Θυμάμαι ήταν κάπου το 2009 όταν δύο μέσα-στα-πράγματα φίλες μου, μου ανακοίνωσαν ότι θα πηγαίναμε στο Baba Au Rum, το νέο hot στέκι στο κέντρο. Τελείως διαφορετικές εποχές τότε, πολύ πιο νέοι εμείς, με την επίσκεψή μας ανακαλύψαμε μια άλλη οπτική στην έννοια «bar». Αναπολώντας το, σκέφτομαι αν αυτό που μας κέρδισε ήταν η tiki αισθητική, μιξαρισμένη με διαλεγμένα ένα-προς-ένα vintage αντικείμενα και μια κοσμοπολίτικη ζεν αύρα, που έδινε στον χώρο μια αίσθηση χειροποίητης οικειότητας. Σίγουρα ήταν τα cocktails, τα οποία ήταν απροσδόκητα υπέροχα, φτιαγμένα με άποψη, ιδέες, χρώμα, ολόφρεσκα χειροποίητα υλικά, με έναν άκρως επεξηγηματικό κατάλογο, δεμένο σαν βιβλίο που θα μπορούσε κάλλιστα να διαβαστεί και σαν τέτοιο.
Από τον κεραυνοβόλο έρωτα του τότε, το επισκέπτομαι σταθερά κάθε χρόνο. Κάποια στιγμή γνώρισα τον Θάνο Προυναρούς, τον head bartender, ιδιοκτήτη και εμπνευστή αυτού του avant garde θαύματος, έναν άνθρωπο με αβίαστη, έμφυτη ευγένεια, βαθειά γνώση της τέχνης του, που αφιερώνει ώρες επί ωρών στο R&D του fine drinking, το βλέπω να διακρίνεται επί συναπτά έτη στα 50 καλύτερα bars του κόσμου, ενώ είναι μέλος των International Rum Experts. Όσα κι αν γραφτούν όμως γι’αυτό το one of a kind στέκι, αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας, είναι η εμπειρία: η οποία είναι πάντα open και inclusive, με ζωηρή διάθεση, καλές τιμές, κι ασφαλώς τα καλύτερα cocktails της πόλης. Γι’αυτό άλλωστε τιμάται τόσο από τους locals, τους κατοίκους άλλων γειτονιών που τις απαρνιούνται έστω για λίγο για να βρεθούν σε αυτό, όσο και το διεθνές κοινό που αναζητά τα best of της πόλης.
Η καινούργια του ομάδα συνεχίζει την ίδια παράδοση, φέρνοντας νέα ενέργεια και feelgood vibes: Το αποτέλεσμα είναι μια φυσική και αβίαστη επανεφεύρεση των προτάσεών του, που άλλες φορές εμπνέονται κι άλλες φορές εμπνέουν τη παγκόσμια σκηνή, καθιστώντας το Baba Au Rum στέκι του πολύπειρου drinker. Φέτος, εισήγαγαν και bar food, που κι αυτό ανεβάζει τον πήχη με tropical στοιχεία, όπως θα διαπιστώσεις στο συγκλονιστικό ταρτάρ γαρίδας με σχοινόπρασο, τσίλι, τη δροσιά του μοσχολέμονου, γουακαμόλε και μους αρωματικού τσίπουρου ή στα αέρινα νιόκι παντζαριού γεμιστά με γκοργκονζόλα, με τριμμένη παρμεζάνα και πούδρα άνηθου.
Η μαγεία που αναδύεται μέσα από το πάντρεμα φίνων αποσταγμάτων με εξωτικά φρούτα, μπαχαρικά και βότανα, από κάθε γωνιά του κόσμου, είναι εμφανής σαν γυμνή αλήθεια στο Basquiat’s Daisy, ένα κλασικό cocktail με avant garde ψυχή, γεμάτο ζωντάνια και χρώμα σαν τον ομώνυμο Νεοϋορκέζο καλλιτέχνη. Αποτελείται από το ανθικό Lillet Rouge, με πικάντικες νότες σταφυλιού και πορτοκαλιού, σπιτικό κρασί από βατόμουρο που έχει υποστεί ζύμωση κι ένα σαγηνευτικό τζιν Fords εμπλουτισμένο με γιασεμί και εσπεριδοειδή. Μια αποκάλυψη. Μετά είναι το Optophone I, με κουβανέζικο ρούμι Bacardi Cuatro με φρέσκο ρούμι Αϊτής Clairin Le Rocher, καρύδα, φρέσκο λάιμ, λικέρ Chinotto, πορτοκάλι και νότες από γλυκά μπαχαρικά, εμπνευσμένο από την ανατρεπτική αισθητική ενός αναρχικού ντανταϊστή καλλιτέχνη.
Με ποιοτικά ποτά, χαλαρή ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές και ένα εξαιρετικό team, το Baba Au Rum είναι πάντα στο σήμερα του fine drinking, αντλώντας έμπνευση από καθετί που ομορφαίνει τη ζωή μας, είτε αυτό είναι η τέχνη, η κουλτούρα, η μουσική, τα ταξίδια, η Αθήνα η ίδια.
Baba Au Rum
Κλειτίου 6, Εμπορικό Τρίγωνο, Αθήνα, τηλ. 2117109140
babaaurum.com | Facebook | Instagram