spot_img

Αμοργιαλός: Καλύτερο από ποτέ, το αρχοντικό νεο-καφενείο της Αιγιάλης ανεβάζει στροφές στη γεύση και την διασκέδαση

Ο Αμοργιαλός, που βρίσκεται στο λιμάνι της Αμοργού λίγο μετά την προβλήτα, με ορίζοντα ανοιχτό στη θάλασσα, προσφέρει ένα αυστηρά εποχικό μενού βασισμένο σε προτάσεις για τη «μέση», στο οποίο συνδυάζονται οι παραδόσεις και οι εξαιρετικές πρώτες ύλες του νησιού με μικροζυθοποιούς και μικροοινοποιούς. 

Το ιστορικό κτίσμα που φιλοξενεί τον Αμοργιαλό, αποτελούσε στο παρελθόν το τελωνείο του λιμανιού. Τη δεκαετία του 50’ απέκτησε την πρώτη εμπορική του μορφή ως «Της Μουγκής», άλλαξε στα χρόνια χέρια από μποέμ ρομαντικούς ιδιοκτήτες, μέχρι που το 1996 το ανέλαβε ο χαρισματικός Χρήστος Σουγλής. Με την πυξίδα στραμμένη στη εντοπιότητα, και συγκεκριμένα στην γηγενή αλιεία, τα organic λαχανικά από τα Κατάπολα και την βιολογική, μικρής κλίμακας βοσκή, το μαγαζί σερβίρει μερικά από τα καλύτερα – κατά κοινή ομολογία – πιάτα του νησιού.

Την καλή αρχή κάνουν η Αμοργιανή σαλάτα με κατακόκκινη, ζουμερή, βιολογική ντομάτα, κολοκυθάκι, κρεμμύδι, πιπεριές, κάπαρη και ντόπια, βελούδινη ξινομυζήθρα, η υπέροχη μπρουσκέτα με πέστο κόκκινης πιπεριάς, λιαστή ντομάτα και γαύρο μαρινάτο, η ανυπέρβλητη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και καπνιστό σκουμπρί, τα σωτέ πορτομπέλο και το εξαιρετικό τυρί μαστέλο με μαρμελάδα τομάτας. 

Μετά είναι όλοι αυτοί οι θησαυροί της θάλασσας και του κάμπου, όπως αποτυπώνονται στην «Καλόγρια», μια παραλλαγή του ντόπιου «Καλόγερου», με μοσχαράκι-λουκούμι, μελιτζάνα και κεφαλογραβιέρα από τη Νάξο ή στον σωτέ ξιφία, που σερβίρεται με κολοκυθάκι, cherry τοματίνια, κρεμμυδάκι και lime, κι είναι μια αποκάλυψη. 

Το φαγητό εδώ, που πάει πακέτο με τη διάθεση ραστώνης των λαών που σμίγουν στα τραπέζια του, εδώ προσφέρεται στα καλύτερά του, ζαλίζεται με λίγη ρακή και επιλεγμένους αμπελώνες, γίνεται ο απόλυτος αιγαιοπελαγίτικος καλοκαιρινός διονυσιασμός. Και αποδεικνύει ότι κάθε νησί, έχει αυτό το μαγαζί που δίνει τον παλμό στην γαστρονομία, εδώ και μετά ζωντανής μουσικής. Για το γλυκό φινάλε, δοκιμάστε την γλυκιά του, βελούδινη σοκολατόπιτα ή το cheesecake ξινομυζήθρας και θα μας θυμηθείτε. 

Αμοργιαλός
Αιγιάλη, Αμοργός, τηλ. 2285073017
Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα: Η τριλογία της απόλαυσης (Μέρος Β’)

Συζητώντας για αγαπημένες γεύσεις, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για να έρθει στην κουβέντα το κρέας και δη το σουβλάκι....

Η Αθήνα στα μονοπάτια της ιταλικής κουζίνας: Ο οδηγός με τους πιο νόστιμους προορισμούς

Η ιταλική κουζίνα έχει ως αφετηρία την εντοπιότητα. Οι Ιταλοί επινόησαν το slow food κίνημα που επικεντρώνεται στη χρήση...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot