spot_img
More

    Κεμπαπτζίδικον Το Γνήσιον: Το απόλυτο διαβατήριο στη γαστρονομία της Ανατολίας

    Η Ανατολή πάντα είχε τη νοστιμιά στο πολυπολιτισμικό κύτταρο, με τα βαθυκόκκινα μπαχαρικά της και τις εκρηκτικές συνταγές της, ήξερε να τρώει, ήταν καλοφαγού κι οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες αυτή την γαστρονομική παράδοση τη φέρανε εδώ μαζί με τις βαλίτσες της προσφυγιάς το 1922, κατακτώντας την καρδιά μας με το πιο αντιπροσωπευτικό της έδεσμα, το κεμπάπ.

    Το κεμπάπ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν έχει τόσα υλικά όσα τα μπιφτέκια ή οι κεφτέδες και ξεχωρίζει γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, για την ατόφια γεύση του καλοζυμωμένου, «απλού» του κιμά. Κι αν υπάρχει κάποιος που να το πρεσβεύει στην πόλη στην καλύτερη εκδοχή του, αυτό είναι το «Γνήσιον». Στα μαγαζιά του στη Βούλα και την Καισαριανή, η παράδοση του κεμπάπ αναζωπυρώνεται με μεράκι στο ψήσιμο και αγνές πρώτες ύλες, κάθε μπουκιά είναι κι ένας αναστεναγμός ευχαρίστησης, κάθε πρόταση του μενού και μια αποκάλυψη.

    Η νέα εποχή του κεμπάπ έχει αφετηρία τον σεβασμό στην ιστορία του, τις χειροποίητες παρασκευές αλλά και τη δυναμική του κάρβουνου, που προικίζει κάθε ψήσιμο με ανυπέρβλητα αρώματα. Στο Κασερλί κεμπάπ για παράδειγμα, τα κομμάτια από κασέρι λιώνουν στωικά στο στόμα, το Αδάνα, με την καυτερή πιπεριά του και τον συνδυασμό αρνίσιου και μοσχαρίσιου κιμά είναι ένα ποίημα – μη το φοβηθείς – το Σις και το Ισκεντέρ εξίσου μοναδικά, όπως και το Γιαουρτλού, περιχυμένο με την γνωστή κόκκινη σάλτσα του και τη σως γιαουρτιού, είναι όνειρο. Σπουδή στο κεμπάπ που ανταμείβει!

    Τι άλλο καλό θα γευτείς εδώ; Τα άπαντα της Σμύρνης, διαλεχτό παστουρμά, σουτζούκι και παστουρμαλί με χειροποίητο φύλλο κρούστας, θα φας όμως και ντολμαδάκια γιαλαντζί, καπνιστή, βελούδινη μελιτζανοσαλάτα, φαλάφελ, τον ντοματοκεφτέ όπως δεν τον έχεις ξαναφάει. Συκωτάκια λαδορίγανη ή καβουρμά στο χάλκινο μπακίρι, τα πιο πεντανόστιμα αυγά μάτια με πατάτες και σουτζούκι. Την αποθέωση της πίτας, που ξεφεύγει από τα τετριμμένα με επιλογές όπως Σουτζούκ Λουκούμ με φέτα, μοσχαράκι γάλακτος, καλαμάκια κοτόπουλου και χοιρινού.

    Κι όλα αυτά στις πιο ζεστές σάλες, όπου ο νους ταξιδεύει κι η απόλαυση οξύνεται, φέρνοντας στο νου εικόνες από παζάρια της Μικράς Ασίας, μνήμη κι ιστορία, σε ένα αστείρευτο ροβανιέμι γεύσης, καλής εξυπηρέτησης κι ακόμα καλύτερων τιμών. 

    Κεμπαπτζίδικον Το Γνήσιον
    Βασιλέως Παύλου 82, Βούλα, τηλ. 2108951131
    Υμηττού 50, Καισαριανή, τηλ. 2107227022
    www.kbb1922.com | Facebook | Instagram

    Επικαιρότητα

    Διάβασε επίσης

    Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

    Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

    To honeymoon των social media τελείωσε;

    Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

    Για να αγαπήσεις τον εαυτό σου πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου κι όχι στον περίγυρο

    Η ζωή μας όλη είναι κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Μερικοί κύκλοι σου χαρίζουν μαγικές στιγμές που σου υπενθυμίζουν...

    Ο λίβας του αθηναϊκού καλοκαιριού

    «Καυτή» αποδεικνύεται η Αθήνα όσον αφορά τη θερμική καταπόνηση του ανθρώπου στο δημόσιο χώρο του και ειδικά στις μεγάλες...

    Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

    Octobrunch: Ένας μήνας αφιερωμένος στην αγαπημένη μας συνήθεια

    Μια παροιμία λέει «το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας, και το βράδυ σαν ζητιάνος». Εμείς αρκούμαστε...

    Brunch: Η συνήθεια που έγινε λατρεία στην Αθήνα

    Όταν μιλάμε για brunch, υπάρχουν δύο κατηγορίες φανατικών οπαδών: εκείνοι που το απολαμβάνουν κι εκείνοι που το παρασκευάζουν. Το...

    Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot