spot_img

Ταβέρνα Πανόραμα: Ειδυλλιακή επιστροφή στις ρίζες, με υπέροχο, Αμοργιανό φαγητό

Ένας από τους πιο όμορφους και όχι τόσο γνωστούς οικισμούς της Αμοργού είναι τα Θολάρια, πάνω στον λόφο Βίγλα, σε μικρή απόσταση από την Αιγιάλη. Τη Γιάλη, όπως λένε οι ντόπιοι. Μικρά, λευκά σπιτάκια, της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, καμάρες και στενά ασβεστωμένα δρομάκια αποτελούν τον μικρό αλλά γοητευτικό «λαβύρινθο» του οικισμού.

Ανάμεσά τους, από το 1970 στέκει το Πανόραμα που σερβίρει τον κάμπο και τη θάλασσα στο πιάτο σου, απευθείας από το περιβόλι, το χωράφι και τη θάλασσα. Μια ιστορία που κάνει περήφανο όλο το νησί, αφού για κάθε πρώτη ύλη, κάθε συνταγή, κάθε παραγωγή, αναπιάνονται προσωπικά οι ιδιοκτήτες, με τον Παρασκευά Θεολογίτη να συνεχίζει την γευστική ρότα και την ανυπέρβλητη φροντίδα των γονιών του, του κύριου Νικόλα και της κυρίας Μαρίας. 

Η οικογένεια δεν κάνει σεζόν εδώ, μένει όλο το χρόνο στο νησί και εκτρέφει τα ζώα της, φτιάχνει το τυρί της, καλλιεργεί τα λαχανικά της. Γι’αυτό εδώ θα φας την πιο ντοματένια, κατακόκκινη, ζουμερή ντομάτα στη χωριάτικη, γι’αυτό και το κρέας στο Αμοργιανό «πατατάτο» είναι πραγματικό λουκούμι κι εδώ θα το απολαύσεις στα καλύτερά του.

Ο Παρασκευάς, ψήστης-μύστης είναι επικεφαλής στο κάρβουνο: επιμελείται ο ίδιος το κοντοσούβλι και το κοκορέτσι, μαρινάρει, φτιάχνει τα πιο ωραία παϊδάκια και τις πιο ωραίες μπριζόλες. Από μαγειρευτά, καθημερινά σερβίρεται κατσικάκι στη γάστρα, ντόπιος κόκκορας κρασάτος με μακαρόνια, η σύζυγος του Παρασκευά η Ελένη φτιάχνει όμως και τις πιο λαχταριστές πίτες – σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα και κρεμμυδόπιτα – οι οποίες από μόνες τους είναι μια αποκάλυψη.

Στον φόντο ακούγεται αμοργιανή μουσική, εμείς ρεμβάζουμε στο δροσερό απογευματινό μελτέμι, το μυαλό καθαρίζει, οι ρυθμοί χαμηλώνουν, το πνεύμα ηρεμεί. Η καλή αρχή γίνεται με αμοργιανή φάβα που θριαμβεύει στην απλότητα του ψιλοκομμένου κρεμμυδιού και της ελαφριάς αψάδας του λεμονιού. Η μελιτζάνα στο φούρνο με τυριά, είναι δε συγκλονιστική κι αποτυπώνει όλη την παράδοση της νησιώτικης γαστρονομίας.

Εδώ λοιπόν, στα όμορφα, ειδυλλιακά Θολάρια, που οι ρυθμοί και το στιλ της σε φέρνουν στις δεκαετίες του 70 και του 80, εξελίσσεται ένα μοναδικό εστιατόριο- προορισμός στις Κυκλάδες. Θα κάνουμε μια βαρυσήμαντη δήλωση αλλά είναι κάτι που πιστεύουμε με όλο μας το είναι: Στο μέλλον όλα τα μαγαζιά θα θέλουν να γίνουν Πανόραμα. Για την εγκάρδια φιλοξενία, το αληθινό, πραγματικό φαγητό που δεν συμβιβάζεται με το μέτριο, για την πρώτη ύλη που καλύτερη δε βρίσκεις πουθενά. 

Ταβέρνα Πανόραμα
Θολάρια, Αμοργός, τηλ. 2285073349
Social links: Facebook

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

10 μέρη στην Αθήνα για να γιορτάσεις τον Βαλεντίνο

Όσα κι αν του καταλογίζουμε του… οσίου, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια υπενθύμιση ότι η αγάπη οφείλει...

Τα καλύτερα σουβλάκια στην Αθήνα: Η τριλογία της απόλαυσης (Μέρος Γ’)

Σουβλάκι. Η μοναδική λέξη που όταν την ακούμε, θέλουμε να φάμε ακόμα και μετά από συμπόσιο στο χωριό του...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot