spot_img

Ο Νίκος στη Νέα Σμύρνη ή αλλιώς τα πιο νόστιμα κι αγνά σφολιατοειδή της πόλης

Στην αναζήτηση για την τέλεια τυρόπιτα, έχεις πολλές κακοτοπιές για να αποφύγεις. Η τέχνη της είναι το τελευταίο προπύργιο της παράδοσης και λίγα μαγαζιά πλέον την προσφέρουν φτιαγμένη από το μηδέν, με το χρυσαφένιο χρώμα της, την τραγανή, θριφτή υπόσχεση, το αληθινό τυρί της. Η Νέα Σμύρνη είναι τυχερή από αυτή την άποψη, γιατί έχει το «Νίκο».

Η ιστορία του Νίκου είναι σαν βγαλμένη από μυθιστόρημα. Την τυρόπιτα την διδάχτηκε από τον πατέρα του, που ήξερε να φτιάχνει γαλλική σφολιάτα, ήξερε να ανοίγει κάθε είδους φύλλο. Ήτανε ο άνθρωπος που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. Όταν άνοιξε το μαγαζί το 1977, το αγκάλιασε η Λανς κι ο μαθητόκοσμός της, το αγκάλιασε όμως και ο Πανιώνιος – του οποίου το γήπεδο είναι δίπλα – όπως κι όλοι οι φίλαθλοι του, που κατέληγαν μαγεμένοι μπροστά από τις βιτρίνες του μετά τα ματς της Κυριακής. 

Σήμερα, ο κύριος Νίκος είναι ακόμα εδώ, σαν γέφυρα με το πεντανόστιμο παρελθόν. Με τη βοήθεια των παιδιών του, έχει εισάγει πλήθος από νεωτερισμούς για κάθε γούστο, που φτιάχνονται στα μετόπισθεν στην απόλυτη διαφάνεια. Κορωμένα ταψιά βγαίνουν αδιάλειπτα από τους φούρνους του μέχρι το απόγευμα, με ζαμπονοτυρόπιτες, κοτόπιτες, λουκανικόπιτες, μπουγάτσες και ζουμερές κρεατόπιτες. Καθημερινά γίνεται λαϊκό προσκύνημα.

Όπως είναι λογικό, οι πελάτες του Νίκου αποτελούν μια ευρύτερη οικογένεια. Άνθρωποι που το επισκέπτονταν πιτσιρικάδες πλέον φέρνουν τα παιδιά, ακόμα και τα εγγόνια τους. Από το κατώφλι του έχουν περάσει τρανοί διαιτητές, ξακουστοί παίκτες του Πανιωνίου, το Νίκο τον ξέρουν όλοι προσωπικά. Δεν υπάρχει Νεοσμυρνιώτης και πέριξ που να μην έχει μεγαλώσει με τις τυρόπιτες του Νίκου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για τη νοστιμιά τους δεν έρχονται και άνθρωποι από όλη την Αθήνα (όπως εμείς).

Στα must και οι πίτσες και τα πεϊνιρλί, που σε πλημμυρίζουν με μια υπέροχη τοματένια σάλτσα ή κρέμα γάλακτος με την πρώτη μπουκιά, με κείνη τη μαγική μυρωδιά από φρεσκοψημένο ζυμάρι. Αν πάλι η καρδιά σου λαχταρά κάτι γλυκό, στο Νίκο θα βρεις το πιο αέρινο κρουασάν πραλίνας, βουτυράτο και πεντανόστιμο, σαν δαντέλα, κρουασίνια με βελούδινη κρέμα και κομμάτια σοκολάτας, αλλά και την πιο κρεμώδη μπουγάτσα! Ό,τι πάρεις σέταρέ το με τον ωραίο καφέ τους κι έχεις ένα θρεπτικό, τονωτικό και υγιεινό γεύμα στη στιγμή! 

Ο Νίκος
Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 36, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109356865
onikos.gr | Facebook

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Παγωμένη απόλαυση: Οι καλύτερες τζελατερίες της Αθήνας

Παλιά από το 1686, ο Σισιλιάνος Francesco Procopio dei Coltelli άνοιξε το πρώτο καφέ στο Παρίσι, το Le Procope....

Τα καλύτερα delivery του κέντρου: Η πιο εκρηκτική «λίστα επιβίωσης» για απόλαυση στην πόρτα σου

Υπό τον ξεριζωμό του dining in που έχει προκύψει από τα απανωτά lockdowns, η πόλη ανατρέχει στα delivery apps,...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot