spot_img
More

    Ζαχαροπλαστείο «Χαρά»: Η ανυπέρβλητη γευστική αλήθεια της παράδοσης

    Μια κινέζικη παροιμία λέει πως για να ατενίσεις πρώτα το μέλλον πρέπει να στραφείς στο παρελθόν. Στις αξίες, την ιστορία, την παράδοση, τα στοιχεία που λειτουργούν σαν συνεκτικός κρίκος της ύπαρξής μας, ό,τι μας δένει, ό,τι μας προσφέρει χαρά. Ε λοιπόν η Χαρά στην Πατησίων είναι το παρελθόν και το μέλλον μαζί, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Γιατί έχει χρωματίσει με γλυκιά απόλαυση κάθε σημαντική στιγμή μας και γιατί στέκεται ακόμα περήφανη, μακριά από περιστασιακές μόδες και «πυροτεχνήματα», με τη δική της αλήθεια: αυτή των πάππου-προς-πάππου συνταγών, της καλής πρώτης ύλης, των γεύσεων που φέρνουν μνήμες από τη φοντανιέρα της γιαγιάς. 

    Η Χαρά για εμάς και την υπόλοιπη πόλη, είναι πρωτίστως το μαγικότερο παγωτό Chicago, πλούσιο σε μπισκότα, φουντούκια και τρουφάκια, μ’αυτή την άχαστη βελούδινη κρέμα. Μνήμη από παλιά, εκτέλεση ανάλαφρη, ίσα-ίσα γλυκιά. Στο ίδιο αποθεωτικό μοτίβο και το καϊμάκι, μαστιχωτό, σωστό, υπέροχο με το σιρόπι βύσσινο. Στα 50 και βάλε χρόνια παράδοση στο αστικό, αθηναϊκό γλυκό, έχουν αφήσει τη δική τους, ξεχωριστή στάμπα. Φτιάχνονται με το καλύτερο γάλα, φερμένο από την Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης, από ζώα που σιτίζονται με αυστηρά ελεγχόμενες ζωοτροφές από τους ίδιους Πατέρες της Μονής στις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

    Εδώ όμως θα έρθεις και για το Mastik Ekmek, από μια παλιά Μικρασιατική συνταγή, της Αττάλειας. Πρόκειται για εκμέκ με κρέμα μαστίχας και σαντιγί, που μας ταξιδεύει, μαζί με το Guzel Ekmek, στις χαμένες πατρίδες. Από τις οποίες ήρθε η γιαγιά Αριστέα – πρόγονος των ιδιοκτητών – μετά τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας το 1922, με τις συνταγές τις κρυμμένες στο παπούτσι της. Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο γιος της, Νίκος, με το ίδιο ταλέντο και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις τόσο ξεχωριστές γεύσεις, σε έναν από τους πιο λαμπερούς δρόμους της τότε Αθήνας, την Πατησίων. 

    Οι άνθρωποι στη Χαρά, αρνούνται κατηγορηματικά τα έτοιμα μείγματα, αφού όπως λένε, με τόσα χρόνια πείρα, όλα ξέρουν να τα κάνουν μόνοι τους καλύτερα. Το αντιλαμβάνεσαι στο εξαιρετικό καζάν ντιπί με βελούδινη κρέμα και τραγανή κρούστα από τη ζάχαρη, αέρινο σαν δαντέλα, τρώγεται απνευστί. Εξού και φτιάχνουν τα νοστιμότερα και αυθεντικότερα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, κορνεδάκια, γαλακτομπούρεκα, κανταΐφια, πάστες. 

    Το καθιερωμένο ποδήλατο παγωτού της Χαράς είναι πλέον κλασικό, βγαλμένο από τη στόφα κάθε επιτυχημένης γαμοβάπτισης, κάθε πάρτι που φιλοδοξεί να γίνει απόλυτο σουξέ. Οι θρύλοι δε ξαποσταίνουν ποτέ, γι’αυτό στα ψυγεία της θα βρεις και σύγχρονες γεύσεις, φτιαγμένες όπως μόνο η Χαρά ξέρει. 

    Ζαχαροπλαστείο Χαρά
    Πατησίων 339, Αθήνα, τηλ. 2102287266
    www.xara.gr | Facebook

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

    Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

    To honeymoon των social media τελείωσε;

    Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

    Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου κι όχι στον περίγυρο

    Η ζωή μας όλη είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μερικοί κύκλοι σου χαρίζουν μαγικές στιγμές που σου υπενθυμίζουν...

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο του και ειδικά στις μεγάλες...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας: Ιστορίες με αλεύρι, μαγιά και προζύμι

    Είναι απίστευτη αυτή η γλυκιά θαλπωρή που μας κάνει να αισθανόμαστε η μυρωδιά ενός φρέσκου ψωμιού που μόλις έχει...

    Έξοδος στην Πετρούπολη: Οι must προτάσεις για καφέ, φαγητό και ποτό

    Ο αστικός ιστός της Αττικής ακόμα κρύβει σημεία που μπορεί να μην γνωρίζεις ή να έχεις προσπεράσει βιαστικά. Ένα...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot