spot_img
More

    Beer-ό-τσαρκα στην Αθήνα: 9 διευθύνσεις που πρέπει να γνωρίζεις αν είσαι λάτρης του ζύθου

    Γιατί ο καιρός ανοίγει κι η διάθεση την σηκώνει λίγο παραπάνω

    Supernova απόλαυσης. Αυτή είναι η εντύπωση που αφήνουν οι νέας γενιάς μπύρες, και οι μπυραρίες και τα taprooms της πόλης είναι εδώ για να στην προσφέρουν. Δροσερή, πολυδιάστατη, με διατροφικά οφέλη, η μπύρα του σήμερα μπορεί να συναγωνιστεί ισάξια το κρασί καθώς είναι πιο αναζωογονητική, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και αναδεικνύει καλύτερα ένα πιάτο αν χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία παρασκευής του. Αυτοί είναι οι πρέσβεις και θιασώτες της στην Αθήνα:

    Αλχημιστής Beer Bar: Το μανιφέστο με όλη την ουσία της μπύρας
    25ης Μαρτίου 130, Πετρούπολη, τηλ. 2167004245 

    Μαζί με κάποιους συναδέλφους τους, τα αδέρφια Αλέξανδρος και Νίκος Λούντος, έχουν συμβάλλει ενεργά στην προώθηση της craft μπύρας και κουλτούρας στην Ελλάδα, με το ιστορικό πλέον beer bar Αλχημιστής. Μια πραγματικά εντυπωσιακή μπάρα «οπλισμένη» με 21 taps, 100 διαφορετικές ετικέτες σε κουτάκια και μπουκάλια στα ψυγεία, πιάτα εντυπωσιακά που πλαισιώνουν άριστα κάθε τύπο μπύρας και βέβαια μουσική σε rock και metal ρυθμούς, τα πάντα εδώ είναι στοιχεία μιας καθαρόαιμης μπιραρίας που αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό για να απολαύσεις τις μπύρες ακριβώς όπως πρέπει. Πολλά από τα βαρέλια που θα βρεις εδώ προέρχονται από το δίδυμο αδερφάκι του Αλχημιστή – το Beer Punch – που εισάγει και διανέμει αποκλειστικά στην Ελλάδα και μέσω λιανικής από το eshop του Beerpunch, ιδιαίτερες μπύρες από μικροζυθοποιίες όλου του κόσμου, όπως Arpus και Hopalaa από τη Λετονία, Gamma από Δανία, Ca’ del Brado από Ιταλία, αλλά κι επιλογές που έρχονται από τις ΗΠΑ. Πέρα από την εκπληκτική craft pizza σε διάφορους συνδυασμούς, η υπέροχη κουζίνα του Αλχημιστή, σερβίρει δελεαστικά burgers με μπιφτέκι μοσχάρι, κοτόπουλο και λαχανικών, διάφορες ποικιλίες από τυριά, λουκάνικα ή κρεατικά, όλα σχεδιασμένα να φέρνουν την παρέα κοντά και γιατί όχι να σου ανοίξουν την όρεξη για λίγη μπιρίτσα ακόμα. Κι όλα αυτά, κάτω από τα βλέμματα όλων των ροκ θρύλων του πενταγράμμου, με μελωδίες που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός! Περισσότερα εδώ

    Tap 27: Ένας γευσιγνωστικός γύρος στον υπέροχο κόσμο της μπύρας
    Ερατοσθένους 27, Παγκράτι, τηλ. 2107516849 

    Προσφάτως το Παγκράτι απέκτησε το δικό του taproom, στην οδό Ερατοσθένους 27, με ένα πολύ ενδιαφέρον roaster από Craft μπύρες, εγχώριων και διεθνών μικροζυθοποιών. Το Tap 27 είναι ένα μικρός μεν χώρος, που όμως μέσα του περικλείει καθαρόαιμη, όλη την κουλτούρα της μπύρας. Ο gypsy brewer Παναγιώτης Κρίκης (Mustaki Νomad Brewing) κι ο brewer Κώστας Πασχίδης (Alea Brewing Co.), ένωσαν τις γνώσεις και την αγάπη τους για τη μπύρα κι έστησαν ένα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον project με ήδη πολύ καλά reviews στο Untappd. Εδώ θα βρεις μια τεράστια ποικιλία που αποτελείται από 12 βρύσες κυρίως Ελλήνων μικροζυθοποιών (6 σταθερές και οι υπόλοιπες αλλάζουν κατά καιρούς) αλλά και πάνω από 50 διαφορετικά ήδη σε μπουκάλι, όλων των ειδών όπως χωρίς αλκοόλ ή χωρίς γλουτένη, τόσο εγχώριες, όσο κι από Ευρώπη και Αμερική. Σε περίπτωση που στην παρέα σου υπάρχει και κάποιος που για κάποιο μυστήριο λόγο δεν πίνει μπύρα, έχει και ποτάκια, ώστε όλοι να είναι χαρούμενοι. Στο Tap 27 αυτό που θα βρεις πέραν από ένα πολύ καλά ενημερωμένο και σύγχρονο ζυθοπωλείο, είναι το θετικό attitude των ανθρώπων του, που γίνονται με έναν πολύ αυθόρμητο τρόπο πρόσωπα οικεία, που θα ανταλλάξεις ωραίες κουβέντες μαζί τους και φυσικά μουσικάρες, rock, punk rock, garage, rockabilly, γιατί η μπύρα, πως να το κάνουμε αυτό είναι! Περισσότερα εδώ

    Beer Alley: Η κουλτούρα του αφρού στα χάϊ της, στη Νέα Φιλαδέλφεια
    Σμύρνης 10, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 2168008449 

    Όταν ένα μαγαζί φτιάχνεται με μεράκι, φαίνεται. Στο Beer Alley όλες οι προϋποθέσεις για να απολαύσεις στο έπακρο μια μπύρα – από την πιο απλή μέχρι την πιο εξεζητημένη, συνοδεία ωραίας κουζίνας – είναι διασφαλισμένες. Η εντυπωσιακή μπυραρία της Σμύρνης 10 κάνει στροφή στα βαρέλια – με ειδικό θάλαμο μάλιστα για την ψύξη τους – έχει άποψη, new wave χαρακτήρα, είναι το μέλλον της μπυραρίας, στο σήμερα. Σε ωραίο πόστο, με μια κατάφυτη αυλή, ωραία centerpiece επιβλητική μπάρα, πίσω χώρους αλλά και όροφο, το Beer Alley εκπέμπει άνεση στην casual έξοδο και ευχάριστη φιλοξενία. Η gastropub φύση του σημαίνει ότι δίπλα σου θα δεις να σερβίρονται πληθωρικές ποικιλίες κρεατικών, ζουμερά και πεντανόστιμα burgers κάθε Τετάρτη – κι άλλες νοστιμιές – ενώ η μπύρα-πρωταγωνίστρια εδώ ζει δυνατές στιγμές με 11 σταθερά βαρέλια, εκ των οποίων τα 7-8 εναλλάσσονται με guests από ελληνικές και ξένες ζυθοποιίες. Διαχρονικά θα βρεις τις Helles, Pils, Hefe-Weiss και Vitus της Weihenstephan, την εξαιρετική ΙΡΑ της Brewdog, την Fuller’s London Pride, την Guinness, La Trappe Quadrupel, Thornbridge Cocoa Wonderland, Chios House Ale, Clepsydra Just in Time, ενώ υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Ολλανδική De Molen, της οποίας παίζουν τακτικά κυλιόμενες ετικέτες. Ασφαλώς μπορείς να απολαύσεις και ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μικροζυθοποιία, Seven Island, KVLT, Dark Crops, Alea, Noctua, Brewtiful, Anastasiou, P.i.g.s, ΣΟΛΟ και πολλές, πολλές ακόμα. Περισσότερα εδώ

    Tapfield: Η χαρά της μπύρας, στου Ψυρρή
    Ναυάρχου Αποστόλη 4, Αθήνα, τηλ. 2103221923

    Σε μια γειτονιά που αναγεννάται από το φοκλόρ παρελθόν της και αναβιώνει με ενθουσιασμό τα γραφικά σοκάκια στου Ψυρρή, το Tapfield εξελίσσεται σε ναό της μπύρας. Με το έξυπνο λογοπαίγνιο, που παραπέμπει στις 19 βρύσες (taps) με εξαιρετικές επιλογές σε draft μπύρες, και field, που αναφέρεται στο πεδίο δράσης του, άνοιξε τον Μάϊο του 2020 στη Ναυάρχου Αποστόλη, στο δρόμο που οδηγεί στα «χαμηλά» της Ερμού. Είναι το πρώτο μαγαζί που συναντάς ερχόμενος από τη Λεπενιώτου, μικρό, εναλλακτικό, σίγουρα ψαγμένο και λίγο ψυχεδελικό, με ένα τεράστιο mural με τον signature πλέον αστροναύτη και μια ωραία ξύλινη μπάρα στην οποία μπορείς να καθίσεις και να ενημερωθείς για οτιδήποτε αφορά στη μπύρα. Στην τσάρκα σου εδώ θα μυηθείς στις σημαντικότερες στιγμές του ζύθου: «Προσπαθούμε να συστήσουμε στον κόσμο την ελληνική μικροζυθοποιία επιλέγοντας ετικέτες μετά από μεγάλη και εντατική έρευνα. Θα έλεγα ότι ο κατάλογος διαμορφώνεται από ό,τι πιο ποιοτικό και ψαγμένο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην brew σκηνή. Οι περισσότερες είναι φρέσκιες και απαστερίωτες. Μεταφέρονται σε ψυγεία και καταναλώνονται το συντομότερο δυνατόν», μοιράζεται μαζί μας ο Μίλτος Πίσκοπος, ο προσηνής ιδιοκτήτης της. Περισσότερα εδώ

    Paragon Taproom & Brewery: Η απόλαυση της μπύρας με φόντο την παραγωγή της
    Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, 6981947030

    Για όσους δεν έχουν ήδη μυηθεί στην εμπειρία του Paragon, πράγμα δύσκολο, πρόκειται για την πρώτη μικροζυθοποιία στα Νότια προάστια που στον ίδιο χώρο παράλληλα στεγάζει ένα εντυπωσιακό Taproom, ένα μέρος δηλαδή από τον χώρο του ζυθοποιείου στον οποίο σερβίρεται η μπύρα που έχει παράγει, ολόφρεσκια και απαστερίωτη, όπου μπορείς να γνωρίσεις παράλληλα ολόκληρη τη διαδικασία, από τη ζύμωση ως την κατανάλωση. Όταν επισκεφτείς το Paragon, ουσιαστικά εισέρχεσαι στο κόσμο ενός ζυθοποιείου και όχι απλά σε μια μπυραρία. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός του Γιάννη Ψιμούλη, της Ελευθερίας Παπαδάκη και του Τάσου Παπαδάκη, που οραματίστηκαν έναν χώρο, όπου ο φιλοξενούμενος «μπαίνει» βιωματικά μέσα σε ολόκληρο τον κύκλο παράγωγης, απολαμβάνοντας την μπύρα ακριβώς όπως της αξίζει. Πέραν από τις ολόφρεσκες και γευστικά άρτιες μπύρες που υπάρχουν στη διάθεσή σου για να δοκιμάσεις, ο χώρος με το καθαρόαιμο industrial σκηνικό, με θέα το ζυθοποιείο, συμβάλλει πολύ στην απογείωση όλης της εμπειρίας. Περισσότερα εδώ

    Slow Down Brewing Taproom: Η νέα εποχή της μπύρας, από την Ικαρία στα Πετράλωνα
    Κυδαντιδών 39, Aθήνα 

    Η Ικαρία δεν έχει εποχές. Μόνο ένα αέναο καλοκαίρι, ήλιο τον χειμώνα, μια καταγάλανη θάλασσα την άνοιξη, τους δικούς της ρυθμούς και μια δική της ζωή που δεν μοιάζει με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ό,τι παράγεται εκεί έχει τη στάμπα της μοναδικότητας, μια κουλτούρα χειραφετημένη από τα κλισέ, μια επαναστατικότητα που γίνεται δημιουργικότητα. Γι’αυτό και το Slow Down Brewing ήρθε και «κούμπωσε» υπέροχα στον Εύδηλο – στο βόρειο λιμάνι του νησιού – το 2019, φέρνοντας μαζί του πάνω από 10 διαφορετικά είδη φρέσκιας, απαστερίωτης μπύρας αλλά και πολύ μεράκι για τον ζύθο. Ήταν φυσικό επακόλουθο κάποια στιγμή να ακολουθήσει κι ένα project που θα μπορούσε αφενός να τις συστήσει λοιπόν στο κοινό – σε περιβάλλον μαγαζιού – αλλά και να μυήσει και να παρουσιάσει τη δουλειά άλλων, νέων ζυθοποιών, οινοποιοιών και μικροπαραγωγών, με στόχο την εκπροσώπηση της κοινότητας ευρύτερα. Έτσι γεννήθηκε το Slow Down Taproom, πριν λίγους μήνες στα Άνω Πετράλωνα. «Σε μια πόλη με τόσο έντονο ενδιαφέρον για την craft μπύρα, έχει νόημα η κάθε γειτονιά να έχει το δικό της taproom», μοιράζονται μαζί μας οι εμπνευστές του,η Νάσια Κυριάκου και ο Jonathan Spanos. «Τα μικρά beer bars με κάνουλες όπου η μπύρα σερβίρεται φρέσκια και δροσερή, τα συναντήσαμε αρκετά ζώντας στην Αμερική και παρακολουθώντας την πορεία της craft μπύρας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, θελήσαμε να φέρουμε την ιδέα στη δική μας πόλη και στη δική μας γειτονιά, στα Πετράλωνα». Περισσότερα εδώ

    Dog’s Place: Η νέα εποχή στις μπυραρίες
    Ανταίου 3, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 2130122215

    Τα τελευταία χρόνια, η Βαυαρέζικη «σχολή» στις μπυραρίες – αυτή με το βαρύ ξύλο και τα ρουστίκ στοιχεία εξοχής – έχουν δώσει τη σκυτάλη σε μιας νέας κοπής και αισθητικής μαγαζιά που βάζουν στο επίκεντρο τις «βρύσες» τους, έχουν neon φώτα και grafitti, σερβίρουν πίτσα κι όχι κότσι. Το ίδιο συμβαίνει και στο ίδιο το προϊόν της μπύρας: Η κοινότητα ψάχνεται, οι μικροζυθοποιίες ανεβάζουν στροφές και δυναμική, το homebrewing γίνεται ολοένα και πιο mainstream, εμείς οι πελάτες εξοικειωνόμαστε συνεχώς και περισσότερο με τα μυστικά του ζύθου. Το Dog’s Place που άνοιξε πρόσφατα στα Άνω Πετράλωνα είναι ακριβώς αυτό. Η νέα γενιά στη μπυραρία, το νέο «αίμα», τα νέα standards που τοποθετούν τον πήχη πιο ψηλά στην ελληνική σκηνή της μπύρας. Εδώ θα βρεις 24 βαρελίσιες – εκ των οποίων 12 είναι σταθερές και 12 εναλλάσσονται ανά εβδομάδα – σ’ένα ταξίδι στα βάθη των ζυθοποιείων του κόσμου, Τσεχία, Αυστρία, Αγγλία, Σκωτία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Ελλάδα, όπως Brewdog, Bernard, Bevog, Vocation, Zichovec, Bereta, Primator, Stone, North, Strange Brew, Paragon και Σόλο. Περισσότερα εδώ

    Sorry Mom Taproom: Τα χίλια πρόσωπα της μπύρας στην Αγία Παρασκευή
    Ελβετίας 21, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2110125312

    Ο καλός καιρός στην Αγία Παρασκευή είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την καταπράσινη πάνω πλατεία της: μια σταθερά διαχρονική πιάτσα των Β.Π. που είναι πάντα στα πάνω της και σε λίγα μόλις τετραγωνικά μπορεί κάποιος να βρει πολλούς και άκρως ενδιαφέροντες χώρους, με το θρυλικό πλέον AlcoHole να κρατάει την πρωτοκαθεδρία του «cocktail στο χέρι» και το Sorry Mom να «εκπροσωπεί» την μπύρα για τους λάτρεις του ζύθου. Από τις 4 Μαρτίου φέτος, το Sorry Mom έχει ένα νέο να μοιραστεί μαζί μας και φέρνει την άνοιξη στην πλατεία – κυριολεκτικά και μεταφορικά – αφού μας επανασυστήνεται ως taproom, μετά από μια ριζική και όμορφη ανακαίνιση, ανοίγοντας από το πρωί με specialty καφέ. Πίσω από τη μεγάλη μπάρα του, 14 «βρύσες» είναι πλέον έτοιμες να δροσίσουν την επίσκεψή μας με τι άλλο – ωραίες μπύρες – εκ των οποίων στις 5 ήδη ρέουν standard προτάσεις και στις 9 εναλλάσσονται για να κρατάνε το ενδιαφέρον σου ακμαίο κι ενεργό. Πέραν των craft επιλογών, η Sorry Mom στηρίζει την ελληνική μικροζυθοποιία, στο ψυγείο στο βάθος μπορείς να ανακαλύψεις 60+ μπουκάλια και κουτάκια, τα «best of» της ελληνικής παραγωγής, προϊόντα συνεργασιών, gypsy breweries, lager, ales, μπύρες φυσικής ζύμωσης και πολλές ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από αυτές, δεν θα τις βρεις τριγύρω και θα χρειαστεί να διανύσεις χιλιόμετρα για να τις απολαύσεις αλλού. Περισσότερα εδώ

    Nomads: Ένας πολυχώρος αφιερωμένος στην craft μπύρα, το καλό φαγητό και τα events, στο Θησείο
    Ερμού 135, Θησείο, τηλ. 6936660260 

    Σύμφωνα με το Λεξικό της Νεοελληνικής, νομάδες είναι οι κοινότητες ανθρώπων που ζουν σε διαφορετικές τοποθεσίες και κινούνται από το ένα μέρος στο άλλο. Είναι αυτοί που φέρνουν τις τάσεις μαζί με τις αποσκευές τους, αυτοί που αναζητούν πάντα το νέο, οι επαναστάτες, οι διαφορετικοί, οι πρωτοπόροι. Η καλύτερη λέξη για να περιγράψει το εγχείρημα στον αριθμό 135 της Ερμού, ένα πολυεπίπεδο project που ξετυλίγει ποικιλοτρόπως τη δράση του, με τη μπύρα, το φαγητό και πολλά ακόμα διαφορετικά πράγματα, για διαφορετικούς ανθρώπους. Φιλοξενείται σ’ένα γοητευτικό, διατηρητέο κτίριο του 1920, στο οποίο κι έγινε μια ριζική και καλαίσθητη ανακαίνιση, αποτελούμενη από ωραία κι αναπαυτικά booths, μια εντυπωσιακή ξύλινη μπάρα, neon signs, έναν «σιδηρόδρομο» από draft βρύσες, μιξάροντας στοιχεία αγγλικών pubs κι αμερικάνικων diners, όπως θα τα συναντούσε κάποιος σ’ένα road trip στον αμερικανικό νότο ή σε μια εξόρμηση στις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε συνδυασμό με το υπόγειο, έχει δημιουργηθεί ένα concept bar in a bar στα πρότυπα του εξωτερικού. Στο Nomads μπορεί κανείς να βρει 24 διαφορετικές μπύρες draft, κάποιες από αυτές σταθερές και αρκετές που αλλάζουν συνεχώς. Οι draft είναι κυρίως ελληνικής μικρόζυθοποιίας αλλά και αρκετές ετικέτες από ξένες μικρόζυθοποιίες. Σε κουτάκια και φιάλες, μπορεί να βρει κανείς πάνω από 100 διαφορετικές ετικέτες, εστιάζοντας κυρίως σε ξένες μικρόζυθοποιίες αλλά και αρκετές επιλογές σε ελληνικές ετικέτες. Το φαγητό στο Nomads είναι μια ιστορία που σηκώνει πολλά pints από την αφρίζουσα θεά: Τα burgers του είναι συγκλονιστικά – και από μόνα τους ένας σημαντικός λόγος να το επισκεφθείς – με εξίσου δυνατές επιλογές σε κυρίως πιάτα όπως tomahawk, chuck eye και denver steak, πληθωρικές σαλάτες και πολύ νόστιμα ορεκτικά. Περισσότερα εδώ

    Last Row Beer Bar: Μια νεανική και cool προσθήκη στην αθηναϊκή craft σκηνή
    Θέμιδος 10, Μαρούσι, τηλ. 2108020905 

    Το έχουμε κάνει όλοι: Να ανοίξουμε κουβέντα για το πως θα φτιάχναμε εμείς ένα μαγαζί – με τα στοιχεία που μας αρέσουν, τι επιλογές θα κάναμε, πως θα ήταν το vibe, τι φαγητό θα σερβίραμε. Για τον Ηλία, τον Ζήση και τον Άρη, αυτό ήρθε αβίαστα και φυσικά. Παιδικοί φίλοι από την ίδια γειτονιά του Αμαρουσίου, στο σχολείο καθόντουσαν μαζί στην τελευταία σειρά. Εξού και το Last Row. Το αντικείμενο δραστηριότητος ήταν κι αυτό αυτονόητο, αφού κι οι 3 είναι λάτρεις της craft μπύρας. Για το φαγητό, ο Άρης είναι chef οπότε όλα «κούμπωσαν» σωστά. Με motto «We sail on hops», το Last Row έχει σαν επίκεντρο 16 taps – ή «βρύσες» – στις οποίες 8 ρέεουν στάνταρ βαρέλια, και στις υπόλοιπες αλλάζουν για να κρατάνε το ενδιαφέρον των θαμώνων ακονισμένο. Συνεργάζονται με μικρές αθηναϊκές ζυθοποιίες και παραγωγούς, όπως Noctua, Strange Brew, Alea, Marmita, Blame the Sun, Chios, Seven Island αλλά και με ξένα brands όπως Primator και Brew Dog. Στο ψυγείο άλλες 50+ ετικέτες σε κουτάκια και μπουκάλια. Εδώ τίποτα δεν είναι στημένο κι επιτηδευμένο. Το περιβάλλον θυμίζει πάρτι σε αυλή και τα παιδιά γίνονται καθημερινά οι ιδανικοί «οικοδεσπότες» για να σε μυήσουν στα μυστικά του ζύθου. Γύρω-γύρω ένας ωραίος φράχτης, μέσα ολντσκουλιά μωσαϊκό και φιγούρες από playmobil, Μπομπ Σφουγγαράκη και Πόκεμον. Ένα beer bar τόσο-όσο ροκ και punk, κι άλλο τόσο inclusive, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, κι όλοι θα βρουν κάτι όμορφο στο πιάτο και το ποτήρι τους. Περισσότερα εδώ

    ΑΛΛΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ