spot_img

Degustation Menu for Carnivorous Plants, μια pop up έκθεση στο Rizom Athens

Η pop-up έκθεση σύγχρονης τέχνης “Degustation Menu for Carnivorous Plants. To eat or to be eaten?” φιλοξενείται στο χώρο του Rizom, ένα δημιουργικό χώρο όπου φυτά, έργα τέχνης, δημιουργοί και καλλιτέχνες συμβιώνουν και συνδιαμορφώνονται, από τις 21 έως και τις 29 Απριλίου.

Μεταξύ τροπικών μονστέρων με δερματώδη φύλλα και ανθεκτικών, αυτόνομων αερόφυτων, τρεις σύγχρονοι καλλιτέχνες καταλαμβάνουν το χώρο του concept ανθοπωλείου Rizom και στήνουν το δικό τους ιδιαίτερο βοτανικό κήπο.

Με εναρκτήρια αναφορά την ταινία τρόμου του 1960, “The Little Shop of Horrors”, οι καλλιτέχνες Ξένια Βήτου, Χρήστος Δεληδήμος και Κωνσταντίνος Λαδιανός φέρνουν τις δικές τους “Audrey Junior” στη φυτο-γενή γκαλερί. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας Seymour Krelborn ανατρέπει το “κλείσιμο” του ανθοπωλείου στο οποίο εργάζεται με την προβολή ενός πολύ ιδιαίτερου σαρκοφάγου και εξωστρεφούς φυτού. Το σπάνιο φυτό προσελκύει τα βλέμματα και αναζωογονεί την μικρή επιχείρηση, αλλά αδυνατεί στην απουσία της τροφής του — το ανθρώπινο αίμα. Ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει τη θρεπτική προτίμηση του φυτού σε ένα ατύχημα τραυματισμού του χεριού του και ξεκινά να θρέφει το φυτό με το δικό του αίμα. Η Audrey Junior αναπτύσσεται, γίνεται το απόλυτο τοπικό θέαμα, αλλά ταυτόχρονα γίνεται όλο και πιο απαιτητική, ζητώντας περισσότερα αποθέματα από τον Seymour. Προκειμένου να ικανοποιήσει την όρεξη της, η Audrey Junior παροτρύνει τον πρωταγωνιστή να προχωρήσει σε μία δολοφονία του ερωτικού του ανταγωνιστή. Ο Seymour αναλογίζεται το κακό που προκάλεσε με την ιδέα του, τα όρια της διατροφής και ανάπτυξης του φυτού, το τίμημα της εξισορρόπησης ανάμεσα στο σπάνιο φυτό και τη δική του επιβίωση. 

Όλοι μας όμως δεν έχουμε μία Audrey Junior, που κουβαλάμε μαζί μας; Άλλοτε την θρέφουμε και την αναπτύσσουμε ελεγχόμενα, ενώ άλλες φορές παραμελούμε τη φροντίδα μας, την οριοθέτηση της Audrey Junior, επιτρέποντας της να καταλάβει σημαντικό χώρο από τη ζωή μας;

Με χιούμορ και ευαισθησία, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες φέρουν τις δικές τους ανέκδοτες Audrey Junior και τις μοιράζονται μαζί μας στο Rizom. Τα έργα τέχνης βγαίνουν από το κλασικό καλλιτεχνικό εργαστήριο ή το λευκό εκθεσιακό χώρο των γκαλερί και εντάσσονται σε νέους αναπάντεχα κατοικημένους χώρους από φυτά και απρόσμενους επισκέπτες, πλέκοντας καθημερινές αφηγήσεις και σχέσεις.

Η Ξένια Βήτου μας ανοίγει την πόρτα του μπουντουάρ μιας περιπετειώδους γυναικείας φιγούρας που συλλέγει φαλλόσχημα ανθούρια – ένα εσωτερικό πληθωρικό και ανάλογο του μικρού ανθοπωλείου που φιλοξενεί το σπάνιο φυτό-πρωταγωνιστή, συμπαρασύροντας όλα τη γκροτέσκα διάθεση της ταινίας. Ο Χρήστος Δεληδήμος εμβόλιμα τοποθετεί τη δική του αλληγορική, ερωτική βοτανολογία. Αναπτύσσει παρασιτικά μία ιδιαίτερη εγκατάσταση ανθρώπινων χεριών σε αναμονή του εφαλτήριου εναύσματος της εκ νέου τους κίνησης.

Συμπληρωματικά, ο Κωνσταντίνος Λαδιανός εξετάζει τη μοιραία σχέση του πρωταγωνιστή Seymour και του σπάνιου φυτού, σε μία αναγωγή της δικής του σοδειάς δημιουργημάτων. Ο ίδιος “θρέφει”, παραμορφώνει, αναπτύσσει, πειραματίζεται με τα δικά του “μπιμπλό” και πλέκει τα δικά του μυθικά ερωτικά τέρατα με το φυτικό πλούτο του Rizom. Συνδιαμορφώνεται ένα εφήμερο οικοσύστημα, ένα προστατευμένο εσωτερικό όπου έργα και φυτά μοιράζονται ένα κοινό κύκλο ζωής για μία εβδομάδα. 

Degustation Menu for Carnivorous Plants. To eat or to be eaten?

Εγκαίνια: Παρασκευή, 21 Απριλίου, στις 19:00

Διάρκεια: 21-29 Απριλίου

Closing Party: Σάββατο, 29 Απριλίου, 20:00-23:00

Διεύθυνση: Rizom, Βούρβαχη 3, Αθήνα, 11743

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο, 11:00-21:00

DJ set κατά τη διάρκεια των εγκαινίων: Mr.Schwarz & Ubu Dancer

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα...

Vault: Παλιότερα αφιερώματα

100 χρόνια σουβλάκια: Που θα φας τα καλύτερα στην Αθήνα

Είναι εδώ κι έναν αιώνα το πιο αγαπημένο street food των Ελλήνων. Όπως διαβάζουμε...

Pet Lovers: Τα πάντα για το κατοικίδιό σου και που θα τα βρεις στην Αθήνα

Τα ζώα διδάσκουν την αγάπη. Μια αγάπη που σε κρατάει ευτυχισμένο, ενεργητικό, υγιή, πιο...

Νέα σεζόν, νέοι στόχοι: Που να κάνεις γυμναστική-pilates-yoga φέτος στην Αθήνα

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν πως η γυμναστική ωφελεί...

Η Κρήτη στην Αθήνα: Το γαστρονομικό ταξίδι που οφείλεις στον εαυτό σου

φωτογραφία εξωφύλλου Αντωνία Κάτη Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε γειτονιά της...