Σαν σύγχρονος Οδυσσέας και τολμών της αποκέντρωσης, ο χαρισματικός chef Λεωνίδας Μουμούρης με τη σύντροφό του Μέλη, βρήκαν το δικό τους Γιουκάλι – όπως το όρισε ο Κουρτ Βάϊλ στην «Χώρα των Πόθων μας» – στην ζωή στο νησί. Αυτή που είναι ευλογία να ζεις, σαν καθημερινή αποκάλυψη που σε συνδέει με τις πιο αρχέγονες δυνάμεις του πάλλευκου, Κυκλαδίτικου τοπίου.
Το Ξυλοκερατίδι έγινε το «σπίτι» της γαστρονομικής του πρότασης, που εμπνέεται από τις μνήμες του, αξιοποιεί την γκουρμέ πρώτη ύλη του κάμπου και της θάλασσας του νησιού, ταξιδεύει στις άκρες της Ελλάδας και τη Μεσόγειο και προσγειώνεται στο τραπέζι μαζί μ’ένα δροσερό καραφάκι ρακή.
Ο Λεωνίδας δεν επαναπαύεται, σκαλίζει γεύσεις, πιάνει τα υλικά του στο χέρι, αφουγκράζεται τάσεις, τις μετουσιώνει σε χαμόγελα ικανοποίησης, στον επισκέπτη που γίνεται θαμώνας. Το διαπιστώνεις στο τρυφερό του ψαρονέφρι, ψημένο στην εντέλεια, στα λινγκουίνι με φρέσκα μύδια, σκορδάκι και μαϊντανό, στο λαβράκι που εκπέμπει ιωδιούχα απόλαυση.
Το εστιατόριο πάνω στον μώλο έχει μια ανεπιτήδευτη φινέτσα που σμίγει ελληνικό και ξένο κοινό στα τραπέζια του, είναι ένα μέρος που μπορείς να πας κάθε μέρα χωρίς δεύτερη σκέψη για να απολαύσεις πιάτα δημιουργικά, αυθεντικά, μετά τη βουτιά, τη βόλτα σου ή πριν την βραδινή σου εξόρμηση. Τα ζυμαρικά του είναι χωρίς γλουτένη, ενώ η κάβα του φιλοξενεί μικροπαραγωγούς απ’όλη τη χώρα.
Γιουκάλι
Ξυλοκερατίδι, Αμοργός, τηλ. 2285071838
Facebook | Instagram