Κρυστάλλης: Το εστιατόριο-θρύλος της Πεντέλης

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, στην εποχή όπου η Αττική δεν είχε φυλακιστεί ακόμα στο τσιμέντο της και στους γρήγορους ρυθμούς της, η Πεντέλη, το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό του λεκανοπεδίου, αποτελούσε ιδανικό προορισμό για εξορμήσεις και βόλτες, καθώς χάριζε απλόχερα το καθαρό της οξυγόνο και τα όμορφα τοπία της σε όποιον την επισκεπτόταν. 

Κάπου ανάμεσα στα πυκνά πευκοδάση της, τις φυσικές της πηγές, το σπάνιο λευκό μάρμαρο, τους αμέτρητους αστικούς μύθους, τα ανεξήγητα φαινόμενα, την στάση ενός υπεραστικού λεωφορείου και τα γυρίσματα κάποιας αγαπημένης ταινίας της Finos Film, το καφέ-εστιατόριο «Κρυστάλλης» υποδέχονταν τις αθηναϊκές οικογένειες που ήθελαν να απολαύσουν καφέ, φαγητό και γλυκό κάτω από τη δροσερή και πυκνή σκιά των δέντρων. Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν και η ζωή των Αθηναίων να άλλαξε ριζικά, όμως οι αγαπημένες τους συνήθειες διατηρούνται αναλλοίωτες στο χρόνο…

Ο «Κρυστάλλης» μας περιμένει στωικά στο ίδιο ακριβώς σημείο από το 1949, με τα ίδια αγνά υλικά, το μεράκι και την αγάπη για την παράδοση και το νόστιμο φαγητό. Με την μυρωδιά από τα αρνίσια παϊδάκια, το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι να μαγεύει όλο το βουνό, συνεχίζει την αδιάλειπτη πορεία του, προσφέροντας μοναδικά εδέσματα, άφθονο κρασί, ζεστή ατμόσφαιρα και ευγενική εξυπηρέτηση σε όλους τους λάτρεις της ελληνικής σπιτικής κουζίνας. Το καλοκαίρι, ο καταπράσινος κήπος του αποτελεί μία όαση δροσιάς, ενώ τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες, τα ξύλα πέφτουν στο τζάκι και ζεσταίνουν χέρια και …καρδιές.

Μελιτζάνες με τυρί, σπανακόπιτα, μανιτάρια πλευρώτους στα κάρβουνα, ντολμάδες, τυριά και δροσερές σαλάτες (με την νησιώτικη σαλάτα με λόλα, ντομάτα, κάπαρη, ελιές, κρητικό παξιμάδι, σως μπαλσάμικο και ξινομυζήθρα να ξεχωρίζει) παρελαύνουν μπροστά στα μάτια όποιου ανοίγει τον ευρύ και γεμάτο καλούδια κατάλογο του «Κρυστάλλη». 

Η μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά (μουσακάς, παστίτσιο, γεμιστά, μπριαμ, φρικασέ, κ.ά.)  σε γυρνάνε πίσω στα παιδικά σου χρόνια, ενώ το ζουμερό μπιφτέκι ατζίκα, τα γλυκόξινα χοιρινά μπριζολάκια, το τρυφερό μοσχαράκι γάλακτος και η ανεπανάληπτη σουβλιστή γουρουνοπούλα κάνουν κάθε πραγματικό κρεατοφάγο να ξεχάσει ότι γνώριζε μέχρι τώρα για το καλοψημένο κρέας. 

Στο τέλος, το παραδοσιακό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού, η μελωμένη καρυδόπιτα, η χειροποίητη κρεμ καραμελέ και τα φρέσκα φρούτα ολοκληρώνουν το μοναδικό αυτό γαστρονομικό ταξίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Τελικά είναι αλήθεια ότι το απλό είναι και το πιο όμορφο!

Κρυστάλλης
Πλατεία Αγίας Τριάδος, Πεντέλη, τηλ. 2106136838
krystallisrestaurant.gr | Facebook

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Αγαπημένα Ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα: Εκεί όπου η τέχνη συναντά τη γεύση

Το καλό γλυκό είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές...

Κολωνάκι: Η all-time αγαπημένη, trendsetter συνοικία της Αθήνας & οι hot διευθύνσεις της

Το Κολωνάκι ήταν και παραμένει κλασικό. Πέρα από τη μεγάλη ιστορία του, σήμερα είναι μία από τις γειτονιές της...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot