spot_img

Φούρνος Χαλίδα: Παράδοση, μια διαχρονική αξία

Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, το ψωμί μας έχει τη γεύση της ομοιομορφίας. Από την ψίχα του απουσιάζει η ψυχή, η προσωπικότητα, ωστόσο φούρνοι σαν τον Χαλίδα κρατάνε τη φλόγα της ποιότητας, του αληθινού ψωμιού αναζοπυρωμένη και ζωντανή.

Η ιστορία του ξεκινάει το 1900, σε μια Σέριφο τελείως διαφορετική, η γειτονιά μύριζε από νωρίς το πρωί φρέσκο ψωμί, οι φούρνοι δούλευαν με ξύλο, μια παράδοση που κρατάει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ιδιοκτήτες του είναι ο Γιάννης Αρχοντούλης και η σύζυγός του Ευαγγελία Χαλίδα, που συνεχίζουν την γευστική κληρονομιά με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη. Μόνο έτσι θα μπορούσε, αφού η παραγωγή ξεκινάει από τα χαράματα, εκεί που άλλοι είναι έξω και ξενυχτάνε ή κοιμούνται στωικά στα κρεβάτια τους.

Τι καλό θα βρεις εδώ; Του πουλιού το γάλα σε σφολιατοειδή, υπέροχες τυρόπιτες, αληθινά κρουασάν με ποιοτικό βούτυρο, μηλόπιτες, τσουρεκάκια, γαλατόπιτα όπως δεν την έχεις ξαναφάει. Αυτό που αγαπάνε πολύ οι επισκέπτες τους είναι και τα κουλούρια τους: με γλυκάνησο ή με ζαμπόν-τυρί, όποιο και να προτιμήσεις είναι μοναδικό, αληθινό, τρώγεται απνευστί. Διαχρονικά φτιάχνουν και στριφτή σφολιάτα με κατσικίσιο τυρί και μέλι, κοτόπιτα του ονείρου με μπέϊκον, πεϊνιρλί, ανυπέρβλητη μανιταρόπιτα αλλά και λαδένια, μια τοπική πίτα που θα λατρέψεις. 

Φέτος θα φτιάχνουν και ψωμάκια με chia seeds και παπαρουνόσπορο, αλλά και γλυκό κουλούρι με βούτυρο γάλακτος και αλισίβα, γιατί δεν μένουν ποτέ στάσιμοι, αντιθέτως μονίμως ψάχνονται και εξελίσσονται σαν το καλό κρασί. Μια must στάση που δεν πρέπει να προσπεράσεις, από το πρωί, μέχρι το βράδι για ένα γρήγορο και θρεπτικό σνακ μετά την έξοδό σου, αλλά και πριν τον απόπλου για να δωρίσεις ωραία αρτοποιήματα στους αγαπημένους σου επιστρέφοντας.

Φούρνος Χαλίδα
Χώρα, Σέριφος, τηλ. 2281052585

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οι καλύτερες κρέπες στην Αθήνα

Οι κρέπες - οι κομψές κι ευέλικτες λιχουδιές με τις οποίες μας προίκισε η γαλλική κουζίνα - είναι κάτι...

10 λόγοι για τους οποίους το Παγκράτι είναι ένας απείρως hot προορισμός στην Αθήνα

Αστική γειτονιά, συνοικία των μποέμ καλλιτεχνών αλλά και των φοιτητών, μια ανάσα από το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, δίπλα...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot