείνει νέους κανόνες στα απανταχού coffee shops: ότι το «γρήγορο» μπορεί να είναι απείρως ποιοτικό και το μικρό, αφάνταστα ευέλικτο. Αξίζει πραγματικά να αφεθείς στην μαγεία του με οδηγό τον barista και να δοκιμάσεις τόσο το ισορροπημένο house blend, όσο και τους μονοποικιλιακούς και μονοφαρμικούς καφέδες που η Taf επιλέγει κάθε εποχή, με αυστηρά κριτήρια και αμέριστη φροντίδα. Μέσα από αυτήν τη ζεστή αλληλεπίδραση, μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, το γευστικό προφίλ και τις μεθόδους παρασκευής κάθε φλιτζανιού και ασφαλώς να αναβαθμίσεις την εμπειρία του καφέ σου. Την ίδια στιγμή, ο χώρος προσφέρεται για το ιδανικό γευστικό διάλλειμα στην ημέρα, και στο μέτωπο του brunch ή του σνακ, με αυγά σε διάφορες εκδοχές, λαχταριστά pancakes, healthy bowls, premium σάντουιτς και baked προϊόντα. Ένα παράδειγμα είναι η χειροποίητη granola με γιαούρτι, φυστίκια, μέλι και φρούτα εποχής ή τα πεντανόστιμα scrambled eggs με σολομό, που σερβίρονται πάνω σε αφράτο ψωμάκι brioche, όλα φτιαγμένα με ποιοτικά, ολόφρεσκα υλικά και ωραίες συνταγές. Περισσότερα εδώ
Το Όμορφο
Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, τηλ. 2107226830
Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1936 ως καφενεδάκι – μεζεδοπωλείο της εποχής που καθόταν ο κόσμος για κοινωνικοποίηση. Το 1982, το αναλαμβάνει ο κύριος Βασίλης Γεροδήμος και το μετατρέπει σε αμιγώς εστιατόριο. Οι δουλειές ανθίζουν και το Όμορφο επιβεβαιώνει συστηματικά και για δεκαετίες τον τίτλο του, σε κάθε επίσκεψη, με κάτι όμορφο στο πιάτο. Από εκεί περνούν οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής, από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής. Σήμερα, ο κύριος Βασίλης έχει αποσυρθεί, το εστιατόριο έχει περάσει στα χέρια του γιού του Απόστολου, με αρχηγό της κουζίνας πάντα τη μοναδική κυρία Χρυσαυγή, σύζυγος του κύριου Βασίλη. Άλλοι στη θέση τους, θα είχαν στείλει την παράδοση στον καναπέ της, θα είχαν κάνει ανακαίνιση σε βιομηχανικό ντεκόρ και θα είχαν ξεχάσει πως κάποτε έφτιαχναν λαχανοντολμάδες και γεμιστά. Αυτό είναι όμως κι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Όμορφου, η πίστη στην παράδοση, το καλό μαγειρευτό φαγητό και τα χαμόγελα των ανθρώπων. Πράγματα που δεν μετριούνται εύκολα αλλά χαράζονται στο χρόνο και στις μνήμες. Εκεί λοιπόν στην Ξενοκράτους, η νοστιμιά απογειώνεται με την χάρη των ολόφρεσκων, ποιοτικών υλικών, τα πιάτα αλλάζουν καθημερινά αναλόγως του τι καλό θα βρεθεί στην αγορά για να τα εμπνεύσει, αφού η εποχικότητα τα δίνει όλα στη γεύση. Μοσχαράκι νουά, τρυφερό σα λουκούμι, κατσικάκι λεμονάτο με μελωμένες πατατούλες, υπέροχα γεμιστά με σπυρωτό ρύζι, ανεπανάληπτη ρεβυθόσουπα που τρώγεται απνευστί με φρέσκο ψωμάκι. Τυχερός θα είσαι αν πετύχεις μια από τις πολλές χειροποίητες, ηπειρώτικες πίτες, πάντα και με κάτι διαφορετικό για να κρατάει το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Περισσότερα εδώ