Το ετερόκλητο των τοπίων της αλλά και η ομορφιά που εκπέμπει από άκρη σε άκρη, είναι τα στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η Μήλος είναι φημισμένη για τα δαντελωτά της ακρογιάλια. Με πάνω από 75 μικρές και μεγάλες παραλίες, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά, πολύχρωμα σμιλεμένα βράχια και λευκόχρυσες αμμουδιές, είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιαστείτε.
Λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους της, η Μήλος έχει εντυπωσιακή μορφολογία και ποικιλία παραλιών. Θα συναντήσετε άλλοτε παραλίες με λευκόχρυσες αμμουδιές και άλλοτε κόλπους με βότσαλα που περικυκλώνονται από πέτρες, λευκά, κόκκινα, κίτρινα ή και μαύρα βράχια. Ξεχωριστά χρώματα και βάθη θα βρείτε και στη θάλασσά της, ενώ επίσης μπορείτε να κολυμπήσετε σε πλήρως οργανωμένες παραλίες ή να επιλέξετε πιο μοναχικές και άγριες. Το σίγουρο είναι ότι τα καθαρά νερά του νησιού και οι απείρου κάλους παραλίες του θα σας προσφέρουν μία εμπειρία άνευ προηγουμένου.
Αδάμαντας
Ο Αδάμαντας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, γεγονός που σε συνδυασμό με την εξόρυξη πολλών ειδών μεταλλευμάτων βοήθησε στην μεγάλη ανάπτυξη του νησιού κατά την αρχαιότητα. Το λιμάνι της Μήλου χτίστηκε το 1835 από Σφακιανούς της Κρήτης, που έφτασαν εκεί μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια κατά των Τούρκων. Αποτελεί το τουριστικό κέντρο του νησιού, χωρίς να χάνει όμως από την γραφικότητα ενός νησιώτικου παραλιακού χωριού με τους πλακόστρωτους δρόμους του. Εκεί στεγάζονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες εξυπηρετούν και τους κατοίκους της Κιμώλου. Πολύ συχνά δρομολόγια πλοίων συνδέουν τη Μήλο με την Κίμωλο, η οποία απέχει μόλις μισή ώρα από το νησί της Αφροδίτης . Στο λιμάνι του Αδάμαντα βρίσκονται το Μεταλλευτικό και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Πλάκα
Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη σε πλάτωμα που βρίσκεται στα 220 μέτρα πάνω από την στάθμη της θάλασσας. Η γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα γεμάτα λουλούδια μπαλκόνια και οι κάτασπρες από τον ασβέστη αυλές, μα κυρίως η θαυμάσια θέα προς τον κόλπο της Μήλου αποτελεί συνδυασμό σπάνιας ομορφιάς για την Πλάκα. Εκεί βρίσκονται δύο μουσεία του νησιού: το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό. Εξαιρετικής επίσης ομορφιάς είναι και το κάστρο, το οποίο βρίσκεται περιμετρικά της πόλης. Εκεί, στα θεμέλια μιας πολύ παλιάς εκκλησίας που ανατινάχτηκε από τους Γερμανούς, βρίσκεται χτισμένη και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Δίπλα ακριβώς στην Πλάκα θα συναντήσετε ένα άλλο μικρότερο αλλά εξίσου γραφικό χωριό, τις Πλάκες.
Τρυπητή
Αφήνοντας πίσω μας την Πλάκα, συναντούμε την Τρυπητή, ένα παραδοσιακό χωριό που μαζί με την Πλάκα μοιράζονται την θέα στον κόλπου της Μήλου. Εκείνο που θα σας μαγνητίσει την προσοχή είναι οι γραφικοί ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν της Τρυπητής. Εκεί βρίσκεται και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου. Σε κοντινή απόσταση από την Τρυπητή βρίσκονται οι κατακόμβες των πρώτων Χριστιανικών χρόνων, που ανακαλύφθηκαν το 1843 και αποτελούν σημαντικότατο εύρημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξαν τόπος λατρείας και ταφής από τον 1ο έως και τα τέλη του 5ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών κυρίως κατακομβών που χωρίζονται σε πολλούς μικρούς και μεγάλους υπόγειους διαδρόμους καταλαμβάνοντας το συνολικό μήκος των 200 μέτρων. Ο χώρος είναι ανοιχτός για τους επισκέπτες όλες τις ημέρες, εκτός της Δευτέρας.
Κλήμα
Το Κλήμα είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο ψαροχώρι λιγοστών κατοίκων του οποίου κύριο χαρακτηριστικό είναι τα «σύρματα». Τα «σύρματα» είναι μικρά σπιτάκια μέσα στα οποία οι κάτοικοι φυλάνε τις βάρκες τους κατά την περίοδο του χειμώνα. Ο ρόλος των «συρμάτων» αλλάζει το καλοκαίρι και για πολλούς γίνεται παραθεριστική κατοικία. Σε μια σπηλιά που βρισκόταν σε έναν αγρό, πολύ κοντά στο Κλήμα, βρέθηκε το 1820 το ακέφαλο στην αρχή άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Αμέσως μετά βρέθηκε και το κεφάλι και όλο μαζί αποτέλεσε δώρο προς τον Λουδοβίκο τον ΙΗ’. Αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξης του αγάλματος στο μουσείο του Λούβρου στην Γαλλία.
Απολλωνία ή Πολλώνια
Το γραφικό αυτό ψαροχώρι έχει χτιστεί πάνω σε έναν πανέμορφο φυσικό κολπίσκο. Η ομορφιά του αποτελεί μαγνήτη για τους τουρίστες που εκεί βρίσκουν πολλές ταβέρνες, καφενεία και εστιατόρια. Από το λιμανάκι του χωριού εκτελούνται δρομολόγια προς την Κίμωλο. Ζεφυρία Με μόλις 150 περίπου κατοίκους, η Ζεφυρία ,που βρίσκεται 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πλάκας, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ο οποίος χτίστηκε τον 17ο αιώνα και αποτελούσε την παλιά Μητρόπολη της Μήλου.
Κλέφτικο
Ορθώνονται στην άκρη της νοτιοδυτικής πλευράς του νησιού και ονομάζονται αλλιώς και «Θαλασσινά Μετέωρα». Όπως ακριβώς περιγράφει και η ονομασία, πρόκειται για τεράστιους και κυκλικούς ογκόλιθους που εξέχουν από την θάλασσα ενώ βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την παραλία. Ανάμεσα στους βράχους υπάρχουν σπήλαια. Πάνω στους βράχους σώζονται δέστρες λαξευμένες, απομεινάρια πειρατών που καραδοκούσαν σε εκείνο το σημείο για να επιτεθούν ή για να κρυφτούν.
Οι παραλίες της Μήλου όμως είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής των διακοπών σας στο νησί. Τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Μήλου έχουν δώσει και στις περίπου 70 παραλίες της ξεχωριστή μορφολογία. Περίεργοι σχηματισμοί, βράχια που ρίχνουν τη σκιά τους στην αμμουδιά, σπηλιές που μπορείτε να κολυμπήσετε, μοναδικοί χρωματισμοί του νερού και της πέτρας ικανοποιούν και συγκινούν και τους δύσκολους επισκέπτες της Μήλου. Σε κάποιες μπορείτε να πάτε οδικώς, σε άλλες μπορείτε να βρεθείτε μόνο δια θαλάσσης.
Η Χιβαδολίμνη βρίσκεται 11,5 χλμ νότια της Πλάκας είναι μάλλον η ομορφότερη παραλία της Μήλου. Έχει πάρει το όνομά της από τον μεγάλο αριθμό αχιβάδων που βρίσκει κανείς στον βυθό της. Ιαματικά λουτρά (σημάδια ύπαρξης αρχαίου υφαιστείου) μπορεί κανείς να βρει στον Προβατά, την Αλυκή, το Ριβάρι και τον Καστανά. Ο Παπαφράγκας είναι εντυπωσιακός, το ίδιο ισχύει και για το Σαρακήνικο που για πολλούς είναι η καλύτερη παραλία λόγω των κατάλευκων βράχων και των καταγάλανων νερών. Κοντά στον Αδάμαντα οι αμμουδερές παραλίες Λαγκάδα και Παπικινού.
Γεύσεις που δεν θα πρέπει να χάσετε είναι το παραδοσιακό κουφέτο που μπορεί να προσφέρεται και αυτό στους γάμους αλλά παρασκευάζεται με την προσθήκη μελιού, ζάχαρης κι αμυγδάλων στην λεπτοκομμένη ψίχα λευκού γλυκού κολοκυθιού. Πιο δυσεύρετα είναι τα γλυκά σπανακοπιτάκια και οι «φλούνες» που περιέχουν σταφίδες και σιροπιάζονται. Από το «στρατόπεδο» των αλμυρών γεύσεων κυριότερος εκπρόσωπος είναι τα πιταράκια που είναι τηγανητά τυροπιτάκια με γέμιση από μηλέικο ξεροτύρι, δυόσμο και κρεμμύδι. Αν μπορέσετε να δοκιμάσετε τα «λαζάνια με σκορδιαλιά» που είναι ακριβώς αυτό που λεει ο τίτλος του, θα πρέπει να θεωρείτε τον εαυτό σας πολύ τυχερό. Όπως τυχεροί θα είστε αν επιλέξετε τη Μήλο για προορισμό στις διακοπές σας! Οι προτάσεις μας: