spot_img

4 μέρη για αυθεντική κρητική κουζίνα στην Αθήνα

Όλη η Κρήτη φτάνει στην Αθήνα με αυτά τα εστιατόρια.

Η κρητική γαστρονομία έχει κυκλώσει για τα καλά κάθε όχθη της πόλης, με ένα άρωμα πατρίδας που φαίνεται να έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό οι Αθηναίοι, οι οποίοι δεν είναι και εύκολοι άνθρωποι. Για να αγαπήσουν κάτι, πρέπει να σταθεί στο ύψος τους. Να έχει παράδοση, ιστορία, γνώση και κουλτούρα της αληθινής νοστιμιάς.

Αγκαλιάζοντας με το βλέμμα κάθε πιάτο, λίγο πριν το απολαύσεις, ξέρεις πως θα φας καλά και θα πιεις καλά, τη ρακή, τους χοχλιούς, το ντάκο και το γαμοπίλαφο της γιορτής και της χαράς, με τρυφερό ζυγούρι. Αυτά είναι τα κρητικά εστιατόρια που σερβίρουν την κρητική παράδοση αφτιασίδωτη, σαν μια συνέχεια από τα παλάτια του Μίνωα, στην Αθήνα:

Ο Σασμός στην Γλυφάδα, ένα αληθινό κρητικό εστιατόριο
Γρ. Λαμπράκη 1, Γλυφάδα, τηλ. 2108981902

Πόσο αυθεντικό μπορεί να είναι ένα κρητικό εστιατόριο στην Αθήνα; Και γιατί τις περισσότερες φορές η τοπική κουζίνα χλωμιάζει μέχρι να περάσει το Αιγαίο, λες και ζαλίστηκε στη διαδρομή; Πολλές φορές κι εμείς καταλήγουμε πως οι τόποι δεν ταξιδεύουν. Λες κι όταν αλλάζει η γεωγραφία, αλλάζει η ατμόσφαιρα που δίνει τη μυρωδιά στις γεύσεις. Ο Σασμός σου δίνει μια άλλη απάντηση. Στο ζεστό, φιλόξενο περιβάλλον του Σασμού με τα χίλιαδυο πρόσωπα, ένα ρακοκάζανο δεσπόζει επιβλητικά στο χώρο, τραπέζια στρωμένα με φροντίδα, σύγχρονη ματιά με ακονισμένο το πρίσμα του ντιζάϊν, η ευρηματικότητα κι η νοστιμιά της κρητικής κουζίνας βιώνουν την ιδανική τους εκδοχή, με upscale, «Γλυφαδιώτικη» περιποίηση. Το φαγητό, τώρα στον Σασμό ανοίγει μια άλλη μεγάλη κουβέντα, που σηκώνει πολλές τσικουδιές: Τα τσιγαριστά χόρτα, με ελαιόλαδο, καταπράσινα σαν τοπίο, είναι ποίηση, οι χοχλιοί ανυπέρβλητοι μέσα στο ζουμί τους, τα πιταράκια μ’ένα φύλλο αέρινο, αρχέγονα σαν Κρητικό τσιμπούσι, το απάκι στα καλύτερά του. Δεν θα ήταν υπερβολή αν αναφέραμε ότι φάγαμε το καλύτερο αντικριστό αρνάκι στην Αθήνα, με τρόπο ψησίματος σαν τελετουργία, μια πανάρχαια συνήθεια των Κρητικών. Περισσότερα εδώ

Το Καπλάνι: Ό,τι πιο νόστιμο σε Κρητική κουζίνα
Ευφρονίου 47, Αθήνα, τηλ. 2107211161

 Στην Αθήνα, ο αδιαπραγμάτευτος «πρέσβης» αυτής της – γεμάτη πλούτο σε γεύση, υφές και οφέλη – παράδοσης, είναι το Καπλάνι στο Παγκράτι. Βραβευμένο φέτος για ακόμα µια φορά µε το Βραβείο Αυθεντικής Ελληνικής Κουζίνας από τον παγκόσµιο οργανισµό GTBB, το καλαίσθητο και όμορφο εστιατόριο του Μανώλη Ρωμανάκη διακτινίζει τη γεύση και την πρώτη ύλη της Κρήτης, διατηρώντας ατόφια τα στοιχεία του Κρητικού τραπεζιού, με δημιουργικά «παντρέματα». Η καλή αρχή γίνεται με υπέροχο ντάκο που βασίζει τη νοστιμιά του στην απλότητα της ζουμερής ντομάτας που τρίβεται πάνω από τα ωραιότατα παξιµάδια από άλευρα οσπρίων και την εξαιρετική ξινομυζήθρα, χοχλιούς μπουμπουριστούς, ωραιότατο απάκι σβησμένο στο τηγάνι με παλαιωμένο ξύδι, στάκα με αυγά. Συνεχίζοντας με το ζυγούρι που λιώνει σαν μεδούλι πάνω στο γαμοπίλαφο, ή το οφτό αρνάκι που σιγοψήνεται στο φούρνο μαζί με πατάτες χωριάτικες με τη φλούδα και διάφορα μυρωδικά, αρχίζεις να ψελίζεις τα πρώτα Κρητικά σου, εκτιμάς το ποιοτικό κρέας, την τεχνική του chef Δημήτρη Σκαφίδα, που τα δίνει όλα στη γεύση. Τα σκιουφηχτά από αλεύρι χαρουπιού, με κοτόπουλο, σάλτσα από σύγκλινο, κολοκύθι, ντοματίνια και ξηρό ανθότυρο θα σε αφήσουν άναυδο από την άλλη, αφού είναι ζουμερά, ανυπέρβλητα, τρώγονται απνευστί. Περισσότερα εδώ

Βερή Μεζέ: Άρωμα Κρήτης στην πλατεία Καισαριανής
Εθνικής Αντιστάσεως 73, Καισαριανή, τηλ. 2107219275 

Το Βερή Μεζέ έκανε τον πιο κρητικό πάταγο στην Αθήνα, μαγειρεύοντας το παράδοξο ή αλλιώς, την πιο γνήσια κρητική κουζίνα, αυτή που επενδύει στην ποιοτική (και τοπική) πρώτη ύλη και στις παραδοσιακές συνταγές, σαν μίτος που οδηγεί στα χρόνια του Μίνωα. Μέσα από αυτή τη γαστρονομική αποκέντρωση, η Καισαριανή απέκτησε έτσι ένα στέκι στο οποίο θα φας καλά και θα περάσεις καλύτερα. Αυθεντικό, με την ωραία κρητική ντοπιολαλιά του, το Βερή Μεζέ ξετυλίγει τη δράση του στην πλατεία Καισαριανής, κάνοντας τους επισκέπτες να συρρέουν για την ρακή, τον κλασικό ντάκο, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τη γραβιέρα Ρεθύμνου, το ξύγαλο Σητείας, το χοιρινό απάκι, τις γραβιεροκροκέτες, τα καλτσούνια με τυρί και χόρτα, τους ανεπανάληπτους χοχλιούς μπουρμπουριστούς με αρισμαρί, τα σκιουφικτά μακαρόνια με απάκι κοτόπουλο, το αρνάκι-λουκούμι τσιγαριαστό και πολλά άλλα κλασικά Κρητικά πιάτα που όλοι αγαπούν. Ο ιδιοκτήτης του ο Γιώργος, πανώριο δυο μέτρα παλικάρι, καμωμένο από τα υλικά που έπλασαν τον Ζορμπά στο μυαλό του Καζαντζάκη, είναι ο πιο εξαιρετικός οικοδεσπότης, θα σου μιλήσει με ενθουσιασμό για τον τόπο του, τη γραβιέρα, τα κοκκόρια, το απάκι που φέρνει απευθείας από το νησί του ενώ σε τρατάρει μια ρακή. Στο μεταξύ, πόσα θαύματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα τραπέζι, θα ανακαλύψεις πως είναι πολλά, και σε απόλυτα λογικές τιμές. Περισσότερα εδώ

Τα Αχλάδια στο Αιγάλεω τιμούν την παράδοση και τη νοστιμιά όπως μόνο στην Κρήτη ξέρουν
Κωσνταντινουπόλεως & Κερασούντος 26, Αιγάλεω, τηλ. 2105986568 

Στην γωνία των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Κερασούντος, στην πλατεία του μετρό στο Αιγάλεω, σε ένα πέτρινο σπίτι από εκείνα τα ωραία, τα παλιά, στεγάζεται το εστιατόριο- ρακάδικο, τα Αχλάδια με φιλοσοφία που στηρίζεται στην γαστρονομική παράδοση της κρητικής κουζίνας και όχι μόνο! Στο εσωτερικό, όπου δεσπόζει η πέτρα και το ξύλο, θα νιώσεις μια ιδιαίτερη θαλπωρή, σε όποια από τις ξεχωριστές γωνίες του κι αν επιλέξεις να κάτσεις. Στον πίσω χώρο, υπάρχει μια ευρύχωρη αυλή που είναι διαμορφωμένη έτσι, ώστε το χειμώνα να είναι κλειστή και θερμαινόμενη και το καλοκαίρι ανοιχτή και ευάερη, φιλόξενη και παρεΐστικη όλο το χρόνο. Το μενού είναι ένας ύμνος στην κρητική κουζίνα, με αναφορές και στη μεσογειακή γαστρονομική κουλτούρα, με ολόφρεσκα υλικά, βιολογικής συνήθως προέλευσης που κάτω από την αμέριστη φροντίδα και μαεστρία της κουζίνας μεταμορφώνονται σε πιάτα και μεζέδες που μυρίζουν Ελλάδα και που χαίρεσαι να γεύεσαι! Η κλασσική Σφακιανή πίτα είναι ο ιδανικός πρόλογος ενώ οι χοχλιοί, ζουμεροί και μυρωδάτοι, σε προκαλούν να τους δοκιμάσεις αλλά και να βουτήξεις αμαρτωλά το ψωμί σου στη σάλτσα. Υπέροχα σκιουφιχτά με κοκκινιστό μοσχαράκι ή με ανθότυρο και στακοβούτυρο, αναδύουν υπέροχα αρώματα, ενώ το συκώτι σαβορέ, τέλεια μαγειρεμένο μέσα στη σάλτσα του, με ξύδι και δενδρολίβανο, είναι μια αποκάλυψη της κρητικής μαγειρικής τέχνης που πρέπει οπωσδήποτε να προσφέρεις στον ουρανίσκο σου. Περισσότερα εδώ