spot_img

Ζαχαροπλαστείο «Χαρά»: Η ανυπέρβλητη γευστική αλήθεια της παράδοσης

Μια κινέζικη παροιμία λέει πως για να ατενίσεις πρώτα το μέλλον πρέπει να στραφείς στο παρελθόν. Στις αξίες, την ιστορία, την παράδοση, τα στοιχεία που λειτουργούν σαν συνεκτικός κρίκος της ύπαρξής μας, ό,τι μας δένει, ό,τι μας προσφέρει χαρά. Ε λοιπόν η Χαρά στην Πατησίων είναι το παρελθόν και το μέλλον μαζί, ακριβώς για τους παραπάνω λόγους. Γιατί έχει χρωματίσει με γλυκιά απόλαυση κάθε σημαντική στιγμή μας και γιατί στέκεται ακόμα περήφανη, μακριά από περιστασιακές μόδες και «πυροτεχνήματα», με τη δική της αλήθεια: αυτή των πάππου-προς-πάππου συνταγών, της καλής πρώτης ύλης, των γεύσεων που φέρνουν μνήμες από τη φοντανιέρα της γιαγιάς. 

Η Χαρά για εμάς και την υπόλοιπη πόλη, είναι πρωτίστως το μαγικότερο παγωτό Chicago, πλούσιο σε μπισκότα, φουντούκια και τρουφάκια, μ’αυτή την άχαστη βελούδινη κρέμα. Μνήμη από παλιά, εκτέλεση ανάλαφρη, ίσα-ίσα γλυκιά. Στο ίδιο αποθεωτικό μοτίβο και το καϊμάκι, μαστιχωτό, σωστό, υπέροχο με το σιρόπι βύσσινο. Στα 50 και βάλε χρόνια παράδοση στο αστικό, αθηναϊκό γλυκό, έχουν αφήσει τη δική τους, ξεχωριστή στάμπα. Φτιάχνονται με το καλύτερο γάλα, φερμένο από την Ιερά Μονή Μακαριωτίσσης, από ζώα που σιτίζονται με αυστηρά ελεγχόμενες ζωοτροφές από τους ίδιους Πατέρες της Μονής στις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.

Εδώ όμως θα έρθεις και για το Mastik Ekmek, από μια παλιά Μικρασιατική συνταγή, της Αττάλειας. Πρόκειται για εκμέκ με κρέμα μαστίχας και σαντιγί, που μας ταξιδεύει, μαζί με το Guzel Ekmek, στις χαμένες πατρίδες. Από τις οποίες ήρθε η γιαγιά Αριστέα – πρόγονος των ιδιοκτητών – μετά τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας το 1922, με τις συνταγές τις κρυμμένες στο παπούτσι της. Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο γιος της, Νίκος, με το ίδιο ταλέντο και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις τόσο ξεχωριστές γεύσεις, σε έναν από τους πιο λαμπερούς δρόμους της τότε Αθήνας, την Πατησίων. 

Οι άνθρωποι στη Χαρά, αρνούνται κατηγορηματικά τα έτοιμα μείγματα, αφού όπως λένε, με τόσα χρόνια πείρα, όλα ξέρουν να τα κάνουν μόνοι τους καλύτερα. Το αντιλαμβάνεσαι στο εξαιρετικό καζάν ντιπί με βελούδινη κρέμα και τραγανή κρούστα από τη ζάχαρη, αέρινο σαν δαντέλα, τρώγεται απνευστί. Εξού και φτιάχνουν τα νοστιμότερα και αυθεντικότερα γλυκά της παιδικής μας ηλικίας, κορνεδάκια, γαλακτομπούρεκα, κανταΐφια, πάστες. 

Το καθιερωμένο ποδήλατο παγωτού της Χαράς είναι πλέον κλασικό, βγαλμένο από τη στόφα κάθε επιτυχημένης γαμοβάπτισης, κάθε πάρτι που φιλοδοξεί να γίνει απόλυτο σουξέ. Οι θρύλοι δε ξαποσταίνουν ποτέ, γι’αυτό στα ψυγεία της θα βρεις και σύγχρονες γεύσεις, φτιαγμένες όπως μόνο η Χαρά ξέρει. 

Ζαχαροπλαστείο Χαρά
Πατησίων 339, Αθήνα, τηλ. 2102287266
www.xara.gr | Facebook

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οργανώνοντας το τέλειο Πάσχα στην Αθήνα: 5+4 must προτάσεις για κρέας & γλυκό

Το Πάσχα στην Αθήνα είναι μια εποχή γοητείας και ομορφιάς, καθώς η πόλη ζωντανεύει με την πολύχρωμη κατάνυξη της...

Brunch: Η συνήθεια που έγινε λατρεία στην Αθήνα

Όταν μιλάμε για brunch, υπάρχουν δύο κατηγορίες φανατικών οπαδών: εκείνοι που το απολαμβάνουν κι εκείνοι που το παρασκευάζουν. Το...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot