spot_img

Οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας: Νοστιμιά και ποιότητα καθημερινά, σε κάθε γειτονιά

Το ψωμί, ψωμάκι

Κανένα ίσως άλλο τρόφιμο στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχει υμνηθεί, δεν έχει λαχταρηθεί και δεν έχει αγαπηθεί όσο το ψωμί. Όσο περισσότεροι φούρνοι ανοίγουν, τόσο χάνεται το επάγγελμα του φούρναρη. Που θα ψάξει μόνος το αλεύρι του, που θα το αναπιάσει με τη δική του συνταγή, που θα το ψήσει με την πείρα του. 

Στο ελληνικό τραπέζι της πολυχρωμίας, του λαδερού, της σάλτσας που ζητάει ένα βούτηγμα, το ψωμί κατείχε πάντα ξεχωριστή θέση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου στις 16 Οκτωβρίου, συγκεντρώσαμε μια λίστα με 7 αγαπημένα bakeries, που όχι μόνο προσφέρουν το ψωμί στην πιο νόστιμη και θρεπτική εκδοχή του, αλλά το πλαισιώνουν με κάθε λογής προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σνακς και καφέ, για να μας περιποιούνται καθημερινά με τον πιο όμορφο τρόπο. 

Φούρνοι Άρτιστον: Η αγαπημένη συνήθεια των ανθρώπων του κέντρου

Η Αθήνα του προηγούμενου αιώνα ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή: Οι κύριοι φορούσαν κοστούμι και γραβάτα για να πάνε στον φούρνο για ψωμί, οι κυρίες ψώνιζαν ροκφόρ απ’τον Κουκά, τα βράδια οι βεράντες των ρετιρέ, με τα φερ-φορζέ σαλονάκια στέναζαν από το κουμ-καν. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, η ποιότητα, η απόλαυση, η αφράτη νοστιμιά της παράδοσης παραμένει όμως ακόμα ζωντανή στους Φούρνους Άρτιστον. Γιατί εδώ, οι έμπειροι φουρνάρηδες την τέχνη τους την γνωρίζουν καλά. Και την τιμούν. Στην ψίχα του ψωμιού τους θα βρεις ψυχή, θα βρεις όμως και μια γκάμα που έχει κάτι για όλους, από πολύσπορο ολικής αλέσεως μέχρι ελιόψωμο ή απολαυστικό dinkel φτιαγμένο από αλεύρι σικάλεως, αλεύρι δημητριακών σπόρων, νιφάδες πατάτας και ξινό προζύμι. Μην αφεθείς όμως μόνο στη μαγεία του ψωμιού του Άρτιστον, δοκίμασε τις τρομερές πίτες με χειροποίητο φύλλο, όπως σπανακόπιτα και κασερόπιτα, τα χορταστικά σάντουιτς σε ονειρεμένους συνδυασμούς. Εμείς σου προτείνουμε τη διαχρονικη ομελέτα-μπέϊκον και το σάντουιτς με σολομό, αγγούρι και τυρί κρέμα. Οι σφολιάτες τους είναι μια αποκάλυψη: Τα κρουασάν τους, φινετσάτα και αφράτα σαν σύννεφο, τα μηλοπιτάκια αγκαλιάζουν με το φύλλο τους τη βελούδινη κρέμα από ολόφρεσκα μήλα, οι τυρόπιτες με αληθινό τυρί γίνονται το ιδανικό, χορταστικό σνακ μέσα στην ημέρα σου. Περισσότερα εδώ

Φούρνοι Βριλησσίων: Ακαταμάχητες νοστιμιές και 30 είδη ψωμιού, κάθε μέρα

Χωρίς το ψωμί τους, κανένα οικογενειακό τραπέζι δεν πιάνει τον στόχο της απόλυτης θαλπωρής, αλλά την ψυχή των Φούρνων Βριλησσίων την αγγίζεις κι όταν γεύεσαι την βελούδινη υφή και θεϊκή τυρένια γεύση ενός Βάσκικου cheesecake  – όπως ακριβώς το είχε στο νου του ο θεός των γλυκών όταν τα χάρισε στους ανθρώπους. Με μια ιστορία που ξεπερνά αισίως τα 12 χρόνια με την ίδρυσή τους από τον Χαράλαμπο Βέλο, οι Φούρνοι Βριλησσίων είναι το αγαπημένο meeting point του προαστίου, προσφέροντας 35 είδη ψωμιού – από χωριάτικο στον πετρόμυλο, μέχρι προζυμένιο φρουτόψωμο με αφυδατωμένα φρούτα, σταφίδες, παπάγια και ξηρούς καρπούς. Όποιον Βριλισσιώτη κι αν ρωτήσεις, θα σου πει πως οι Φούρνοι Βριλησσίων φτιάχνουν τα καλύτερα σφολιατοειδή. Βουτυρένια κι αέρινα, τα δαγκώνεις και νομίζεις ότι βουλιάζεις σε ζυμένιο σύννεφο. Εκεί, όμως, θα δοκίμασεις και θεϊκές πίτες με χειροποίητο φύλλο σαν να τις έχει κάνει η ηπειρώτισσα γιαγιά σου, κουρουδάκια με φέτα και ανθότυρο, σπανακόπιτα και τυρόπιτα ταψιού, όλες πεντανόστιμες. Μετά είναι τα σάντουιτς, με ωραίους συνδυασμούς υλικών, οι πίτσες με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, το γαλακτομπούρεκο και το μπανόφι όπως δεν τα έχεις ξαναφάει, εκπληκτικά κριτσίνια παντζαριού, προϊόντα ζαχαροπλαστικής που συνδυάζουν μοναδικά την ποιότητα με την όμορφη παρουσίαση, για κάθε κοινωνική περίσταση και κάθε γούστο, σοκολατένιο, φρουτένιο, μπισκοτένιο. Περισσότερα εδώ

Καλλιμάρμαρο: Παράδοση και ωραίοι νεωτερισμοί, πάντα με πυξίδα την ποιότητα

Στην Αθήνα τρώμε ακόμη αληθινό, νόστιμο ψωμί. Κι αυτό γιατί πλάι στις μεγάλες αλυσίδες οι παλιοί φούρνοι επιμένουν να ζυμώνουν χειροποίητο, προζυμένιο το ψωμί τους, με αλεύρι από μύλους ελληνικούς. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καλλιμάρμαρο. Αξίζει να πας για το ιδιαίτερο «Θρακιώτικο», που μοσχοβολά παλιό ψωμί με ξινό προζύμι, αλλά και για το νόστιμο «Ευ ζειν» με δίκοκκο στάρι τύπου ζέας για άτομα με δυσανεξία – θα βρεις όμως και ολικής, σταρένιο, το πιο αυθεντικό ντίνκελ που παίρνει συγχαρητήρια από τους Γερμανούς επισκέπτες του. Στο Καλλιμάρμαρο η τέχνη της αρτοποιίας είναι ζωντανή και ακμαία. Κάθε Παγκρατιώτισσα νοικοκυρά ορκίζεται στα μοναδικά κριτσίνια του που δεν λείπουν από κανένα κέρασμα ή σνακ κι όλες αναρωτιούνται πώς τα φτιάχνει τόσο νόςτιμα το Καλλιμάρμαρο: θα τα βρεις με καρότο, καλαμπόκι, τυρί, ηλιόσπορο, ελιά, σε διαίτης χωρίς χρήση αλατιού, αλλά και σε υγιεινές γλυκές εκδοχές όπως με σταφίδα, granola αλλά και το best seller Spice Protein, με καρύδα, κουρκουμά, αμύγδαλο, σταφίδα και κολοκυθόσπορο. Οι χειροποίητες πίτες ταψιού από την άλλη είναι ένα κεφάλαιο που σηκώνει πολλούς… αναστεναγμούς ικανοποίησης: σπανακοτυρόπιτα, μανιταρόπιτα, πατσαβουρόπιτα, πρασόπιτα, η λίστα έχει κάτι για κάθε γούστο και κάθε διάθεση, όλες πεντανόστιμες και σταθερές αξίες στην καθημερινή προτίμηση των επισκεπτών του. Περισσότερα εδώ

Captain’s Bakery: Το ψωμί και το γλυκό που ονειρεύτηκες, στον Άλιμο

Το Captain’s Bakery μας συστήνεται ως αρτοζαχαροπλαστείο και είναι αυτό ακριβώς που κάθε ονειροπόλος μπορεί να φανταστεί: Μια οικογενειακή επιχείρηση που με συνέπεια τιμάει την παράδοση, στολίζοντας το καθημερινό μας τραπέζι με αληθινό ψωμί που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Από το 1928 – όπου και πρωτοάνοιξε στο Παγκράτι – μέχρι σήμερα συνεχίζει με την ίδια συνέπεια και την ίδια αγάπη να μας προσφέρει γευστικές δημιουργίες που αναβλύζουν άρωμα ελληνικής παράδοσης. Fun fact είναι ότι το όνομά του το πήρε από τον καπετάνιο της οικογένειας, που διηγείτο καθημερινά στους επισκέπτες ιστορίες από τη θάλασσα, γεγονός που μοιραία έδωσε το όνομα «φούρνος του καπετάνιου». Η τελευταία δεκαετία το βρίσκει στον Άλιμο, σε έναν χώρο 400 τ.μ., όπου εκτός από το κυρίως κατάστημα που πραγματικά αποτελεί σελίδα από τις βίβλους του ντιζάϊν, φιλοξενεί δύο σύγχρονα και πιστοποιημένα εργαστήρια – αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, προσβάσιμα στο κοινό – που μπορεί να παρακολουθήσει όλη την παραγωγική διαδικασία σε απόλυτη διαφάνεια. Η ποιότητα στην πρώτη ύλη, η φρεσκάδα, η φαντασία και το μεράκι σε όλες τις παρασκευές, από τη γκάμα στα ψωμιά του, μέχρι τα εκπλητικά γλυκά του, όπως η δροσερή lemon pie με τραγανό μπισκότο ή το βελούδινο προφιτερόλ με τα ολόφρεσκα – να μόλις βγήκαν από το ταψί – choux, τα αφράτα κρουασάν είναι όλα αδιαπραγμάτευτα. Γι’αυτό κι είναι πρώτο στην προτίμηση του πληθυσμού στον Άλιμο και πέριξ, που ορκίζεται αιώνια πίστη στα προϊόντα του. Περισσότερα εδώ

Fanis Bakery: Δυναμική και συνέπεια στις τέχνες της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, στη Νέα Πεντέλη

Φαντάσου μια κατάβαση από το καταπράσινο τοπίο της Νέας Πεντέλης. Φαντάσου ξαφνικά μυρωδιές όλο νοστιμιά να σε γαργαλάνε: ολόφρεσκα ψωμιά που μοσχοβολάνε, μπισκότα που αρωματίζουν τον αέρα με φρέσκο βούτυρο, κρουασάν που μόλις ξεφουρνίστηκαν. Δεν είναι φαντασία, είναι μια πραγματικότητα που νιώθεις κάθε φορά που μπαίνεις στο Fanis Bakery, τη φημισμένη αυτή boulangerie που πρωτογνωρίσαμε το 2017 κι έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς στα πέριξ της απόκεντρης αυτής γειτονιάς των βορείων προαστίων. Ιθύνων νους πίσω από το project ο Φάνης Αραμπατζόγλου κι η ομάδα του έχουν προικίσει κάθε τους προϊόν με φροντίδα και κορυφαίες πρώτες ύλες. Από τα ψωμιά που διατίθενται σε μια μεγάλη ποικιλία, από χωριάτικο με προζύμι αργής ωρίμανσης, ψωμί καλαμποκιού, αφράτες μαργαρίτες και ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, μέχρι τα γλυκά που είναι ολόφρεσκα κι εκτίθενται στις βιτρίνες του σαν πολύτιμα μπιζού, το Fanis Bakery έχει κάτι για να ομορφύνει και να νοστιμέψει τη μέρα του καθενός ξεχωριστά. Δοκίμασε τις τρομερές πίτες με χειροποίητο φύλλο, τα υπέροχα κουλουράκια και βουτήματα, το πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι (τέ-λει-ο για πρωινό με καφεδάκι επίσης από εδώ), τα brioche, τις τορτίγιες και τα σάντουιτς με ωραίους συνδυασμούς υλικών και τα αέρινα κρουασάν που μοσχοβολάνε. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην πούμε για τα μεγάλα σουξέ: το ανυπέρβλητο του μιλφέϊγ με ολόφρεσκο γάλα, τις εκλεκτές τάρτες και τούρτες για κάθε περίσταση, τα εποχιακά γλυκά όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που μας κάνουν κάθε χρόνο να ανυπομονούμε να τα ξαναδοκιμάσουμε. Περισσότερα εδώ

Ψωμί & Μέλι: Χειροποίητη αρτοποιία με λαχτάρα και νοστιμιά, στην Ηλιούπολη

Είναι λίγοι οι φούρνοι στην Αθήνα που μπορούν να ισχυριστούν ότι η επίσκεψη σε αυτούς γίνεται από καθημερινή αγγαρεία, αγαπημένη συνήθεια. Το Ψωμί & Μέλι στην Ηλιούπολη ανήκει στη δεύτερη κατηγορία: Από την καλοσυνάτη υποδοχή, την γκάμα σε διαλεχτά γλυκά, το χειροποίητο ψωμί, τα αέρινα σφολιατοειδή, τα εμπνευσμένα σάντουιτς, ακόμα και τον καφέ, η εμπειρία στο Ψωμί & Μέλι ξεχειλίζει φροντίδα, ωραία ενέργεια και χαμόγελα. Η καλή μέρα ξεκινάει με αρώματα φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού, που κάνουν τη γειτονιά και τους περαστικούς να ριγούν από λαχτάρα. Η ομάδα πίσω από τις βιτρίνες του ετοιμάζει καφέ στους επισκέπτες, οι εσπρεσιέρες τραγουδούν, η στιγμή νοστιμεύει με ένα cookie, μια φανταστική τυρόπιτα ή με ένα βουτυράτο κρουασάν. Εδώ θα βρεις πλήθος προτάσεων, από φρατζολάκια, καρβέλια, μπαγκέτες και μαργαρίτες, μέχρι παραδοσιακό χωριάτικο, πολύσπορο αλλά και ζέας, κάτι όμορφο και θρεπτικό δηλαδή για κάθε γούστο. Μετά είναι οι γεύσεις από τα βάθη της παιδικής σου ηλικίας, απολαύσεις με διαπιστευτήρια, φτιαγμένες από το μηδέν, όπως οι τάρτες, οι πορτοκαλόπιτες, τα τεράστια κοκ, τροφαντά, ολόφρεσκα και ολοζώντανα, με γυαλιστερή σοκολάτα και υπέροχο μαστιχωτό παντεσπανάκι-αφρό. Οι γιορτές φέρνουν κι άλλα γευστικά ποιήματα, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα όπως δεν τα έχεις ξαναφάει, η βασιλόπιτα μαστιχωτή και απαλή σα σύννεφο, το Ψωμί & Μέλι έχει σπουδή στη νοστιμιά. Ποιος είπε ότι ο φούρνος της γειτονιάς δε μπορεί να είναι το highlight της ημέρας σου; Περισσότερα εδώ