Η πιάτσα του Ίλιον έχει παραμείνει κλασική, κυρίως με ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, κεμπαπτζίδικα, μπυραρίες και καφετέριες. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν ενδιαφέροντα μαγαζιά, αλλά το «μπουμ» σε καινούργιες ιδέες που έχει αγγίξει την υπόλοιπη Αθήνα δεν έχει φτάσει ακόμη εδώ. Από την άλλη πρέπει να επισημάνουμε ότι στη γειτονιά ξεφυτρώνουν projects με νου και φαντασία, επαναφέροντάς την στον χάρτη των «must» με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αποδιοπομπαίο Τράγο.
Πρώτα και κύρια όμως, τον τόνο σ’αυτό το νεανικό μαγαζί δίνει η πολυχρωμία του, που σε ξεκουράζει και σε ερεθίζει με τη φρεσκάδα της. Είτε μιλάμε για την ανοιχτή κουζίνα και τη μπάρα του à la νεοκαφενείο, είτε για τα τραπέζια που απλώνονται στην Πλατεία Δασκάλας, τα πυκνά φυτά τραβούν την προσοχή και δημιουργούν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό, με νοστιμιές κάτω από τον αττικό ουρανό.
Παίζοντας με ΠΟΠ προϊόντα, φρέσκα υλικά και νέες τεχνικές, παραδοσιακές συνταγές επαναπροσδιορίζονται με σύγχρονη οπτική, δίνοντας μια νέα ταυτότητα στην κουζίνα του Αποδιοπομπαίου Τράγου: Ο chef Σωτήρης Ακριτίδης και οι Θανασης Ζαρμπούτης και Αντώνης Γκούτσουλας, για παράδειγμα δε φοβούνται να φτιάξουν πίτσα με μοτσαρέλα και ποσέ αχλαδιού, στο χταπόδι σχάρας προσθέτουν στωικά ωριμασμένες χειροποίητες πικλες από καρότο, φινόκιο και κουνουπίδι, την ταλιάτα από χοιρινό λαιμό – που ψήνεται στην εντέλεια – τη νοστιμεύουν με μους αβοκάντο και κονφί από ντοματίνια. Το αποτέλεσμα, γεύσεις απογειωμένες που αποτελούν ένα σημαντικό λόγο να τραβηχτείς στην περιοχή, οπουδήποτε κι αν μένεις στην Αθήνα.
Μετά είναι η διάθεσή του: με μια μεγάλη συλλογή από εκλεκτά τσίπουρα περίπου 40 ετικέτες από τους περισσότερους νόμους της Ελλάδος αλλά και ούζα που διψάνε για τα ωραία πιάτα του, είναι ένα μεζεδοπωλείο με τα όλα του (και με όλη τη σημασία που θα έπρεπε να έχει αυτός ο βασανισμένος όρος). Διαθέτει επίσης Gin & Tonic με ετικέτες που αλλάζουν συχνά για να κάνεις το πιο ιδανικό pairing με τα εκλεκτά μεζεδάκια και πιάτα της επιλογής σου. Ο ασυναγώνιστος και μοναδικός του χαρακτήρας ξετυλίγεται όμως και σε άλλα πιάτα. Το Κρητικό απάκι με λαδολέμονο για παράδειγμα είναι ένα κέντημα, ζουμερό και πεντανόστιμο, τα χειροποίητα ραβιόλι cacio e pepe φανταστικά, οι γαρίδες σαγανάκι όπως δεν τις έχεις ξαναφάει, με γενναιόδωρο καρύκευμα, ωραία τοματάδα από κονφί, bisque και μους φέτας. Κάθε εβδομάδα και 2-3 πιάτα έκπληξη.
Ενώ η πόλη βιώνει το πιο ζεστό θέρος, εμείς με μια ατελείωτη ομοβροντία λαχταράμε την έξοδο σαν όαση στην έρημο. Ο Αποδιοπομπαίος Τράγος έχει χαρά, έχει γλέντι, έχει upscale κουζίνα που αγκαλιάζει δημιουργικά τους νεωτερισμούς. Είναι η τέλεια μεζεδοέξοδος, γκαραντί.
Αποδιοπομπαίος Τράγος
Ευαγγελιστριας 30, Ίλιον, τηλ. 2102626702
Facebook | Instagram