Στην όχθη της λίμνης Michigan, το Σικάγο εγκαθιδρύθηκε ως πόλη το 1837 και αναπτύχθηκε ραγδαία στα μέσα του 19ου αιώνα, για να γίνει σήμερα το μεγαλύτερο πολιτισμικό, οικονομικό, τεχνολογικό και εμπορικό hub της μεσοδυτικής Αμερικής. Είναι λογικό ότι ανάμεσα σε όλα τα παραπάνω, η γαστρονομία αποτελεί έναν ακόμα εμβληματικό παράγοντα της πόλης των ουρανοξυστών και της τέχνης, κι αυτήν ήρθε να μας προτείνει στην απόλυτη street μορφή του, μόλις τον περασμένο Απρίλη, ο ελληνοαμερικάνος Σπύρος Τσιρανίδης.
Τι κάνει την κουζίνα του Σικάγο να ξεχωρίζει; Πολλά πράγματα και η επιρροή των Ιταλών μεταναστών τη δεκαετία του 1950, που με τόλμη εισήγαγαν τη θαλπωρή του σπιτικού γεύματος στην street κουλτούρα με το πασίγνωστο beef sandwich, δημιουργώντας έναν τοπικό street food μύθο. Χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το Σικάγο κάθε χρόνο, δεν φεύγουν χωρίς να γευτούν την εμπειρία του αργοψημένου μοσχαρίσιου κρέατος, που αγκαλιάζεται φρέσκο ζυμωτό ψωμί και «βαπτίζεται» μέσα σε σπιτική, χειροποίητη σάλτσα.
Ο Σπύρος, ο ιδιοκτήτης, μου μιλάει με ενθουσιασμό για το νέο του εγχείρημα, θα τον βρεις στην κουζίνα να ετοιμάζει, να μαγειρεύει και να σερβίρει τους πελάτες του, μαζί με την ομάδα του, έτσι ξέρεις πως θα φας παραπάνω από καλά πριν ακόμα δοκιμάσεις, καθότι, όταν το αφεντικό είναι hands on, η κουζίνα αποδίδει πάντα στα καλύτερά της.
Στο δια ταύτα, το θρυλικό ιταλικό beef sandwich έχει στο «παρασκήνιο» αρκετό μπελά, που αποτυπώνεται όμως σε κάθε μπουκιά: το 100% Black Angus που εισάγεται από την Omaha, USA μαρινάρεται με ένα special blend από βότανα και μπαχαρικά, σιγοψήνεται για ώρες μέχρι να γίνει λουκούμι, κόβεται σε λεπτές φέτες. Μετά είναι όλα τα υπόλοιπα συστατικά που απαρτίζουν το sandwich όπως οι το μείγμα από πιπεριές και λαχανικά, οι χειροποίητες πίκλες λαχανικών, οι ανυπέρβλητες φρεσκοκομμένες πατάτες που μουλιάζουν για ένα τρίωρο στο ξύδι, δημιουργώντας μια πεντανόστιμη και τραγανή υφή και γεύση.
Όταν έρθει η ώρα να το απολαύσεις – κι εφόσον το επιθυμείς – το sandwich σου εμποτίζεται σε ένα ειδικό καζάνι με τους χυμούς του κρέατος οι οποίοι προσδίδουν στο προζυμένιο ψωμί έξτρα υγρασία και γεύση. Είναι πραγματικά one of a kind, υγρό σαν λιπαρό φιλί, αυθεντικό. Σύντομα θα παρουσιαστούν πρόσθετα αγαπημένα σάντουιτς με κρέας από το Σικάγο, όπως το The Maxwell Street Pork Chop Sandwich (τρυφερά ψημένο χοιρινό φιλέτο) και ένα άλλο classic, το The Chicago Italian με λουκάνικο, τα οποία θα σερβίρονται με καραμελωμένα κρεμμύδια.
«Επισκέπτες απ’όλο τον κόσμο ενθουσιάζονται με το sandwich μας. Αυτό είναι η μεγαλύτερη φιλοφρόνηση για μένα, γιατί προσέχω την κάθε λεπτομέρεια», συμπληρώνει ο προσηνής ιδιοκτήτης για να συνεχίσει με την ερώτηση «Πως σου φάνηκε»; «Σέξι», του απαντώ, και χαμογελάει με ικανοποίηση. Το Chicago Beef είναι η επιτομή στην τέχνη του μπάρμπεκιου και του street food. Και το μαγαζί είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που εδώ μυούνται στη μουσική, την κουλτούρα, την ψυχή κι ασφαλώς στις γεύσεις της αμερικανικής μητρόπολης. Χαζεύω το graffiti του Alex Martinez και αναρωτιέμαι τι καλό έκανα τελευταία για να αξίζω τέτοια απόλαυση.
Chicago Beef
Ρόμβης 26, Αθήνα, τηλ. 2103312877
www.chicagobeefathens.com | Facebook | Instagram