spot_img

Μπάρμπα Αλέξης: Η φλόγα της γαστρονομίας από την Αντιόχεια, στην Αθήνα

Οι Έλληνες από τις πέρα πατρίδες, στις βαλίτσες τους φέρανε μαζί ψυχή, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και μια γαστρονομία που δε θέλει ιδιαίτερα προξενιά, αφού είναι απλά υπέροχη. Από το 1960 που ήρθε η οικογένεια Κεσέρογλου από την Αντιόχεια, το νέο της σπίτι είχε πάντα χειροποίητες λιχουδιές της μαμάς, οι παππούδες διηγούνταν ιστορίες στα εγγόνια τους, η φλόγα της παράδοσης και της μνήμης κρατιόταν ζωντανή. 

Έτσι, το 1992 ξεκίνησε την πλεύση του το πρώτο τους εστιατόριο στη Χαλκηδόνα, με στόχο να μεταλλαμπαδεύσει και να μυήσει ολοένα και περισσότερους στη νοστιμιά της Αντιόχειας, που αγκάλιασε μέσα της πολιτισμούς και θρησκείες, αλλά και τον Ελληνισμό, αφού ήταν «παλαιόθεν ελληνίς» όπως έγραφε κι ο Καβάφης. Τα τραπεζώματα ήταν καθημερινά, οι οικοδεσπότες εξαιρετικοί, το φαγητό όνειρο, ο κόσμος έφευγε χαμογελαστός και χορτασμένος, ξαναρχόταν πολύ σύντομα. 

Σήμερα ο Μπάρμπα Αλέξης δεν είναι άλλη μια αλυσίδα στην οποία βουλιάζει η ποιότητα και η παράδοση ένεκα κέρδους. Είναι μια οικογενειακή υπόθεση με τη 2η γενιά στο τιμόνι, ο φάρος της Ανατολίτικης γαστρονομίας στην Αθήνα, η επιτομή του Λαχματζούν, του Χαϊντάρ, του Παστουρμαλί, του Αδάνα Μπαρούτ, όλου του αλφαβηταριού της τοπικής κουζίνας της Αντιόχειας, παραμένοντας πάντα φωτεινός και διαυγής στις εκλεκτές πρώτες ύλες του, τις συνταγές και τις τεχνικές μαγειρέματος, και με δεύτερο κατάστημα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη. 

Μετά είναι όλα αυτά τα πιάτα που ευνοούν το μοίρασμα στη μέση, η ζουμερή χοιρινή τηγανιά με ολόφρεσκη ντομάτα και τηγανητές πατάτες, το πλούσιο γιαουρτλού, το καυτερό Αδάνα Κεμπάπ και το Κούσμπασι, το γιαουρτλού και το σις με το πιο αέρινο και νόστιμο κεμπάπ που έχεις φάει ποτέ στη ζωή σου. Χειροποίητο, ελαφρύ και ζουμερό, με μπόλικα μπαχαρικά. 

Γεύσεις πάντοτε ατόφιες και με μεράκι άφθονο, σφιχταγκαλιασμένες σαν γροθιά, από τους ειδικούς του είδους, τους σεβόμαστε και τους αγαπάμε γιατί δεν υποκύπτουν στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού – πέραν του ντεκόρ που είναι υπέροχο – παραμένουν πιστοί στην αποστολή της αυθεντικότητας, με τέλεια ψημένα κρέατα και τέλεια αλλαντικά. Για τον πιο γλυκό επίλογο, «κράτα χώρο» για ένα συγκλονιστικό, γαλατένιο καζάν ντιπί. 

Μπάρμπα Αλέξης
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 2102583415
Φλέμινγκ 48, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 2104835903
www.barbalexis.gr | Facebook | Instagram

Επικαιρότητα

Διάβασε επίσης

Cafeistas: H νέα, πρωτότυπη και πρακτική συσκευασία καφέδων tin can 250g 

Το τοπίο του καφέ στην Ελλάδα μονίμως ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εξελίσσεται με ρυθμούς πιο γρήγορους κι από το μεσοδιάστημα αφαλάτωσης...

Στέγη: Το «Οξυγόνο» του Ιβάν Βιριπάγιεφ σε 4 καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Στη Στέγη, η συμπερίληψη, η προσβασιμότητα και η ισότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οικοσυστήματός της. Και φέτος, ως ενεργό μέλος...

Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός

Μιλώντας από τον Rose Garden του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει «καλά νέα»...

Κεραμεικός: Συνελήφθη 65χρονος για ομοφοβική επίθεση σε βάρος 27χρονου

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ, στις 24 Νοεμβρίου ένας 65χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για...

Vault: Παλιότερα Αφιερώματα

10 λόγοι για τους οποίους το Παγκράτι είναι ένας απείρως hot προορισμός στην Αθήνα

Αστική γειτονιά, συνοικία των μποέμ καλλιτεχνών αλλά και των φοιτητών, μια ανάσα από το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο, δίπλα...

Specialty Coffee: 27 σημεία στην πόλη που σερβίρουν την αγαπημένη μας συνήθεια στην πιο τέλεια της εκδοχή

Την τελευταία δεκαετία μια καινούργια φιλοσοφία αναδύθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει φτάσει για τα καλά μέχρι τη χώρα...

Τσέκαρε επίσης:Sizzling hot