spot_img

Μπάρμπα Αλέξης: Η φλόγα της γαστρονομίας από την Αντιόχεια, στην Αθήνα

Οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες, στις βαλίτσες τους φέρανε μαζί ψυχή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και μια γαστρονομία που δε θέλει ιδιαίτερα προξενιά, αφού είναι απλά υπέροχη. Από το 1960 που ήρθε η οικογένεια Κεσέρογλου από την Αντιόχεια, το νέο της σπίτι είχε πάντα χειροποίητες λιχουδιές της μαμάς, οι παππούδες διηγούνταν ιστορίες στα εγγόνια τους, η φλόγα της παράδοσης και της μνήμης κρατιόταν ζωντανή. 

Έτσι, το 1992 ξεκίνησε την πλεύση του το πρώτο τους εστιατόριο στη Χαλκηδόνα, με στόχο να μεταλλαμπαδεύσει και να μυήσει ολοένα και περισσότερους στη νοστιμιά της Αντιόχειας, που αγκάλιασε μέσα της πολιτισμούς και θρησκείες, αλλά και τον Ελληνισμό, αφού ήταν «παλαιόθεν ελληνίς» όπως έγραφε κι ο Καβάφης. Τα τραπεζώματα ήταν καθημερινά, οι οικοδεσπότες εξαιρετικοί, το φαγητό όνειρο, ο κόσμος έφευγε χαμογελαστός και χορτασμένος, ξαναρχόταν πολύ σύντομα. 

Σήμερα ο Μπάρμπα Αλέξης δεν είναι άλλη μια αλυσίδα στην οποία βουλιάζει η ποιότητα και η παράδοση ένεκα κέρδους. Είναι μια οικογενειακή υπόθεση με τη 2η γενιά στο τιμόνι, ο φάρος της Ανατολίτικης γαστρονομίας στην Αθήνα, η επιτομή του Λαχματζούν, του Χαϊντάρ, του Παστουρμαλί, του Αδάνα Μπαρούτ, όλου του αλφαβηταριού της τοπικής κουζίνας της Αντιόχειας, παραμένοντας πάντα φωτεινός και διαυγής στις εκλεκτές πρώτες ύλες του, τις συνταγές και τις τεχνικές μαγειρέματος, και με δεύτερο κατάστημα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. 

Μετά είναι όλα αυτά τα πιάτα που ευνοούν το μοίρασμα στη μέση, η ζουμερή χοιρινή τηγανιά με ολόφρεσκη ντομάτα και τηγανητές πατάτες, το πλούσιο γιαουρτλού, το καυτερό Αδάνα Κεμπάπ και το Κούσμπασι, το γιαουρτλού και το σις με το πιο αέρινο και νόστιμο κεμπάπ που έχεις φάει ποτέ στη ζωή σου. Χειροποίητο, ελαφρύ και ζουμερό, με μπόλικα μπαχαρικά. 

Γεύσεις πάντοτε ατόφιες και με μεράκι άφθονο, σφιχταγκαλιασμένες σαν γροθιά, από τους ειδικούς του είδους, τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε γιατί δεν υποκύπτουν στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού – πέραν του ντεκόρ που είναι υπέροχο – παραμένουν πιστοί στην αποστολή της αυθεντικότητας, με τέλεια ψημένα κρέατα και τέλεια αλλαντικά. Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για ένα συγκλονιστικό, γαλατένιο καζάν ντιπί. 

Μπάρμπα Αλέξης
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 2102583415
Φλέμινγκ 48, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 2104835903
www.barbalexis.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Γιάννης Μπουτάρης: «Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!» 1942 – 2024

Ο άνθρωπος που έζησε χίλιες και μία ζωές, ο άνθρωπος που έφερε την ελληνική οινοποιία στο διεθνές προσκήνιο με...

Μουσείο Μαρία Κάλλας: Street party, masterclasses, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Μουσείο Μαρία Κάλλας τιμά την ημέρα γέννησης της Μαρίας Κάλλας με μειωμένη γενική είσοδο και street party. Επιπλέον,...

Ο 1ος διαγωνισμός καφέ Barista Blast θα έχει πολύ καφέ & ακόμα πιο πολλά happenings, στη Ζυθοποιία Noctua Brewery το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Αν «ζεις» και «αναπνέεις» καφέ, αν οι κόκκοι του για σένα είναι ταξίδι και το άρωμά του όαση, αυτό...

To honeymoon των social media τελείωσε;

Όσοι ζήσαμε τη γέννηση των social media με την εμφάνιση του Facebook το 2004, σίγουρα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο έχει...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

Οι πιο hot προορισμοί & προϊόντα που απογειώνουν την γυναικεία ομορφιά

Η ομορφιά είναι κάτι που ανήκει σε όλους. Δεν είναι τα φυσικά ωραία χαρακτηριστικά, αλλά η πηγαία γοητεία της...

Οργανώνοντας το τέλειο Πάσχα στην Αθήνα: 5+4 must προτάσεις για κρέας & γλυκό

Το Πάσχα στην Αθήνα είναι μια εποχή γοητείας και ομορφιάς, καθώς η πόλη ζωντανεύει με την πολύχρωμη κατάνυξη της...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot