Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή, η προσωπικότητα, ωστόσο φούρνοι σαν τον Χαλίδα κρατάνε τη φλόγα της ποιότητας, του αληθινού ψωμιού αναζοπυρωμένη και ζωντανή.
Η ιστορία του ξεκινάει το 1900, σε μια Σέριφο τελείως διαφορετική, η γειτονιά μύριζε από νωρίς το πρωί φρέσκο ψωμί, οι φούρνοι δούλευαν με ξύλο, μια παράδοση που κρατάει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ιδιοκτήτες του είναι ο Γιάννης Αρχοντούλης και η σύζυγός του Ευαγγελία Χαλίδα, που συνεχίζουν την γευστική κληρονομιά με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη. Μόνο έτσι θα μπορούσε, αφού η παραγωγή ξεκινάει από τα χαράματα, εκεί που άλλοι είναι έξω και ξενυχτάνε ή κοιμούνται στωικά στα κρεβάτια τους.
Τι καλό θα βρεις εδώ; Του πουλιού το γάλα σε σφολιατοειδή, υπέροχες τυρόπιτες, αληθινά κρουασάν με ποιοτικό βούτυρο, μηλόπιτες, τσουρεκάκια, γαλατόπιτα όπως δεν την έχεις ξαναφάει. Αυτό που αγαπάνε πολύ οι επισκέπτες τους είναι και τα κουλούρια τους: με γλυκάνησο ή με ζαμπόν-τυρί, όποιο και να προτιμήσεις είναι μοναδικό, αληθινό, τρώγεται απνευστί. Διαχρονικά φτιάχνουν και στριφτή σφολιάτα με κατσικίσιο τυρί και μέλι, κοτόπιτα του ονείρου με μπέϊκον, πεϊνιρλί, ανυπέρβλητη μανιταρόπιτα αλλά και λαδένια, μια τοπική πίτα που θα λατρέψεις.
Φέτος θα φτιάχνουν και ψωμάκια με chia seeds και παπαρουνόσπορο, αλλά και γλυκό κουλούρι με βούτυρο γάλακτος και αλισίβα, γιατί δεν μένουν ποτέ στάσιμοι, αντιθέτως μονίμως ψάχνονται και εξελίσσονται σαν το καλό κρασί. Μια must στάση που δεν πρέπει να προσπεράσεις, από το πρωί, μέχρι το βράδι για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ μετά την έξοδό σου, αλλά και πριν τον απόπλου για να δωρίσεις ωραία αρτοποιήματα στους αγαπημένους σου επιστρέφοντας.
Φούρνος Χαλίδα
Χώρα, Σέριφος, τηλ. 2281052585