Η Κρητική κουζίνα είναι μία από τις πιο ξεχωριστές και νόστιμες γαστρονομικές μας κληρονομιές. Βασισμένη στις αρχές της Μεσογειακής διατροφής, είναι μια γιορτή της φυσικής γενναιοδωρίας ενός νησιού που τα’χει όλα: οι θησαυροί του κάμπου και της θάλασσας, τα άγρια βότανα όπως μόνο ο Κρητικός από ένστικτο ήξερε να μαζεύει από τα χρόνια του Μίνωα, το αγνό ελαιόλαδο του ευλογημένου τόπου, τα χειροποίητα ζυμαρικά, βρίσκουν τη θέση τους στις Κρητικές συνταγές και γίνονται ανάρπαστα σε κάθε Κρητική φιέστα και τραπέζωμα. Στην Αθήνα, ο αδιαπραγμάτευτος «πρέσβης» αυτής της – γεμάτη πλούτο σε γεύση, υφές και οφέλη – παράδοσης, είναι το Καπλάνι στο Παγκράτι.
Το φαγητό στο Καπλάνι ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα, που σηκώνει πολλές τσικουδιές. Βραβευμένο φέτος για ακόμα µια φορά µε το Βραβείο Αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας από τον παγκόσµιο οργανισµό GTBB, το καλαίσθητο και όμορφο εστιατόριο του Μανώλη Ρωμανάκη διακτινίζει τη γεύση και την πρώτη ύλη της Κρήτης, διατηρώντας ατόφια τα στοιχεία του Κρητικού τραπεζιού, με δημιουργικά «παντρέματα». Η καλή αρχή γίνεται με υπέροχο ντάκο που βασίζει τη νοστιμιά του στην απλότητα της ζουμερής ντομάτας που τρίβεται πάνω από τα ωραιότατα παξιµάδια από άλευρα οσπρίων και την εξαιρετική ξινομυζήθρα, χοχλιούς μπουμπουριστούς, ωραιότατο απάκι σβησμένο στο τηγάνι με παλαιωμένο ξύδι, στάκα με αυγά.
Η δράση στο Καπλάνι μοιράζεται σε τρία επίπεδα – στον εξωτερικό χώρο, στην ευρύχωρη εσωτερική σάλα και στον ατµοσφαιρικό περιµετρικό εξώστη. Καθαρές γραμμές, πάλλευκοι τοίχοι, ευκρίνεια και ειλικρίνεια, με μια κλασικότητα βγαλμένη από τις βίβλους του διαχρονικού ντιζάϊν. Δύο ακόμα αξιόλογα στοιχεία του χώρου, η μαρμάρινη μπάρα και ο μπουφές-βιτρίνα που έχει αναζωογονηθεί με όμορφη τεχνοτροπία, αλλά και οι προθήκες με χαρακτηριστικά Κρητικά στοιχεία όπως το εμβληματικό παγκοσμίως ειδώλιο της μικρής «θεάς των όφεων», αμφορείς, κ.α.
Συνεχίζοντας με το ζυγούρι που λιώνει σαν μεδούλι πάνω στο γαμοπίλαφο, ή το οφτό αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο μαζί με πατάτες χωριάτικες με τη φλούδα και διάφορα μυρωδικά, αρχίζεις να ψελίζεις τα πρώτα Κρητικά σου, εκτιμάς το ποιοτικό κρέας, την τεχνική του chef Δημήτρη Σκαφίδα, που τα δίνει όλα στη γεύση. Τα σκιουφηχτά από αλεύρι χαρουπιού, με κοτόπουλο, σάλτσα από σύγκλινο, κολοκύθι, ντοματίνια και ξηρό ανθότυρο θα σε αφήσουν άναυδο από την άλλη, αφού είναι ζουμερά, ανυπέρβλητα, τρώγονται απνευστί.
Ο γλυκός επίλογος δίνεται με σφακιανόπιτα, λουσμένη με θυμαρίσιο μέλι και συνοδευόμενη από χειροποίητο παγωτό κανέλλα, καρυδόπιτα «της Χρυσής» ή ακόμα κι αυθεντική Κηρήθρα με το μέλι της.
Ο χώρος του εστιατορίου είναι ιδανικός για κάθε είδους κοινωνική περίσταση που φιλοδοξεί να μείνει αξιομνημόνευτη για τη φιλοξενία, το σέρβις και τις γεύσεις της, από επαγγελματικά γεύματα μέχρι χορούς, δεξιώσεις και πάρτι.
Για κρατήσεις πατήστε εδώ ή καλέστε στο 2107211161.
Το Καπλάνι
Ευφρονίου 47, Αθήνα, τηλ. 2107211161
www.tokaplani.gr | Facebook | Instagram