spot_img
More

    Νοστιμιά σπιτικού φαγητού: Οι καλύτερες προτάσεις για μαγειρευτό φαγητό στην Αθήνα

    To πάνθεον της κατσαρόλας και των ψητών φούρνου

    Η καθημερινή κατσαρόλα των μαγειρείων φαίνεται να τραβά σαν μαγνήτης τους εργένηδες της κάθε περιοχής, τους φοιτητές και τις οικογένειες, που μετατρέπουν σε καθημερινή τους συνήθεια το μαγειρευτό που μοσχοβολάει ανάμνηση. Περισσότερο κι από το σουβλάκι ή τη μπριζόλα, στην καρδιά του Έλληνα το μαγειρείο έχει ταυτιστεί με τη φροντίδα, το σπίτι, την θαλπωρή. Φρέσκα λαχανικά, φρέσκα κρέατα, παράδοση και νεωτερισμοί, μετουσιώνονται στην απόλυτη απόλαυση του δικού σου μαγειρευτού παραμυθιού, δίνοντας το στίγμα μιας σπιτικής κουζίνας χωρίς την ταλαιπωρία και το τρέξιμο, αλλά μόνο με την (σωστή) θρέψη. Αυτές είναι οι επιλογές μας για καλό, «μαμαδίσιο» στην Αθήνα. 

    Η Λότζα της Γειτονιάς 
    Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, τηλ. 2103612334 

    Το φαγητό της γιαγιάς, το αληθινό φαγητό που είναι φτιαγμένο με αγάπη, μεράκι και ποιότητα, είναι το τελευταίο προπύργιο που σου δίνει την χαρά των περασμένων χρόνων, είναι η γέφυρα με το παρελθόν μας, είναι σύσσωμο το συναίσθημα σε ένα τσουκάλι. Αυτή την «κληρονομιά» μεταλαμπαδεύει και σερβίρει με χαμόγελο το νέο talk of the town, νέας γενιάς ταχυφαγείο στα Εξάρχεια, στο οποίο συνωστίζονται καθημερινά οι άνθρωποι της απρόσωπης Αθήνας για να τραφούν αλλά και να επικοινωνήσουν. Mastermind πίσω από το εγχείρημα είναι ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης που αποτιεί έτσι φόρο τιμής στις δικές του γιαγιάδες. Η ιδέα ξεκίνησε από την ανάγκη στο φορτωμένο πρόγραμμα μιας ημέρας – όπως το βιώνουμε όλοι – να μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φαγητό σπιτικό, όμοιο με της γιαγιάς, με συνταγές διαχρονικές, συνταγές που είναι σφυριλατημένες στη γαστρονομική μας παράδοση. Τι καλό θα βρεις εδώ; Έναν μικρό αλλά «χουχουλιάρικο» κατάλογο 5 πιάτων στον οποίο θα διακρίνεις τη σφραγίδα του homemade: βραστή γίδα, «λουκούμι» μέσα στο ζουμάκι της με καροτάκι και πατατούλα, χυλοπίτες Κομοτηνής με φέτα Μεσσηνίας, φρέσκο βούτυρο Ρούμελης και την αψάδα βιολογικού μπούκοβου, κεφτεδάκια με κιμά από μοσχάρι Τρικάλων και βιολογική ρίγανη, που σερβίρονται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες και φρέσκια σάλτσα ντομάτας. Περισσότερα εδώ

    Mam to Mam
    Ηρακλείτου 38, Χαλάνδρι, τηλ. 2106010013

    Ενώ η έννοια «μαμαδίστικο φαγητό» μπορεί πολλές φορές να ενέχει μια χροιά ερασιτεχνισμού, στο Mam to Mam η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας. Αυτό οφείλεται στους χαρισματικούς δημιουργούς του, την Σοφία Σαντζαρίδου και τον σύζυγο, συνοδοιπόρο της και haute pâtissier Γιάννη Τσίχλη, οι οποίοι έχουν και το διπλανό Durée du Goût. Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη για ποιοτικό καθημερινό φαγητό, όπως τους το ζητούσαν οι πελάτες μετά από κάθε επιτυχημένο catering του ζαχαροπλαστείου, αποφάσισαν να εξαργυρώσουν την πρόσβασή τους σε ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και ολόφρεσκα λαχανικά και στο μέτωπο του μαγειρευτού φαγητού. Μια επίσκεψη στο Mam to Mam επιφυλάσσει υπέροχες γευστικές εκπλήξεις. Στις προθήκες του θα βρεις το μαγειρευτό όπως δεν το’χεις ξαναγευτεί, με διάυγεια στη βιτρίνα, λουσμένο στο φως, σαν γυμνή αλήθεια. Κι όπως μια μαμά δεν θα μπορούσε να μαγειρέψει πάνω από 5 πιάτα σε μια ημέρα, έτσι κι εδώ θα βρεις λίγες και καλές προτάσεις, σε απόλυτη σύμπνοια με την κάθε εποχή και τους θησαυρούς της, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, φρεσκομαγειρεμένα, καθαρά, να μοσχοβολάνε. Ο μουσακάς τους ανεπανάληπτος, με νόστιμα λαχανικά, ζουμερό κιμά και βελούδινη μπεσαμέλ. το παστίτσιο αψεγάδιαστο, τα γεμιστά με σπυρωτό πιλάφι, πεντανόστιμα. Τα κρέατα καταφθάνουν εδώ νωπά, έχουν όλα τα αρώματα, γίνονται λουκούμι, θρέφουν με υπευθυνότητα κι ευθύνη. Ιδιαίτερες και οι σουπιές στο μελάνι τους, όπως και οι σούπες και οι πίτες, κάθε μέρα κι από μια διαφορετική. Περισσότερα εδώ

    Μαγευστικό 
    Ηρακλείτου & Αλκαίου 1, Χαλάνδρι, τηλ. 2106010999

    Άνοιξε πρόσφατα, τον Οκτώβρη της περασμένης χρονιάς στην πολύβουη γειτονιά της Ηρακλείτου. Λίγους μήνες μετά, μας χορταίνει με τις comfort γεύσεις του και μας περιποιείται στην όμορφη σάλα του, επαναπροσδιορίζοντας την γαστρονομική μας παράδοση με πιάτα γεμάτα νοστιμιά. Καθώς απολαμβάνουμε ένα υπέροχο παστίτσιο με βελούδινη μπεσαμέλ και πλούσιο σε κιμά, παρακολουθούμε τον προσεγμένο του χώρο. Οι γυάλινες επιφάνειες που το περιβάλλουν, σε απομονώνουν μοναδικά από τον δρόμο. Τα τραπέζια άνετα, με σύγχρονη διακοσμητική αντίληψη σε μοντέρνο περιτύλιγμα, τα πάντα είναι πεντακάθαρα και φιλόξενα. Μετά είναι ο κατάλογός του, που εναλλάσσεται με την εποχικότητα, τίποτα δεν είναι κατεψυγμένο κι όλα φτιάχνονται σπιτικά και μαμαδίστικα, χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Ο Νίκος κι ο Μιχάλης μας μιλάνε για τα παιδικά τους χρόνια. «Μεγαλώσαμε σε μια οικογένεια, όπου ακόμα και οι άντρες μαγείρευαν πολύ». Αυτό ώθησε τον Μιχάλη να ψαχτεί, να πειραματιστεί και να αναλάβει τα ηνία πίσω από με την κουζίνα. Στο ΜΑΓΕΥΣΤΙΚΟ δίνεται τεράστια σημασία στην ποιότητα της πρώτης ύλης, στις σχέσεις που ήδη έχουν συνάψει με μικροπαραγωγούς απ΄όλη την Ελλάδα. «Προσφέρουμε γεύματα σε corporate meetings, σε γιορτινά τραπέζια, κάνουμε catering. Αρκεί κάποιος να μας πει τι χρειάζεται, και τα υπόλοιπα μπορεί να τα αφήσει σε εμάς». Η Ελλάδα εδώ έχει την τιμητική της, όμορφα αυγοκομμένα γιουβαρλάκια, ψαρονέφρι στη σχάρα, κυδωνάτες μελιτζάνες γιαχνί με φρέσκια ντοματούλα, ανυπέρβλητα γεμιστά με σταφίδες. Πιάτα το ένα καλύτερο από το άλλο, φτιαγμένα με μεράκι. Το Μαγευστικό όμως σερβίρει και πιο ρουστίκ πιάτα, του χωριού και της αποκέντρωσης, κορυφαίο βραστό μοσχαράκι με τραχανά, ακόμα και τον πολυπόθητο πατσά του ξενύχτη μερακλή, που είναι best seller. Περισσότερα εδώ

    Μαγειρευτά Τάκης 
    Αδριανείου 35, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106747237 

    Σέρβιρε όλες τις διασημότητες της εποχής του, διαπρέποντας σε μια εποχή που η λέξη chef ήταν εξωτική. Δεν αξιώθηκε την εποχή της εικόνας, την εποχή των σεφ-σταρς. Διάσημος-άσημος, αφιέρωσε μια ζωή στην ηδονή των άλλων, τότε που η μαγειρική ήταν ακόμη άλλη μια σκληρή, χειρονακτική εργασία, τότε που δεν ήταν ακόμη «τέχνη» και δεν ήξερε τη λέξη «καριέρα». Ο λόγος για τον Τάκη και τα μαγειρευτά του, που στην καρδιά κάθε κατοίκου στο Ψυχικό, είναι συνώνυμα με τη θαλπωρή μιας αγκαλιάς και την νοστιμιά του αληθινού φαγητού, που φτιάχνεται από το μηδέν με ποιοτικές πρώτες ύλες. Σήμερα, ο Τάκης μπορεί να μην είναι στις επάλξεις της κουζίνας της Αδριανείου 35, οι συνεχιστές του όμως, με το ίδιο προσωπικό και με το ίδιο όραμα συνεχίζουν το θρεπτικό και γευστικό του ταξίδι στον χωροχρόνο. Έχοντας δώσει νέο, πιο σύγχρονο ύφος στο μαγαζί και εξελίσσοντας την παρακαταθήκη του προκατόχου τους με νέες, δημιουργικές πινελιές που αναβαθμίζουν το αρχικό συνταγολόγιο, εδώ θα γευτείς πιάτα της κατσαρόλας, του φούρνου, του κάρβουνου και του τηγανιού, όλα το ένα καλύτερο από το άλλο, στο ωραίο εστιατορικό του περιβάλλον, στο σπίτι ή στο γραφείο. Ο «Τάκης» είναι εκεί με κάτι νόστιμο για κάθε στιγμή της ημέρας. Η καλή αρχή γίνεται καθημερινά με πληθωρικές ομελέτες, όπως για παράδειγμα μ’ έναν υπέροχο, τοματένιο καγιανά ή μια ομελέτα σπέσιαλ με λουκάνικο, μπέικον, πιπεριές και πατάτες τηγανητές, ενώ όσο προχωράει η μέρα σερβίρει αναζωογονητικές σούπες κι εξαιρετικά «της ώρας», σαν το καλοψημένο χοιρινό σνίτσελ, τα χειροποίητα μπιφτέκια γαλοπούλας, το φιλέτο κοτόπουλο στη σχάρα ή η χοιρινή τηγανιά. Απλά μοναδικό είναι το χοιρινό γιουβέτσι με σέλινο νουά – τρυφερό και χυμώδες – ενώ στο μαγαζί κάποιος μπορεί να βρει πλήθος σε ζυμαρικά, μουσακά, παστίτσιο, ιμάμ αλλά και όσπρια. Περισσότερα εδώ

    Το Όμορφο
    Ξενοκράτους 50, Κολωνάκι, τηλ. 2107226830

    Πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1936 ως καφενεδάκι – μεζεδοπωλείο της εποχής που καθόταν ο κόσμος για κοινωνικοποίηση. Το 1982, το αναλαμβάνει ο κύριος Βασίλης Γεροδήμος και το μετατρέπει σε αμιγώς εστιατόριο. Οι δουλειές ανθίζουν και το Όμορφο επιβεβαιώνει συστηματικά και για δεκαετίες τον τίτλο του, σε κάθε επίσκεψη, με κάτι όμορφο στο πιάτο. Από εκεί περνούν οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής, από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής. Σήμερα, ο κύριος Βασίλης έχει αποσυρθεί, το εστιατόριο έχει περάσει στα χέρια του γιού του Απόστολου, με αρχηγό της κουζίνας πάντα τη μοναδική κυρία Χρυσαυγή, σύζυγος του κύριου Βασίλη. Άλλοι στη θέση τους, θα είχαν στείλει την παράδοση στον καναπέ της, θα είχαν κάνει ανακαίνιση σε βιομηχανικό ντεκόρ και θα είχαν ξεχάσει πως κάποτε έφτιαχναν λαχανοντολμάδες και γεμιστά. Αυτό είναι όμως κι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του Όμορφου, η πίστη στην παράδοση, το καλό μαγειρευτό φαγητό και τα χαμόγελα των ανθρώπων. Πράγματα που δεν μετριούνται εύκολα αλλά χαράζονται στο χρόνο και στις μνήμες. Εκεί λοιπόν στην Ξενοκράτους, η νοστιμιά απογειώνεται με την χάρη των ολόφρεσκων, ποιοτικών υλικών, τα πιάτα αλλάζουν καθημερινά αναλόγως του τι καλό θα βρεθεί στην αγορά για να τα εμπνεύσει, αφού η εποχικότητα τα δίνει όλα στη γεύση. Μοσχαράκι νουά, τρυφερό σα λουκούμι, κατσικάκι λεμονάτο με μελωμένες πατατούλες, υπέροχα γεμιστά με σπυρωτό ρύζι, ανεπανάληπτη ρεβυθόσουπα που τρώγεται απνευστί με φρέσκο ψωμάκι. Τυχερός θα είσαι αν πετύχεις μια από τις πολλές χειροποίητες, ηπειρώτικες πίτες, πάντα και με κάτι διαφορετικό για να κρατάει το ενδιαφέρον σου ακμαίο και ακονισμένο. Περισσότερα εδώ

    Οι νοστιμιές της Μαίρης
    Ύδρας 2, Κυψέλη, τηλ. 2108213136 

    Οι νοστιμιές της Μαίρης το μαγειρευτό το υπηρετούν με σθένος και πάθος από το 1994, έχοντας φτιάξει μια μοναδική πιάτσα που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ με τις προτάσεις της. Κάθε πιάτο εδώ έχει φρεσκάδα, άποψη, παράδοση, είναι χορταστικό, με βαθιά, σπιτική νοστιμιά. Οι θαμώνες θα σου μιλήσουν για το απερίγραπτο παστίτσιο με τη βελούδινη μπεσαμέλ, τα υπέροχα παπουτσάκια, τα αρχοντικά κεφτεδάκια που εύχεσαι να μη τελειώσουν ποτέ. Από τότε που άνοιξε την κουζίνα της σε όλους εμάς, η Μαίρη έχει χορτάσει κόσμο και κοσμάκη – καλλιτέχνες που σχολάνε από τα θέατρα του κέντρου, Κυψελιώτες και Κυψελιώτισες, ακόμα και γηγενείς άλλων πιο μακρινών περιοχών της Αθήνας που ορκίζονται στην ποιότητα και την γεύση των πιάτων της. Οι περισσότεροι είναι πλέον φίλοι, την φωνάζουν με το μικρό της και τους περιποιείται εγκάρδια, σαν φίλη. Οι προτάσεις εναλλάσσονται με τις εποχές – πάντα θα βρεις όσπρια και πάντα θα βρεις φρέσκο ψαράκι. Όλη η γαστρονομική μας παράδοση, σε μια βιτρίνα σαν πολύτιμο κόσμημα: λαχταριστοί λαχανοντολμάδες, κανελόνια, παστίτσιο, γιουβετσάκι, πίτες σε διάφορες εκδοχές, από σπανακοτυρόπιτες μέχρι κιμαδόπιτες, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Εδώ μενού επί της ουσίας δεν υπάρχει. Υπάρχει, όμως, το χέρι της οικοδέσποινας, που την ελληνική νοστιμιά τη διδάχτηκε από το σπίτι της. Καθαρές γεύσεις, ευκρίνεια και ειλικρίνεια, ένα μενού που το λατρεύεις, με πολλά πιάτα ημέρας, υπόσχεσαι να ξανάρθεις για τις γενναιόδωρες μερίδες, το σπιτικό ζυμωτό ψωμάκι, την ωραία ενέργεια της Μαίρης. Για την αφτιασίδωτη απλότητα και ταυτόχρονα το μεγαλείο του σπιτικού φαγητού, που γίνεται μια γευστική, ζεστή αγκαλιά που σε γεμίζει. Περισσότερα εδώ

    Άρωμα Σπιτιού 
    Αλέκου Παναγούλη 10, Ζωγράφου, τηλ. 2114186777 

    Θα λέγαμε πως η διαδικασία ενός γεύματος, είναι ένα μικρό τελετουργικό που έρχεται να συναντήσει όλες μας τις αισθήσεις κι η επιτυχία αυτού του τελετουργικού στηρίζεται πολύ στις γευστικές και μη εμπειρίες που θα σου προσφέρει ή στις αναμνήσεις που θα καταφέρει να ανασύρει από το μνημονικό σου. Όταν δε, αναφερόμαστε σε μαγειρευτό φαγητό, η αίσθηση και το άρωμα σπιτιού είναι απαραίτητα συστατικά για την απόλυτη επιτυχία. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί ο νους μας να μην ανατρέξει στο πολύ ξεχωριστό «Άρωμα Σπιτιού» της οδού Αλέκου Παναγούλη 10, στου Ζωγράφου, που με την πολύ κομψή του χάρη και τις υπέροχες γεύσεις Μεσογειακής κουζίνας, αναλαμβάνει να μας φιλοξενήσει με τον πιο τρυφερό τρόπο στην υψηλής αισθητικής ατμόσφαιρά του, που δύσκολα προσπερνάς είναι η αλήθεια. Ο χώρος εκπέμπει μια θεατρικότητα, κρατώντας τη φιλόξενη ατμόσφαιρα ενός ελληνικού bistrot και σε προσκαλεί να τον ανακαλύψεις από άκρη σε άκρη. Σε αυτό συμβάλει το vintage design και το στοιχείο του χειροποίητου, που του προσθέτει μια μοναδικότητα, καθώς τα πάντα εδώ έχουν πάρει μια νέα μορφή και μια νέα ζωή μέσα από την υψηλή αισθητική, τη δουλειά και το μεράκι των ιδιοκτητών του. Αγαπητό σε ένα ετερόκλητο κοινό που το προτιμά γα πολλούς λόγους, το Άρωμα Σπιτιού προσφέρεται για να απολαύσεις το υπέροχο φαγητό του ακούγοντας jazz, να πιείς καλοφτιαγμένο καφέ με ένα ελαφρύ γεύμα ή να μοιραστείς με την παρέα σου μεζεδάκια, μπύρα και απόψεις, υπό τους ήχους μουσικών επιλογών που χαλαρώνουν και καταπραΰνουν το πνεύμα. Καθημερινά νοστιμιές με βάση καλοδιαλεγμένα αγνά υλικά ξεπηδούν από φούρνο και κατσαρόλες για να δώσουν στο γεύμα σου την ποιότητα που του αξίζει. Περισσότερα εδώ

    Μεσημεράκι 
    Αρχιμήδους 63, Ηλιούπολη, τηλ. 2109918040

    Ο Γιάννης Κανέλλης, με εμπειρία εννέα ετών στην κουζίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης και τριών χρόνων στην Αθηναϊκή Λέσχη, το 2010 εγκατέλειψε τα sous-vide και τα entrecôte κι αφοσιώθηκε με τη γυναίκα του Ελένη, στο καθημερινό, καλομαγειρεμένο φαγητό, στο πρώτο σοκ της κρίσης. Την εποχή που το όνειρο ήταν μόνο εφιάλτης, που το τούνελ ήταν μόνο αδιέξοδο, που το χρώμα ήταν μόνο μαύρο. Με συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον του και πέντε άτομα δυναμικό στο ξεκίνημά του, το Μεσημεράκι σήμερα είναι ένα από τα πιο δυνατά γαστρονομικά «χαρτιά» της περιοχής, κοντά στην Αγία Μαύρα της Ηλιούπολης, και αριθμεί αισίως μια ομάδα 14 ανθρώπων. Πολλοί είναι εκείνοι που αναπολώντας μνήμες και μαμαδίσια φροντίδα, επιστρέφουν ξανά και ξανά σε ένα μαγειρείο. Εδώ δεν θα έρθεις μόνο γι’ αυτά, αλλά και για τις ποιοτικές και φρέσκες πρώτες ύλες, την αγάπη και το μεράκι στο μαγείρεμα τους. Επιστρέψαμε πολύ καιρό μετά, οι δουλειές ανθίζουν, το βλέπεις στην έντονη κινητικότητα πίσω από την κουζίνα. Ο Γιάννης δίνει την αμέριστη προσοχή του σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Τον ρωτάμε γιατί έγινε σεφ. «Λάτρης του καλού φαγητού από μικρό παιδί, το επάγγελμα του μάγειρα ακουγόταν στα αυτιά μου σαν μάγος. Με εντυπωσίαζε πως μια πρώτη ύλη με την επίδραση της φωτιάς και την τεχνική του κάθε μάγειρα, μετατρεπόταν σ’ένα νόστιμο φαγητό». Με καταγωγή από την Πάτμο, ο Γιάννης έχει στο κύτταρο του την γεύση. Φτιάχνει υπέροχα ρεβύθια με μελιτζάνα όπως στο νησί του, ροδαλά με σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικά να μελώνουν στο φούρνο. Φτιάχνει όμως και ανυπέρβλητο παστίτσιο, με βελούδινη μπεσαμέλ και ωραίο κιμά, απολαμβάνοντάς τον, του το λέω. «Τις πρώτες ύλες τις διαλέγουμε με πολλή προσοχή κι έρχονται καθημερινά στον χώρο μας. Είμαστε μια οικογένεια που μαγειρεύει, όπως θα το έκανε για τους αγαπημένους της, για τα παιδιά μας», μου λέει. Έτσι εξηγούνται όλα, σκέφτομαι. Περισσότερα εδώ

    Μελιδώνιες Γεύσεις 
    Αφροδίτης 7, Βάρκιζα, τηλ. 2109655117

    Πάντα πιστεύαμε ότι το καλό προϊόν στέκεται παντού, δε θέλει φανφάρα και φιοριτούρα, εκεί που γίνεται μεζεδοκατάσταση από τις φανατικές αντροπαρέες, βρίσκεις το νοστιμότερο ελληνικό φαγάκι. Το πιο ολόφρεσκο, το πιο ημέρας, το πιο ζωντανό, αυτό που το αφεντικό ψωνίζει πρωί-πρωί σπαρταριστή τη σαρδέλα για να σου τη σερβίρει ως το μεσημέρι, που θα έχει γίνει ανάρπαστη. Αυτό ακριβώς είναι οι Μελιδώνιες Γεύσεις. Ένα one man show πίσω από τον πάγκο, που μαγειρεύει και σερβίρει την Ελλάδα όπως την γνώρισες από παιδί. Ο Παναγιώτης Μελιδώνης είναι το μυστικό φίλων αγαπημένων κι από κείνα τα μαγαζιά που σου λένε «θα σε πάω αλλά μην τολμήσεις και γράψεις για να μην χαλάσει». Μεγαλωμένος κυριολεκτικά στις κουζίνες του κόσμου, αφού ο πατέρας του διατηρούσε εστιατόριο στη Νότια Αφρική, ο Παναγιώτης δεν ήθελε να γίνει μάγειρας, μέχρι που μια ορεσίβια εκδρομή τον ενθάρρυνε να μαγειρέψει για τους συμμαθητές του. Ακολούθησαν τιμές και δόξες, μαγείρεψε σε σημαντικά πόστα μεγάλων ξενοδοχείων, μαγείρεψε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Ευρωκοινοβούλιο, πήρε διακρίσεις, έστησε μενού μεγάλων μαγαζιών. Η δική του πρόταση είναι βγαλμένη από την απλότητα και τη μνήμη. Ένα μαγειρείο που δεν το πιάνει το μάτι σου στην εξοχική Βάρη, και που καθημερινά σερβίρει και κάτι διαφορετικό και πεντανόστιμο, πάνω απ΄όλα όμως σερβίρει θέρμη και καλό, ποιοτικό φαγητό. Το πρωί μαγειρευτά και τσιμπολόϊ, πάντα μ’ένα λαδερό, κάτι vegetarian, ένα ψάρι, ένα κρεατικό γεμάτο θαλπωρή, σαν αγκαλιά. Απογευματάκι, τη «βάρδια» παίρνει η ιταλική κουζίνα και τα burger, ο Παναγιώτης ωριμάζει ζυμάρι χειροποίητο, φτιάχνει μακαρονάδες σπεσιαλιτέ και τις στέλνει delivery στην τριγύρω περιοχή. Τα μεσημέρια ο καθένας βρίσκει τη θέση του, αρκεί να τον βαστάνε τα πόδια του, αρκεί να έχει την υπομονή να αποφάει ο προηγούμενος, αναμένοντας μ’ένα κρασάκι κι ένα μεζέ στα σκαλοπάτια. Περισσότερα εδώ

    Γαστρομανία 
    Δημ. Γούναρη 70, Γλυφάδα, τηλ. 2109611000

    Η Γλυφάδα είναι μια γειτονιά κι ένας κόσμος ολόκληρος. Εκεί κυριαρχεί ένα αέναο καλοκαίρι, με ήλιο τον χειμώνα, μια καταγάλανη θάλασσα την άνοιξη και μια δική της ζωή που δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Αθήνα. Ανάμεσα στις λαμπερές προτάσεις, τον κοσμοπολιτισμό, τα all day στέκια και τα ξακουστά bars, υπάρχει μια σταθερά – σαν όαση – που κρατάει τα τελευταία 5 χρόνια αναλλοίωτο το κύτταρο της γαστρονομικής μας παράδοσης, και αυτή δεν είναι άλλη από τη Γαστρομανία. Εδώ, η Κατερίνα Ρεκούνα εξαργυρώνει με τον πιο νόστιμο κι εμπνευσμένο τρόπο την πορεία της στον χώρο της εστίασης, φτιάχνοντας καθημερινά πιάτα που έχουν το άρωμα και τη φροντίδα μιας… μαμάς. Εστιατορική, φωτεινή και κεντρική – αφού βρίσκεται πάνω στην Γούναρη – η Γαστρομανία σφυριλατεί την ύπαρξή της με βασικό οδηγό την έμπνευση και την εποχικότητα, σερβίροντας γενναίες ποσότητες σε πολύ λογικές τιμές. Σε κάνει να θέλεις να επιστρέψεις σε αυτήν, να μαζέψεις μια μεγάλη παρέα για να ευχαριστηθείτε όλοι, να την προτείνεις με ύφος επηρμένο σαν να γνωρίζεις μόνο εσύ τα «καλά, κρυμμένα, νόστιμα μυστικά» που μόνο μυστικά δεν είναι έπειτα από τόσο χρόνια λειτουργίας. Στον κατάλογό της θα βρεις όλο τον θησαυρό της ελληνικής κουζίνας, λαδερά, όσπρια, ψάρια και κρεατικά. Μουσακά με βελούδινη μπεσαμέλ μέσα στον κιμά, κοκκινιστό μοσχαράκι-λουκούμι με ωραία ντοματάδα, χοιρινό ρολό με πατατούλες στον φούρνο, μπριάμ του ονείρου με ολόφρεσκα λαχανικά. Τα μαγειρεύει με μαεστρία, όπως θα διαπιστώσεις στο τρυφερό σνίτσελ κοτόπουλου, στα πεντανόστιμα μοσχαρίσια κεφτεδάκια, στο υπέροχο συκώτι γάλακτος, που είναι πλούσιο σε σίδηρο κι ακόμα πιο πλούσιο σε απόλαυση. Ο κατάλογος εναλλάσσεται με την σε συνάρτηση με το τι καλό θα βρεθεί στην αγορά, πάντα υπάρχει κάποιο πιάτο ημέρας που κάνει την έκπληξη, όπως rissoti, κρεατικά που καταφθάνουν εδώ νωπά, κι άλλες γευστικές ιστορίες του νου και της καρδιάς της Κατερίνας. Περισσότερα εδώ