Παλιά από το 1686, ο Σισιλιάνος Francesco Procopio dei Coltelli άνοιξε το πρώτο καφέ στο Παρίσι, το Le Procope. Το μαγαζί του έγινε τόπος συνάντησης πολλών διάσημων διανοούμενων, συμπεριλαμβανομένων των Benjamin Franklin, του Βίκτωρος Ουγκώ και του Ναπολέων. Το Le Procope σύστησε στο Παριζιάνικο κοινό το gelato – την ιταλική εκδοχή του σορμπέ – κι ο Francesco έγινε γνωστός ως ο «πατέρας του ιταλικού gelato».
To παγωτό ανήκει σε κείνη την ιουράσια περίοδο της διατροφής, όπου όλα ήταν παχυντικά και πάμπλουτα, τότε που κάθε αριστοκράτης έτρωγε 10 διαφορετικά πιάτα σε κάθε γεύμα, στην εποχή μας οι σύγχρονοι Αθηναϊκοί πρεσβευτές του, επιλέγουν τις πρώτες ύλες τους σχολαστικά, προμηθεύονται το γάλα τους από φάρμες, χρησιμοποιούν βιολογικά φρούτα, επώνυμες σοκολάτες και προσφέρουν την πιο απερίγραπτη έκσταση σε κάθε γλείψιμο.
Τόσο διαφορετικό από κάθε άλλο γλυκό, το παγωτό έχει το δικό του ειδικό βάρος, μια πλούσια υφή που διασχίζει αφήνοντας δροσερές διαδρομές στον ουρανίσκο, μια εθιστική ποιότητα άρρηκτα συνδεδεμένη με την παιδική ηλικία, το αρχέγονο καλοκαίρι. Που θα βρεις τα καλύτερα παγωτά στην Αθήνα; Keep reading!