Νομάς της γεύσης και της ζωής εν γένει, ο εμπνευστής και δημιουργός του Au Grand Zinc, το 1988 επιστρέφει από το Παρίσι. Εκεί η κρέπα ανθίζει από το δρόμο μέχρι τα μπιστρό, άλλωστε η Γαλλία έχει και μέρα αφιερωμένη στο αγαπημένο μας λεπτό έδεσμα, αφού ετησίως στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η La Chandeleur ή Le Jour des Crêpes. Ερωτευμένος με τη κρέπα, σύντομα μυείται στα μυστικά και την τεχνογνωσία της, κι επιστρέφοντας – σε μια Αθήνα πολύ διαφορετική γαστρονομικά από σήμερα, ανοίγει την κρεπερί του – μία από τις πρώτες στην πόλη – στη συμβολή των οδών Μπενάκη κι Αραχώβης, στα Εξάρχεια.
Το Au Grand Zinc γίνεται instant hit, οι Αθηναίοι ενθουσιάζονται, και στη μπάρα του συναντά κάποιος ηθοποιούς που σχολάνε από τις παραστάσεις τους, νομικούς και αρχιτέκτονες από τα γραφεία της περιοχής, φοιτητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες, με λίγα λόγια όλες τις φυλές του κέντρου που ζει την απόλυτη δημιουργική του περίοδο, στην οποία και ο γαλλοτραφής αυτός ναός της κρέπας γνωρίζει δόξες. Το 1994, δύο νέα παιδιά, η Φρόσω κι ο Παναγιώτης εντάσσονται στην ομάδα, σε μια πράξη που μέλλει να γίνει καρμική, αφού μαθητεύοντας την τέχνη της κρέπας, καταλήγουν να γίνουν και συνιδιοκτήτες. Το τελευταίο και σημαντικό ορόσημο του μαγαζιού είναι το 2017 όπου και μεταφέρεται σ’έναν χώρο-κόσμημα στην Καλλιδρομίου, μεγαλύτερο, πιο all day και πολύ γκουρμέ.
Η τραγανή υπόσχεση της κρέπας εδώ εκπληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Από τον χώρο αυτό καθεαυτό, που σε διακτινίζει στα κλασικά καθημερινά γαλλικά μπιστρό με τον ορείχαλκο (εξού και το zinc), μέχρι τις προτάσεις του καταλόγου του, που ενισχύονται από μια πλειάδα κρασιών, αυθεντικών γαλλικών hot dogs, ακόμα και Croque Madame/Monsieur και άλλες παρασκευές με αυγά για τους λάτρεις του brunch, το Au Grand Zinc έχει κάτι για όλους.
Ο κωδικός «αλμυρή κρέπα με emental, blue cheese, σπανάκι και μπέϊκον» ήταν αρκετός για να ανεβάσει τον δημοσιογραφικό μας πυρετό, σπάζοντας το θερμόμετρο της περιέργειας που βρήκε ένα απόγευμα του Οκτώβρη ευχαρίστηση, με μια ευωδιά και μια ασύλληπτη γεύση που γνωρίζουν μόνο όσοι έχουν ταξιδέψει και περιπλανηθεί έστω και λίγο στα καντούνια του Παρισιού. Η γλυκιά βερσιόν, με Βέλγικη σοκολάτα bitter, αποξηραμένο πορτοκάλι και Grand Marnier, σήμανε τις καμπάνες της Notre Dame στη ψυχή μας, αφού κι αυτή ήταν απλά απερίγραπτη και καταναλώθηκε απνευστί, όπως κάθε τι μοναδικό.
Όπως αντιλαμβάνεσαι, το Au Grand Zinc σερβίρει την κρέπα της αφθονίας, όπως την απολάμβαναν στα παλάτια και τα Κυριακάτικα τραπέζια τους οι Γάλλοι, με καφέ Ευ 100% Arabica που καβουρδίζεται in house, με ένα ποτήρι λευκό κρασί από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, ένα γαλλικό απεριτίφ ή ένα δροσερό Kir Royal κι ένα Kir au vin που σετάρονται τέλεια με κρέπες. Ιδανικό spot για τον πρωινό σου καφέ συνοδεία ενός muffin με σοκολάτα ή μύρτιλο, για μετά τη δουλειά ή πριν τον βραδινό δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, στην άπλα του εξωτερικού του χώρου ή στην θαλπωρή του «μέσα», δεν είναι τυχαίο ότι παραμένει ακόμα, μέχρι σήμερα η νούμερο 1 επιλογή εξόδου στα Εξάρχεια και πέριξ.
Au Grand Zinc
Χαριλάου Τρικούπη 92, Εξάρχεια, τηλ. 2103301035
Facebook | Instagram