Άνοιξε μόλις πέρυσι το καλοκαίρι στα Κατάπολα, κι έκτοτε έχει κερδίσει δικαιωματικά τη θέση του στα κορυφαία του έναστρου εστιατορικού ουρανού της Αμοργού. Στιλάτο και ανοιχτόκαρδο, με μοντέρνα κουζίνα που αξιοποιεί την ποιοτική πρώτη ύλη, το Yakamos έχει θέα θάλασσα, βουτάς από την απέναντι μεριά της ακτογραμμής και προτού καλά καλά στεγνώσει το μαγιό έρχεσαι και κάθεσαι στις στιλάτες πάλλευκες καρέκλες του, για να απολαύσεις το ωραίο σου γεύμα και να ρεμβάσεις.
Εδώ θα φας την παράδοση σε γκουρμέ περιτύλιγμα, αφού οι άνθρωποί του έχουν διακονήσει για περισσότερα από 20 χρόνια στην εστίαση στο ξακουστό «Τσαγκαράδικο», κι έχουν αυτή τη δημιουργική διάθεση που αναβαθμίζει κάθε συνταγή με γνώση και τεχνική: Η καλή αρχή γίνεται με ψητή Αμοργιανή μελιτζάνα και πεντανόστιμο ντάκο από παξιμάδι με γλυκάνισο, τοπική μυζήθρα και vinaigrette ελιάς.
Στον κατάλογο, ο κάμπος κι η θάλασσα έχουν την τιμητική τους, ξεκινώντας από τη μοσχαρίσια αργής ωρίμανσης και το ζουμερό φιλέτο κοτόπουλο που ψήνονται στην εντέλεια, μέχρι τα καρπάτσιο τόνου και χταποδιού, που πλημμυρίζουν το στόμα με φρεσκάδα και μια ευχάριστη όξινη δροσιά. Εξαιρετική κι η γαριδομακαρονάδα του από φρέσκα ζυμαρικά, γλύκα, χάδι, σπίρτο, όλα σε μια μπουκιά, απλά ανυπέρβλητη, όπως και οι πατάτες Νάξου, αρωματισμένες με μυρωδικά και τοπική ξινομυζήθρα, μια αποκάλυψη.
Με την ονομασία του να προέρχεται από το διακαμός ή yakamoz, το οποίο αναφέρεται στο λαμπύρισμα των θαλάσσιων πλασμάτων μέσα στο νερό, το γοητευτικό εστιατόριο – μια ανάσα από την κεντρική πλατεία – προσφέρει λάμψη στα χαμόγελα του ξένου και του ελληνικού κοινού που το επισκέπτεται. Μνείας αξίζουν και τα επιλεγμένα κρασιά της wine list του, από Κτήμα Κατσαρού, μέχρι Βασάλτη και Κυρ-Γιάννη.
Yakamos Restaurant
Κατάπολα, Αμοργός, τηλ. 6973995473
Facebook | Instagram