Στα υψίπεδα της Πλατείας Εύξεινου Πόντου, σε μια παράλληλη στη Θηβών, η κλασική αξία του Αγροτικόν, σε ταξιδεύει στην εποχή που η περιοχή ήταν ακόμη εξοχική. Κι ενώ όλα τριγύρω αλλάζουν, το κτίριο που στεγάζει το σύγχρονο αυτό μεζεδοπωλείο επιμένει σε αλλούτερες εποχές φιλοξενώντας στο υπόγειο και τα όργανα του Σαββατιάτικου γλεντιού. Εδώ, η εγκάρδια φιλοξενία, το ρουστίκ ντεκόρ και τα ωραία χύμα αποστάγματα, ζεσταίνουν την καρδιά καλύτερα κι από αγκαλιά.
Έχει ήδη κλείσει μια δεκαετία από τότε που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 2012 και μέχρι σήμερα είναι το σημείο αναφοράς για οποιονδήποτε ξέρει να τρώει καλά και να διασκεδάζει καλύτερα. H «γαλανόλευκη» επανάσταση του έχει την πυξίδα της στραμμένη στην Ικαρία και τα πανηγύρια της, από τα οποία ο ιδιοκτήτης αντλεί έμπνευση για τις βραδιές που μένουν αξέχαστες και κρατάνε μέχρι το πρωί αναβιώνοντας τις καλύτερες καλοκαιρινές αναμνήσεις από το πιο ζωντανό νησί του Αιγαίου.
Κάθε Παρασκευή, το πλάνο έχει έντεχνο, τις Κυριακές Ικαριώτικο γλέντι ενώ μέσα στην εβδομάδα εναλλάσσονται σχήματα και γκρουπς με μουσικές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το Αγροτικόν αγαπάει τη μουσική, άλλωστε ονομάστηκε από το θρυλικό studio ηχογραφήσεων της συμπρωτεύουσας, στο οποίο έγραφε τους δίσκους του ο Νίκος Παπάζογλου.
Το κρασί πολύ καλό, χαλαρές και οι κουβέντες στα γύρω τραπέζια, νιώθεις τους θαμώνες, τους πιστούς του μαγαζιού. Οι οποίοι έρχονται για την υπέροχη, ζουμερή ρεβυθάδα στο πήλινο, το κοντοσούβλι κοτόπουλο που ψήνεται στωικά στη βέργα και σερβίρεται με tai chilli sauce πάνω σε νόστιμη πιτούλα, το βουτυράτο κριθαρότο του ονείρου με καπνιστή πανσέτα και μπρόκολο. Καθετί εδώ αξίζει όλα μαζί τα αστέρια Michelin της κλασικής μεζεδοφαγίας.
Το Αγροτικόν δεν είναι ένα ακόμη μεζεδοπωλείο χωρίς αιτία. Η κουζίνα του έχει άποψη, φαντασία κι έρχεται να δώσει μια δική της, αυθεντική διάσταση, με δημιουργική διάθεση στο θέμα «τρώμε στη μέση» Η τέχνη του ανεβάζει τόσο ψηλά τον πήχυ, που σχεδόν ξεχνάς ότι δεν βρίσκεσαι σε γκουρμέ εστιατόριο. Ένα παράδειγμα είναι οι baby πατάτες στο φούρνο, με σύγκλινο, λιαστή ντομάτα και πιπεριές Φλωρίνης, μια γιορτή στον μικροπαραγωγό, τα τοπικά προϊόντα και τον εύφορο ελληνικό κάμπο και θάλασσα.
Κι αν αναρωτιέσαι ποιο είναι το μυστικό των Ικαριωτών για την μακροζωία, να θυμάσαι ότι στο «Αγροτικόν» το ξέρουν ήδη: καλό φαγητό, έντονες συζητήσεις, δυνατά γέλια, χορός μέχρι τελικής πτώσης και άσπρο πάτο από μια στιβαρή γκάμα σε αποστάγματα.
Αγροτικόν
Καρπενησίου 50, Περιστέρι, τηλ. 2105729629
Facebook | Instagram